ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημήτρης Στρατής

Βαλμίρ και Εμίρ

Τι βοήθειες μπορούν να δώσουν στον Παναθηναϊκό Μπερίσα και Μπαϊράμι που απόντος του Μάρκους Μπεργκ θα πάρουν μπόλικο χρόνο συμμετοχής ως τις γιορτές. Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Βαλμίρ και Εμίρ

Ο Βαλμίρ Μπερίσα τις προηγούμενες μέρες ζήτησε από τον προπονητή του στην Εθνική Σουηδίας να μην τον καλέσει για τα φιλικά της U-19 προκειμένου να μείνει στο Κορωπί και να δουλέψει. Ο 18χρονος πήρε την «κρυάδα» της πρώτης συμμετοχής με την πράσινη φανέλα κόντρα στη Βιτορούλ, ναι μεν ήταν υποτονικός αλλά μιλάμε για έφηβο που καλείται να δώσει αποδείξεις κλάσης αντιμετωπίζοντας -πρώτη φορά στη ζωή του- άντρες κι όχι συνομιλήκους του.

Χαζεύοντας φάσεις με τα γκολ του στο Youtube παίρνεις γεύση των ικανοτήτων του, αλίμονο όμως αν τα χάι-λάιτς του διαδικτύου ήταν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία. Ο Αναστασίου έδωσε το ΟΚ για την απόκτησή του, πρώτον γιατί ο πιτσιρικάς «ψήθηκε» από τον μάνατζέρ του (τον οποίο «κατηχούσε» μέρες ο Νταμπίζας) ότι στην Ελλάδα θα βρει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να ωριμάσει και δεύτερον επειδή στην ηλικία που βρίσκεται δεν θα έχει πρόβλημα να κάτσει στον πάγκο.

Ο Μπεργκ για δύο μήνες επιστρέφει γι αυτό στο «Καλαφάτης» δεν ασχολήθηκαν με περιπτώσεις επιθετικών, ποσώς μάλλον αθλητών που ζοχαδιάζουν εύκολα όταν δεν είναι βασικοί. Το παράδειγμα του Δημήτρη Παπαδόπουλου (πέρσι είχε «σκοτωθεί» με τον Γιώργο Παράσχο) που προτάθηκε και κόπηκε σε χρόνο dt είναι χαρακτηριστικό.

Ο κόουτς έχει εμπιστοσύνη στην δουλειά του, πέρσι «έφτιαξε» ένα σωρό ποδοσφαιριστές κάνοντάς τους να φτάσουν στο ταβάνι (;) των δυνατοτήτων τους. Με τον Μπεργκ τραυματία και τον Πέτριτς επίφοβο ανά πάσα στιγμή για τραυματισμό, ο προπονητής έχει διαμηνύσει στους πιτσιρικάδες (Καρέλη, Κλωναρίδη, Μπερίσα) ότι πρέπει να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή. Στον Παναθηναϊκό άλλωστε υπάρχει παράδοση να προωθούνται νεαροί γιατί κάποιοι βασικοί τραυματίστηκαν.

Κάποτε ο Γιώργος Δώνης είδε φως στην 11άδα και μπήκε αντικαθιστώντας τον Δημήτρη Σαραβάκο που έσπασε το δάχτυλο του ποδιού του πριν η ομάδα παίξει με την Γιουβέντους στο ΟΥΕΦΑ. Ο Σωτήρης Κυργιάκος έγινε σημείο αναφοράς, άρτι αφιχθείς από τον Άγιο Νικόλαο, παίρνοντας θέση πλάι στον Ρενέ Χένρικσεν αντί των λαβωμένων Γκούμα-Βόκολου. Ο Γιώργος Αλεξόπουλος πήρε την θέση του τιμωρημένου Γιάννη Καλλιτζάκη και λίγους μήνες μετά στο Κίεβο «εξαφάνιζε» κοτζάμ Σεφτσένκο.

Πέρσι μια χαρά έπαιξε η ομάδα με Καρέλη-Κλωναρίδη αντί του Μπεργκ. Ο Σουηδός είναι ο καλύτερος παίκτης του ρόστερ αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε το μαγαζί τώρα που θα τον στερηθούμε για κάμποσο διάστημα. Στο κάτω-κάτω τα …«θηρία» της Σούπερ Λιγκας δεν τρομάζουν τόσο για να το γυρίσεις στους οδυρμούς και το ανάθεμα επειδή έτυχε να χτυπήσει ο πρώτος σου σκόρερ, τα έχει αυτά το άθλημα!

Περισσότερο από την ατυχία του Μάρκους κέντρισαν την προσοχή τα βαριά πόδια των αθλητών αν κι αυτό λίγο πολύ το περίμενες, αφού ακόμα ούτε στα μισά του Σεπτέμβρη δεν είμαστε… Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με δύο ισοπαλίες και μία ήττα την χρονιά, σ’ όλα ήταν ενδεκαδάτος ο σούπερ σταρ του που όμως (μ’ εξαίρεση την αναμέτρηση με Μίντιλαντ) δεν ακούμπησε μπάλα! Με τους Βέλγους η είσοδος Ντίνα, Καρέλη βελτίωσε τα πράγματα, ο Ατζαγκούν έδωσε πνοή στο ματς με τον Πανιώνιο κι ο Πράνιτς πήρε πάνω του την ανατροπή με τον Λεβαδειακό. Ο κυπελλούχος «αναπνέει» και με τον Σκανδιναβό στην εξέδρα, δείγμα ότι οι συμπαίκτες του χαρίσματα διαθέτουν.

Ψυχραιμία, δουλειά, τύχη (σαφώς) χρειάζονται τώρα και καθόλου μεμψιμοιρία! Η διοίκηση παρότι είχε φέτος μεγαλύτερη άνεση να πάρει παίκτες διάλεξε να πάει για ψώνια προσεκτικά, επενδύοντας στην τεχνογνωσία του προπονητικού τιμ κι όχι στο στιγμιαίο «σήκωμα” του ενθουσιασμού μέσω του ερχομού του «Χ» Αλφάρο! Επικοινωνιακά μετά το φιάσκο με τον Ισπανό το πράγμα σήκωνε μεταγραφή ως «απάντηση», αλλά στην ΠΑΕ δεν ίδρωσε το αυτί τους! Φυσικά αυτό θα το θυμηθούν πολλοί αν στραβώσει κάτι στην πορεία, αλλά στην κατάσταση που είναι τώρα το ταμείο δεν σηκώνει πολλά ανοίγματα!

Η στροφή π.χ στην αξιοποίηση του (ξεχασμένου) Μπαϊράμι φανερώνει πως οι πράσινοι αναγνωρίζουν πως είναι χαζό να μην εξαντλείς τα περιθώρια ανάνηψης ποδοσφαιριστών με προσωπικότητα, ακριβό συμβόλαιο (για τα δεδομένα του κλαμπ ο Εμίρ αμείβεται βασιλικά!) και διεθνείς συμμετοχές σε σεβαστές σχολές! Ίσως γι αυτό ο κόουτς στύλωσε τα πόδια αρνούμενος να υποδεχθεί άλλο παίκτη στο «Καλαφάτης». Πιθανότατα ο πρώην παίκτης της Μονακό κληθεί να γίνει ο αντι-Αμπέιντ αν κι από σωματοδομή δεν έχουν την παραμικρή σχέση. «Τετράγωνος», δυναμικός και ολίγον ατσούμπαλος ο Αλγερινός, περισσότερο ντελικάτος ο Μπαϊράμι με τις «πλαστικές» κινήσεις κόντρα στους Ρουμάνους. Ικανός να παίξει κι ως εξτρέμ ο 26χρονος άσος που με το που βρει τα πατήματά του θα κάνει την ομάδα πιο γρήγορη και λιγότερο προβλέψιμη.

Δημήτρης Στρατής
Δημήτρης Στρατής Για τον Δημήτρη Στρατή το panathinaikos24 αποτελεί το τρίτο πράσινο μετερίζι στο οποίο θ' ασχολείται με το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το balla.gr, συνεχίστηκε στο leoforos.gr, τώρα όντας ο 13ος (προφανώς σημαδιακό μιας κι ο αριθμός -για προφανείς λόγους- είναι ο αγαπημένος του) συνεργάτης του site θ' ασχολείται (σχεδόν) καθημερινά με τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο! Θεωρεί τη γενιά του προνομιακή αφού έζησε live τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τμημάτων του κλαμπ, πλην Γουέμπλεϊ. Μια ζωή θα τον στοιχειώνει ο χαμένος προημιτελικός με την Πόρτο του Μουρίνιο το 2003 , όταν χάθηκε τελικός-φαντασίωση για όλους τους πράσινους πιστούς απανταχού Γης! Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε συναπάντημα ΠΑΟ και...Σέλτικ;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ