ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μηχανή του χρόνου

Ξεκίνημα με τίτλο (vids)

Το panathinaikos24.gr ξαναγράφει την ιστορία του Παναθηναϊκού. Από σήμερα και κάθε εβδομάδα παρουσιάζονται οι χρονιές του Παναθηναϊκού στην Α' Εθνική κατηγορία αρχής γενομένης από τη σεζόν 1959-1960.

Ξεκίνημα με τίτλο (vids)

Ξεκίνημα του αφιερώματος με το πρώτο πρωτάθλημα της Εθνικής κατηγορίας τη σεζόν 1959-1960. Η ΕΠΟ αποφάσισε να καταργήσει τις τοπικές διοργανώσεις κι έτσι καθιέρωσε ένα πιο δίκαιο σύστημα ανάδειξης πρωταθλητή, αυτό της Εθνικής κατηγορίας.

Η παρθενική αυτή διοργάνωση συνιστά και την αρχή μια «χρυσής» δεκαετίας για τον Παναθηναϊκό με αποκορύφωμα το αήττητο πρωτάθλημα του 1964. Οι «πράσινοι» βρήκαν ένα μείγμα παλιών και νέων παικτών που ήταν ασυναγώνιστό τα πρώτα έξι χρόνια  της Α’ Εθνικής.

Οι Λινοξυλάκης, Πανάκης, Αγγελόπουλος, Θεοφάνης, Βουτσαράς, και Νεμπίδης πλαισιώθηκαν από τους νεότερους Παπαεμμανουήλ, Δομάζο, Ανδρέου και Μπενάρδο δημιουργώντας έναν πανίσχυρο κορμό.

Στο πρώτο γύρο του πρωταθλήματος η μάχη ήταν σκληρή. Ο Παναθηναϊκός αλλά και οι ΑΕΚ, Ολυμπιακός και Απόλλωνας πάλευαν για την κορυφή. Στον δεύτερο γύρο το σκηνικό άλλαξε, αφού ο Ολυμπιακός και ο Απόλλωνας υποχώρησαν στην βαθμολογία.

Έτσι οι «πράσινοι» μαζί με την ΑΕΚ έμειναν να παλέψουν για τον τίτλο. Την τελευταία αγωνιστική η «Ένωση» βρισκόταν δύο βαθμούς μπροστά. Με ισοπαλία στη Νέα Σμύρνη ο «δικέφαλος» έπαιρνε και το πρώτο πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός έπαιζε την ίδια μέρα στο Φάληρο με τον Ολυμπιακό, με λιγοστές ελπίδες.

Ο Πανιώνιος όμως επικράτησε της ΑΕΚ με 3-2 ενώ ταυτόχρονα το «τριφύλλι» συνέτριψε τους «ερυθρολεύκους» με 4-1 με χατ-τρικ του Αντρέα Παπαεμμανουήλ. Έτσι οι δύο ομάδες θα έλυναν τους λογαριασμούς τους σε αγώνα-μπαράζ.

Το παιχνίδι έγινε σε ένα κατάμεστο Καραϊσκάκη στις 31 Ιουλίου 1960. Εκεί ο Παναθηναϊκός αν και βρέθηκε να χάνει, πραγματοποίησε μια ουσιαστική αντεπίθεση και ανέτρεψε το σκορ, νικώντας με 2-1, κατακτώντας το πρώτο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής.

Panathinaikos_1960

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: 1-4

24/7/1960: Στάδιο Καραϊσκάκη

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Θεοδωρίδης, Ρωσίδης (αρχ.), Στεφανάκος, Λαιμός, Πολυχρονίου, Γκαβέτσος, Κ. Παπάζογλου, Σιδέρης, Υφαντής, Αρ. Παπάζογλου, Ποσειδών Πρ: Τζίνα Σιμονόφσκι

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βουτσαράς, Τζουνάκος, Λινοξυλάκης (αρχ.), Αγγελόπουλος, Νεμπίδης, Ανδρέου, Γεωργιάδης, Παπαεμμανουήλ, Μπενάρδος, Δομάζος, Πανάκης Πρ: Μηγιάκης, Τσούτσους, Σίμος

Διαιτητής: Λιβεράνι (Ιταλός)

Σκόρερ: 15’ Κ. Παπάζογλου (σουτ), 23’ Παπαεμμανουήλ (σουτ-βολέ), 42΄Λαιμός (αυτογκόλ-σουτ), 71’ Παπαεμμανουήλ  (πεν. που υπέπεσε ο Ηλίας Ρωσίδης), 83’ Παπαεμμανουήλ (σουτ)

Θεατές: 15.000

Το ιστορικό μπαράζ

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-1

31/7/1960 Γήπεδο Καραϊσκάκη

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βουτσαράς, Τζουνάκος, Λινοξυλάκης (αρχ.), Αγγελόπουλος, Νεμπίδης, Ανδρέου, Θεοφάνης, Παπαεμμανουήλ, Μπενάρδος, Δομάζος, Πανάκης Πρ: Μηγιάκης, Τσούτσος, Σίμος

ΑΕΚ: Φακής, Αναστασιάδης, Διακάκης, Βερνέζης, Παπαποστόλου, Δεμίρης, Εμμανουηλίδης, Σοφιανίδης, Νεστορίδης (αρχ.), Σταματιάδης, Άμπος Πρ: Αουρέτνικ

Διαιτητής: Μελέ (Ελβετός)

Σκόρερ: 13’ Άμπος (συρτό σουτ), 34’ Πανάκης (γυριστό σουτ), Παπαεμμανουήλ (σουτ-κεραυνός)

Θεατές: 25.000

Αναλυτικά και οι 30 αγώνες του πρωταθλήματος:

Παναθηναϊκός-Παναιγιάλειος 2-1 (0-1)

Α.Ε Νίκαιας-Παναθηναϊκός 0-1 (6-1)

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-2 (1-0)

Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης-Παναθηναϊκός 0-0 (3-0)

Παναθηναϊκός-Απόλλωνας Καλαμαριάς 2-0 (1-2)

Προοδευτική-Παναθηναϊκός 1-1 (2-1)

Παγκορινθιακός-Παναθηναϊκός 1-2 (4-2)

Παναθηναϊκός-Απόλλωνας Αθηνών 0-0 (0-1)

Δόξα Δράμας-Παναθηναϊκός 1-3 (1-0)

Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 4-3 (0-1)

Παναθηναϊκός-Εθνικός Πειραιώς 3-0 (0-3)

Άρης-Παναθηναϊκός 2-1 (3-0)

Ηρακλής-Παναθηναϊκός 1-0 (4-1)

Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 1-0 (0-2)

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-0 (1-4)

*Σε παρένθεση τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου (δεν υπολογίζεται ο αγώνας μπαράζ)

Η ομάδα: Αγγελόπουλος Σωτήρης, Ανδρέου Γιώργος, Βουτσαράς Μιχάλης, Γεωργιάδης Γιώργος, Δομάζος Μίμης, Ζαφειρόπουλος Γιάννης, Θεοφάνης Δημήτρης, Λινοξυλάκης Κώστας, Μανιάκης Μίμης, Μανταράκης Τάκης, Μαρνάς Μίμης, Μπενάρδος Μίμης, Νεμπίδης Γιάννης, Πανάκης Βαγγέλης, Παπαεμμανουήλ Ανδρέας, Σιάμπλος Παναγιώτης, Τζουνάκος Νίκος

Προπονητές: Νίκος Σίμος, Αντώνης Μιγιάκης, Οδυσσέας Τσούτσος: Τρίδυμο προπονητών κατά την πρώτη σεζόν του συλλόγου στην πρώτη Εθνική κατηγορία. Οι τρεις παλαίμαχοι με σημαντική ιστορία στο «τριφύλλι» οδήγησαν την ομάδα στην κατάκτηση του τίτλου και παρέδωσαν την σκυτάλη στον Άγγλο Χάρι Γκέιμ.

Μικρά-μικρά:

  • Ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ είναι ο σκόρερ του πρώτου γκολ του Παναθηναϊκού στην Α’ Εθνική (με αντίπαλο τον Παναιγιάλειο)
  • Ο «κούνελος» είναι και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 10 τέρματα. Ίδια επίδοση και για την Μίμη Μπενάρδο
  • Το πρώτο παιχνίδι του Παναθηναϊκού στην Α’ Εθνική έγινε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 1959
  • Οι Σωτήρης Αγγελόπουλος, Κώστας Λινοξυλάκης και Νίκος Τζουνάκος αγωνίστηκαν και στα 30 παιχνίδια πρωταθλήματος (31 με το μπαράζ)
  • Ο Παναθηναϊκός ισοβάθμισε στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος με την ΑΕΚ με 79 βαθμούς (Βαθμολογικό σύστημα 3ν. -2ισ -1ητ.)

Επιμέλεια: Πηνελόπη Παπαδήμου

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ