ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημήτρης Στρατής

Ο Βλαχοδήμος κι η θρακιώτικη σχολή

Την δεκαετία του ’90 η SKODA πούλησε αμέτρητους παίκτες ώσπου η παραγωγή «στέρεψε». Ώσπου το 2012 εμφανίστηκε ο…Κριστιάνο! Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Ο Βλαχοδήμος κι η θρακιώτικη σχολή

Καμιά άλλη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή στους απέναντι δεν μας μελαγχόλησε όσο εκείνη του Παναγιώτη Βλαχοδήμου προ τριετίας. Πολλοί γηγενείς τα τελευταία χρόνια χαντάκωσαν την καριέρα τους επιλέγοντας ουσιαστικά να πάρουν φύλλα πορείας για «φίλους», με τον ασυγκράτητο εξτρέμ της Ξάνθης ν’ αποδεικνύεται γρήγορα πως έσφαλλε επιλέγοντας το χρήμα απ’ την προοπτική εξέλιξης.

Μας χαροποίησε η είδηση της μετακίνησής του στον Παναθηναϊκό παρότι η περίπτωσή του αποτελεί στοίχημα αφού το παλικάρι επανέρχεται μετά από χρόνια σε τοπ σωματείο.

Ο «Κριστιάνο» ήταν ο τελευταίος λαμπερός απόφοιτος της θρακιώτικης σχολής που την δεκαετία του 1990 γέμισε χρήμα τον Χρήστο Πανόπουλο ο οποίος έδωσε αμέτρητους παίκτες στα πλούσια κλαμπ της χώρας. Ουζουνίδης, Μαλαδένης, Κωστένογλου, Μαχαιρίδης, Βρύζας, Ζήκος, Βενετίδης, Πατσατζόγλου, Αντζας, Λουτσιάνο, Σέμπουε, Μαρτσέλο έφυγαν για κλαμπ της Αθήνας γεμίζοντας τα ταμεία της SKODA που τα τελευταία χρόνια είδε την παραγωγή της να στερεύει. Ένας Τοροσίδης κι ένας Μάνταλος προέκυψε, ανάμεσα σε αυτούς τη σεζόν 2011-2012 ήταν ο Βλαχοδήμος που τρέλανε κόσμο.

Στα 20 του και παίζοντας σε μια Ξάνθη που ο Μαρίνος Ουζουνίδης είχε πληθώρα καλών επιθετικών (Πόι, Μαρσελίνιο) κέρδισε τις εντυπώσεις με το επιβλητικό του ανάστημα και τον τρόπο που έτρεχε/ντρίμπλαρε ΠΑΝΤΑ με το κεφάλι ψηλά εξού κι η προσομοίωση του με τον Πορτογάλο mega star.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο άμα σπριντάρεις σαν εξτρέμ, πασάρεις σαν δεκάρι κι έχεις ικανοποιητικό μ.ο. σκοραρίσματος είσαι έτοιμος για μεταγραφή σε μεγάλο πρωτάθλημα. Ο νεαρός κατηφόρισε στο λιμάνι ως αντι-Μιραλάς αλλά η απροθυμία του να μαρκάρει κι οι… στίβες παικτών που αγόραζαν οι «ερυθρόλευκοι», δεν του επέτρεψαν να αγωνιστεί μεταβάλλοντας εαυτόν σε γυρολόγο.

Η συνύπαρξή του με Κλωναρίδη (ειδικά αυτόν), Μπουμάλ, Καλτσά δίνει στον Στραματσόνι την ευχέρεια να διαλέξει ανάμεσα σε τέσσερις πλάγιους με σβελτάδα, ντρίμπλα ταχύτητα, χώρια που ο ανταγωνισμός στις προπονήσεις θ’ αυξηθεί κατακόρυφα, προς όφελος των αθλητών.

Κρίμα που, όπως όλα δείχνουν, το θέμα με την ρήτρα που του έχει βάλει ο Ολυμπιακός πάει το ντεμπούτο του για το καλοκαίρι, ειδάλλως με την τάση του Ιταλού να ζητά παιχνίδι από τα «φτερά» θα είχαμε «γούστα». Θεωρητικά έχοντας κανονικούς (κι όχι κατά συνθήκη τύπου Αμπέντ, Ζέκα, Ατζαγκούν) εξτρέμ, όταν αυτοί πετάξουν μπάλα μπροστά κι ανοίξουν το διασκελισμό τους, δεδομένου ότι θα τους ακολουθούν Μπεργκ, Πέτριτς, Αμπέντ, θ’ ανησυχείς συχνά τους αντιπάλους, προσθέτοντας πλουραλισμό, απρόβλεπτο στοιχείο στο επιθετικό σου παιχνίδι.

Δημήτρης Στρατής
Δημήτρης Στρατής Για τον Δημήτρη Στρατή το panathinaikos24 αποτελεί το τρίτο πράσινο μετερίζι στο οποίο θ' ασχολείται με το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το balla.gr, συνεχίστηκε στο leoforos.gr, τώρα όντας ο 13ος (προφανώς σημαδιακό μιας κι ο αριθμός -για προφανείς λόγους- είναι ο αγαπημένος του) συνεργάτης του site θ' ασχολείται (σχεδόν) καθημερινά με τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο! Θεωρεί τη γενιά του προνομιακή αφού έζησε live τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τμημάτων του κλαμπ, πλην Γουέμπλεϊ. Μια ζωή θα τον στοιχειώνει ο χαμένος προημιτελικός με την Πόρτο του Μουρίνιο το 2003 , όταν χάθηκε τελικός-φαντασίωση για όλους τους πράσινους πιστούς απανταχού Γης! Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε συναπάντημα ΠΑΟ και...Σέλτικ;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ