ΚΛΕΙΣΙΜΟ
TO ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΚΕΝΙ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ

He’s flying high… (vids)

Ο 27χρονος πάουερ φόργουορντ της Λοκομοτίβ Κουμπάν βρίσκεται ψηλά στη λίστα του Παναθηναϊκού ως αντικαταστάτης του τραυματία Τζέιμς Γκιστ και το panathinaikos24.gr «σκιαγραφεί» το προφίλ του.

He's flying high... (vids)

Στον Παναθηναϊκό Superfoods, το κύριο μέλημα των ιθυνόντων του συλλόγου αυτήν την περίοδο είναι η εύρεση ενός παίκτη ο οποίος θα μπορέσει να καλύψει το κενό του, «λαβωμένου» για καιρό όπως φαίνεται, Τζέιμς Γκιστ.

Στο προσκήνιο έχει έρθει τις τελευταίες ώρες το όνομα του Κένι Γκάμπριελ. Ενός παίκτη ο οποίος έχει αρκετά κοινά με τον Γκιστ όπως η αθλητικότητα και η «εκρηκτική» σχέση του με το καλάθι, αλλά και πληθώρα διαφορών τις οποίες θα αναλύσουμε λεπτομερώς στην πορεία.

Εξάλλου, μιλάμε για έναν καλαθοσφαιριστή ο οποίος στα 27 του έχει «φάει» με το «κουτάλι» τα παρκέ, πραγματοποιώντας το ταξίδι του ονείρου προς το ΝΒΑ από τα κολλεγιακά του χρόνια, το οποίο εν τέλει τον έφερε στην Ευρώπη και το Ρέθυμνο, προτού στεφθεί πρωταθλητής Τουρκίας με την Καρσίγιακα…

Έπαθε πλάκα με το ηφαίστειο του ΟΑΚΑ ο σπίκερ της Ευρωλίγκας: «Δεν το έχω ξαναζήσει – Έτρεμα…»
Έπαθε πλάκα με το ηφαίστειο του ΟΑΚΑ ο σπίκερ της Ευρωλίγκας: «Δεν το έχω ξαναζήσει – Έτρεμα…» 10.801 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η πίσω όψη της ταυτότητας

Ο Κένι Γκάμπριελ γεννήθηκε μια ημέρα πριν την πολυθρύλητη εθνική επέτειο των ΗΠΑ ή αλλιώς «Ημέρα Ανεξαρτησίας», στις 3 Ιουλίου του 1989. Ως «κλασικό» παιδί της Ανατολής και της Σάρλοτ, η αγαπημένη του ενασχόληση στα «μικράτα» του ήταν το μπάσκετ, την οποία «πριμοδοτούσε» το ανεπτυγμένο σώμα του που του έδωσε τη δυνατότητα ως ενήλικας να βλέπει τον κόσμο από τα 2.05μ.

Το ύψος του, σε συνδυασμό με την αθλητικότητά του δεν άργησαν να γίνουν αντιληπτά στους προπονητές που είχε στη γυμνασιακή ομάδα μπάσκετ της αντίστοιχης… ΧΑΝΘ της Σάρλοτ (United Faith Christian Academy) και η αποφοίτησή του από εκεί, την άνοιξη του 2008 του προσέφερε τη δυνατότητα να δοκιμάσει περαιτέρω την τύχη του στην πολιτεία του Τέξας.

Εξάλλου, οι 22 πόντοι και τα 12 ριμπάουντ μ.ο του Γκάμπριελ τη σεζόν 2007-8, εκτός του ότι στάθηκαν ικανά να φέρουν το γυμνάσιό του στους τελικούς, αλλά ανέδειξαν το μέλλον που είχε μπροστά του ο νεαρός φόργουορντ.

Ωραίος ως… κολλεγιόπαις

Θεωρητικά, η μετάβαση από το «High School» στο κολέγιο, είναι ένα «προαίωνιο» ζήτημα για τους εφήβους της Αμερικής, οι οποίοι αφήνουν την ασφάλεια του «sweet home» τους, πετώντας προς το άγνωστο. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην περίπτωση του Γκάμπριελ, ο οποίος έχοντας ως «διαβατήριο» το ταλέντο του με την πορτοκαλί μπάλα, μπήκε στα «παπούτσια» του επαγγέλματος από μικρός.

Το κολέγιο Paris JC του Τέξας του έδωσε την πρώτη ευκαιρία για να αναδείξει τις ικανότητές του και εκείνος την «άρπαξε» από τα μαλλιά. Η rookie σεζόν του εκεί (2008-9) έμελλε να είναι και η τελευταία του καθώς υπό την καθοδήγηση του Ρος Χοτζ, ο Γκάμπριελ μέτρησε 13.2 πόντους, 7 ριμπάουντ και 1.3 τάπες σε 21 παιχνίδια, βοηθώντας την ομάδα του να τερματίσει 6η στο πρωτάθλημα με ρεκόρ 25 νικών και 6 ηττών. Οι επιδόσεις του αυτές τον ανέδειξαν στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος αλλά και της περιφέρειας, δίνοντάς του μεταγραφή σε μεγαλύτερο κολέγιο.

Το Auburn φάνταζε ως το πρώτο και ιδανικότερο βήμα μιας καριέρας που μόλις ξεκινούσε. Το καλοκαίρι του 2009, ο Γκάμπριελ βρισκόταν στο προπονητικό κέντρο του κολεγίου το οποίο ανέθρεψε μεταξύ άλλων έναν από τους θρύλους του ΝΒΑ, τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ (1981-84), αλλά και τον γνωστό μας από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό, Πάτρικ Μπερκ. Η πρώτη του χρονιά εκεί, υπήρξε καθαρά χρονιά προσαρμογής, αλλά ως «sophomore», τη σεζόν 2010/11 «εκτίναξε» τους αριθμούς του, έχοντας 41.4% στα σουτ εντός παιδιάς, 30.2% στα τρίποντα και 69.4% στις βολές σε 26.6 λεπτά συμμετοχής κατά μ.ο.

NBA Draft ή Ευρώπη;

Το καλοκαίρι του 2012, ο Γκάμπριελ χρειάστηκε να έρθει αντιμέτωπος με ένα ακόμα δίλημμα, το οποίο αυτή τη φορά θα καθόριζε την επαγγελματική (και όχι μόνο) καριέρα του. Έχοντας αποφοιτήσει μετ’ επαίνων από το κολέγιο του και βαδίζοντας στα 23 του χρόνια, οι δύο επιλογές που είχε τον «ταλαιπώρησαν» αρκετά, όπως άλλωστε ταλαιπωρούν αρκετούς συνομιλήκους συναδέλφους του τα τελευταία χρόνια.

Συμμετοχή στο ντραφτ του ΝΒΑ ή μαζεμένα μπαγκάζια για το ριψοκίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη; Γνωρίζοντας πως οι πιθανότητές του για πλασάρισμα στον πρώτο γύρο της φημισμένης λοταρίας ήταν ελάχιστες, ο ήρωάς μας επέλεξε να χαιρετίσει γνωστούς και φίλους και να πραγματοποιήσει το ταξίδι προς τα, αχαρτογράφητα είναι η αλήθεια για τους Αμερικανούς, μπασκετικά χωράφια της Ευρώπης. Το Ισραήλ ήταν ο πρώτος του σταθμός…

Από το Ισραήλ… πρωταθλητής Τουρκίας

Μια ομάδα εκ των πολλών «γενοσήμων» της μεγάλης Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Μακάμπι Ασντόντ, έδωσε την πρώτη ευκαιρία στον Γκάμπριελ αμέσως μετά τον ερχομό του στην Ευρώπη. Στο Ισραήλ αγωνίστηκε λίγο ποσοτικά (μόλις σε πέντε ματς) αλλά το πέρασμά του ήταν ποιοτικό, τηρουμένων των αναλογιών. Έτσι, τη σεζόν 2012/13, η ατομική στατιστική του κατέγραφε τα εξής: 8.4 πόντους (52% δίπ., 16.7% τριπ.), 5.6 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα, 1.2 ασίστ.

Η επόμενη σεζόν τον βρήκε στα μέρη μας και συγκεκριμένα στην Κρήτη, για λογαριασμό του Ρεθύμνου, μετά από δύο βραχύχρονα περάσματα από την Κύπρο (Λεμεσό) και Νέα Ζηλανδία. Η τότε ομάδα του αποτέλεσε εκείνη τη σεζόν (2013/14 την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος καθώς έχασε στις λεπτομέρειες την είσοδό του στα πλέι-οφ, τερματίζοντας στην 9η θέση. Ο πάουερ φόργουορντ/σέντερ από τη Βόρεια Καρολίνα ήταν από τους πρωταγωνιστές της ομάδας του εκείνη τη χρονιά, κάτι που φανερώνουν και οι αριθμοί του (12.8 πόντοι με 54.4% στα δίποντα και 9.3 ριμπάουντ σε 28 λεπτά συμμετοχής μ.ο).

Οι εμφανίσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες από τα «γεράκια» της Καρσίγιακα και με συνοπτικές διαδικασίες τον ενέταξαν στο δυναμικό τους το καλοκαίρι του 2014. Ο Γκάμπριελ μετακόμιζε στην Τουρκία για λογαριασμό μιας ομάδας η οποία εκείνη τη χρονιά έκανε ένα «μπαμ» που ακούστηκε σαν κρότος σε όλη την Ευρώπη. Υπό τις οδηγίες του Ουφούκ Σάριτσα, η Πινάρ ξεκίνησε μια ξέφρενη πορεία η οποία έφτασε έως τους τελικούς του πρωταθλήματος της τουρκικής λίγκας και δεν σταμάτησε ούτε εκεί. Ο Γκάμπριελ και η παρέα του έκαναν «πάρτι» επί της Αναντολού Εφές και με 4-1 νίκες στέφθηκαν πρωταθλητές Τουρκίας. Οι αριθμοί του υποψήφιου στόχου του Παναθηναϊκού, παρέμειναν στα σταθερά τους επίπεδα (9.9 πόντοι – 5.4 ριμπάουντ).

Λοκομοτίβ Κουμπάν και… Παναθηναϊκός (;)

Αν και άργησε σχετικά να παίξει επαγγελματικό μπάσκετ, ο Γκάμπριελ πρόλαβε μέσα σε μια τριετία να γευτεί όλα όσα (σχεδόν) ονειρευόταν από το πέρασμά του στην Ευρώπη. Σήκωσε την κούπα του πρωταθλητή, αγωνίστηκε στο Eurocup και το μόνο που έμενε ήταν το επόμενο βήμα. Εξάλλου, όπως αποδείχθηκε, ο ίδιος κοίταζε το μέλλον με την προοπτική του «step by step», που «λένε και στο χωριό του».

Η πρόταση της Λοκομοτίβ Κουμπάν ήρθε και «έδεσε» με αυτή τη νοοτροπία. Οι Ρώσοι, μετά από την πρώτη τους παρουσία σε Final-4 Ευρωλίγκα με τον Μπαρτζώκα στο «τιμόνι» τους, έψαχναν να βρουν έναν επάξιο αντικαταστάτη του «πολυεργαλείου» Κρις Σίνγκλετον, ο οποίος κατηφόριζε για το ΟΑΚΑ και τον Παναθηναϊκό, καταλήγοντας στον Κένι Γκάμπριελ.

Έτσι, από τον Αύγουστο του 2016, ο Αμερικανός ψηλός ανήκει στο δυναμικό της Κουμπάν, έχοντας προλάβει να αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του Φώτη Κατσικάρη, ο οποίος αποτέλεσε παρελθόν πριν από μερικές εβδομάδες λόγω των άσχημων αποτελεσμάτων σε Eurocup και VTB League.

Εξακολουθεί να κυνηγά το όνειρο

Έχοντας τελειώσει με την εξιστόρηση των πεπραγμένων της «μπασκετικής» ζωής του Κένι Γκάμπριελ, οφείλουμε να σημειώσουμε προσθέτοντας σε μια μικρή «παράγραφο-σφήνα» στο υπόλοιπο κείμενο πως το εκρηκτικό «4-5άρι» ουδόλως διαφέρει από τους συμπατριώτες του.

Αν και ο ίδιος είναι τυπικά… εξευρωπαϊσμένος μετά από πέντε σεζόν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το γεγονός αυτό δεν τον εμποδίζει να κυνηγά με… μανία την είσοδό του στον «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ έστω και από το «παραθυράκι» των Summer League.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Γκάμπριελ έχει συμμετάσχει στην προετοιμασία ομάδων όπως οι Σακραμέντο Κινγκς (2012), το Κλίβελαντ και το Μαϊάμι (2016), αγωνιζόμενος συνολικά σε δέκα παιχνίδια, ωστόσο απ’ ότι φαίνεται η μοίρα του εξακολουθεί να βρίσκεται… στας Ευρώπας.

Ποιος είναι αυτός ο Γκάμπριελ;

Το… καλύτερο το φυλάξαμε για το τέλος. Αντί να αναλύσουμε τα συν και τα πλην του υποψηφίου αντικαταστάτη του Τζέιμς Γκιστ, θα παραθέσουμε απευθείας τα λόγια του Φώτη Κατσικάρη και του τεχνικού διευθυντή της Λοκομοτίβ Κουμπάν, Αλεξέι Ζαβρασένκο, οι οποίοι «σκιαγράφησαν» το αγωνιστικό προφίλ του 27χρονου το φετινό καλοκαίρι. Τι καλύτερο από τη γνώμη των ειδικών άλλωστε…

«Ο Κένι είναι ένα πανίσχυρο όπλο στο σύγχρονο μπάσκετ. Είναι υπεραθλητής με εξαιρετικό σουτ από μακριά για τη θέση του, ενώ παράλληλα βγάζει άπειρη ενέργεια σε άμυνα και επίθεση, καθώς του αρέσει το δυναμικό στυλ παιχνιδιού. Επιπρόσθετα, ο ίδιος εκ φύσεως έχει το νου του στην άμυνα και συνηθίζει να αμύνεται έξυπνα, καλύπτοντας άπλετο χώρο κάτω από τη ρακέτα. Έχει την τύχη να διαθέτει ένα συνδυασμό ταλέντου και μπασκετικής ευφυίας, δύο παράγοντες που τον μετατρέπουν σε παίκτη-κλειδί για την ομάδα που θέλουμε να χτίσουμε», είπε το περασμένο καλοκαίρι ο Φώτης Κατσικάρης.

«Ο Κένι είναι ένας μοντέρνος μπασκετμπολίστας, ικανός να καλύψει επάξια τις θέσεις 4-5 ενώ υπό προϋποθέσεις αγωνίζεται και σαν τριάρι. Πιστεύω πως οι οπαδοί μας (σ.σ Λοκομοτίβ) πρόσεξαν τον εκρηκτικό τρόπο με τον οποίο αγωνιζόταν στην Καρσίγιακα. Η ρακέτα είναι η στόχευσή του, προσπαθεί να τελειώσει κάθε φάση του με ένα θεαματικό κάρφωμα, ενώ την ίδια στιγμή το ποσοστό του στα δίποντα και τα τρίποντα είναι τιμητικό σε σύγκριση με τους συναδέλφους του που καλύπτουν τις ίδιες θέσεις. Πιστεύουμε πως ο Γκάμπριελ θα ισχυροποιήσει τη Λοκομοτίβ και θα γίνει ένας από τους αγαπημένους παίκτες της εξέδρας», συμπλήρωσε ο Ζαβρασένκο.

Εκρηκτικός, αλλά και έξυπνος αμυντικά. Η ρακέτα είναι το «σπίτι» του αλλά δεν τα πάει και άσχημα μακριά από αυτήν. Θεαματικός στο παιχνίδι του, δένεται αρκετά εύκολα με το κοινό της εκάστοτε ομάδας…

Αυτός, είναι σύμφωνα με τα γεγραμμένα ο Κένι Γκάμπριελ, ο οποίος αν τελικά καταφέρει να έρθει στο ΟΑΚΑ, μοιάζει ως μια καλή περίπτωση «αντι-Γκιστ», γιατί έχει αρκετά κοινά, αλλά και διαφορές εν συγκρίσει με τον τραυματία «ομόλογό» του!

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.