ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Οι στατιστικές αντιθέσεις Παναθηναϊκού και Μπασκόνια

Το Panathinaikos24.gr καταγράφει τα στατιστικά δεδομένα ενόψει της αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με την Μπασκόνια για την 7η αγωνιστική της Ευρωλίγκας (11/11, 21:30).

Οι στατιστικές αντιθέσεις Παναθηναϊκού και Μπασκόνια

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Μπασκόνια στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας (11/11, 21:30), με τους «πράσινους» να καίγονται για τη νίκη.

Το «τριφύλλι» έχει τσεπώσει μόλις ένα ροζ φύλλο αγώνα στις 6 πρώτες υποχρεώσεις του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση (1-5), ενώ ηττήθηκε και στα 3 εντός έδρας ματς που έχει δώσει (από Ρεάλ Μαδρίτης, Μονακό και Παρτίζαν)!

Από την άλλη, οι Βάσκοι εκπλήσσουν ευχάριστα έχοντας ρεκόρ 4-2, ενώ έρχονται από την εντυπωσιακή εμφάνιση κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, την οποία συνέτριψε 116-87 στη Βιτόρια. Μάλιστα, οι 116 πόντοι ενεργητικό είναι η καλύτερη επίδοση στην ιστορία της Μπασκόνια στη διοργάνωση.

Τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί: Παναθηναϊκός 2023 vs Παναθηναϊκός 2024
Τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί: Παναθηναϊκός 2023 vs Παναθηναϊκός 2024 1.313 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το εν λόγω ζευγάρι πάντως κρύβει πολλές αντιθέσεις σε επίπεδο στατιστικών. Πάμε να τις δούμε:

Πόντοι:

Ο Παναθηναϊκός έχει την 6η χειρότερη επίθεση στη λίγκα με μόλις 75,5 πόντους μέσο όρο. Αντιθέτως, η ομάδα του Πενιαρόγια διαθέτει την καλύτερη επίδοση στον συγκεκριμένο τομέα με 90,8 πόντους μέσο όρο! Η αντίστοιχη αντίθεση παρουσιάζεται -όπως είναι λογικό- και στο ειδικό σύστημα αξιολόγησης, με το «τριφύλλι» να βρίσκεται στη 13η θέση με 77,3 μονάδες μέσο όρο, ενώ οι Βάσκοι είναι 2οι στη σχετική κατηγορία με 99,8 μονάδες μέσο όρο. Κοινό στοιχείο η αμυντική τους… απροσεξία, αφού οι δύο ομάδες δέχονται αρκετούς πόντους (83,2 ο Παναθηναϊκός, 85,5 η Μπασκόνια).

Ποσοστά ευστοχίας και ασίστ

Ως συνέχεια της προηγούμενης κατηγορίας, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στην ευστοχία των δύο ομάδων. Οι «πράσινοι» έχει το 2ο χειρότερο ποσοστό στα δίποντα (μόλις 45,3%), την ώρα που οι παίκτες του Πενιαρόγια φιγουράρουν στην κορυφή της σχετικής λίστας με το απίστευτο 59,7%! Στα τρίποντα και οι δύο ομάδες σουτάρουν με πολύ καλά ποσοστά (38,6% ο Παναθηναϊκός, 40,2% η Μπασκόνια) και βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα. Αντίστοιχα, στις βολές… σπάνε τα καλάθια. Η ομάδα του Ράντονιτς είναι η χειρότερη στην κατηγορία (68,3%), ενώ οι Βάσκοι είναι 3οι από το τέλος (72%). Μεγάλη η διαφορά των δύο ομάδων και στις ασίστ, με την Μπασκόνια να μοιράζει 20,3 μέσο όρο (2η στη λίστα) και τον Παναθηναϊκό να έχει 15,5 μέσο όρο (μόλις 13ος). Άλλωστε, η ισπανική ομάδα είναι και η πιο αποτελεσματική στα σουτ εντός παιδιάς στην ειδική κατηγορία Effective field goal percentage (με 60,3%), την ώρα που ο «Εξάστερος» είναι 3ος από το τέλος (με μόλις 50,3%).

Ριμπάουντ

Το «τριφύλλι» κυριαρχεί σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με τους Βάσκους. Ειδικά στα επιθετικά ριμπάουντ, οι παίκτες του Ράντονιτς κάνουν θραύση, αφού μαζεύουν 11 κατά μέσο όρο και βρίσκονται στην 4η θέση της σχετικής λίστας. Αντιθέτως, η Μπασκόνια μαζεύει μόλις 8,5 επιθετικά κατά μέσο όρο και είναι προτελευταία. Φυσικά, υπάρχει εξήγηση για τη μεγάλη διαφορά των δύο ομάδων σε αυτή την κατηγορία. Κι αυτή είναι η αντίστοιχα αστοχία/ευστοχία τους, που τους επιτρέπει να διεκδικούν περισσότερες (ή λιγότερες αντίστοιχα) μπάλες.

Λάθη

Ένας από τους πλέον σημαντικούς τομείς στο σύγχρονο μπάσκετ είναι τα λάθη, με τον Παναθηναϊκό να έχει πληγωθεί έντονα από τα αβίαστα σφάλματα των παικτών του στους μέχρι τώρα αγώνες του. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «πράσινοι» κάνουν 14,2 λάθη μέσο όρο και είναι 5οι από το τέλος. Αντιθέτως, οι Βάσκοι υποπίπτουν μόλις σε 11,7 σφάλματα μέσο όρο και βρίσκονται στην 5η θέση.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.