Επικαιρότητα

Τέλος το τσιγάρο και σε ανοιχτούς χώρους – Η απόφαση!

Τέλος το τσιγάρο και σε ανοιχτούς χώρους – Η απόφαση!

Τι κάνουν οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου με την απαγόρευση του καπνίσματος. Ποια χώρα έχει τον αυστηρότερο νόμο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει την απαγόρευση του καπνίσματος και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, σε στάσεις λεωφορείων, ζωολογικούς κήπους και άλλους παρόμοιους χώρους. Τα σχέδια της Κομισιόν να περιλαμβάνουν και τα προϊόντα χωρίς νικοτίνη, τύπου IQOS, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euronews.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την επέκταση των υφιστάμενων απαγορεύσεων του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των καινοτόμων προϊόντων που δεν περιέχουν νικοτίνη, σύμφωνα με προσχέδιο της απόφασης που διέρρευσε στο γνωστό πρακτορείο.

Το σχέδιο πρόκειται να εγκριθεί από την ερχόμενη Τρίτη, και θα επεκτείνονται οι κατευθυντήριες γραμμές που είχαν θεσπιστεί το 2009 και αποσκοπούν στη μείωση της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, χώρους εργασίας και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το Euronews υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο θα έχει αλλαγές μέχρι να ψηφιστεί, ωστόσο επιδιώκει να απαγορεύσει από όλους τους δημόσιους χώρους τσιγάρα, προϊόντα χωρίς νικοτίνη, ηλεκτρονικά τσιγάρα και όλες ανεξαιρέτως τις συσκευές, καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι για την υγεία και από τα νέα προϊόντα καπνού.

Έπεσε στη 2η θέση: Αυτόν δίνουν πλέον φαβορί για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ οι στοιχηματικές
POPULAR NOW Έπεσε στη 2η θέση: Αυτόν δίνουν πλέον φαβορί για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ οι στοιχηματικές

Οι κατευθυντήριες γραμμές δεν θα είναι δεσμευτικές για τα κράτη-μέλη, αλλά θα παρέχουν ένα πλαίσιο ως μέρος ευρύτερων προσπαθειών για τον περιορισμό του καρκίνου που σχετίζεται με το κάπνισμα.

Απαγόρευση καπνίσματος: Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Στην ΕΕ σήμερα, αρκετές χώρες έχουν αντικαπνιστικά μέτρα, αλλά διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Νορβηγία και η Σουηδία έχουν «πολύ καλή» συμμόρφωση με τους αντικαπνιστικούς νόμους, όπως σχολιάζει το BBC. Αντίθετα, η Λευκορωσία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Σερβία δεν τηρούν σε μεγάλο βαθμό τους νόμους για το κάπνισμα και δεν απαγορεύουν το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους.

Νόμος στη Νέα Ζηλανδία απαγόρευε στους νέους να αγοράσουν τσιγάρα για όλη τους τη ζωή

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ήθελε να έχει μια σαρωτική καταστολή του καπνίσματος και εισήγαγε έναν νόμο που έλεγε ότι όποιος γεννήθηκε μετά το 2008 δεν θα μπορεί να αγοράσει τσιγάρα ή προϊόντα καπνού σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Περιόρισε επίσης τα σημεία πώλησης προϊόντων καπνού. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση που εξελέγη τον Οκτώβριο του 2023 προχώρησε στην κατάργηση του νόμου λέγοντας ότι θα βοηθούσε στη χρηματοδότηση των φορολογικών περικοπών.

Η χώρα με τους αυστηρότερους νόμους σε όλο τον κόσμο

Αλλά και άλλες χώρες εξακολουθούν να ελπίζουν ότι μπορούν μεγαλώσουν «γενιές χωρίς τσιγάρο».

Το Μεξικό έχει μερικούς από τους αυστηρότερους νόμους κατά του καπνίσματος στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της καθολικής απαγόρευσης σε όλους τους δημόσιους χώρους, όπως παραλίες, πάρκα και ξενοδοχεία.

FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ