ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημήτρης Στρατής

Ωραία «προβλήματα»

Νέα σεζόν προ των πυλών με τον Παναθηναϊκό πιο σχηματοποιημένο, με συγκεκριμένη ταυτότητα κι ελάχιστα αγωνιστικά ερωτηματικά! Σε αντίθεση με πέρσι Αναστασίου και σία καλούνται απλώς να προσθέσουν «πινελιές». Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Ωραία «προβλήματα»

Μετά από πολλά χρόνια ο Παναθηναϊκός μπαίνει στη νέα σεζόν μ’ ελάχιστες προσθαφαιρέσεις στο έμψυχο δυναμικό του. Οι κυπελλούχοι καλούνται να δείξουν ότι η προηγούμενη χρονιά δεν ήταν «πυροτέχνημα», αλλά το πρώτο βήμα που θα τους οδηγήσει σ’ ακόμα μεγαλύτερες μελλοντικές επιτυχίες. Φέτος οι «πράσινοι» δεν θα ξεκινήσουν τις υποχρεώσεις τους ασύνδετοι, ούτε με τα προβλήματα χημείας που υπήρχαν μέχρι να δέσουν σιγά-σιγά όλα τα κομμάτια του παζλ, ας μην λησμονούμε ότι ο Νίκος Νταμπίζας το ντεμαράζ μεταγραφών το πραγματοποίησε τέλη Αυγούστου, αφού είχε ξεκινήσει η αγωνιστική περίοδος.

Αγωνιστικά περιμένουμε μια από τα ίδια, το τριφύλλι να βγάζει ψηλά τις γραμμές του, να κρατά μπάλα, να πιέζει ασφυκτικά, αφήνοντας στον αντίπαλο μονάχα αντεπιθέσεις. Εχει ενδιαφέρον ότι σε τέσσερα επίσημα παιχνίδια τα παιδιά του Αναστασίου απέναντι σε σύλλογο απ’ την κεντρική Ευρώπη (οι βελγικές ομάδες παραδοσιακά μας δυσκολεύουν) και την πρωτοπόρο της δανέζικης λίγκας έβγαλαν όλες τις αρετές που τους χαρακτήρισαν πέρσι! Το γεγονός ότι απέτυχαν με τη Σταντάρ οφείλεται σε «παιδικές ασθένειες» (σαστιμάρα όταν το πλάνο του παιχνιδιού δεν κυλά όπως έχουμε σχεδιάσει) που ακόμα είναι νωρίς να εξαλειφθούν, ας μην ξεχνάμε ότι ελάχιστοι στο ρόστερ έχουν εμπειρία από ευρωπαϊκά παιχνίδια. Σ’ αντίθεση με τον περασμένο Αύγουστο, αυτή τη φορά γρίφοι δεν υπάρχουν, ενώ η «τεσσάρα» κι η «γεμάτη» εμφάνιση με τη Μίντιλαντ έδιωξαν τα σύννεφα που πήγαιναν να μαζευτούν πάνω απ’ το «Καλαφάτης», προσδίδοντας περισσότερα χαμόγελα κι ενέσεις αυτοπεποίθησης στα ενδότερα του κλαμπ.

Ο Παναθηναϊκός σε λίγες ώρες θα μπει στο ΟΑΚΑ ν’ αντιμετωπίσει τους Βοιωτούς πλήρως   σχηματοποιημένος και με πολύ λίγα ερωτηματικά. Ο Στιλ σύντομα θα είναι βασικός, η άμυνα έχει τις σταθερές της (Σίφο-Νάνο), στο κέντρο Ζέκα, Λαγός, Μέντες υπόσχονται νεύρο, καλή κυκλοφορία της μπάλας και δυνατά (άμα λάχει) μαρκαρίσματα, ενώ ο «βασιλιάς» Μπεργκ αποτελεί το υπερόπλο μπροστά, ξεκινώντας φορτσάτος. Δίπλα του θα εξελιχθούν Καρέλης-Κλωναρίδης, χωρίς ο πρώτος ν’ αναγκάζεται να παριστάνει τον στράικερ όπως βλέπαμε πέρσι στα ματς με Παναιτωλικό, Πανιώνιο.

Η εποχή, ασφαλώς, δεν ενδείκνυται για συμπεράσματα κι αλίμονο σ’ όποιον βιάζεται. Πέρυσι τέτοιες μέρες ο Νάνο δεν βλεπόταν, το αμυντικό δίδυμο άλλαζε κάθε τρεις και λίγο, ο δίμετρος Καπίνο έτρεμε να κάνει έξοδο, ο Ζέκα είχε τα μαύρα του τα χάλια, ο Μπαϊράμι έσφιγγε τα δόντια για να μην τον «αφήσει» η μέση του. Το αναφέρουμε επειδή όλοι απορούμε με την εκνευριστική ραθυμία του Πράνιτς, το δύσκαμπτο σώμα του Πέτριτς, τους τραυματισμούς που ήδη έπληξαν Λαγό, Μέντες, Ζέκα, Κλωναρίδη κάνοντας τους να χάσουν ουκ ολίγες προπονήσεις, πλην όμως ακόμα δεν έχει τελειώσει ούτε ο Αύγουστος!

Το καλοκαίρι όπου τα Μέσα διαγωνίζονται ανάμεσά τους σε υπερβολή υποδεικνύοντας τους νέους σούπερ-σταρ της χρονιάς συχνά η μέτρια απόδοση καμπόσων στα επίσημα προσγειώνει απότομα το κοινό στην πραγματικότητα κι ως γνωστόν στην Ελλάδα δεν υπάρχει το χάρισμα της υπομονής. Στην κάψα μας ν’ ανακηρύξουμε αστέρια κι ηγέτες πολλές φορές ξενερώνουμε στα πρώτα άσχημα δείγματα λες κι είναι εύκολο για κάποιο βαρύ σώμα ν’ αρχίσει να «πετάει» από την αρχή, μη επηρεασμένο από τα βάρη της προετομασίας συν τα ατέλειωτα χιλιόμετρα στα βουνά…

Βλέπουμε π.χ τα «ελαφρά» σκαριά, τύπου Ντίνα, Καρέλη, Ζέκα να έχουν ξεκινήσει δυνατά, την ώρα που Μέντες, Νάνο, Κοτσόλης, Πράνιτς, Πέτριτς, «Τριάντα» ζορίζονται. Άπαντες είναι ποδοσφαιριστές που έχουν «δείξει» πράγματα, όλοι τους αφήνουν υποσχέσεις που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να υλοποιήσουν γιατί δεν είναι στο απόγειο της φόρμας τους. Θυμηθείτε την πορεία πρωταθλητισμού που έκανε στον β΄ γύρο ο κυπελλούχος, όταν ο Μέντες θύμιζε Ζιλμπέρτο, ο Καπίνο σκέπαζε τα γκολπόστ, ο Νάνο κατάπινε χιλιόμετρα κάνοντας κτήμα του τον αριστερό ασβέστη!

Αυτό που συγκρατήσαμε από τα πρώτα ματς είναι ότι κάμποσοι μπόμπιρες «μεγάλωσαν» γρήγορα. Ο Καρέλης ήταν πολύ καλός με Λιέγη, Μίντιλαντ θ’ άγγιζε το καταπληκτικό αν έβαζε κανένα γκολ. Ο Ντίνας πήγαινε στο «ένας μ΄ έναν» εντελώς άφοβα, ενώ στο Βέλγιο ο Κλωναρίδης μέσα σε κάτι λιγότερο από δέκα λεπτά πρόλαβε να «γράψει» τέσσερις τελικές! Κουβαλώντας εμπειρίες από την περσινή περίοδο και παίζοντας στο πλάι μπαλαδόρων φορ όπως ο Σκανδιναβός κι ο Κροάτης όλοι οι παραπάνω θα έχουν την ευκαιρία ν’ «αυγατίσουν» τα στατιστικά τους σε γκολ, ασίστ. Με τόσο έξυπνους και δημιουργικούς κυνηγούς οι χώροι που θα βρουν μπροστά τους θα είναι μεγαλύτεροι, αρκεί να ξέρουν να τους εκμεταλλευτούν…

Σε αντίθεση με την περασμένη χρονιά τώρα το γκρουπ είναι πιο έμπειρο κι ομοιογενές, αν αγοραστεί και χαφ, πλην του Μπερίσα, οι λύσεις στα χέρια του Αναστασίου θα είναι περισσότερες (ιδίως αν «βάλει» στο ρόστερ Σπυρόπουλο, Χουχούμη, Δώνη, Ρισβάνη), κατ’ επέκταση οι αποφάσεις του για το βασικό σχήμα πιο δύσκολες… Αλλά εδώ που τα λέμε για τέτοια «προβλήματα» ζουν και αναπνέουν όλοι οι προπονητές στον κόσμο!

Δημήτρης Στρατής
Δημήτρης Στρατής Για τον Δημήτρη Στρατή το panathinaikos24 αποτελεί το τρίτο πράσινο μετερίζι στο οποίο θ' ασχολείται με το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το balla.gr, συνεχίστηκε στο leoforos.gr, τώρα όντας ο 13ος (προφανώς σημαδιακό μιας κι ο αριθμός -για προφανείς λόγους- είναι ο αγαπημένος του) συνεργάτης του site θ' ασχολείται (σχεδόν) καθημερινά με τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο! Θεωρεί τη γενιά του προνομιακή αφού έζησε live τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τμημάτων του κλαμπ, πλην Γουέμπλεϊ. Μια ζωή θα τον στοιχειώνει ο χαμένος προημιτελικός με την Πόρτο του Μουρίνιο το 2003 , όταν χάθηκε τελικός-φαντασίωση για όλους τους πράσινους πιστούς απανταχού Γης! Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε συναπάντημα ΠΑΟ και...Σέλτικ;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ