ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Ο αντίκτυπος της απώλειας Γκιστ

Ο σοβαρός τραυματισμός του Τζέιμς Γκιστ στο ισχίο, συνιστά μία τεράστια απώλεια στις τάξεις του «πράσινου» ρόστερ και το panathinaikos24.gr εξετάζει το μέγεθός της σύμφωνα με τα στατιστικά του Αμερικανού γκαρντ στη φετινή Ευρωλίγκα.

Ο αντίκτυπος της απώλειας Γκιστ

Τη στιγμή που ο Τζέιμς Γκιστ έπεφτε τραυματισμένος στο παρκέ του «BarclayCard Center» θα ήθελε να την ξεχάσει οποιοσδήποτε την έζησε από κοντά και όχι μόνο. Η ιατρική γνωμάτευση έκανε λόγο για «απόσπαση της έκφυσης του μακρού προσαγωγού μυός του αριστερού ποδιού», πράγμα που σημαίνει πως ο Παναθηναϊκός θα στερηθεί τις (πολύτιμες) υπηρεσίες του Αμερικανού φόργουορντ για αρκετό καιρό.

Η απώλεια του Τζέιμς Γκιστ ήρθε στο χειρότερο χρονικά σημείο και «πληγώνει» τον Τσάβι Πασκουάλ ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Ο Καταλανός αλλά και όλοι όσοι παρακολουθούν την πορεία των «πρασίνων» τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν πως το κενό του είναι -κατά κοινή ομολογία- δυσαναπλήρωτο, κάτι που φανερώνεται και από στατιστικής άποψης.

Αρχικά, χωρίς τον Γκιστ, ο Παναθηναϊκός χάνει περίπου 11 πόντους ανά παιχνίδι (10.7), πράγμα που σημαίνει πως ο μέσος όρος της ομάδας στην Ευρωλίγκα αλλάζει πρόσημο και από τους 80.7 πόντους, φτάνει στο «στρογγυλό» 70άρι. Πέραν τούτου όμως, οι «πράσινοι» ξεχνούν (προς το παρόν) την πολυσχιδή επιθετική συνεισφορά του Αμερικανού φόργουορντ, ο οποίος μπορούσε να βρει το «διχτάκι» μέσω των αιφνιδιασμών που προέκυπταν κυρίως από τις συνεργασίες του με τον Νικ Καλάθη.

Έπαθε πλάκα με το ηφαίστειο του ΟΑΚΑ ο σπίκερ της Ευρωλίγκας: «Δεν το έχω ξαναζήσει – Έτρεμα…»
Έπαθε πλάκα με το ηφαίστειο του ΟΑΚΑ ο σπίκερ της Ευρωλίγκας: «Δεν το έχω ξαναζήσει – Έτρεμα…» 10.886 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Έπειτα, η συγκεκριμένη απώλεια γίνεται εμφανέστερη στην άλλη πλευρά του παρκέ και συγκεκριμένα στην άμυνα. Εκεί που ο Γκιστ «δέσποζε» με όλους τους τρόπους στη φετινή πορεία του Παναθηναϊκού, ιδίως στην «αεράμυνα» μαζεύοντας ριμπάουντ (4.7). Επίσης, τα αθλητικά προσόντα του βοηθούσαν στο να πραγματοποιήσει με ιδιαίτερη επιτυχία τη λεγόμενη «βρώμικη δουλειά» καλύπτοντας με χαρακτηριστική ευκολία τις αδυναμίες στις περιστροφές αλλά και τα διαφαινόμενα miss-match με υψηλότερους αντιπάλους.

Τέλος, δεν πρέπει να λησμονούμε τον αντίκτυπο αυτής της απώλειας στον «ψυχολογικό τομέα». Ο Γκιστ αποτελεί σημείο «αναφοράς» εντός και εκτός παρκέ, ως ένας εκ των παλαιότερων στελεχών στο «πράσινο» ρόστερ τη συγκεκριμένη στιγμή. Ο προσιτός χαρακτήρας του αλλά και η ενέργεια που βγάζει την ώρα του αγώνα έχουν εμπνεύσει πάμπολλες φορές τους συμπαίκτες του και έχουν βοηθήσει στο να «ξεκολλήσει» η ομάδα σε άμυνα και επίθεση.

Όπως ήρθαν τα πράγματα, ο Παναθηναϊκός θα αναγκαστεί να ζήσει χωρίς τον Γκιστ και τις αρετές του για ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Το κενό του Αμερικανού φαντάζει δυσαναπλήρωτο, ακόμη κι αν (όπως λέγεται) η διοίκηση προχωρήσει προς την άμεση εύρεση αντικαταστάτη του. Ωστόσο, ο «εξάστερος» όπως και κάθε άλλη μεγάλη ομάδα θα πρέπει να μάθει να προχωρά χωρίς αυτόν, στο διάστημα της απουσίας του, αρχής γενομένης από το αποψινό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.