ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Βόλεϊ

«Εχουμε μέταλλο πρωταθλητή»

Για τη νοοτροπία που επικρατεί στην ομάδα βόλεϊ γυναικών του Παναθηναϊκού, μίλησε ο προπονητής, Γιώργος Ρούσσης.

«Εχουμε μέταλλο πρωταθλητή»

Αναλυτικά, όσα είπε ο Γιώργος Ρούσσης στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6

Για το θετικό σερί του Παναθηναϊκό και τις νίκες επί Ολυμπιακού και ΑΕΚ:

«Αυτό που έχει γίνει στον Παναθηναϊκό τα τελευταία δύο χρόνια είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Δουλεύουν κι άλλα άτομα σ’ αυτό πλάνο. Και φυσικά οι αθλήτριες. Αυτές που είναι ακόμα στην ομάδα κι αυτές που έφυγαν. Λειτουργήσαμε όλοι με το ίδιο πλάνο, προκειμένου να επαναφέρουμε τον Παναθηναϊκό στις επιτυχίες. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για την επιτυχία, όμως εμείς έχουμε στο μυαλό μας μόνο τη νίκη και το ότι τα καταφέρνουμε είναι πολύ καλό. Το μέχρι τώρα αήττητο δημιουργεί προσδοκίες, αλλά κρατάμε χαμηλούς τόνους. Μας αρέσει να κερδίζουμε, αλλά θέλει διαχείριση. Σ’ αυτό μένουμε πολύ συγκεντρωμένοι, ώστε να έχουμε θετικό πρόσημο στο τέλος».

Για το ότι αντιμετωπίστηκε ο Παναθηναϊκός ως αουτσάιντερ στο ντέρμπι:

«Τα παιχνίδια πρέπει να τα αντιμετωπίσεις όπως πραγματικά είναι. Αν πίστευα ότι ήμασταν φαβορί δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να το πω. Ο ρόλος του αουτσάιντερ σου δίνει άλλοθι σε ενδεχόμενη αποτυχία, όμως είναι μια πραγματικότητα που σου επιτρέπει να ασχοληθείς με το παιχνίδι, χωρίς να σκέφτεσαι φόβους και αδυναμίες. Βέβαια, ακόμα κι έτσι ο στόχος -που είναι μόνο η νίκη – δεν αλλάζει».

Για το αν ο Παναθηναϊκός έχει νοοτροπία πρωταθλητή:

«Αυτό που θέλουμε είναι να φτιάξουμε μια ομάδα με μέταλλο πρωταθλητή. Δεν είναι κάτι που το παίρνεις, αλλά το φτιάχνεις με αποτυχίες, στενοχώριες και πολύ σκληρή δουλειά, ώστε να μάθεις να κερδίζεις δύσκολα παιχνίδια και να φτάσεις ψηλά. Δεν έχει αλλάξει πολύ η ομάδα. Θέλαμε να κρατήσουμε έναν ελληνικό κορμό, που δουλέψαμε τα τελευταία χρόνια, με παίκτριες που αποκτούν εμπειρίες και μπορούν να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Επιτυχία δεν είναι η νίκη, αλλά ο τίτλος. Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει διάρκεια».

Για το ρόλο του προπονητή στον Παναθηναϊκό:

«Ήταν σε δύσκολη θέση ο Παναθηναϊκός όταν ανέλαβε. Ήμουν λύση που δεν ήταν δοκιμασμένη, ήμουν δεύτερος προπονητής σε Εθνικές ομάδες, ήταν μεγάλη ευκαιρία για μένα. Παρά τις δυσκολίες πρέπει να αποφασίζεις να κάνεις ένα βήμα. Πίστευα σε εμένα και στην ομάδα. Δεν πολυσκέφτηκα, ότι μια θέση προπονητή στον Παναθηναϊκό έχει δυσκολίες, αλλά εμένα αυτό το επίπεδο με κάνει καλύτερο προπονητή.

Ήξερα πως ο Παναθηναϊκός έχει δυναμική. Οπαδούς τίτλους… ήξερα το υλικό. Ήταν νεαρές αθλήτριες με προσόντα. Πίστευα πως αν δέσουν τα στοιχεία αυτά θα σωνόταν η ομάδα. Και όπως φαίνεται πετύχαμε. Όπως και μια ανάκαμψη, που μπορεί να οδηγήσει πιο ψηλά».

Για τις υποδομές της ομάδας:

«Οι υποδομές δεν είναι οι καλύτερες γιατί αντιμετωπίζουμε σοβαρό γηπεδικό πρόβλημα. Το γήπεδο της Λεωφόρου δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη. Τα προηγούμενα χρόνια έχουν βγει αθλήτριες απ’ τις ακαδημίες, που υπάρχουν και φέτος στην ομάδα. Αν λυθεί αυτό το πρόβλημα θα τροφοδοτηθεί περισσότερο η πρώτη ομάδα».

Για το όπλο του Παναθηναϊκού:

«Έμεινε ο βασικός κορμός της ομάδας και όλες οι αθλήτριες είναι ομαδικές. Δεν στηριζόμαστε σε μια παίκτρια. Μπορεί κάποια να βγει λίγο πιο μπροστά απ’ τις άλλες, αλλά είμαστε ισορροπημένη ομάδα κι αυτό έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία μας».

Για φαβορί και αουτσάιντερ του τίτλου:

«Σίγουρα ο Ολυμπιακός έχιε κάποια προβλήματα, που δείχνουν ότι μπορεί να πατάει τόσο καλά όσο φαίνεται. Είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα. Υπάρχει και η μεταγραφική περίοδος του Δεκεμβρίου που μπορεί να αλλάξουν πολλά. Υπάρχει ο δεύτερος γύρος και τα πλέι οφ. Είναι καλό δείγμα για μας, αλλά θα δούμε. Φαβορί είναι σίγουρα ο Ολυμπιακός. Ο Πανναξιακός έχει πολύ καλή ομάδα με πολύ κόσμο και η ΑΕΚ παρότι έχει κάποια προβλήματα. Και ο ΑΟ Θήρας ξεχωρίζει».

Για το γήπεδο του Παναθηναϊκού:

«Μεγάλο πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό. Προπονούμαστε κάποιες φορές στο κλειστό της Κυψέλης. Είμαστε πολύ πίσω σ’ αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν γήπεδα, στα περισσότερα αθλήματα. Στο εξωτερικό κάθε ομάδα έχει το δικό της γήπεδο. Στην Ελλάδα πρώτα φτιάξαμε πρωταθλήτριες ομάδες και μετά ψάξαμε τα γήπεδα. Τα περισσότερα γήπεδα υπάγονται στους Δήμους και δεν ανήκουν στις ομάδες. Βολεύει γιατί είναι λιγότερα τα έξοδα, όμως τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά. Στον τάφο του Ινδού είναι πολλές οι ομάδες, δεν γίνεται να προπονούμαστε συστηματικά. Δεν μπορεί ένα γήπεδο αν αντέξει όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη».

Για το πώς διαχειρίζεται τη… διπλή σχέση με την παίκτρια και σύζυγό του Ζένια Τσίμα:

«Είναι κάτι διαφορετικό. Εξαρτάται φυσικά κι απ’ τον χαρακτήρα μας. Είναι επαγγελματίας αθλήτρια κι εγώ επαγγελματίας προπονητής. Δεν υπάρχουν προβλήματα. Το μυστικό είναι πως στο σπίτι συζητάμε ελάχιστα για βόλεϊ. Ευτυχώς δεν υπάρχει και θέμα ανταγωνισμού. Βοηθάει το ότι είναι σωστή παίκτρια και δεν αφήνει αμφιβολίες. Είμαι τόσο εγωιστής που θέλω να κερδίζω. Αν κάποια στιγμή χρειαστεί να βγει απ’ το γήπεδο, θα βγει. Δεν με έχουν κατηγορήσει ποτέ για μεροληψία βέβαια».

Για τον κόσμο του Παναθηναϊκού:

«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ομάδα, ο κόσμος ήταν πάντα δίπλα μας. Τους ευχαριστώ κυρίως για την εποχή που οι ήττες ήταν περισσότερες απ’ τις νίκες. Είναι πολύ μεγάλο χαρακτηριστικό της ομάδας, που πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται παίκτες και προπονητές της ομάδας. Ο κόσμος μας στηρίζει πολύ. Στον Ερασιτέχνη μάλιστα, οι οπαδοί βοηθάνε αρκετά τα τμήματα. Το πλάνο στον Παναθηναϊκό πάει αρκετά καλά, όμως χρειάζεται περισσότερη στήριξη».

Για την πορεία του δίπλα στον Τζιάνι Καπράρα στην Εθνική:

«Ήταν πολύ μεγάλη τιμή που ήμουν μέλος των Εθνικών ομάδων. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο απ’ τη συμμετοχή σ’ αυτές. Ήταν ένα σχολείο για μένα, χρωστάω πάρα πολλά στον Καπράρα. Είναι μια τεράστια προσωπικότητα. Μακάρι να επιστρέψει στην Ελλάδα ένας τέτοιος προπονητής. Η επιτυχία της Εθνικής Νεάνιδων ήρθε από μια φουρνιά αθλητριών που ξεκίνησαν πριν πολύ καιρό μαζί. Δείχνουν πως έχουν ταλέντο και μπορούν να πετύχουν πολλά, αλλά με τη στήριξη της Ομοσπονδίας και των συλλόγων. Μακάρι να μπορούσαμε να βρούμε ένα τρόπο να έχουν με την Εθνική Γυναικών επιτυχίες σε ανάλογο επίπεδο».

Για την ιδέα να συμμετάσχει η Εθνική Νεανίδων στην Α1 Γυναικών:

«Κακή ιδέα η συμμετοχή της Εθνικής Νεανίδων στο πρωτάθλημα της Α1’. Έχει γίνει στο εξωτερικό σε χαμηλότερη κατηγορία. Θα έριχνε το επίπεδο της Α1, ενώ δεν θα ήταν εύκολο να αγωνίζονται, εφόσον βρίσκονται και σε άλλες ομάδες. Στις νεκρές περιόδους των ομάδων θα έπρεπε να συγκεντρώνονται συχνότερα. Να οργανώνονται καλύτερα καμπ για να οργανώνονται καλύτερα».

Για το πρωτάθλημα των 11 ομάδων:

«Δεν είναι ωραίο στοιχείο. Δεν το έχω ξαναδεί. Ο μονός αριθμός ομάδων δεν ευνοεί, όμως όπως ήρθαν τα πράγματα ήταν η καλύτερη λύση. Τα Βριλήσσια αποσύρθηκαν τελευταία στιγμή και δεν γινόταν να γίνει κάτι άλλο, όμως το λάθος ήταν ότι δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο για να αντικατασταθούν».

Για το ερχόμενο ντέρμπι κόντρα στον ΑΟ Θήρας:

«Θα ‘ναι δύσκολό ματς. Όταν παίζεις εκτός έδρας είναι πάντα δύσκολο. Ειδικά στη Σαντορίνη όπου πάμε με πλοίο. Πρόκειται για δυνατή ομάδα στην έδρα της, έχει πολύ κόσμο. Βέβαια έχουμε συνηθίσει να έχουμε απέναντί μας και κόσμο. Μακάρι να συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε σωστά τις νίκες».

Για τις ομάδες απ’ την περιφέρεια:

«Έχουν ανέβει αρκετές ομάδες απ’ την επαρχία. Οργανωμένες ομάδες που κάνουν πολύ καλό στο ελληνικό βόλεϊ. Θα έχουμε αρκετά ταξίδια φέτος. Ανεβαίνουν και τα έξοδα, όμως έτσι είναι οι Εθνικές κατηγορίες. Όποιος αξίζει να ανέβει, πρέπει να βρίσκεται στη μεγάλη κατηγορία. Ο τρόπος να κρατηθούν ομάδες στην κατηγορία υπάρχει. Αρκεί να υπάρχει οργάνωση, χορηγοί και ενδιαφέρον απ’ τον κόσμο.

Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Τα αθλήματα που ξέρει ο κόσμος είναι ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Στα αθλήματα αυτά υπάρχουν μεγάλες διαφορές από άλλες χρόνιες. Το ίδιο και στο βόλεϊ. Έχουν πέσει πολύ τα μπάτζετ. Συγκριτικά με άλλα αθλήματα όμως, είμαστε νοικοκυρεμένες ομάδες, έχουμε μάθει στα λίγα και δεν πιστεύω πως θα υπάρξει πρόβλημα σε κανέναν σύλλογο».

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.