Ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης στην Κρήτη. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός σημειώθηκε 21 χιλιόμετρα Δυτικά – Βορειοδυτικά της Άρβης, ενώ είχε εστιακό βάθος 13,3 χιλιομέτρων.
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στο νησί, την επομένη του ισχυρού σεισμού 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – στις 09:17 χθες Δευτέρα –, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο τραυμάτισε άλλους εννέα, σύμφωνα με τον απολογισμό των αρχών.
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μινωα Πεδιάδος, Όλγα Δραμουντάνη σε αρκετά κτίσματα που είχαν υποστεί ζημιές εμφανίζονται νέες καταρρεύσεις. Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδος η νέα σεισμική δόνηση προκάλεσε εκ νέου αναστάτωση, ενώ σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Κρήτης που έγινε αισθητός ο σεισμός, πολίτες βγήκαν στους δρόμους.
Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στην περιοχή με μικρότερους σεισμούς.
Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους
Ένοπλες δυνάμεις, εθελοντές και μέλη του Ερυθρού Σταυρού προχώρησαν στην εγκατάσταση των σκηνών στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου, ενώ ήδη συγκεντρώνονται και οι κάτοικοι της περιοχής που φιλοξενήθηκαν στον πρόχειρο καταυλισμό. Τις εργασίες επιθεώρησε κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας.
Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και σε οικισμούς του δήμου Μίνωα Πεδιάδας, όπου σε ανοιχτούς χώρους στήθηκαν σκηνές για να φιλοξενήσουν τους κατοίκους χωρίς αυτοί να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, την Τρίτη αναμένονται περισσότεροι από 40 μηχανικοί να μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές.
Κέντρο Υγείας σε σκηνή του στρατού στο Αρκαλοχώρι
Ένα ολόκληρο Κέντρο Υγείας στήθηκε μέσα σε σκηνή του στρατού και έχει τοποθετηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, προκριμένου να καλυφθούν οι πιθανές ανάγκες που θα προκύψουν, εάν το κτίριο του ΚΥ κριθεί από τους μηχανικούς ακατάλληλο προς χρήση. Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η σκηνή έχει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.
«Θα νοσηλευτούν περιστατικά που χρήζουν οξυγονοθεραπείας ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που λόγω υγείας δεν δύναται να παραμείνει στις σκηνές που έχουν στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο ή στους οικισμούς. Μέσα στη νύχτα ολοκληρώθηκε το στήσιμό της και είμαστε έτοιμοι εφόσον χρειαστεί να νοσηλευτούν πολίτες» ανέφερε η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης. Πάντως σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη τη χθεσινή νύχτα σε νοσοκομεία του Ηρακλείου φιλοξενήθηκαν δύο πολίτες του Αρκαλοχωρίου που λόγω σοβαρού χρόνιου νοσήματος ήταν ασφαλέστερο να φιλοξενηθούν σε νοσοκομειακή δομή και όχι στις σκηνές που έχουν στηθεί.
Συγκλονιστικά βίντεο τη στιγμή που χτυπά ο Εγκέλαδος
Ντοκουμέντα από τον ισχυρό σεισμό 5,8 Ρίχτερ που έπληξε την Κρήτη το πρωί της Δευτέρας με απολογισμό ένα νεκρό και αρκετούς τραυματίες έρχονται στο φως. Τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν τη σφοδρότητα της δόνησης, αλλά και τις ζημιές που προκλήθηκαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου.
Ο τρόμος «απλώθηκε» στο Αρκαλοχώρι – Βίντεο από drone
Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε το drone του Cretalive από το Αρκαλοχώρι μετά τον ισχυρότατατο σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που άφησε πίσω του ένα νεκρό, τον 65χρονο Ιάκωβο Τσαγκαράκη, και ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια και περιουσίες.
Η κατάσταση είναι δραματική, είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, και η εικόνα από το Αρκαλοχώρι “ταιριάζει” απόλυτα. Κάτοικοι στους δρόμους, μετρούν πληγές και μετασεισμούς και αγωνιούν πώς θα περάσει όχι μόνο η πρώτη, τόσο δύσκολη νύχτα, αλλά και οι υπόλοιπες ημέρες που θα κρίνουν αν τα σπίτια τους είναι καταρχάς κατοικήσιμα ή όχι.
Λέκκας για σεισμό στην Κρήτη: Μην μπαίνουν οι κάτοικοι σε κτίρια με οποιανδήποτε ζημιά
Οδηγίες στους κατοίκους της περιοχής έδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης.
Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πως τα κτίρια διαχωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες: εκείνα που έχουν ανεγερθεί μέχρι το 1970 χωρίς τις προβλέψεις των νέων αντισεισμικών κανονισμών και εκείνα μετά το 1985, τα οποία πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές του νέου κανονισμού.
Ο γενικός κανόνας που έδωσε ο κ. Λέκκας είναι πως στα παλιά κτίρια, εφόσον υπάρχουν ζημιές δεν πρέπει να μείνουν οι κάτοικοι μέχρι την αποτίμηση των ζημιών. Το ίδιο και για νεοτέρα που εμφανίζουν ζημιές κατά την πρώτη μέρα. Στα νεοτέρα, μετά το 1985 αν δεν έχουν ζημιές μπορούν να παραμείνουν οι κάτοικοι τους.
Στο μεταξύ, προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα οι κάτοικοι της Π.Ε Ηρακλείου με την προτροπή να μην μπαίνουν σε κτίρια που έχουν την οποιανδήποτε ζημιά από το σεισμό και να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Επίσης τους ζητείται να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών όπως επίσης να λάβουν πληροφορίες από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Αστυνομικό Τμήμα Αρκαλοχωρίου, από πλευράς της Αστυνομικής Διεύθυνσης ελήφθη η απόφαση για αυξημένες περιπολίες στην περιοχή ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις λεηλασιών σε σπίτια που δε θα κατοικηθούν από το απόγευμα και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.