ΚΛΕΙΣΙΜΟ
EUROLEAGUE

Μαγικός Παναθηναϊκός στην πρώτη του Πιτίνο!

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 96-84: Ο Καλάθης έκανε μία... one of a kind εμφάνιση (13π, 10ασ, 5ρ, 3κλ), ο Παπαπέτρου επέστρεψε... αγριεμένος (17π), ο Λάσμε ήταν εμφατικός (13π, 9ρ) και ο Παναθηναϊκός «κατάπιε» την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο καυτό ΟΑΚΑ, στο ντεμπούτο του Ρικ Πιτίνο.

Μαγικός Παναθηναϊκός στην πρώτη του Πιτίνο!

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 96-84: Ο Καλάθης έκανε μία… one of a kind εμφάνιση (14π, 10ασ, 5ρ, 3κλ), ο Παπαπέτρου επέστρεψε… αγριεμένος (17π), ο Λάσμε ήταν εμφατικός (13π, 9ρ) και ο Παναθηναϊκός «κατάπιε» την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο καυτό ΟΑΚΑ, στο ντεμπούτο του Ρικ Πιτίνο.

Η άμυνα, το πάθος και η ομαδικότητα έδειξαν τον δρόμο για τους «πράσινους», με τον Πιτίνο να λαμβάνει βοήθειες σχεδόν απ’ όλες τις επιλογές του. Πέντε παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ τελείωσαν το ματς διψήφιοι (Παπαπέτρου, Καλάθης, Λάσμε, Λεκαβίτσιους, Γκιστ)

Το ματς

«Κρούση» της Μακάμπι στη Euroleague για τα ματς του Βελιγραδίου – Τι ζητούν οι Ισραηλινοί!
«Κρούση» της Μακάμπι στη Euroleague για τα ματς του Βελιγραδίου – Τι ζητούν οι Ισραηλινοί! 19.594 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η αρχική οδηγία του Πιτίνο και των συνεργατών του αφορούσε τις επιθέσεις στη ρακέτα. Και εκεί, ο Λάσμε (4π) φάνηκε αποτελεσματικός, ενώ στη συνέχεια τον ακολούθησε ο Λοτζέσκι, που ξεκίνησε καυτός από μέση απόσταση και περιφέρεια.

Σε γενικές γραμμές, ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να κάνει απλά πράγματα στην επίθεση και παράλληλα να προστατεύσει την άμυνά του. Στο πρώτο σκέλος τα κατάφερε περίφημα, αλλά στο δεύτερο όχι, με τον Κλάιμπερν να φτάνει διψήφιο αριθμό πόντων στα μισά της πρώτης περιόδου (13-13, 6′). Η άμυνα των «πρασίνων» δεν μπορούσε να αναχαιτίσει τα (πολλά) «όπλα» που διέθετε ο Ιτούδης, με το επιμέρους 6-13 στα τελευταία λεπτά (που πέρασαν με Καλάθη στον πάγκο) να αναδεικνύει το τι έπρεπε να προσεχθεί (19-26, 10′).

H second unit του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ  (Λεκαβίτσιους, Παππάς, Μήτογλου, Παπαγιάννης) συν τον Παπαπέτρου που επέστρεψε δριμύτερος, ήταν εκείνη που παρέμεινε στο παρκέ και ισοφάρισε το σκορ (30-30, 13′). Στη συνέχεια οι γηπεδούχοι ήταν άκρως αποδοτικοί στην περιφέρεια, περνώντας μπροστά με τον Θανάση και τον Καλάθη (που επέστρεψε) να παίρνουν τη μπαγκέτα από τον Παπαπέτρου για το «πράσινο» +6 (44-38, 17′) που έκανε… έξαλλο τον Ιτούδη. Το momentum όμως παρέμεινε «πράσινο» και το ΟΑΚΑ σηκωνόταν συχνά από τη θέση του, πανηγυρίζοντας για το 55-44 του πρώτου ημιχρόνου.

Με οδηγό την καλύτερη αντίδραση στην άμυνα και την ψυχολογία που έφερε σχεδόν… αλάνθαστες επιλογές από την περιφέρεια, ο Παναθηναϊκός πήγε από τους 19 πόντους του πρώτου δεκαλέπτου στους 36 ( ! ) στο δεύτερο και παράλληλα μείωσε το παθητικό από τους 26 στους 18, κάνοντας το καλύτερο δεκάλεπτο της σεζόν.

Προφανώς, η επιθετική συγκομιδή του Παναθηναϊκού (δεύτερη καλύτερη στη σεζόν στη Euroleague) δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Το happy ending θα το καθόριζε η άμυνα, που έμοιαζε να είναι συνεχώς συνδεδεμένη, αλλά και τα σουτ, όπως αυτό του Παπαπέτρου, που διατήρησε τους «πράσινους» στο +10 (58-48, 24′), σε ένα διάστημα που ο Καλάθης προσπαθούσε να.. απεμπλακεί από τον -κολλημένο σαν βδέλλα πάνω του- Χάκετ. Κάπου εκεί εμφανίστηκε το πρόβλημα της πρώτης περιόδου, με τα χαμένα ριμπάουντ να οδηγούν την ΤΣΣΚΑ στο -5, προτού έρθει η άμεση «πράσινη» απάντηση με Καλάθη-Παπαπέτρου και Μήτογλου, ώστε να κλείσει το τρίτο δεκάλεπτο στο +10 (72-62).

Οι Ρώσοι έκαναν την αντεπίθεσή τους και μέσα σε δύο λεπτά έτρεξαν σερί 8-0, φέρνοντας ουσιαστικά το ματς… στην κόψη του ξυραφιού (72-70, 32′), με τον Πιτίνο να καλεί εσπευσμένα τάιμ άουτ,, με το πρόβλημα στα ριμπάουντ να παραμένει και την κούραση να κάνει την εμφάνισή της. Έπειτα, κάθε επίθεση έβγαινε με… αίμα (εκατέρωθεν) με τις άμυνες να γίνονται πιο σκληρές. Εκεί ήταν που εμφανίστηκε εκ νέου ο… μαέστρος Καλάθης που έβαλε ένα μεγάλο τρίποντο και δημιούργησε τις φάσεις για το νέο «πράσινο» +11 (83-72, 35′).

Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός άντεξε και απάντησε στην αντεπίθεση της ΤΣΣΚΑ, ο Καλάθης το… πήρε πάνω του. Όσα ακολούθησαν, ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα, με τον Λεκαβίτσιους να φέρνει τη διαφορά στο +17 (94-77, 39′), προτού η ομάδα χαλαρώσει, επιτρέποντας στην ΤΣΣΚΑ να ψαλιδίσει τη διαφορά στο φινάλε.

Τα δεκάλεπτα: 19-26, 55-44, 72-62, 96-84

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.