Μπάσκετ

«Ιδανική λύση για τον Παναθηναϊκό ο Σλούκας ή ο Μάντζαρης»

Για τους δυο παίκτες που απασχολούν τον Παναθηναϊκό μίλησε ο Κώστας Παταβούκας στον ΣΠΟΡ FM 94,6.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην εκπομπή «Αποκάλυψη Τώρα» και στους Βασίλη Παπαθεοδώρου και Άρη Ασβεστά:

Για τις αλλαγές του Πασκουάλ στους τελικούς: «Ο Πασκουάλ φαινόταν ότι διάβαζε τις λεπτομέρειες παιχνίδι με το παιχνίδι. Βλέποντας τον Ολυμπιακό και αξιολογώντας την ατομική κατάσταση των παικτών και του βγήκε. Η αλλαγή που έκανε ήταν στην άμυνα, αφού είχε στην πεντάδα τον Γκιστ. Χρησιμοποιούσε ένα ημίψηλο και γρήγορο σχήμα. ο Παναθηναϊκός έχει ταλέντο, αλλά έπρεπε να εγκλωβίσει τα ατού του Ολυμπιακού. Έκανε αλλαγές με τον Γκιστ στην άμυνα και έκανε ροτέισον ανάλογα με το ποιος θα ήταν από τον Ολυμπιακό στην αδύνατη πλευρά. Έτσι, δεν δημιουργούνταν εύκολα τα μις ματς. Αυτό το έκανε και η ΤΣΣΚΑ στην Ευρωλίγκα, αλλά στον Παναθηναϊκό λειτούργησε άψογα».

Για το τι έφταιξε στον Ολυμπιακό: «Η απουσία ουσιαστικά είναι μία. Αυτή του Λοτζέσκι, γιατί αυτή του Χάκετ την κάλυψε με τον Γουότερς. Αυτό που στοίχισε στον Ολυμπιακό, ήταν αυτό που του έδωσε το πλεονέκτημα στην κανονική περίοδο. Το μικρό και σφιχτό ροτέισον. Ο Ολυμπιακός είχε ελάχιστα σκαμπανεβάσματα μέσα στη σεζόν. Αυτό, όμως, φόρτωσε με κούραση τους παίκτες. Ήταν καθαρά θέμα ενέργειας των παικτών. Όχι ψυχολογικό. Το έχω ζήσει και ξέρω. Όταν ο παίκτης βλέπει ότι είναι καλά, παίρνει και ψυχολογία».

Για το τι έκανε τον Παναθηναϊκό ξανά ομάδα, μετά τα όσα ακολούθησαν από τον αποκλεισμό από τη Φενέρμπαχτσε στην Ευρωλίγκα: «Είναι μία εσωτερική διαδικασία που πρέπει να πιστωθεί σε παίκτες, προπονητή και σε ένα μερίδιο στη διοίκηση. Είναι περισσότερο μία δημιουργία κινήτρου μεταξύ των παικτών και της τεχνικής ηγεσίας. Ίσως λειτούργησαν και τα παιχνίδια με την ΑΕΚ. Δημιούργησαν ένα αίσθημα αυτοσυντήρησης μετά την ήττα από την ΑΕΚ και έτσι ήθελαν να διαφυλάξουν τους εαυτούς τους».

Για το αν η φετινή επιτυχία πιστώνεται και στον Πεδουλάκη, αφού έχτισε την ομάδα: «Ο ίδιος ο Πασκουάλ το έθιξε αυτό το θέμα. Δεν έχει δεύτερο 5άρι και δεύτερο άσο. Είχε βασικά κενά στον σχεδιασμό, αλλά πίσω από τον Καλάθη και τον Μπουρούση δεν υπήρχε παίκτης. Αυτό κόστισε και την περίοδο κάμψης στον Καλάθη σε κάποια φάση της σεζόν. Είχε αθλητικότητα σε κάθε θέση. Ακόμη και ο Παππάς έβγαλε μεγάλη ενέργεια. Και οι Αμερικάνοι έδωσαν πολλή ενέργεια σε πολλά κομμάτια. Ακόμη και ο Σίνγκλετον πίεσε που είναι πολύ επιθετικός παίκτης. Ο Τζέιμς ήταν λίγο πιο μυαλωμένος. Αυτό είναι αποτέλεσμα δουλειάς. Αποτέλεσμα επιρροής από τον κόπο του προπονητή».

Για το αν έχει βρει μία βάση παικτών το «τριφύλλι»: «Πιστεύω ναι. Δεν ξέρω τι θα κάνει με τον Τζέιμς. Η εικόνα του στη σειρά των τελικών ήταν εξαιρετική. Πρέπει να κάνει προσπάθεια να τον κρατήσει, αλλά να προσθέσει και έναν δεύτερο άσο».

Για το αν θα άλλαζε πολύ τους «πράσινους» ο Σλούκας ή ο Μάντζαρης που ακούγονται: «Είναι η ιδανική λύση για να είναι κατά κύριο λόγο Έλληνες στο ρόστερ. Οι ομάδες χτίζονται στο μπάσκετ που πρέπει να παίξεις. Αν καταφέρεις να έχεις έξι Έλληνες επιπέδου τότε έχεις πολύ μεγάλο αβαντάζ. Με τον Σλούκα ή τον Μάντζαρη θα ήταν μεγάλες κινήσεις. Μπουρούση και Παππά θα έχει. Ο Περπέρογλου είναι σε ώριμη ηλικία, ξέρει την ομάδα και θα ήταν καλή προσθήκη. Ο Ρίβερς είναι εξαιρετικός και όταν έχει την μπάλα έχεις την αίσθηση ότι θα κάνει το σωστό. Εμένα μου άρεσε και ο Γκάμπριελ, καθώς βοήθησε πάρα πολύ όταν κλήθηκε να παίξει. Αυτοί οι παίκτες πλέον είναι μπαρουτοκαπνισμένοι με τον καλύτερο τρόπο. Θέλει ενίσχυση, αλλά όχι σαρωτικές αλλαγές».

Για τις αλλαγές που χρειάζεται ο Ολυμπιακός: «Δεν ξέρω τι περίμεναν από τους ξένους. Ο βασικός ψηλός ήταν τραυματίας, τους βγήκε ο Μπιρτς, αλλά δεν είναι παίκτης που μπορεί να πάει την ομάδα στις πλάτες του. Ο Γκριν είναι υψηλού επιπέδου, αλλά όλοι οι άλλοι ξένοι ήταν ρολίστες. Απουσίαζε στη θέση του Πρίντεζη κάποιος να τον ξεκουράζει. Έτσι, κατέβαζε στο “4” τον Παπαπέτρου, που πιστεύω ότι θα παίξει μεγάλο μπάσκετ στο “3”. Το μικρό ροτέισον λειτούργησε αρνητικά σε βάθος χρόνου. Θέλει ενίσχυση και σε κοντό και ψηλό. Έχει πολλές ανάγκες και στη φροντ λάιν και έξω, σε επίπεδο ξένων».

Για την ΑΕΚ: «Η ΑΕΚ έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Έχει σταθερή διοίκηση με προοπτική. Υπάρχει μία διοίκηση που έχει ανεβάσει το μπάτζετ και είναι συνεπής. Έχει αποφασίσει να δουλέψει σε όλα τα επίπεδα. Να δουλέψει τις υποδομές της με ταλαντούχους νέους παίκτες. Τσαλμπούρης και Μωραΐτης έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής. Αλλά, κινείται και σε πιο μικρές ηλικίες. Στοχεύει σε παιδιά από την επαρχία που θέλει έξοδα, υπομονή και επιμονή. Να μπει σφήνα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, δεν μπορεί να ακόμα η ΑΕΚ. Θα πρέπει να χτίσει κορμό, ανεβάζοντας λίγο το μπάτζετ ακόμη, αλλά περιμένοντας και στραβοπάτημα από τους “αιώνιους”. Αυτό το κάνουν χρόνια, που είναι σε τοπ ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΑΕΚ έχει χρόνο ακόμη γι’ αυτό. Φέτος, καλά πήγε. Ήταν αδιαφιλονίκητα τρίτη, νίκησε τον Παναθηναϊκό…».

Για τη διαιτησία στους τελικούς: «Γίνεται πάντα κουβέντα, αλλά πιστεύω ότι κανένα παιχνίδι δεν κρίθηκε από εμφανή διαιτητικά λάθη. Υπάρχει ευκολία να μιλάει ο κόσμος, αλλά πρέπει να έχεις πολύ ειδικές γνώσεις για να καταλάβεις γιατί συμβαίνουν κάποια πράγματα. Το μπάσκετ είναι δύσκολο άθλημα για τους διαιτητές. Μπορεί οι διαιτητές να αποφασίσουν να αφήσουν τη σωματική επαφή σε ένα παιχνίδι και σε ένα άλλο όχι. Δεν νομίζω ότι κρίθηκε κάποιο παιχνίδι στο κομμάτι της διαιτησίας».

Exit mobile version