ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πάνος Φραγκουλάκης

Δεν πάμε για πρωτάθλημα

Όποιος θέλει φέτος το πρωτάθλημα, να μη το μελετάει ακόμα… Διαφορετικά, μόνο κακό μπορεί να κάνει. Γράφει στο panathinaikos24.gr, ο Πάνος Φραγκουλάκης.

Δεν πάμε για πρωτάθλημα

Για να πούμε την αλήθεια πολλοί ήμασταν εκείνοι που το Σαββατοκύριακο που πέρασε και μετά το «χαστούκι» του Ολυμπιακού στο Περιστέρι, καταφύγαμε στον πίνακα της βαθμολογίας και στις επόμενες αγωνιστικές. Κάποιοι άρχισαν υπολογισμούς, τρεις βαθμοί εδώ, τρεις εκεί, τρεις παραπέρα. Παρότι νωρίς, δειλά – δειλά ψελλίζουμε και πάλι φιλοδοξίες για την κατάκτηση του τίτλου.

Είναι τέτοιο το μέγεθος του Παναθηναϊκού, ευτυχώς, που οι απανταχού «πιστοί» του «τριφυλλιού» είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε απαιτήσεις. Σωστό. Είναι η μοίρα της ίδιας της ομάδας που την καταδικάζει σε χρέος νικών, τίτλων και δόξας. Σύμφωνοι.

Τώρα όμως, δεν είναι ώρα για αυτά. Κόσμος και πρωτοσέλιδα θα ζημιώσουν ανεπανόρθωτα την ομάδα, αν την παρασύρουν στην λογική ότι ΠΡΕΠΕΙ να πάρει το πρωτάθλημα. Είναι δίκοπο μαχαίρι με πιθανότητα σφοδρής αποτυχίας. Για την ώρα, το ευτυχές είναι, ότι από την ομάδα δεν βγαίνει τέτοιο κλίμα. Λίγα λόγια, προσεκτικές και ήπιες δηλώσεις.

Ο κόσμος οφείλει να δει κατάματα την πραγματικότητα.

Πρώτον, η ομάδα είναι ακόμα άπειρη και ψάχνεται. Δεν έχει μάθει να λειτουργεί υπό πίεση και μέρος των περσινών επιτυχιών βασίστηκαν ακριβώς στο ότι απουσίαζαν οι υψηλές προσδοκίες . Επιπλέον, φέτος υπάρχει στη μέση η ευρωπαϊκή περιπέτεια, καίριος παράγοντας στις αντοχές – ψυχολογικές και σωματικές – των ποδοσφαιριστών.

Δεύτερον, ο Παναθηναϊκός των πρώτων πέντε αγωνιστικών δεν έχει βρει βηματισμό. Δεν έχει σταθερή απόδοση, εξακολουθεί να είναι άστοχος – χθες κόντρα στη Νίκη έσπασε κάθε ρεκόρ – και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα κενά στην αμυντική λειτουργία. Παράλληλα, η απουσία του χαρισματικού Μπεργκ αναγκάζει τον κόουτς να επιστρατεύει λύσεις που δεν έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν.

Τρίτον, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, τα ρόστερ των άμεσων διεκδικητών του τίτλου είναι ανώτερα και κατά πολύ ακριβότερα από αυτό της ομάδας μας. Οπωσδήποτε, αυτό από μόνο του δεν κρίνει αποτελέσματα, αλλά άλλες οι λύσεις που θα έχει ο Μίτσελ μέσα στη χρονιά και άλλες αυτές που έχει ο Γιάννης Αναστασίου.

Συμπέρασμα: Δεν υποστηρίζω ότι ο Παναθηναϊκός είναι καταδικασμένος και οπωσδήποτε δεν πιστεύω ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει μέχρι τέλους τον τίτλο. Πιστεύω ωστόσο, ότι για να φτάσουμε εκεί, απαιτείται ψυχραιμία, λίγα λόγια και πολλή δουλειά ακόμη. Είναι αυτό που πολλές φορές έχει ζητήσει ο κόουτς: «Να αφήσουμε την ομάδα να παίξει μπάλα». Η χρονιά είναι ακόμα μπροστά μας και είναι γεμάτη με ευκαιρίες για να δοκιμαστούν οι δυνάμεις μας.

Όποιος θέλει φέτος το πρωτάθλημα, να μη το μελετάει ακόμα… Διαφορετικά, μόνο κακό μπορεί να κάνει.

Πάνος Φραγκουλάκης
Πάνος Φραγκουλάκης Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι, λέει ο Πάνος Φραγκουλάκης που αντιλαμβάνεται τη δημοσιογραφία ως λειτούργημα και ως φετίχ. Παρότι πολιτικός συντάκτης, η αγάπη του για τον Παναθηναικό τον έφερε στο panathinaikos24. Γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα κι έκανε τα πρώτα του βήματα στην εφημερίδα Η ΑΥΓΗ το 2007. ALPHA TV, Αθηναικό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και www.thinkover.gr οι επόμενοι σταθμοί του, πιστεύει βαθιά στην ελευθερία του λόγου και στη σημασία της ενημέρωσης και της κριτικής.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ