ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Η κοινή συνισταμένη (vids)

Ο Παναθηναϊκός Superfoods και η Ρεάλ Μαδρίτης κοντράρονται στο «Barclaycard Center» το βράδυ της Τετάρτης (22:00), εκεί όπου θα παρατάξουν τις πολλές διαφορές τους αλλά και τρεις... ομοιότητές τους οι οποίες εμφανίζονται στα πρόσωπα των Μπουρούση, Ρίβερς και Ματσιούλις

Η κοινή συνισταμένη (vids)

Ο Παναθηναϊκός και η Ρεάλ Μαδρίτης έχουν σίγουρα πολλές διαφορές ως σύλλογοι και το αυριανό παιχνίδι (22:00) στο πρώην «Παλάθιο ντε Ντεπόρτες» και νυν «Barclaycard Center» (ελέω χορηγού) αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία στο να τις… λύσουν!

Παρά τα όσα χωρίζουν δύο εκ των παραδοσιακών δυνάμεων του ευρωπαϊκού μπάσκετ, υπάρχουν εν τούτοις και κάποια στοιχεία τα οποία τους ενώνουν. Το πρώτο από αυτά είναι η πλούσια τροπαιοθήκη των αυριανών μονομάχων που αριθμεί 15 ευρωπαϊκά τρόπαια (9 οι Ισπανοί και 6 ο Παναθηναϊκός), ενώ το δεύτερο είναι η παρουσία των Μπουρούση, Ρίβερς και Ματσιούλις.

Οι πρώτοι δύο πραγματοποίησαν το δρομολόγιο Μαδρίτη-Αθήνα, ενώ ο τελευταίος έκανε την αντίθετη διαδρομή…

Έπαθε πλάκα με το ηφαίστειο του ΟΑΚΑ ο σπίκερ της Ευρωλίγκας: «Δεν το έχω ξαναζήσει – Έτρεμα…»
Έπαθε πλάκα με το ηφαίστειο του ΟΑΚΑ ο σπίκερ της Ευρωλίγκας: «Δεν το έχω ξαναζήσει – Έτρεμα…» 10.681 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Γιάννης Μπουρούσης

Ο Καρδιτσιώτης σέντερ «επαναπατρίστηκε» το φετινό καλοκαίρι για χάρη του Παναθηναϊκού, μετά από πέντε χρόνια στην «ξενιτιά», τη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων πέρασε στην Ισπανία. Ο «Μπουρού» φόρεσε τη φανέλα της Ρεάλ το καλοκαίρι του 2013 «εξαργυρώνοντας» την πολύ καλή παρουσία του στην Ιταλία με την Αρμάνι Μιλάνο την προηγούμενη διετία. Η θητεία του στη Μαδρίτη είναι ανισομερής καθώς στις δύο σεζόν που αγωνίστηκε με τους «μερένχες» είδε την «καλή» και την «κακή» όψη του νομίσματος.

Στην πρώτη του χρονιά, ο προσεχώς 33χρονος σέντερ (τα κλείνει στις 17 Νοεμβρίου) αποτελούσε σημείο «αναφοράς» στο «ζωγραφιστό», συμβάλλοντας ώστε η Ρεάλ να φτάσει έως τον τελικό του Final-4, αποκλείοντας μάλιστα στα προημιτελικά τον Ολυμπιακό με 3-2 νίκες.  Εν τέλει το εμπόδιο της Μακάμπι Τελ Αβίβ αποδείχθηκε αδιαπέραστο και οι «Μαδριλένοι» επέστρεψαν στην Ισπανία άπραγοι.

Αντιστρόφως ανάλογα κύλησε η δεύτερη και τελευταία χρονιά του Μπουρούση στη Μαδρίτη, ο οποίος είδε τον Πάμπλο Λάσο να τον «παραγκωνίζει» μέρα με τη μέρα και να τον «υποβιβάζει» σε δεύτερο ρόλο. Παρόλα αυτά, η σεζόν 2014-15 αποδείχθηκε ονειρική για την ομάδα του η οποία πανηγύρισε το 9ο ευρωπαϊκό της τρόπαιο επικρατώντας στον τελικό του Final-4 του Ολυμπιακού και έπειτα επέστρεψε στην Ισπανία για να κατακτήσει πρωτάθλημα και κύπελλο.

Ο Μπουρούσης της Ρεάλ: 1 Ευρωλίγκα (2015), 1 πρωτάθλημα Ισπανίας (2015), 2 Κύπελλα Ισπανίας (2014, 2015), 2 Σούπερ Καπ (2013, 2014).

Κει Σι Ριβερς

Ο δεύτερος πρώην «κάτοικος» Μαδρίτης στο ρόστερ του «τριφυλλιού» είναι ο Κει Σι Ρίβερς. Ο 29χρονος γκαρντ/φόργουορντ από την Βόρεια Καρολίνα έγινε μέλος των «Μαδριλένων» το καλοκαίρι του 2014, επιστρέφοντας στην Ευρώπη μετά από την ανεπιτυχή του προσπάθεια για καθιέρωση στο ΝΒΑ. Η πορεία του στο «Παλάθιος ντε Ντεπόρτες» έχει κάποια κοινά με αυτή του Γιάννη Μπουρούση, καθώς στην πρώτη του χρονιά ο προπονητής του, Πάμπλο Λάσο, του είχε δώσει περισσότερο ενεργό ρόλο στη βασική πεντάδα, ενώ στη δεύτερη ήταν περισσότερο «ρολίστας».

Είχε την τύχη να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης με το «καλημέρα» στην Ισπανία, έχοντας μάλιστα καθοριστικό ρόλο στον ημιτελικό του Final-4 του 2014 απέναντι στη Φενέρ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, την οποία και «σκότωσε» σκοράροντας 17 πόντους με 5/6 τρίποντα. Επέστρεψε ως πρωταθλητής Ευρώπης στη Μαδρίτη και συνέχισε να «βομβαρδίζει» έξω από τα 6.75μ με την ίδια επιτυχία ώστε να φτάσουμε στο «triple crown» των «Μερένχες» εκείνη την επιτυχημένη σεζόν.

Ο Ρίβερς είχε υπογράψει συμβόλαιο διάρκειας ενός έτους με τη Ρεάλ και το καλοκαίρι του 2015 αποφάσισε να αναζητήσει αλλού την τύχη του, σε μέρη περισσότερο ανταγωνιστικά αν και προς το παρόν αχαρτογράφητα. Έτσι, ο Αμερικανός σουτέρ επέλεξε ως επόμενο σταθμό της καριέρας του τη Μπάγερν Μονάχου, με την οποία πρόλαβε να παίξει 13 παιχνίδια στην Ευρωλίγκα πριν αποφασίσει να πάρει το δρόμο της επιστροφής στα παλιά του «λημέρια» τον περασμένο Ιανουάριο. Ο περιορισμένος χρόνος συμμετοχής του περιόρισε την διάρκεια της διαμονής του στους έξι μήνες και από το καλοκαίρι αποτελεί μέλος της Παναθηναϊκής οικογένειας.

Ο Ρίβερς της Ρεάλ: 1 Ευρωλίγκα (2015), 2 πρωτάθληματα Ισπανίας (2015, 2016), 2 κύπελλα Ισπανίας (2015, 2016)

Γιόνας Ματσιούλις

Ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση της τριάδας και ο μοναδικός αυτής που ακολούθησε το αντίθετο «δρομολόγιο» περνώντας πρώτα από την Ελλάδα. Ο Γιόνας Ματσιούλις αποτέλεσε ένα από τα σημεία «αναφοράς» του Παναθηναϊκού Superfoods στις «αυγές» της «μετά-Ομπράντοβιτς» εποχής και αγαπήθηκε όσο λίγοι από την «πράσινη» εξέδρα.

Ο «Ματσιούλης», όπως αναγραφόταν στο πίσω μέρος της φανέλας του, είχε ένα απόλυτα επιτυχημένο πέρασμα από τα ελληνικά γήπεδα με τη φανέλα του «εξάστερου» συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κατάκτηση των νταμπλ τις σεζόν 2012-13 και 2013-14, έχοντας ως «όπλο» τη «σκυλίσια» αμυντική συμπεριφορά του και την δυνατότητα παραγωγής επιθετικού παιχνιδιού μέσω… ποσταρίσματος.

Το καλοκαίρι του 2014, ο Ματσιούλις αποχώρησε από την ομάδα έχοντας αφήσει ανεκπλήρωτη μια προσπάθεια την οποία κόντεψε να φτάσει στην πρώτη χρονιά του με τα «πράσινα» και δεν ήταν άλλη από τη συμμετοχή σε ένα Final-4. Αυτή του την επιθυμία την κάλυψε και με το παραπάνω η Ρεάλ Μαδρίτης η οποία βρήκε στο πρόσωπό του τον ιδανικό άνθρωπο για τις δύσκολες αποστολές. Όπως αυτή στον τελικό του Final-4 στο Μιλάνο, όπου ο Λιθουανός επιστρατεύτηκε από τον Λάσο προκειμένου να ανακόψει τη φόρα του Ολυμπιακού, όταν εκείνος «ψαλίδιζε» προσωρινά τη διαφορά.

Σε αντίθεση με τους άλλους δύο παίκτες της λίστας, ο 31χρονος φόργουορντ από το Κάουνας τυγχάνει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Πάμπλο Λάσο, η οποία μεταφράζεται στην ετήσια «σταθερά» των 14 λεπτών συμμετοχής (κατά μ.ο) στα ματς της Ευρωλίγκας.

Ο Ματσιούλις της Ρεάλ: 1 Ευρωλίγκα (2015), 2 πρωταθλήματα Ισπανίας (2015, 2016), 2 κύπελλα Ισπανίας (2015, 2016), 1 Σούπερ Καπ (2014), 1 Διηπειρωτικό (2015)

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.