ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημήτρης Στρατής

Κακές αναμνήσεις

Ποτέ στα χρονικά σύλλογος τόσο μικρής δυναμικής σαν τον Πλατανιά δεν είχε να υπερηφανευτεί για μαζεμένα θετικά αποτελέσματα επί του Παναθηναϊκού. Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Κακές αναμνήσεις

Σε κάμποσα χρόνια στο χωριουδάκι του Πλατανιά θα έχουν να περηφανεύονται ότι μια φορά κι ένα καιρό είχαν πιάσει πελάτη (!) κοτζάμ Παναθηναϊκό. Δεν θυμόμαστε ποτέ στα χρονικά κλαμπ χωρίς δυναμική και πλατιά βάση οπαδών να…προσγειώνεται στην Α΄ εθνική και να κυριαρχεί τόσο ολοκληρωτικά επί μεγάλου αντιπάλου ακόμα κι αν ο τελευταίος περνούσε τις  χειρότερες στιγμές της ιστορίας του.

Υπάρχει ιστορικό μικρών ομάδων που παραδοσιακά δυσκόλευαν τον Παναθηναϊκό (θυμόμαστε τον Εθνικό τη δεκαετία του ’80), αλλά τέτοιο…κακό δαίμονα ποτέ άλλοτε. Η πλάκα είναι πως όποτε χρειάστηκε οι Κρητικοί είχαν και σπρώξιμο (!) από την διαιτησία, ενώ οι δύο ήττες που υπέστησαν (μία πέρσι κι άλλη μια πρόπερσι στο κύπελλο) ήταν στο γκολ (0-1, 1-2) χωρίς η τελευταία να τους πειράξει καθόλου αφού στη ρεβάνς πέταξαν εκτός θεσμού τους «πράσινους».

Αυτό ειδικά το 90λεπτο δεν λέει να μας φύγει από το μυαλό με τον ΠΑΟ να κατεβαίνει στο τερέν χωρίς να ξέρει τι θέλει στο γήπεδο. Ο Φάμπρι είχε αντικαταστήσει τον Χουάν Ρότσα άνευ λόγου κι αιτίας, η εξέδρα «έβραζε» με τους «παλιούς», η ομάδα είχε βρεθεί μόλις έξι πόντους πάνω από την επικίνδυνη ζώνη με την Παιανία τίγκα στη σαβούρα (Φορναρόλι, Εσπάρθα, Κάιπερ, Καζιγιάμα). Θυμόμαστε χαρακτηριστικά στο 2-1 επί των Κρητικών στο κύπελλο τον Κουίνσι να μπαίνει αλλαγή και τον κόουτς να του ζητά να γυρίζει σε βοήθειες στα στημένα του αντιπάλου.

Στα Περιβόλια η ομάδα κατέβηκε άκρως συντηρητικά (αν και με ένα γκολ…καθάριζε) κι ο Ισπανός κοίταζε διαρκώς το ρολόι του την ώρα που ο Αναστασιάδης φόρτωνε επιθετικούς του σχήμα του (Αναστασάκο, Ναζλίδη, Ονιέμε) ελπίζοντας σ’ ένα τσαφ του αντιπάλου. Αυτό ήρθε στο 87΄, ο Αναστασάκος το «κάρφωσε» και…αντίο ζωή!

Ούτε τις γκέλες στο πρωτάθλημα τις περιμέναμε αλλά με την διαιτησία να είναι τόσο απροκάλυπτα υπέρ του νεοφώτιστου(!) τις δικαιολογήσαμε λαμβάνοντας υπόψιν ότι το ρόστερ του Παναθηναϊκού ήταν μετριότατο. Το Νοέμβρη του 2012 ο Αρετόπουλος υπέδειξε πέναλτι “εφεύρεση” υπέρ του Πλατανιά και με “χειρουργικά” φάουλ στα τελευταία λεπτά, κράτησε τον Παναθηναϊκό μακριά από την εστία του Κηπουρού. Στις 30 Μαρτίου του 2013 ο  Τριτσώνης έκλεισε τα μάτια σε πεναλτάρα μαρς του Ποτουρίδη, η ομάδα έχασε κάθε ελπίδα για τα πλέι-οφ (με τρεις ήττες και έξι ισοπαλίες στο ΟΑΚΑ λογικότατο), αφήνοντας στη θέση της τον ΠΑΣ. Προπονητής των Ηπειρωτών εκείνη τη σεζόν ο αποψινός αντίπαλος Γιάννης Χριστόπουλος που έβγαλε την ομάδα Ευρώπη (αν και δεν νομίζουμε να το είχε σχεδιάσει το καλοκαίρι που αναλάμβανε), μένοντας μάλιστα αήττητος εκείνη την περίοδο από το τριφύλλι.

Στο ΟΑΚΑ η ομάδα του είχε αποσπάσει 1-1 (με εκείνο το απίθανο αεροπλανικό βολ πλανέ του Ντε Βιτσέντι στο τέλος του ημιχρόνου), βγάζοντάς την «καθαρή» στην επανάληψη όταν το γήπεδο…έγειρε, γλιτώνοντας την ήττα από την ανικανότητα του Αντώνη Πετρόπουλου να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα από τα δύο μέτρα. Όλα αυτά με τον ΠΑΟ με δέκα από το 52΄, αφού ο Σιδηρόπουλος απέβαλλε τον Κώστα Κατσουράνη (η αρχή του τέλους του από τον σύλλογο μετά την γερή καμπάνα που έφαγε) επειδή ο κάπτεν τον σκυλόβρισε όταν έδωσε φάουλ στον άξονα πεντακάθαρο μαρκάρισμα του Τοτσέ στον Τσουκαλά. Στο παιχνίδι του β΄ γύρου οι γηπεδούχοι έπαιξαν τον Παναθηναϊκό μονότερμα (!)- στο πρώτο παιχνίδι του Φάμπρι Γκονζάλες στον πράσινο πάγκο- με τον Καρνέζη ν’ αναδεικνύεται MVP του ματς και το τριφύλλι να μην τολμά να ξεμυτίσει από την περιοχή του…

Σημειωτέον πως πέρσι στην Κρήτη ο ΠΑΟ στο τσακ γλίτωσε νέα ήττα με το όμορφο γκολ του Ατζαγκούν στο τέλος, με την ομάδα να κατεβαίνει χωρίς «Σίφο», Μέντες στο τερέν. Για να δούμε απόψε χωρίς Μπεργκ τι θα γράψει το κοντέρ…

Δημήτρης Στρατής
Δημήτρης Στρατής Για τον Δημήτρη Στρατή το panathinaikos24 αποτελεί το τρίτο πράσινο μετερίζι στο οποίο θ' ασχολείται με το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το balla.gr, συνεχίστηκε στο leoforos.gr, τώρα όντας ο 13ος (προφανώς σημαδιακό μιας κι ο αριθμός -για προφανείς λόγους- είναι ο αγαπημένος του) συνεργάτης του site θ' ασχολείται (σχεδόν) καθημερινά με τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο! Θεωρεί τη γενιά του προνομιακή αφού έζησε live τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τμημάτων του κλαμπ, πλην Γουέμπλεϊ. Μια ζωή θα τον στοιχειώνει ο χαμένος προημιτελικός με την Πόρτο του Μουρίνιο το 2003 , όταν χάθηκε τελικός-φαντασίωση για όλους τους πράσινους πιστούς απανταχού Γης! Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε συναπάντημα ΠΑΟ και...Σέλτικ;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ