Σε μία περίοδο που το κλίμα μοιάζει εξαιρετικά ακατάλληλο για τα ερασιτεχνικά σωματεία, το τμήμα τοξοβολίας του Παναθηναϊκού, δείχνει πως παρά τις αντιξοότητες, με μεράκι και ομαδική δουλειά όλα γίνονται.
Στη θύρα 2 της Λεωφόρου, βρίσκεται λοιπόν το τμήμα τοξοβολίας του Παναθηναϊκού. Ένα τμήμα που όταν βρεθείς εκεί, σε κάνει να γεμίζεις αισιοδοξία. Αισιοδοξία για τον απλό λόγο, πως είναι το ιδανικό παράδειγμα για το τι σημαίνει ομάδα. Τι σημαίνει «οικογένεια» και το να στηρίζει ο ένας αθλητής τον άλλο στις δύσκολες στιγμές της εποχής μας.
Το καταλαβαίνεις με το που δεις τα πρόσωπα τους. Δε ζουν από το άθλημα. Απλά το κάνουν γιατί τους αρέσει και αυτό φαίνεται. Άλλωστε όπως μας εξομολογήθηκαν οι έφοροι του τμήματος η πρόσφατη ανανέωση του χώρου, έγινε με την προσωπική δουλειά γνωστών και φίλων.
Συνεντεύξεις στους Αγγελική Κουρεμένου, Μάριο Μανιό
Το panathinaikos24.gr βρέθηκε λοιπόν στο γήπεδο της Λεωφόρου και συγκεκριμένα στη θύρα 2, όπου πραγματικά κάποιοι άνθρωποι δίνουν -ο καθένας ξεχωριστά- την δική τους προσωπική «μάχη». Όλοι παλεύουν για ένα κοινό… καλό! Και αυτό είναι η ομάδα Τοξοβολίας του Παναθηναϊκού, η οποία τα τελευταία χρόνια διαπρέπει, γεμίζοντας τις… παρακαταθήκες του συλλόγου με μετάλλια.
Τον λόγο αρχικά πήρε, ο άνθρωπος που ανέλαβε πριν από μερικά χρόνια τη θέση του προπονητή της τοξοβολίας και την οδηγεί από τη μία επιτυχία στην άλλη! Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Παμβουξόγλου, ο οποίος σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση, μας περιγράφει τη δουλειά που γίνεται μέσα στο συγκεκριμένο τμήμα του «τριφυλλιού» και μας εξηγεί το πόσο πολύ ισχύει τελικά το μότο: «ΠΑΟ θα πει μαχητική ψυχή».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Αλέξανδρου Παμβουξόγλου στο panathinaikos24.gr:
-Πως άρχισε η ενασχόληση σας με την τοξοβολία;
«Εγώ ξεκίνησα τοξοβολία από το 1993. Το δοκίμασα πρώτη φορά στα 15, μου άρεσε και είπα αυτό θέλω να κάνω. Σαν αθλητής είχα και κάποιες διακρίσεις, με πρωταθλήματα και μετάλλια. Μου άρεσε, με γέμιζε, γιατί τελικά αυτό είναι το κίνητρο. Να σε γεμίζει αυτό που κάνεις».
Ο προπονητής του τμήματος μιλάει για τα… πρωτόγνωρα συναισθήματα, που τα έχει νιώσει μόνο στον Παναθηναϊκό!
-Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τον Παναθηναϊκό, ως προπονητής;
«Μετά από συζητήσεις μου έγινε η πρόταση να αναλάβω το τμήμα πριν από περίπου δύο χρόνια. Είπα πολύ ευχαρίστως πως θα το κάνω, καθώς η τοξοβολία είναι αυτό που αγαπάω. Και κάπως έτσι ξεκίνησε. Το έχω πει πολλές φορές, πως η φιλοσοφία του Παναθηναϊκού σαν Παναθηναϊκός είναι πολύ καλή.Λειτουργεί σαν ομάδα και σαν οικογένεια. Δεν το έχω συναντήσει πουθενά αυτό, παρόλο που έχω προπονήσει σε πολλά σωματεία και έχω συνεργαστεί με αθλητές υψηλού επιπέδου. Σε σωματεία με γνωστό όνομα, αυτό δεν το έχω δει».
-Ποιο είναι το «μεγάλο» σας όπλο για την συνέχεια;
«Η φιλοσοφία των παιδιών εδώ. Αυτό είναι το «όπλο» μας, αυτό έκανε και το τμήμα να δεθεί πιο γρήγορα. Εμένα κύριο μέλημα μου, είναι να φτιαχτεί ένας δυνατός πυρήνας, ώστε ο ένας να βοηθάει τον άλλο. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί κάποιος αθλητής να μην έχει λεφτά να πάρει κάτι για τον εξοπλισμό του. Μπορεί να τον βοηθήσουν τα υπόλοιπα παιδιά ή ακόμα και να δώσουν κάτι από τα δικά τους πράγματα. Σαν ομάδα προχωράς. Μπορεί να είναι ατομικό άθλημα, αλλά μέσα από αυτό το κλίμα έχει δημιουργηθεί μία ομάδα και οι σχέσεις μεταξύ των αθλητών είναι πολύ καλές».
-Τι ζητάτε από έναν αθλητή της τοξοβολίας;
«Να του αρέσει αυτό που κάνει. Αυτό είναι και το βασικό. Εμένα η δουλειά μου είναι να του δείξω πως θα ρίξει το βέλος στο στόχο. Μετά αν ο αθλητής θέλει να προχωρήσει είναι δικό του θέμα. Το πόσο χρόνο θα αφιερώσει, πόσο θα ζοριστεί. Όλο το ζήτημα είναι, να κάνεις προπόνηση εδώ, να δουλέψεις σκληρά και να έχεις όρεξη».
-Έχετε έρθει με επιτυχίες από την Θεσσαλονίκη.
«Ναι. Αν και τα παιδιά θα μπορούσαν είναι η αλήθεια να τα πάνε ακόμα καλύτερα».
-Δυνατότητες υπάρχουν για μελλοντικές επιτυχίες;
«Σίγουρα υπάρχουν. Πιστεύω πως θα πάμε πολύ καλά. Η τεχνογνωσία υπάρχει, ο κατάλληλος χώρος υπάρχει, ενώ και το κλίμα είναι εξαιρετικό. Με λίγα λόγια το πακέτο είναι δεμένο. Το μόνο που απομένει είναι να το πιστέψουν τα παιδιά».
Η δημοσιογράφος του panathinaikos24 δηλώνει έτοιμη να γίνει μέλος της Τοξοβολίας!
-Επόμενη συμμετοχή στο ΟΑΚΑ.
«Είναι ένας διασυλλογικός αγώνας, άρα δεν είναι και κάτι το σπουδαίο. Απλά θέλω να μιλήσω με τα παιδιά για ορισμένα πράγματα. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα πως μπορείς να κερδίσεις κάτι, δουλεύοντας σκληρά. Τίποτα δεν θα σου χαριστεί. Ούτε κανένα μέσον υπάρχει. Στο άθλημα μας δε μπορείς να κλέψεις. Ο στόχος λέει πάντα την αλήθεια. Ότι ρίξεις θα στο δείξει. Οπότε με πολύ σκληρή δουλειά καταφέρνεις και βγαίνεις πρώτος. Αυτή είναι η φιλοσοφία η δικιά μου και την έχω περάσει και στα παιδιά».
-Πως βλέπετε τη νοοτροπία του συλλόγου;
«Μου έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση η φιλοσοφία του Παναθηναϊκού. Γράφουν ορισμένες μπλούζες, την φράση «ΠΑΟ θα πει μαχητική ψυχή» και έχουν απόλυτο δίκιο. Από κάπου έχει βγει όλο αυτό και προφανώς ισχύει. Υπάρχει μία ξεχωριστή φιλοσοφία εδώ. Έχω δει πολλά σωματεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό,αλλά πραγματικά κάτι τέτοιο δεν έχω ξανασυναντήσει».
Οι δύο έφοροι του «τριφυλλιού» μας μιλούν για τη δουλειά που γίνεται στο τμήμα
«Μόνο η κορυφή»
Χάρη σε αυτούς τους δύο ανθρώπους η Τοξοβολία του Παναθηναϊκού επανήλθε στο προσκήνιο.
Ο λόγος για τους Στέλιο Περιστέρη και Αναστάσιο Σκουρόγλου, δύο πάνω απ όλα Παναθηναϊκοί, οι οποίοι πήραν -ουσιαστικά- από το… χέρι το τμήμα της Τοξοβολίας και τα τελευταία δύο χρόνια επανέφεραν την ομάδα, εκεί που της αναλογεί, στην κορυφή!
Οι δύο έφοροι των «πρασίνων» με αποκλειστική συνέντευξη στο panathinaikos24.gr μίλησαν μεταξύ άλλων, για τα… πέτρινα χρόνια της Τοξοβολίας και την ολική επαναφορά της, ενώ έκαναν ειδική αναφορά και για την προσωπική δουλειά που κάνει ο καθένας ξεχωριστά, ώστε το τμήμα να λειτουργεί σε κανονικούς ρυθμούς.
-Από ποια ηλικία μπορεί κάποιος να ασχολείται με την Τοξοβολία;
Περ.: «Είμαστε ένα ιδιαίτερο τμήμα, καθώς μπορεί να το ακολουθήσουν όλες οι ηλικίες. 5 μέχρι 95. Ακόμη κι ένας τυφλός άνθρωπος μπορεί να κάνει τοξοβολία. Άρα είμαστε από τα λίγα ολυμπιακά αθλήματα, που μπορεί κάποιος να διαπρέψει».
-Βλέπουμε έναν πλήρως εξοπλισμένο χώρο προπονήσεων…
Περ.: «Είμαστε στη θύρα 2, αυτή η αίθουσα είναι αποκλειστικά τοξοβολίας και λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο».
-Πόσο κοστίζει η εγγραφή;
Περ.: «Για κάποιον νέο είναι 25 ευρώ η εγγραφή και 35 ευρώ το μήνα. Η ανανέωση εγγραφής είναι 15 ευρώ το μήνα. Το ποσό αυτό δεν μένει στη Τοξοβολία, προορίζεται για την Ομοσπονδία για την εγγραφή».
-Πως υπολογίζονται οι πόντοι;
Σκ.: «Eίναι ανάλογα με το ομαδικό και ατομικό. Στο ατομικό Βαθμολογούνται οι θέσεις από ένα έως οκτώ, με τους αντίστροφους πόντους. Δηλαδή ο πρώτος παίρνει οκτώ κ.ο.κ. Στο ομαδικό επειδή συμμετέχουν δύο αθλητές, οι πόντοι διπλασιάζονται».
-Ένα τμήμα έχει και έξοδα. Αυτά τα έξοδα με ποιον τρόπο καλύπτονται;
Σκ.: «Σαν τμήμα είμαστε αποκλειστικά αυτοχρηματοδοτούμενο, δεν επιβαρύνουμε ούτε ένα ευρώ τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Η αμοιβή του προπονητή, η αντικατάσταση των υλικών του τμήματος, τα πάντα αυτά τα καλύπτουμε εμείς σαν τμήμα. Σε μία έρευνα που κάναμε, καθορίσαμε τα 35 ευρώ ως βασική τιμή, ώστε να μπορούμε να είμαστε πλήρες ως τμήμα».
Οι τοξοβόλοι του Παναθηναϊκού εν ώρα δράσης υπό τις οδηγίες του προπονητή τους
-Πόσο δύσκολο είναι αυτό;
Περ.: «Καταλαβαίνετε ότι καταφέρνουμε να κρατάμε γερά τις ισορροπίες, ώστε το τμήμα να τρέχει και να είναι υγιές, σε ένα πολύ ακριβό άθλημα. Να ξέρετε ότι ο αθλητής δεν έχιε να δώσει μόνο τα 35 ευρώ, ο δικός του εξοπλισμός χρηματοδοτείται από εκείνον. Εμείς παρέχουμε μόνο στους αρχαρίους μία γκάμα από εκπαιδευτικά τόξα, έτσι ώστε όταν ξεκινήσει κάποιος να έχει τα κατάλληλα εφόδια. Έτσι ο αθλητής έχει να δώσει ένα μεγάλο ποσό ετησίως, ώστε να ασχοληθεί με αυτό το άθλημα».
-Θα μπορούσαμε να σας χαρακτηρίσουμε και ως… ήρωες, καθώς καταβάλλετε μεγάλη προσπάθεια…
Σκ.: «Δεν είμαστε ήρωες, είμαστε μία οικογένεια. Ξεκινήσαμε να κάνουμε φέτος μία ανακαίνιση στην αίθουσα. Η ανακαίνιση έγινε από εμάς. Δηλαδή έχουμε καταβάλλει πάρα πολύ προσωπική δουλειά. Κάποιοι αθλητές μας ανάλογα των επαγγελμάτων τους συνέβαλλαν σε αυτή την προσπάθεια. Ο καθένας βοηθάει το τμήμα για το βλέπουμε ως οικογένεια μας, σαν το σπίτι μας. Είμαστε υπερήφανοι που εκπροσωπούμε το τμήμα Τοξοβολίας του Παναθηναϊκού. Προσπαθούμε κάθε φορά να κάνουμε και κάτι. Τώρα είμαστε στη φάση που φτιάχνουμε την αίθουσα, ώστε τα παιδιά και οι γονείς που έρχονται εδώ να νιώθουν υπερήφανοι και να τους εμπνέει ο χώρος».
-Επόμενος στόχος;
Περ.: «Όπως λέει και ο ύμνος μας η κορυφή. Πρωταθλητής σε όλα τα σπορ. Το στρατηγικό μας πλάνο είναι τριετές, βρισκόμαστε στον δεύτερο χρόνο. Ελπίζουμε μέσα στο 2016 να είμαστε στις τρεις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος».
-Υπάρχει κάποια προοπτική για οικονομική βοήθεια;
Σκ.: «Ελπίζουμε να υπάρξει. Γενικότερα η οικονομική ενίσχυση που είχαμε, ήταν από φίλους. Μάλιστα, μας είχε στηρίξει οικονομικά η θύρα 13 των Χανίων, ώστε να ξεκινήσει το τμήμα. Έχουμε κάποιους φίλους κυρίως από το εξωτερικό, όπου όποτε τους έχουμε ζητήσει τη συνδρομή τους, ήταν δίπλα μας. Προσωπικές θυσίες, όπου μπορούμε, επειδή το βλέπουμε σαν οικογένεια, βοηθάμε. Έχουμε βοηθήσει κάποιους ανθρώπους που είχαν οικονομικές δυσκολίες, ώστε να μην παρατήσουν το άθλημα. Καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολες εποχές, κάνουμε ότι μπορούμε».
-Προνόμια για κάποιους ανθρώπους που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες υπάρχουν;
Σκ.: «Ναι, υπάρχουν. Οικονομικά έχουμε κάνει κάποια έκπτωση σε αθλητές που έχουν κάρτα ανεργίας ή για κάποιους, όπου η οικογένεια τους αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Για γονείς που έχουν παιδιά σε δύο τμήμα ή έχουν κάποιο αδερφάκι, που είναι ήδη σε κάποιο άλλο τμήμα του Παναθηναϊκού».
– Ποιο είναι το αγωνιστικό πρόγραμμα του Παναθηναϊκού αυτή τη περίοδο;
Περ.:«Εξαρτάται. Μπορεί να έχει και 20 αγώνες. Αυτή την περίοδο έχουμε κάθε Σαββατοκύριακο. Στις 26 Σεπτεμβρίου έχουμε στο Ολυμπιακό Στάδιο. Στις 2 Οκτωβρίου στην Κάρυστο».
-Τα έξοδα αποστολής γι αυτά τα ταξίδια, πως καλύπτονται;
Περ.: «Όλα αυτοχρηματοδοτούνται από τους αθλητές».
Σκ.: «Oι μεγάλοι αγώνες που πραγματοποιούνται εκτός Αθήνας, είναι ένας τον χρόνο. Στον αγώνα Κυπέλλου στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, τους καλύψαμε εμείς τα έξοδα. Στους αγώνες που διεξάγονται εγώ, του καλύπτουμε τα παράβολα».
-O Παναθηναϊκός αποτελεί σήμα κατατεθέν για την Τοξοβολία. Πείτε μας δύο λόγια…
Περ.:«H Τοξοβολία στην Ελλάδα πρωτοήρθε το 1981 και αυτό χάρη του Παναθηναϊκού. Άρα η σύγχρονη Τοξοβολία της Ελλάδος είναι συνυφασμένη με τον Παναθηναϊκό. Πραγματικά, την πρώτη δεκαετία πρωταγωνιστούσε φυσικά ο Παναθηναϊκός. Μετά τη δεκαετία του 90″ είχαμε μία μεγάλη καμπή, όπου είχαν αρχίσει να σταματούν τα πρωταθλήματα και ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Παναθηναϊκού. Μετά από 15 χρόνια αρχίσαμε και ανεβαίνουμε. Δηλαδή πέρασαν 15 χρόνια, να αλλάξει η διοίκηση, ο προπονητής, το ύφος. Δουλεύουμε πάρα πολύ στην κουλτούρα ομάδας. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό ».
Ο δημοσιογράφος του panathinaikos24… δελεάζεται από την προσπάθεια που γίνεται στο τμήμα και επιχειρεί να ρίξει τα… βέλη!
-Ο μεταγραφικός σχεδιασμός της Τοξοβολίας πως πραγματοποιείται;
Σκ.: «Το σημαντικό είναι ότι η ομάδα έχει αλλάξει αθλητές. Αν εξαιρέσουμε ουσιαστικά δύο αθλητές, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει τις προπονήσεις τους αλλού. Όλη η υπόλοιπη ομάδα παρουσιάζει μία δυναμική πορεία στην Τοξοβολία, είναι αθλητές που προπονούνται ένα με ενάμιση χρόνο».
-Υπάρχουν άλλοι σύλλογοι που να ασχολούνται με την Τοξοβολία στην Ελλάδα;
Σκ.: «Μόνο ο Παναθηναϊκός. Ο μόνος σύλλογος που έχει του κλασικού τμήματος είναι ο Πανελλήνιος και ο Εθνικός Αθηνών, οι οποίοι έχουν την ικανότητα. Ουσιαστικά από τον Παναθηναϊκό ξεκίνησε η Τοξοβολία».