ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Διονύσης Δεσύλλας

Τα ρίσκα της Τούμπας, τα λάθη που κόστισαν και η υποχρέωση για άμεση ανάκαμψη

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για το «γκρέμισμα» του Παναθηναϊκού από την κορυφή και στέκεται στη δύσκολη συνέχεια για τον Φατίχ Τερίμ και τους παίκτες του.

Τα ρίσκα της Τούμπας, τα λάθη που κόστισαν και η υποχρέωση για άμεση ανάκαμψη

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για το «γκρέμισμα» του Παναθηναϊκού από την κορυφή και στέκεται στη δύσκολη συνέχεια για τον Φατίχ Τερίμ και τους παίκτες του.

*Στην προσπάθεια για πρωτάθλημα κάθε ήττα «πονάει» πολύ. Ιδιαίτερα όταν αυτή έρχεται σε ματς κόντρα σε ανταγωνιστή. Διότι σε τέτοιου τύπου παιχνίδια υπάρχουν… εξάποντα. Χάνεις εσύ τρεις βαθμούς και τους παίρνει ο συνδιεκδικητής του τίτλου. Διπλή η ζημιά. Τέτοια έπαθε ο Παναθηναϊκός στην Τούμπα μετά την ήττα του από τον ΠΑΟΚ και τη μη νίκη ένα ακόμη ντέρμπι τη φετινή σεζόν. Οι «πράσινοι» γκρεμίστηκαν από την κορυφή και έχουν υποχρέωση να ανακάμψουν στη συνέχεια, αν θέλουν να μη χάσουν την επαφή με την πρώτη θέση.

*Τι πήγε στραβά και ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να πάρει θετικό αποτέλεσμα στη Θεσσαλονίκη; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι απλή και φυσικά δεν είναι μια η αιτία του… κακού. Το τριφύλλι παρουσιάστηκε απρόσεκτο, ασόβαρο στην επανάληψη και επί της ουσίας «χόρεψε» στον ρυθμό του ΠΑΟΚ, μπαίνοντας στο δικό του παιχνίδι. Κι όταν αυτό συμβαίνει σε ένα ντέρμπι, τότε πολύ δύσκολα θα πάρεις αυτό που θες…

*Μετά το πρώτο μέρος, στο οποίο ο Παναθηναϊκός δεν απειλούσε, αλλά είχε καταφέρει να μπλοκάρει τον ΠΑΟΚ μέχρι να γίνει το λάθος (Αϊτόρ) και οι Θεσσαλονικείς να χτυπήσουν στο τρανζίσιον και να ανοίξουν το σκορ. Από εκεί και πέρα, έγιναν αρκετά τα οποία δεν είχαν και την επιθυμητή κατάληξη για την ομάδα.

*Ο Φατίχ Τερίμ αποφάσισε από πολύ νωρίς να πάρει ρίσκα. Με την τριπλή αλλαγή στο 45’ και την είσοδο των Μπερνάρ, Τζούριτσιτς, Τσέριν, ο Τούρκος προπονητής έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις του. Ήθελε να παρουσιάσει μια ομάδα η οποία θα κυκλοφορήσει καλύτερα την μπάλα και θα γίνει επιθετική. Διότι το σκεπτικό του κόουτς είναι ξεκάθαρο, αν το έχουμε αντιληφθεί σωστά: Ομάδα που δε δημιουργεί και δεν είναι επιθετική, δεν παίζει καλά!

*Οι τρεις αυτές αλλαγές, σε συνδυασμό με τη μετατόπιση του Αράο στην άμυνα, όντως έκαναν πιο επιθετικό τον Παναθηναϊκό. Από τη μόλις μια απειλή του πρώτου μέρους, το «τριφύλλι» έκανε τρεις μεγάλες ευκαιρίες και σημείωσε κι ένα γκολ. Όμως, έγινε και ευάλωτο μεσοαμυντικά. Κι όταν αυτό το κάνεις απέναντι σε μια ομάδα που έχει το καλύτερο επιθετικό τρανζίσιον στην Ελλάδα, τότε το πιθανότερο είναι να την πατήσεις. Έτσι κι έγινε…

*Δημιουργήθηκαν απίθανοι χώροι στη μεσαία γραμμή. Ο Παναθηναϊκός «μπήκε» στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ και το πλήρωσε. Κάθε λάθος στο κέντρο έδινε τη δυνατότητα στον «δικέφαλο του βορρά» να χτυπάει στη μετάβαση και να πληγώνει τους πράσινους του Φατίχ Τερίμ. Το δυνατό σημείο των γηπεδούχων και μια μεγάλη πληγή (αμυντικό τρανζίσιον από την αρχή της σεζόν) των φιλοξενούμενων έκαναν το ματς – ροντέο γεγονός που ευνοούσε τον ΠΑΟΚ που ξέρει πολύ καλά να παίρνει τέτοια ματς, ιδιαίτερα μέσα στο «σπίτι» του.

*Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το γκολ του Παναθηναϊκού, ο ΠΑΟΚ απάντησε άμεσα. Πρώτα με τα ακυρωθέν γκολ και στη συνέχεια με το δεύτερο του Ντεσπόντοφ για να πάρει εκ νέου προβάδισμα και να ρίξει στα τάρταρα την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών του «τριφυλλιού». Ακόμη κι έτσι, βέβαια, ο βαθμός θα μπορούσε να έρθει αν γινόταν γκολ μια από τις μεγάλες ευκαιρίες του Μλαντένοβιτς ή του Γεντβάι. Ευκαιρίες που έγιναν όταν ο Παναθηναϊκός του δευτέρου ημιχρόνου αποφάσισε να έχει υπομονή στο παιχνίδι του και να παίξει με την μπάλα κάτω κι όχι να πάει στην επιλογή  της… καμινάδας όπως έκανε από το 70’ και μετά σε αρκετές περιπτώσεις και δίχως να υπάρχει ο παραμικρός λόγος.

*Ο Παναθηναϊκός, με βάση τη συνολική του εικόνα, δεν άξιζε τη νίκη στην Τούμπα. Τελεία και παύλα. Ο Φατίχ Τερίμ προσπαθεί να περάσει τη δική του νοοτροπία και στιλ, αλλά αυτά δεν είναι εύκολα μέσα στη χρονιά. Χθες, πήρε ρίσκα από πολύ νωρίς, τα οποία εκ του αποτελέσματος δεν του βγήκαν. Βιάστηκε να κάνει πιο δημιουργική την ομάδα, παρασύρθηκε από νωρίς και έκανε πιο εύκολη τη δουλειά του ΠΑΟΚ να κάνει το παιχνίδι που ξέρει πολύ καλά στο ανοικτό γήπεδο.

*Υπάρχει, φυσικά, η επόμενη μέρα. Δεν ήρθε η καταστροφή, αλλά ο προβληματισμός για όσα έγιναν στην Τούμπα και για το γεγονός ότι η ομάδα δεν πήρε πάλι νίκη σε ντέρμπι υπάρχει. Από εδώ και στο εξής, ζητούμενο είναι η σωστή διαχείριση και η σωστή αξιολόγηση της όλης κατάστασης. Ακολουθούν σημαντικά ματς με Ατρόμητο στο Κύπελλο, αλλά και με Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα. Όλοι στην ομάδα πρέπει να καθαρίσουν το μυαλό τους, να δουν τι πήγε στραβά στη Θεσσαλονίκη, να διορθώσουν τα λάθη και να σηκώσουν κεφάλι. Μια μάχη χάθηκε. Για τον πόλεμο, όμως, υπάρχουν αρκετές τέτοιες ακόμα που πρέπει να κερδηθούν.

Υ.Γ1: Αϊτόρ και Μαντσίνι σε πολύ κακό βράδυ, όπως και ο Γερεμέγεφ που δεν μπορεί να βοηθήσει στο κράτημα της μπάλας και στην ανάπτυξη, όπως κάνει ο Ιωαννίδης. Η απουσία του τελευταίου ήταν πάρα μα πάρα πολύ σημαντική.

ΥΓ2: Τα τρεξίματα στη μεσαία γραμμή αποτελούν σημαντικό πρόβλημα, ειδικά όταν η ομάδα παίρνει ρίσκα και ανεβάζει τις γραμμές της…

ΥΓ3: Δεν έχουν καμία λογική οι φωνές του ΠΑΟΚ για τη διαιτησία. Μιλάμε για ξεκάθαρο πέναλτι στη φάση του Μπακασέτα και γενικώς για σωστές αποφάσεις από τον ρέφερι. Οσο κι αν ποντάρουν κάποιοι στον θόρυβο, ας καταλάβουν ότι δεν πετυχαίνουν τον σκοπό τους.

Υ.Γ4: Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τους τραυματισμούς…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ