ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

Του το χρωστάει η ιστορία… (Pics & Vids)

Η παράδοση κόντρα στην Κλαμπ Μπριζ και σε ομάδες από το Βέλγιο, δεν είναι υπέρ του Παναθηναϊκού. Αυτές, όμως, είναι για να σπάνε...

Του το χρωστάει η ιστορία... (Pics & Vids)

Οι «πράσινοι» πέφτουν πάνω στην Μπριζ για τέταρτη φορά στην ιστορία τους, ενώ συνολικά με ομάδες του Βελγίου ο αριθμός ανεβαίνει στις οκτώ. Πέντε ραντεβού σε Κύπελλα Ευρώπης, συνολικά 16 αναμετρήσεις και η προϊστορία όχι και η καλύτερη.

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν, θα βρει την Μπριζ και μοναδικός στόχος φυσικά είναι η πρόκριση στα πλέι οφ του Champions League. Αν όμως κάποιος πιστεύει στους αριθμούς, τότε μόνο αισιόδοξος μπορεί να είναι.

Σε 16 αναμετρήσεις, ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει μόλις δύο φορές, ενώ έχει γνωρίσει την ήττα σε εννέα παιχνίδια. Δύο ήρθαν ισόπαλα.

Αποκλειστικό: Τι λέει ο διαιτητής του ΑΕΚ-Παναθηναϊκός για το πέναλτι στον Κώτσιρα
Αποκλειστικό: Τι λέει ο διαιτητής του ΑΕΚ-Παναθηναϊκός για το πέναλτι στον Κώτσιρα 37.354 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Σεζόν 1968-1969 και ο Παναθηναϊκός βρίσκει μπροστά του την Ντάρινγκ, στην πρώτη φάση του Κυπέλλου UEFA. Στην πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων στο Βέλγιο, οι «πράσινοι» καταφέρνουν και παίρνουν την νίκη με 2-1. Στην ρεβάνς της Αθήνας η ομάδα του Λάκη Πετρόπουλου σφραγίζει την πρόκριση με νίκη 2-0.

Εννέα χρόνια μετά, οι «πράσινοι» συναντούν την Μπριζ για πρώτη φορά για την 2η φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Οι Βέλγοι επικρατούν με 2-0 στην έδρα τους, ενώ η νίκη στο δεύτερο παιχνίδι με 1-0, δεν είναι αρκετή για να χαρίσει την πρόκριση στον Παναθηναϊκό.

Ακριβώς δέκα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα την σεζόν 1987-1988, έρχεται και πάλι η Μπριζ, για να μπει στον δρόμο του «τριφυλλιού», στην 4η φάση του Κυπέλλου UEFA. Και πάλι οι Βέλγοι είναι αυτοί που φεύγουν με χαμόγελο, καθώς το 1-0 τους είναι αρκετό, μετά το 2-0 στο πρώτο παιχνίδι της Αθήνας.

Φτάνουμε στην σεζόν 1991-1992 και ο Παναθηναϊκός είναι στους ομίλους του πειραματικού Champions League. Αντίπαλος του η Άντερλεχτ και απόλυτη μοιρασία, καθώς και τα δύο παιχνίδια λήγουν χωρίς σκορ για τις δύο ομάδες.

19228

Το είχε η μοίρα φαίνεται και η Μπριζ έρχεται και πάλι για να κοντραριστεί με τον Παναθηναϊκό, στην 2η φάση του Κυπελλούχων. Στην αναμέτρηση του Βελγίου οι γηπεδούχοι επικρατούν με 1-0 και κάνουν το πρώτο βήμα. Ωστόσο στην ρεβάνς της Αθήνας, οι «πράσινοι» τα δίνουν όλα, έχουν δοκάρια και παράπονα από την διαιτησία, ενώ ο κόσμος δίνει τον δικό του τρελό ρυθμό από τις κερκίδες για να στηρίξει την ομάδα. Το τελικό 0-0 όμως αφήνει το «τριφύλλι» εκτός και η Μπριζ είναι εκείνη που παίρνει την πρόκριση.

Εννέα χρόνια μετά, έρχεται η σειρά του Παναθηναϊκού να πανηγυρίσει, όταν θα βρει την Άντερλεχτ στην 4η φάση του UEFA. Η μεγάλη νίκη στην Αθήνα με 3-0, είναι και αυτή που θα δώσει τελικά την πρόκριση, καθώς οι Βέλγοι παρά το 2-0 στην έδρα τους θα γνωρίσουν τον αποκλεισμό.

thumb

Και φτάνουμε στον πιο πικρό ίσως αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από ομάδα του Βελγίου. Ο Παναθηναϊκός της σεζόν 2009-2010, έχει ένα γεμάτο ρόστερ με παίκτες όπως ο Τζιμπρίλ Σισέ και θέλει το κάτι παραπάνω στην Ευρώπη. Στους «32» του Europa League, η πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης εκείνη την εποχή, η Ρόμα κληρώνεται με το «τριφύλλι».

Οι «πράσινοι» τελικά παίρνουν μία τεράστια πρόκριση και η Σταντάρ Λιέγης είναι το επόμενο εμπόδιο. Όλοι περιμένουν πως ο Παναθηναϊκός εύκολα ή δύσκολα θα περάσει και τους Βέλγους, αλλά το 1-3 του πρώτου αγώνα στο ΟΑΚΑ, έρχεται για να σβήσει τα χαμόγελα. Το 1-0 εκτός έδρας, στέρησε οριστικά μία μεγάλη ευκαιρία του «τριφυλλιού».

Παναθηναϊκός-Σταντάρ Λιέγης

Η Σταντάρ ήταν αυτή που σταμάτησε και πάλι τους «πράσινους» του Γιάννη Αναστασίου, την περασμένη σεζόν. Στον τρίτο προκριματικό γύρο υπήρχε αισιοδοξία πως ο Παναθηναϊκός θα έφτανε στα πλέι οφ του Champions League. Το 0-0 στο Βέλγιο, δείχνει μάλιστα πως η πρόκριση μπορεί να έρθει και στην ρεβάνς της Λεωφόρου, δεν πέφτει καρφίτσα. Το τελικό 1-2 βρήκε την ομάδα της Λιέγης, να πανηγυρίζει και τον Παναθηναϊκό να πηγαίνει στα πλέι οφ του Europa League.

stadar-liege-panathinaikos-570-800x585

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.