ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Ο Μάρκος, ο… Μανωλάκης και ο Μουρίνιο: Οι επισκέψεις του Παναθηναϊκού στην Πορτογαλία

O Παναθηναϊκός βρίσκεται για 5η φορά στην ιστορία του στην Πορτογαλία, όπου θα αντιμετωπίσει την Μπράγκα στο πλαίσιο της πρώτης μεταξύ τους αναμέτρησης για τα playoffs του Champions League. Το Panathinaikos24.gr θυμάται τις τέσσερις προηγούμενες "πράσινες" επισκέψεις στη χώρα της Ιβηρικής.

Ο Μάρκος, ο... Μανωλάκης και ο Μουρίνιο: Οι επισκέψεις του Παναθηναϊκού στην Πορτογαλία

Σε ρυθμούς Champions League κινείται και πάλι ο Παναθηναϊκός, που αντιμετωπίζει απόψε στις 22:00 (Mega, Cosmote Sport 2), την Μπράγκα για τα playoffs της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Οι παίκτες και ο κόσμος του “τριφυλλιού” θα δουν και πάλι το σεντόνι να κουνιέται στο κέντρο του γηπέδου ενώ θ έχουν ξανά στο μανίκι το πιο “βαρύ” λογότυπο του ποδοσφαίρου, αντιμετωπίζοντας μια πολύ καλή ομάδα.

Ωστόσο η αναμέτρηση αυτή έχει και ιστορικό υπόβαθρο για τον Παναθηναϊκό, καθώς πρόκειται για την 5η επίσκεψη της ομάδας στην Πορτογαλία. Μια χώρα στην οποίο το “τριφύλλι” έχει ανθίσει και έχει γράψει μεγάλες και ένδοξες σελίδες στο βιβλίο της ιστορίας του.

Το Panathinakos24.gr σας θυμίζει τα μεγάλα “διπλά” αλλά και τις δύο ήττες στη χώρα της Ιβηρικής

«Θα γυρίσω με… κωλοτούμπες αν κερδίσουμε»

Σεζόν 1995/96. Η ομαδάρα του Χουάν Ραμόν Ρότσα έχει ξεκινήσει το ταξίδι της στους ομίλους του Champions League, έχοντας επικρατήσει 3-1 στο ΟΑΚΑ της Ναντ για την 1η αγωνιστική. Η αποστολή της ομάδας βρίσκεται στο αεροδρόμιο και είναι έτοιμη να ταξιδέψει για Πορτογαλία όπου  στις 18 Οκτωβρίου αντιμετωπίζουν την Πόρτο στο “Ντας Άντας”. Ο Αργεντινός προπονητής του “τριφυλλιού” κάνει μια δήλωση στα ΜΜΕ που θα τη λέγαμε… προφητική: «Αν κερδίσουμε δεν θα γυρίσω με τα πόδια, αλλά με… κωλοτούμπες».

Το παιχνίδι ξεκινά στο “Ντας Άντας” με τον Παναθηναϊκό να κάνει την πρώτη του ευκαιρία με τον Βαζέχα και τους γηπεδούχους να πιέζουν αρκετά ώστε να πάρουν προβάδισμα. Ωστόσο μια διαιτητική απόφαση λίγο έλειψε να χαλάσει τη βραδιά στον Παναθηναϊκό όταν ο Αλεξούδης ανατρέπεται από τον Αλοϊσιο στην περιοχή με τον διαιτητή να τον αποβάλλει με δεύτερη κίτρινη κάρτα για… θέατρο.

Ε και; Λίγο αργότερα οι “πράσινοι” κατάφεραν να πάρουν κεφάλι στο σκορ με τον Δημήτρη Μάρκο να νικά τον τερματοφύλακα της Πόρτο στο 40′ κάνοντας το 1-0 το οποίο έμελλε να είναι το τελικό σκορ. Όπως όλοι θα θυμούνται αυτή ήταν η χρονιά της μεγαλειώδους πορείας του Παναθηναϊκού, με τη νίκη επί του Άγιαξ στο Άμστερνταμ στα ημιτελικά.

Η “γλυκιά” ήττα

Πέρασαν επτά χρόνια για να επισκεφθεί ξανά την Πορτογαλία ο Παναθηναϊκός. Ίδιο γήπεδο, ίδια ομάδα, αυτή τη φορά στην πρώτη φάση των ομίλων του Champions League με τον Παναθηναϊκό να αντιμετωπίζει την Πόρτο του Μουρίνιο και να βρίσκεται από νωρίς με την πλάτη στον τοίχο από το γκολ του Ντέκο. Στις αρχές του δευτέρου μέρους, ο Καπούσο, προερχόμενος από θέση offside βγάζει τον Πένα μόνο του μπροστά από την εστία με τον Κολομβιανό να κάνει το 2-0.

Το μόνο που κατάφεραν οι “πράσινοι” ήταν να μειώσουν στο 65′ με το τρομερό γκολ του Γιόνας Κόλκα που μείωσε στο τελικό 2-1. Ωστόσο η ήττα αυτή μόνο καταδικαστική δεν ήταν αφού ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάρει την πρόκριση και να φτάσει μια “ανάσα” από τα ημιτελικά, αλλά… η μπάλα στο “Καμπ Νόου” κόντρα στην Μπαρτσελόνα δεν του έκανε το χατίρι.

Ο Μανωλάκης και η “υπόκλιση” του Μουρίνιο

Η σπουδαιότερη νύχτα επί πορτογαλικού εδάφους για τον Παναθηναϊκό έμελλε να είναι ακριβώς έναν χρόνο αργότερα. Στις 13 Μαρτίου του 2003 λοιπόν η ομάδα του Σέρχιο Μαρκαριάν, έχοντας… γονατίσει τους πάντες μέχρι εκείνο το σημείο, αντιμετωπίζει ξανά την Πόρτο στο “Ντας Άντας” για τα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA.

Το ματς είναι ιδιαίτερα κλειστό με τις δυο ομάδες να μην ρισκάρουν και να μην επιδίδονται σε πολλές ευκαιρίες. Όμως ο Παναθηναϊκός δεν λύγισε και βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα στο 73′. Φάουλ του Μπασινά από τα δεξιά, απομάκρυνση της άμυνας, η μπάλα από τον Μικάελσεν αριστερά στον Κόλκα, η σέντρα του Φινλανδού και ο Εμμάνουελ Ολισαντέμπε  με τρομερή κεφαλιά στέλνει την μπάλα στο βάθος της εστίας του Βίτορ Μπαϊα χαρίζοντας μια τεράστια νίκη στον Παναθηναϊκό.

Ωστόσο το όνειρο δεν ολοκληρώθηκε αφού μια εβδομάδα αργότερα στη Λεωφόρο, η Πόρτο του Μουρίνιο κατάφερε να πάρει τη νίκη με τα δύο γκολ του Ντερλέι (0-2) και να προκριθεί, κατακτώντας εν τέλει το τρόπαιο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο μετέπειτα Special One, είχε δηλώσει ότι αν ο Παναθηναϊκός περνούσε θα κατακτούσε το Κύπελλο UEFA…Υπόκλιση!

Η τελευταία κακή ανάμνηση

Μόνο ευχάριστες δεν είναι οι μνήμες για τον Παναθηναϊκό από την τελευταία επίσκεψη του στην Πορτογαλία. Σε μια παράξενη σεζόν, το “τριφύλλι” τοποθετήθηκε στον πέμπτο όμιλο του Κυπέλλου UEFA με την Aϊντχόφεν, τη Ντιναμό Μόσχας και την Εστορίλ. Στις 2 Οκτωβρίου του 2014 και μετά την εντός έδρας ήττα από τους Ρώσους ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε την άσημη πορτογαλική ομάδα στο “Κόιμπρα”.

Η βραδιά ήταν κακή και συνοδεύτηκε από ήττα. Στο 53′ ο Κλέμπερ από γύρισμα του Σεμπά έκανε το 1-0 και 13 λεπτά αργότερα, ο Αμαντό κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής έκανε το τελικό 2-0.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.