ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μηχανή του χρόνου

Η «πόρνη μπάλα» του Ίβιτσα Όσιμ…

Ήταν 5 Σεπτεμβρίου του 1993 όταν ο Παναθηναϊκός νικούσε τον Ηρακλή με 3-2, με τον Ίβιτσα Όσιμ να λέει τo περίφημο... «πόρνη μπάλα». Ατάκα η οποία όχι μόνο «έγινε» πρωτοσέλιδο σε πολλές εφημερίδες αλλά… μπήκε στην ποδοσφαιρική μας καθημερινότητα.

Η «πόρνη μπάλα» του Ίβιτσα Όσιμ...

Ο Παναθηναϊκός στις 5/9 του 1993 αντιμετώπιζε τον Ηρακλή εκτός έδρας. Οι «πράσινοι» στο πρώτο ημίχρονο δεν είχαν καλή απόδοση και έτσι βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 2-0, με γκολ του Σέρβου Μίλαντιν Μπετσάνοβιτς στο 5΄ και στο 31΄.

Οι αλλαγές του Ίβιτσα Όσιμ άλλαξαν την απόδοση της ομάδας αλλά οι «πράσινοι» έκαναν αρκετές ευκαιρίες με την μπάλα να μην… μπαίνει στα δίχτυα. Η μία αλλαγή του Ίβιτσα Όσιμ, Κώστας Φραντζέσκος, μείωσε 2-1 στο 77’ με τον Σαραβάκο να ισοφαρίζει στο 83’ με πέναλτι. Ενώ όλα έδειχναν πως είχαν τελειώσει και ότι το παιχνίδι θα έμενε ισόπαλο, ο Μαυρίδης στα τελευταία λεπτά και στην πρώτη επαφή του με την μπάλα έκανε το 2-3 και σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές.

Αυτό όμως που έχει μείνει χαραγμένο στην μνήμη όλων ήταν η ατάκα του Ίβιτσα Όσιμ μετά το ματς. Με αφορμή λοιπόν τις πολλές ευκαιρίες που έχανε η ομάδα αλλά και με τον τρόπο που πήρε τη νίκη, το γκολ του Μαυρίδη στην πρώτη επαφή του με την μπάλα, ξεστόμισε την επική ατάκα «Πόρνη μπάλα». Ατάκα η οποία όχι μόνο «έγινε» πρωτοσέλιδο σε πολλές εφημερίδες αλλά… μπήκε στην ποδοσφαιρική μας καθημερινότητα.

Ο Ίβιτσα Όσιμ ήταν ένας προπονητής που συνήθιζε να λέει τέτοιες ατάκες επί καθημερινής βάσεως. Παραδείγματος χάρη στην ιστορία έχει μείνει και η κόντρα του με τον «μικρό» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για τον Σαραβάκο η ιστορική του ατάκα ήταν ότι «θα μπορούσε να παίξει μόνο με τους κανονισμούς του χάντμπολ». Δηλαδή όταν κάνει επίθεση η ομάδα να παίζει και όταν αμύνεται να βγαίνει.

Ταυτόχρονα, το ρόστερ του Παναθηναϊκού με Σαραβάκο, Βαζέχα, Αποστολάκη, Μπορέλι, Βάντσικ, Μαυρίδη,, Δώνη, Γεωργιάδη, Φρατζέσκο, Αντωνίου, Μαραγκό,Καλιτζάκη, Νιόπλια και άλλους σπουδαίους παίκτες το είχε παρομοιάσει με το αυτοκίνητο μάρκας Μίνι Κούπερ με την ατάκα: «Όταν εμείς έχουμε Μίνι Κούπερ πως να προσπεράσουμε την Μερσέντες». Όπου Μερσέντες η ΑΕΚ εκείνης της εποχής, που ήταν όντως σπουδαία ομάδα, αλλά ο Παναθηναϊκός είχε ανάλογα καλό υλικό, που φάνηκε μόλις έφυγε ο Οσιμ.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ