ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Απο την κερκίδα

Ξέρω ένα μέρος που δεν μοιάζει με κανένα… (pics, vids)

Τα 48 της χρόνια κλείνει η Θύρα 13 και το panathinaikos24.gr εύχεται χρόνια πολλά παρουσιάζοντας στιγμές από την ιστορία του ιστορικού συνδέσμου οπαδών του Παναθηναϊκού.

Ξέρω ένα μέρος που δεν μοιάζει με κανένα... (pics, vids)

Ήταν 19 Νοεμβρίου 1966 όταν σύνδεσμος φίλων Παναθηναϊκού πήρε σάρκα και οστά. Ο πρώτος Σύλλογος Φιλάθλων Οπαδών του Παναθηναϊκού (ΣΦΟΠ) είχε ιδρυθεί το 1952 με πρόεδρο τον Χρήστο Μωησίδη αλλά η θύρα 13 ως …«θύρα 13» πήρε σάρκα και οστά το 1966.

Θα λειτουργήσει ως σύνδεσμος στις 19 Νοεμβρίου 1966 στην οδό Κολωνού 68 στο Μεταξουργείο. Όμως θα πάρει νομική υπόσταση μετά από έναν χρόνο.

Το πέταλο της Θύρας 13 άρχισε να χτίζεται το 1950.

Το πέταλο της Θύρας 13 άρχισε να χτίζεται το 1950.

«Ιδρύεται εν Αθήναις και εις περιφέρειας της πλατείας Μεταξουργείου, σωματείον υπό την επωνυμίαν “Σύνδεσμος Φίλων Παναθηναϊκού Θύρα 13”, σκοπόν έχον την μεταξύ των φιλάθλων του ΠΑΟ γνωριμίαν, την ψυχαγωγίαν αυτών ως και την πάσης φύσεως ηθικήν ενίσχυσιν του ΠΑΟ…» ανέφερε το καταστατικό που συντάχθηκε από το δικηγορικό γραφείο του Αντώνιου Φωκίωνος Γαλανού (Αριστείδου 3, Αθήνα).

Τα (26) ιδρυτικά μέλη τα οποία έχουν γίνει γνωστά από την έκδοση του βιβλίου «Η ιστορία της Θύρας 13» ήταν οι Ι.Παπουτσής, Σπ.Κυριάκης, Μ.Λιαράκος, Β.Γιαννακός, Δ.Σαραντάκης, Α.Παπαγεωργίου, Στ.Κατάκης, Κ.Πετρόπουλος, Σπ.Κατάκης, Π.Μανούρης, Απ.Ιωαννίδης, Γ. Ποντόπουλος, Γ.Οικονομόπουλος, Αγγ.Μυλωνάς, Αν.Κούστας, Αλ.Σταυρόπουλος, Δ.Παπάζογλου, Σ.Φλώρος, Ι.Λουκάς, Γ.Ατσάλης, Δ.Ξιφαράς, Δ.Κουτσούκος, Β.Αλεξόπουλος, Δ.Σάρλος, Αθ.Κακατσάκης, Γ.Πίκουλας. Με πρώτο οργανωτή του θρυλικό Λάκη Ρουλαλά.

Μέρος του καταστατικού της ίδρυσης της Θύρας 13.

Μέρος του καταστατικού της ίδρυσης της Θύρας 13.

Εκτός από την «Θύρα 13» εκείνη την εποχή λειτουργούσαν και άλλοι σύνδεσμοι με την ονομασία της περιοχής του. Με την ίδρυση της «Θύρας 13» οργανώνονται και οι πρώτες εκδρομές σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η πρώτη φορά που τα μέλη της γράφουν ιστορία είναι στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι το 1971, αλλά και στο «Γουέμπλεϊ» στον τελικό του τότε κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού στον αγώνα κόντρα στην Έβερτον

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού στον αγώνα κόντρα στην Έβερτον

Μετά την πρώτη της Χούντας το οπαδικό κίνημα γιγαντώνεται. Κατά τόπους σύνδεσμοι ξεκινούν την λειτουργία του με ξεχωριστά καταστατικά και την ονομασία της περιοχής τους.

Σύνδεσμοι ανοίγουν στο Αιγάλεω, στον Παγκράτι, στην Ηλιούπολη, στο Περιστέρι, στον Κολωνό, στο Λαύριο, στον Υμηττό, στο Άνω και τα Κάτω Πατήσια, στα Πετράλωνα, στην Καλλιθέα, στου Γκύζη, στο Θησείο, στο Χαλάνδρι, στο Μαρούσι, στο Κουκάκι, στην Ομόνοια, στην πλατεία Βάθης, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στα Λιόσια, εκτός φυσικά από τους ήδη υπάρχοντες.

Και στην επαρχία όμως ο κόσμος δίνει δυναμικό παρών αφού ιδρύονται σύνδεσμοι στον Βόλο, στην Κρήτη, στην Χαλκίδα και σε πολλές ακόμη πόλεις. Ήδη μέχρι το 1978 λειτουργούσαν 52 σύνδεσμοι σε όλη την Ελλάδα.

Κατάσταση των Συνδέσμων που διατηρούσε ο σύνδεσμος της Ομόνοιας

Κατάσταση των Συνδέσμων που διατηρούσε ο σύνδεσμος της Ομόνοιας

Με την αλλαγή του ποδοσφαίρου από ερασιτεχνικό σε επαγγελματικό έχουμε και μεγάλη αλλαγή στους συνδέσμους. Το 1979 θα γίνει μια πανελλήνια συνέλευση μεταξύ των υπαρχόντων συνδέσμων κι θα αποφασιστεί η ίδρυση μιας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φιλάθλων Παναθηναϊκού με πρόεδρο τον Ανδρέα Γαλανάκη (ιδρυτή του συνδέσμου Νίκαιας-Κορυδαλλού) και αντιπρόεδρο τον Δημήτρη Γούναρη. Η ομοσπονδία θα λάβει ενεργό μέρος στα δρώμενα του Παναθηναϊκού.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα για εκλογή εκπροσώπου στην ΠΑΕ

Χαρακτηριστικό απόσπασμα για εκλογή εκπροσώπου στην ΠΑΕ

Στις αρχές της δεκαετία του ’80 η θύρα 13 χωρίζεται στους «πάνω» και τους «κάτω», ανάλογα με την διάταξή τους στο πέταλο. Στο κάτω μέρος της Θύρας 13 κάνουν την εμφάνισή τους διάφορες ομάδες όπως οι «Green Devils» και  η «ΝΟΠΟ», με την τελευταία να αποτελεί μια μικρή παρέα ατόμων με νεοφασιστική ιδεολογία, την οποία η ίδια η Θύρα 13 θα αποβάλλει σε χρόνο ρεκόρ!  Τότε θα αρχίσουν και οι πρώτες συμπλοκές μεταξύ οπαδών αντίπαλων ομάδων.

Χαρακτηριστικό δημοσίευμα για επεισόδια μεταξύ οπαδών Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ

Χαρακτηριστικό δημοσίευμα για επεισόδια μεταξύ οπαδών Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ

Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ιδρύει την  ΠΑ.ΛΕ.ΦΙ.Π. η λέσχη η οποία αριθμεί περίπου 3.500 μέλη. Η λέσχη βάζει ως πρώτο στόχο της να περιορίσει τη βία στα γήπεδα και πετυχαίνει δημιουργώντας ομάδες περιφρούρησης γύρω από τους πυρήνες των σκληρών να ελαττωθούν κατά πολύ τα επεισόδια. Παράλληλα αναλαμβάνει και τολμηρές πρωτοβουλίες όπως συνομιλίες με τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού για την αποτροπή επεισοδίων στα ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων.

Πανό της ΠΑΛΕΦΙΠ

Πανό της ΠΑΛΕΦΙΠ

Η αδυναμία της ΠΑΛΕΦΙΠ να εκφράσει το σύνολο των «πράσινων» οπαδών οδηγεί σε έναν επαναπροσδιορισμό του οπαδικού κινήματος, σε κάθε άκρη της Ελλάδας με πρωτοστάτες τους «cockneys» (συνεχιστές της Θ.13) αργότερα τους «mad boys» τους «Αthens Fans», Το 1988 η διοίκηση αποφασίζει να επιστρέψει η ομάδα στην Λεωφόρο για τους αγώνες του β’ γύρου Πρωταθλήματος κι έτσι η ιστορική «Θυρα 13» ζει ξανά μέρες του παρελθόντος.

Τα σκληρά επεισόδια του 1998 κάνουν, μετά από καιρό, την εμφάνισή και ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Γ. Βαρδινογιάννης αποφασίζει κατάσχεση όλων των καταστατικών των συνδέσμων εκτός της ΠΑΛΕΦΙΠ, με τους συνδέσμους να απαντούν με αγωγές. Ο αριθμός των συνδέσμων ανά την Ελλάδα μειώνεται κατακόρυφα. Το άλλοτε τεράστιο συνδεσμιακό κίνημα του συλλόγου περιορίζεται σε περίπου 40 συνδέσμους σε όλη την χώρα.

Δημοσίευμα για την διάλυση των συνδέσμων

Δημοσίευμα για την διάλυση των συνδέσμων

Από τότε οι σχέσεις των συνδέσμων με την οικογένεια Βαρδινογιάννη διαταράχθηκαν μια για πάντα, με τους οπαδούς να δείχνουν σε κάθε ευκαιρία την δυσαρέσκειά τους για το ιδιοκτησιακό καθεστώς με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο του 2008, όπου αποτέλεσε την αρχή της αποχώρησης της οικογένειας Βαρδινογιάννη από τα δρώμενα του συλλόγου, αρχικά με την δημιουργία της Πολυμετοχικότητας και στην συνέχεια με την παραχώρηση των μετοχών στην Παναθηναϊκή Συμμαχία.

Στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο της Θύρας 13 κατά της οικογένειας Βαρδινογιάννη τον Απρίλιο του 2008

Στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο της Θύρας 13 κατά της οικογένειας Βαρδινογιάννη τον Απρίλιο του 2008

Πλέον η Θύρα 13 με την επιστροφή της ομάδας στην Λεωφόρο ξαναζεί στιγμές δόξας με την στήριξη που παρέχει στην ομάδα ενώ σε κάθε ευκαιρία δείχνει εμπράκτως την στήριξή της.

Βίντεο από στιγμές της Θύρας 13:

Επιμέλεια: Πηνελόπη Παπαδήμου

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ