ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Διονύσης Δεσύλλας

Με λογική “κάθε ματς και τελικός” στα παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για την επιστροφή στη δράση και τα δύσκολα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη που έρχονται για τον Παναθηναϊκό.

Με λογική

*Η ζωή στον “πλανήτη Παναθηναϊκό” δεν ήταν και δε θα είναι ποτέ εύκολη. Ας γυρίσουμε, για παράδειγμα, τον χρόνο πίσω και ας πάμε στην περσινή περίοδο. Κάθε εβδομάδα το “τριφύλλι” αντιμετώπιζε τα παιχνίδια σαν τελικούς. Κάθε Σαββατοκύριακο η πίεση ήταν στα ύψη με τους “πράσινους” να επιστρέφουν σε διαδικασία πρωταθλητισμού και να φτάνουν μια ανάσα από την κατάκτηση της κορυφής. Κι όλα αυτά, δίχως η ομάδα να έχει μεσοβδόμαδα κρίσιμα ευρωπαϊκά παιχνίδι. Φέτος, υπάρχουν και αυτά και η δύσκολη διαδρομή αρχίζει απ’ αυτή την εβδομάδα…

*Η λογική παραμένει ίδια. “Κάθε ματς και τελικός”. Οπως και πέρυσι. Δεν μπορεί, άλλωστε, να συμβεί διαφορετικά όταν είσαι ο Παναθηναϊκός και είσαι υποχρεωμένος να κάνεις πρωταθλητισμό και να αναζητάς σε κάθε μα κάθε αναμέτρηση τη νίκη. Συνεπώς, και φέτος η πίεση είναι και θα είναι στα ύψη. Με μια μεγάλη διαφορά: Έχει ξαναμπεί στη ζωή μας η Ευρώπη και η διαδικασία του “Πέμπτη – Κυριακή έχει παιχνίδι”. Αυτό το τελευταίο δεν υπήρχε πέρυσι, ούτε, φυσικά, τα τελευταία χρόνια. Ομως, ένας κανονικός Παναθηναϊκός έτσι πορεύεται. Με πολλά συνεχόμενα ματς, με Ελλάδα και Ευρώπη μαζί, με αυξημένες υποχρεώσεις και φυσικά υψηλούς στόχους.

*Με την επιστροφή των διεθνών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν εξαιρετική παρουσία με τα αντιπροσωπευτικά τους συγκροτήματα, ο Παναθηναϊκός αρχίζει την προετοιμασία του για τον πολύ δύσκολο μήνα που ακολουθεί. Επί της ουσίας, θα είναι ο πρώτος μήνας έπειτα από χρόνια που θα δούμε τόσα πολλά μαζεμένα παιχνίδια για το “τριφύλλι”. Σε Ελλάδα και Ευρώπη. Για να είμαστε απολύτως ακριβείς, όχι απλά πολλά παιχνίδια, αλλά και δύσκολα. Με τους τρεις βαθμούς στην Ελλάδα να είναι απαραίτητοι και με τα θετικά αποτελέσματα στην Ευρώπη, ο μεγάλος στόχος.

*Η αρχή γίνεται με το παιχνίδι στο Αγρίνιο απέναντι στον Παναιτωλικό. Οι “πράσινοι” έχουν μπροστά τους ένα δεύτερο σερί εκτός έδρας παιχνίδι και οφείλουν να κάνουν ότι και στα Γιάννενα. Να πάρουν τη νίκη, απέναντι σε μια ομάδα που θα προσπαθήσει να πάει το ματς στη δύναμη και στους κλειστούς χώρους. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 21 του μήνα, θα ακολουθήσει η πρεμιέρα στους ομίλους του Europa League κόντρα στη Βιγιαρεάλ. Σε ένα… ευρωπαϊκό, Παναθηναϊκό και “καυτό” το ΟΑΚΑ το “τριφύλλι” θα κληθεί να πάρει με το “καλημέρα” θετικό αποτέλεσμα απέναντι στο φαβορί του ομίλου.

*Τέσσερις ημέρες μετά θα γίνει το πρώτο ντέρμπι της σεζόν. Με αντίπαλο την ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός θα πάει στο πρώτο, εντός των συνόρων, μεγάλο ματς της χρονιάς με σκοπό να κάνει ότι και πέρυσι στη Λεωφόρο. Να επικρατήσει της Ένωσης και να της βάλει από νωρίς δύσκολα. Βέβαια, το πρόγραμμα – φωτιά συνεχίζεται! Τρεις ημέρες αργότερα, υπάρχει ματς στην πάντα αφιλόξενη Τρίπολη απέναντι στον Αστέρα, ενώ την 1η Οκτωβρίου το “τριφύλλι” επιστρέφει στη Λεωφόρο για να δώσει νέο μεγάλο παιχνίδι, αυτή τη φορά αντιμετωπίζοντας τον ΠΑΟΚ! Και συνεχίζουμε με μια ακόμη ευρωπαϊκή αναμέτρηση, αυτή με τη Μακάμπι στη Χάιφα στις 5 του μήνα.

*Πρόγραμμα βουνό; “ΝΑΙ”, είναι η απάντηση. Και μάλιστα με κεφαλαία γράμματα. “Στα δύσκολα σε θέλω”, λέει, όμως, το τραγούδι, οι στίχοι του οποίου ταιριάζουν γάντι στην περίπτωση του Παναθηναϊκού. Θα μπορούσαμε, βέβαια, να το παραφράσουμε και να το κάνουμε “στα δύσκολα σε ξαναθέλω”. Κι αυτό γιατί η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έδειξε από πέρυσι ότι έχει μάθει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες. Με πολλή δουλειά, με επιμονή, με άγχος πολλές φορές, με πίεση, αλλά με απόλυτη επίγνωση της κατάστασης και συναίσθηση του καθήκοντός της.

*Η δράση με έναν εξαιρετικά απαιτητικό μήνα αρχίζει. Έρχονται δύσκολα παιχνίδια και ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να συνεχίσει με τη λογική και τη νοοτροπία που έχει μπει για τα καλά στο Κορωπί τα τελευταία χρόνια. Κάθε παιχνίδι να αντιμετωπίζεται ως τελικός. Μπορεί να διαβάζεται και να ακούγεται κλισέ, αλλά αποτυπώνει και την απόλυτη πραγματικότητα. Έτσι θα προετοιμάζεται πριν από κάθε αναμέτρηση το τριφύλλι του Ιβάν Γιοβάνοβιτς σε αγωνιστικό και πνευματικό επίπεδο. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Θα χρειαστεί συγκέντρωση στο μάξιμουμ, σωστή διαχείριση από τον προπονητή, rotation στα συνεχόμενα ματς και φυσικά χαρακτήρα. Αν όλα αυτά μαζί “παντρευτούν”, τότε σε ένα μήνα από τώρα θα μπορούμε να μιλάμε για έναν δεύτερο (ο πρώτος ήρθε με τα προκριματικά και τις δυο πρώτες αγωνιστικές μέχρι τη διακοπή) θετικό απολογισμό της σεζόν…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ