ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Γκιστ: «Σέβομαι τον Ιβάνοβιτς, ηγέτης και μύθος ο Διαμαντίδης»

Ο Τζέιμς Γκιστ μια μέρα μετά την ανανέωση της συνεργασίας του με το τριφύλλι, μίλησε για τη συνεργασία του με τον Δημήτρη Διαμαντίδη, τα κοινά σημεία με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς, αλλά και για την πορεία της ομάδας στην Ευρωλίγκα.

Γκιστ: «Σέβομαι τον Ιβάνοβιτς, ηγέτης και μύθος ο Διαμαντίδης»

Ο Αμερικανός φόργουορντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο GM της Euroleague, αναφέρθηκε στην παρουσία της ομάδας ως τώρα στο θεσμό, ενώ μίλησε και για τους Δημήτρη Διαμαντίδη και Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Τζέιμς Γκιστ:

Πως αξιολογείς την σεζόν έως τώρα;

Σκάει το… μπαμ με Μαρίνκοβιτς!
Σκάει το… μπαμ με Μαρίνκοβιτς! 23.081 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

«Μέχρι τώρα η σεζόν πάει καλά, αν λάβουμε υπόψη ότι έχουμε νέο προπονητή, νέα ομάδα και έχουμε πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση της Euroleague. Νομίζω ότι αυτή την στιγμή δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε τίποτα περισσότερο. Πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στον προπονητή γιατί έχει δεμένη την ομάδα και μας πιέζει να προχωρήσουμε. Αυτή την στιγμή πρέπει ν’ αρχίσουμε να πιστεύουμε στο ταλέντο μας, στην ομάδα μας. Αυτό νομίζω ότι είναι το πρόβλημα μας τώρα. Όμως για να συνοψίσω, νομίζω ότι τα έχουμε πάει καλά».

Πως είναι να είσαι υπό τις οδηγίες ενός από τους κορυφαίους προπονητές στην Ευρώπη, του Ντούσκο Ιβάνοβιτς;

«Είναι δύσκολο, είναι απαιτητικός και περιμένει πολλά από τους παίκτες. Όμως από την άλλη αυτό είναι το στυλ μου, να παίζω για έναν προπονητή που θέλει οι παίκτες του να παλεύουν και να έχουν ενέργεια στο παιχνίδι τους. Νομίζω ότι έχω την ίδια φιλοσοφία με εκείνον, να βγάζουμε ενέργεια στο παρκέ και να παλεύουμε, να δίνουμε το 100% ακόμη και αν δεν κάνουμε καλό αγώνα. Όταν φεύγουμε από το παρκέ πρέπει να νιώθουμε ότι τα δώσαμε όλα και δεν έχουμε δυνάμεις για παραπάνω. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που σέβομαι σε εκείνον».

Στους αγώνες με τις κορυφαίες ομάδες της Euroleague ο Παναθηναϊκός φαίνεται να υστερεί ένα βήμα για να φθάσει στη νίκη. Κατά την γνώμη σου, τι λείπει από την ομάδα για να πάει στο επόμενο επίπεδο;

«Λεπτομέρειες. Σε αυτούς τους αγώνες είναι οι λεπτομέρειες. Δεν πρόκειται να νικάς σε κάθε αγώνα με 30 πόντους. Είναι η Euroleague και κάθε χρόνο τα πράγματα δυσκολεύουν. Πρέπει να έχουμε τις σωστές επιλογές, την κατάλληλη στιγμή, αυτό προκύπτει με την εμπειρία και εμείς έχουμε αρκετούς νεαρούς παίκτες φέτος. Παράλληλα, παίζουν ρόλο και οι λεπτομέρειες γιατί 1-2 επιθέσεις μπορεί να κάνουν την διαφορά. Χάσαμε με τρεις πόντους από την Μακάμπι και με 4 από την Μπαρτσελόνα, αυτές είναι ήττες στις λεπτομέρειες. Σε αυτό το κομμάτι βελτιώνεσαι με την πάροδο του χρόνου, όμως δεν έχεις το περιθώριο να πεις «έχω χρόνο», πρέπει να γίνει άμεσα, τις επόμενες εβδομάδες, πάση θυσία».

Ποια ομάδα σ’ έχει εντυπωσιάσει στην Euroleague;

«Η Άλμπα Βερολίνου, είναι η έκπληξη της σεζόν. Παίζουν με πάθος, δύναμη και ενέργεια. Παρά το γεγονός ότι υστερούν σε ταλέντο σε σύγκριση με την Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα και την ΤΣΣΚΑ, είναι ανταγωνιστικοί σε κάθε αγώνα και αυτό μου αρέσει».

Αγωνίζεσαι δίπλα σε έναν από τους αστέρες της Euroleague, τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Είναι ακόμη ο ηγέτης της ομάδας και πως είναι να τον έχεις συμπαίκτη;

«Σίγουρα είναι ο ηγέτης. Είναι μύθος και δεν σου δίνονται πολλές ευκαιρίες να έχεις συμπαίκτες ή να είσαι αντίπαλος με παίκτες τέτοιου επιπέδου. Κάνει ευκολότερο το παιχνίδι. Συνεργάζεται με τους συμπαίκτες του, είναι απειλή στο παρκέ, είναι αλτρουιστής, κάτι που δεν συναντάς συχνά σε παίκτες τέτοιου επιπέδου».

Το 2012 ήσουν μέρος μιας περίεργης ανταλλαγής στην Euroleague, μαζί με τον Άντι Πάνκο…

«Νομίζω ότι αυτή ήταν η πρώτη ανταλλαγή στην Ευρώπη και δεν ήμουν έτοιμος, δεν περίμενα κάτι τέτοιο. Ήταν δύσκολη η σεζόν στην Μάλαγα και ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι ήρθα στον Παναθηναϊκό και μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω μια νέα καριέρα».

Έχεις συμμετάσχει σε δύο από τις κορυφαίες κόντρες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Έχεις αγωνιστεί στο Παρτιζάν-Ερυθρός Αστέρας και το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Μπορείς να το συγκρίνεις;

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι σαν την κόντρα του Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Στο μπάσκετ η ελληνική κόντρα είναι μεγαλύτερη από την σερβική. Μπορεί όχι στο ποδόσφαιρο, αλλά σίγουρα στο μπάσκετ».

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.