ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημήτρης Στρατής

Περιμένοντας δύο παίκτες

Με τόσο έντονη μετάγγιση νιάτων οι ενισχύσεις στο «3» και στο «5» πρέπει να είσαι εις θέση να ενισχύσουν άμεσα τον Εξάστερο, εάν ο μόνιμος πρωταθλητής θέλει να φανεί ανταγωνιστικός στην Ευρωλίγκα. Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Περιμένοντας δύο παίκτες

Όπως έχει ήδη γραφτεί στον Τύπο, ο Παναθηναϊκός πιθανότατα θα ολοκληρώσει το ρόστερ της σεζόν 2014-2015 μ’ ένα σέντερ, ο οποίος κατά προτίμηση θα έχει παρόμοια αγωνιστικά χαρακτηριστικά με τον Στέφαν Λάσμε κι ένα combo forward ικανό να παίξει στις θέσεις 3-4. Με τόση πιτσιρικαρία μαζεμένη (που θέλει χρόνο να «βγει μπροστά» και να πρωταγωνιστήσει), τους «σιτεμένους» Δημήτρη Διαμαντίδη, Αντώνη Φώτση και τους αργοκίνητους Εστεμπάν Μπατίστα, Λουκά Μαυροκεφαλίδη (είμαστε περίεργοι πως θα «κουμπώσουν» στο γρήγορο στυλ που ανέκαθεν χαρακτήριζε τις ομάδες του Ιβάνοβιτς) καθίσταται σαφές ότι αν ο νταμπλούχος θέλει να περάσει (καταρχάς) στη δεύτερη φάση της Ευρωλίγκας επιβάλλεται να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο σ’ ότι αφορά τις τελευταίες επιλογές που θα κλείσουν (μέχρι νεωτέρας) το έμψυχο δυναμικό του.

Ο ιδιοκτήτης έλεγε πρόσφατα πως στο άμεσο μέλλον τίτλοι και διακρίσεις δεν είναι αυτοσκοπός (στοίχημα ότι θα ξεχαστούν όλα με το που κοντοζυγώσουν οι μάχες πρωταθλήματος και κυπέλλου με τον Ολυμπιακό;) πλην όμως για κοτζάμ Εξάστερο θα χτυπήσει άσχημα δεύτερη σερί χρονιά να δίνει ντέρμπι (!) επιβίωσης για πρόκριση στους «16», συνέβη πέρσι κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα που οι μόνιμοι πρωταθλητές είδαν κι έπαθαν να λυγίσουν εντός έδρας.

Η αποχώρηση Στέφαν Λάσμε- Γιόνας Ματσιούλις στερεί απ’ τους «πράσινους» δύο σταθερές, ειδικά ο Λιθουανός με το πληθωρικό του παιχνίδι (αξιόπιστο περιφερειακό σουτ, ποστάρισμα, άμυνα τόσο μακριά όσο και κοντά στο καλάθι, ριμπάουντ, «ξύλο», ηγετική παρουσία εντός κι εκτός παρκέ) αφήνει βαριά κληρονομιά σε Γιάνκοβιτς, Χαραλαμπόπουλο. Τα εξαιρετικά παιχνίδια του Βασίλη με την εθνική εφήβων τον βοήθησαν να τονώσει την αυτοπεποίθησή του, ενώ ο Βλάντο έδειξε στον 4ο τελικό με τον Ολυμπιακό (απόλυτη δικαίωση της έμπνευσης Αλβέρτη να τον ρίξει ανάμεσα στους soft Περπέρογλου-Πρίντεζη όπου ο πρώην παίκτης του Πανιωνίου οργίασε) ότι κακώς ο Πεδουλάκης δεν του έδωσε την περασμένη σεζόν μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής.

Θυμηθήκαμε τα πρώτα του ματσάκια στην Α1 όπου ο «Άρτζι» τον χρησιμοποιούσε ως πόιντ-γκαρντ και σκεφτόμαστε πως αν ταιριάξουν τα χνώτα του με τον  Ιβάνοβιτς ο ΠΑΟ κι η εθνική θα ωφεληθούν τα μέγιστα τα προσεχή 10 χρόνια! Ιδιαίτερη περίπτωση παίκτη-πασπαρτού, που δύναται να καλύψει τις θέσεις από 1-4 χάρις την αθλητικότητά του, την έφεση να «τραβήξει» το σκορ και τη φινέτσα στις κινήσεις του. Αν είχε και την εξωπραγματική σβελτάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο θα τον είχαν ήδη σταμπάρει οι Αμερικάνοι που έβαλαν σε πρόγραμμα τον 19χρονο πρώην άσο του Φιλαθλητικού μ’ αποτέλεσμα μόλις οκτώ μήνες μετά να τον θαυμάζουμε ν΄ αγωνίζεται με αέρα βετεράνου στην ομάδα του Φώτη Κατσικάρη.

Τον Βλαδίμηρο δεν τον λες και μικρό στα 24 του, οπότε η επόμενη σεζόν είναι γι αυτόν ευκαιρία ζωής! Αυτό που μας κάνει εντύπωση για τα 202 εκατοστά του είναι η άνεση στον χειρισμό της μπάλας, εξού και τα περσινά λεπτά που πέρασε αγωνιζόμενος στο «1». Μπορεί να στήθηκε πανηγύρι με τις εξωπραγματικές εμφανίσεις του «ανταγωνιστή» Χαραλαμπόπουλου με την εφήβων (ακόμα και για «νέο Φάνη» διαβάσαμε), μπορεί ο μπόμπιρας να έχει το υψηλότερο ταβάνι εξέλιξης του ρόστερ (στα 18 του ακόμα καλά-καλά δεν έχει ολοκληρωθεί η σωματική κι αγωνιστική του ανάπτυξη), αλλά ο Γιάνκοβιτς -ως πιο «ψημένος» στην Α1- ξεκινά με προσδοκίες ν’ αποτελέσει αρχικά τον 7ο-8ο παίκτη του ρόστερ και βλέπουμε!

Στο φοβερό του παιχνίδι στο Φάληρο, την 1η του Ιούνη κάνει κυριολεκτικά ΤΑ ΠΑΝΤΑ, όντας όλη τη σεζόν «σκουριασμένος» από απραξία, δείγμα αξίας αλλά και καρδιάς! Στις περιστροφές της άμυνας βγαίνει πάνω σε Περπέρογλου, Σλούκα ακόμα και στον Σίμονς. Μπιστάει τη μπάλα ως πλέι-μέικερ, φεύγει πρώτος στον αιφνιδιασμό μετά από «10άρα» πάσα του Διαμαντίδη (με τον αντίπαλο ένα μέτρο πίσω του), κερδίζει φάουλ από Ντάνστον, Σίμονς  ξεκινώντας ταχύτατα προσπάθειες πότε απ’ την κορυφή του τριπόντου, πότε από την πλάγια γραμμή και σκοράρει εφτά ποντάκια στα μούτρα Σλούκα, Ντάνστον, Περπέρογλου που ούτε καν τον βλέπουν! Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα για φέτος: αντίπαλοι κοντύτεροι θα πουν το… δεσπότη Παναγιώτη, καθώς αν βελτιώσει την τεχνική του θα εκμεταλλεύεται απόλυτα την υπεροχή του σε ύψος/μάκρος. Απόλυτα εκφοβιστικός θα γίνει αν μάθει και να ποστάρει, κάτι που προϋποθέτει πρόσθεση μυϊκού όγκου στο κορμί του, άλλωστε τη νέα περίοδο Χάντερ, Ντάνστον που θα τον περιμένουν κάτω απ’ τη ρακέτα στα «αιώνια» ντέρμπι ισοϋψείς του είναι!

Το σαφέστερο δείγμα των δυνατοτήτων του το φανέρωσε αρχές καλοκαιριού όταν ο προπονητής του ζήτησε να κατεβάζει μπάλα, ν’ αποφορτίσει τον Διαμαντίδη, να σκοράρει, να παίξει ξύλο στην άμυνα ξοδεύοντας σ’ ένα δεκάλεπτο τα πέντε φάουλ που είχε να δώσει κι ο λεγάμενος μπήκε στο φλογισμένο ΣΕΦ απλά αντικρύζοντας φανέλες. Καμία σημασία δεν έδωσε στα ονόματα που ήταν γραμμένα στο πίσω μέρος τους λες κι απέναντί του είχε σχολιαρόπαιδα κι όχι εν ενεργεία διεθνείς («Πέρπε», Σλούκα) ή τον κορυφαίο παίκτη του προηγούμενου «σπαγγέτι σιρκουί» (Ντάνστον). Ανήκει στη σπάνια κατηγορία παικτών που ως ρούκι στον Εξάστερο βρέθηκε να είναι ο κύριος οργανωτής των επιθέσεων αλλά ταυτόχρονα έπαιξε και στο «4» (συνέβη στις 26 Μαϊου όταν ο ΠΑΟ κατέβηκε στο ΣΕΦ για τον 2ο τελικό, έχοντας νοκ-άουτ τον Τζέημς Γκιστ).

Στη θέση «5» το προπονητικό τιμ περιμένει τα «κοψίματα» του ΝΒΑ. Διαθέτοντας δύσκαμπτα σώματα στους ψηλούς (ο Φώτσης μεγαλώνει, η ταχύτητα δεν είναι το ατού των Λουκά, Μπατίστα) θες παίκτη με έκρηξη (κυρίως όταν ο Γκιστ είναι στον πάγκο) που θ’ αναδειχθεί πρώτος ριμπάουντερ σε πολλά ματς και θα εκμεταλλευτεί τις χειρουργικές πάσες του αρχηγού πάνω από το καλάθι, αυτή του η ευχέρεια εκτόξευσε την τελευταία διετία το κασέ του Στέφαν Λάσμε. Ο αντικαταστάτης του Γκαμπονέζου πρέπει να μπορεί να ματσάρει την αθλητικότητα των σέντερ του Ολυμπιακού. Η αποστολή μόνο εύκολη δεν είναι, πας για λαβράκι προσμένοντας να σου δώσει έστω τα μισά από την πνευματική σκληράδα, την τακτική προσήλωση, το πακέτο αθλητικών προσόντων του Αφρικανού που λατρεύτηκε στο ΟΑΚΑ παρότι ως όνομα ήταν μικρό μέγεθος μπροστά σε κολοσσούς που φιλοξενήθηκαν στη σάλα (Ράτζα, Πέκοβιτς, Ρέμπρατσα, Μπατίστ, Μίντλετον, Τομάσεβιτς, Βράνκοβιτς). Για να μην μακρυγορούμε έχοντας ψαλιδισμένο μπάτζετ καλείσαι ν’ ανακαλύψεις στην αγορά αφοσιωμένο αμυντικό, εργάτη, προστάτη του καλαθιού σου, γρήγορο για να λειτουργεί ως help defender, καλό  στο ριμπάουντ, άριστο χαρακτήρα και συμπαίκτη που θα σου βάζει και 8-12 ποντάκια. Ζόρια! Εκτός κι αν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θελήσει να κάνει επικοινωνιακή ρελάνς (τα γουστάρει πολύ αυτά άλλωστε) κι αποφασίσει να προσφέρει «δώρα» στον κόουτς, ίσως από τα χρήματα που είχε τάξει την άνοιξη ως βοήθεια στην ΠΑΕ τα οποία μέχρι τώρα παραμένουν ανέγγιχτα στον λογαριασμό του…

Δημήτρης Στρατής
Δημήτρης Στρατής Για τον Δημήτρη Στρατή το panathinaikos24 αποτελεί το τρίτο πράσινο μετερίζι στο οποίο θ' ασχολείται με το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το balla.gr, συνεχίστηκε στο leoforos.gr, τώρα όντας ο 13ος (προφανώς σημαδιακό μιας κι ο αριθμός -για προφανείς λόγους- είναι ο αγαπημένος του) συνεργάτης του site θ' ασχολείται (σχεδόν) καθημερινά με τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο! Θεωρεί τη γενιά του προνομιακή αφού έζησε live τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τμημάτων του κλαμπ, πλην Γουέμπλεϊ. Μια ζωή θα τον στοιχειώνει ο χαμένος προημιτελικός με την Πόρτο του Μουρίνιο το 2003 , όταν χάθηκε τελικός-φαντασίωση για όλους τους πράσινους πιστούς απανταχού Γης! Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε συναπάντημα ΠΑΟ και...Σέλτικ;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ