ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Η Εύβοια μετράει πληγές – Πού θα χτυπήσουν καταιγίδες τις επόμενες ώρες

Τα σημαντικότερα προβλήματα καταγράφηκαν την Κυριακή στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, όπου οι κάτοικοι έζησαν δραματικές στιγμές, καθώς επίσης στο Πήλιο και τη Δυτική Πελοπόννησο.

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Η Εύβοια μετράει πληγές – Πού θα χτυπήσουν καταιγίδες τις επόμενες ώρες

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κακοκαιρία «Αθηνά» πλήττοντας το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας, περιλαμβανομένης της Αττικής. Ωστόσο τα σημαντικότερα προβλήματα καταγράφηκαν την Κυριακή στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, όπου οι κάτοικοι έζησαν δραματικές στιγμές, καθώς επίσης στο Πήλιο και τη Δυτική Πελοπόννησο.

Αθηνά» στην Βόρεια Εύβοια.">

Βιβλική καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια

Η κάθοδος του νερού της βροχής ήταν ανεξέλεγκτη στα παραλιακά σημεία της Βόρειας Εύβοιας, αφού δεν υπάρχει πια δάσος να το συγκρατήσει. O δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μιλώντας στο OPEN την Κυριακή έκανε λόγο για μια βιβλική καταστροφή.

Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ για τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις πλημμύρες ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Αγία Άννα και καταγράφει τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Αθηνά. Παράλληλα τόνισε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα συνεχίζονται.

Τα αθλητικά πρωτοσέλιδα για τον Παναθηναϊκό
Τα αθλητικά πρωτοσέλιδα για τον Παναθηναϊκό 8.956 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

«Η Πολιτεία θα είναι δίπλα στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας και για την αποκατάσταση των ζημιών. Έχουμε ήδη εγκρίνει έκτακτη επιχορήγηση 20 εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Νωρίτερα ο κ. Τριαντόπουλος από τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή, με εντολή Πρωθυπουργού, βρεθήκαμε στη Β. Εύβοια και στο πεδίο με το δήμαρχο, αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που άμεσα προχωρούν σε καθαρισμούς και τις πρώτες αποκαταστάσεις. Η στήριξη του κράτους -φυσικά- και θα συνεχιστεί για να καλυφθούν οι οποίες νέες ανάγκες, ενώ τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα συνεχίζονται».

Στη Βόρεια Εύβοια βρίσκεται και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου.

Για εικόνα που παραπέμπει σε «βιβλική καταστροφή», μετά τις πλημμύρες έκανε λόγο ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μιλώντας στο OPEN. «Το ανατολικό μέτωπο του δήμου από Αγία Άννα έως Κουτσικιά έχει καταστραφεί ολοσχερώς και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να δώσουμε σε κυκλοφορία το οδικό δίκτυο, το οποίο έχει καταστραφεί σε πολλά σημεία. Οι παραλίες έχουν υποστεί συντριπτικές ζημιές. Ένα ρυάκι ενός μέτρου που υπήρχε στην περιοχή έγινε σε 12 μέτρα πλάτος οχετός. Η παραλία του Αχλαδίου έχει γίνει μία απέραντη κοίτη γύρω στα 120 μέτρα πλάτος».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «έχουν πλημμυρίσει πάρα πολλά σπίτια, σίγουρα είναι εκατοντάδες, ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά ήρθε και έδεσε και αυτή η καταστροφή» σημείωσε. Αναφορικά με τους 4 ηλικιωμένους που είχαν εγκλωβιστεί στην περιοχή της Αγίας Άννας σημείωσε ότι είναι ασφαλείς και μεταφέρθηκαν από τα σπίτια τους με μηχανήματα του δήμου. Παράλληλα τόνισε ότι όλο το βράδυ γίνονταν επιχειρήσεις με απεγκλωβισμούς κατοίκων από πλημμυρισμένα σπίτια.

Είχαν καθαρίσει τα ρέματα αλλά δεν είχαν ξεκινήσει οι αντιδιαβρωτικές εργασίες στο δάσος

Για τις μεγάλες καταστροφές μίλησε στο OPEN και ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, κ. Γιάννης Κοτζιάς, ο οποίος σημείωσε ότι οι υπηρεσίες του δήμου μετρούν τις ζημιές που έχουν σημειωθεί και προσπαθούν να δώσουν πρόσβαση σε κομμάτια του οδικού δικτύου απομακρύνοντας βράχια και λάσπες, αλλά και να διευθετήσουν τα ρέματα που ξεχείλισαν γιατί αναμένονται και άλλες βροχές.

«Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και στο Ψαροπούλι και στα Βασιλικά, όχι μόνο  σε σπίτια αλλά και σε εγκαταστάσεις δρόμους, δίκτυα ύδρευσης. Είναι ζημιές που έρχονται και συμπληρώνουν την καταστροφή των πυρκαγιών του Αυγούστου», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Τριαντόπουλος είναι στο σημείο για να μεταφέρει στον πρωθυπουργό τις καταστροφές.

Για τα αντιπλημμυρικά έργα σημείωσε ότι «είχαν καθαριστεί τα ποτάμια και τα ρέματα, αλλά δεν είχαν ξεκινήσει αντιδιαβρωτικές εργασίες στο δάσος. Μία λύση σωτηρίας είναι να δημιουργηθούν φράγματα σε σημεία της ορεινής κοίτης που θα μπορούν να κρατήσουν τα νερά και θα δώσουν τέλος στις πλημμύρες».

Πού χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ σήμερα, Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την κεντρική Στερεά νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις παροδικά αυξημένες, στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μέχρι τις απογευματινές ώρες ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στο βόρειο Αιγαίο.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο τις πρώτες πρωινές ώρες από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 20 βαθμούς, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 29 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Πρόσκαιρη ύφεση των φαινόμενων στην κεντρική Μακεδονία τις μεσημβρινές ώρες.

Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων τις μεσημβρινές ώρες.

Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες ισχυρές βροχές και καταιγίδες με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες έως τις απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα δυτικά όπου είναι πιθανό να σημειωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Νοτιών διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 και στην Κρήτη τοπικά έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βορειότερα νησιά σποραδικές καταιγίδες. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις.

Άνεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα νότια βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων το μεσημέρι.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: Ethnos.gr

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.