ΚΛΕΙΣΙΜΟ
BLOG

Το «φαινόμενο» του τελευταίου ημιώρου

Ο Βασίλης Μοιρώτσος καταγράφει τις «γκέλες» του Παναθηναϊκού σε Ελλάδα και Ευρώπη, που όλες έχουν έναν κοινό παρονομαστή: αν δεν έχει διαφορά ασφαλείας στο 60’, δεν κερδίζει κανένα του παιχνίδι

Το «φαινόμενο» του τελευταίου ημιώρου

Αν το ματς με τη Βέροια ήταν η… εξαίρεση, τότε ο προβληματισμός θα ήταν σαφώς μικρότερος. Δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό, το παιχνίδι της Δευτέρας ήταν ακόμα μια απόδειξη του φετινού κανόνα. Ενός κανόνα που «λέει» πως αν ο Παναθηναϊκός δεν έχει… καθαρίσει τα παιχνίδια του μέχρι το 60’, τότε δεν φεύγει νικητής από το γήπεδο. Είναι πολλά τα παραδείγματα και δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος των «πράσινων». Είτε λόγω φυσικής κατάστασης, είτε λόγω άγχους, είτε λόγω κακής διαχείρισης, ο Παναθηναϊκός «τιμωρείται» με τον χειρότερο τρόπο και επανειλημμένως στα τελευταία λεπτά των αγώνων τους οποίος δεν έχει καταφέρει να «κλειδώσει» νωρίτερα. Με μία μονάχα εξαίρεση (με τον Αστέρα Τρίπολης), η οποία επιβεβαιώνει ουσιαστικά τον κανόνα.

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο τι ακριβώς κάνει και πως χάνει ο Παναθηναϊκός βαθμούς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, αφήνοντας «έξω» τα ματς των προκριματικών, τα οποία αποτελούσαν παιχνίδια «ειδικών συνθηκών», παιχνίδια «μια κι έξω» που λέμε, χωρίς το περιθώριο να διορθώσεις πιθανά λάθη κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Η αρχή έγινε στο παιχνίδι με τον Άγιαξ στη Λεωφόρο. Παρ’ όλο που ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε νωρίς στο ματς, οι Ολλανδοί έφεραν το παιχνίδια στα ίσια πριν το ημίχρονο και κατάφεραν να πετύχουν το γκολ της νίκης στο τελευταίο 25λεπτο και συγκεκριμένα στο 67’. Δύο εβδομάδες αργότερα, στο Βίγκο, ο Παναθηναϊκός «ισοπέδωσε» τη Θέλτα για περίπου 70 λεπτά, έχασε ευκαιρίες με το τσουβάλι, είδε τον διαιτητή να του αρνείται πέναλτι, αλλά με το ματς να μπαίνει στο τελευταίο δεκάλεπτο και το αποτέλεσμα στο 0-0… λύγισε. Δέχτηκε δύο γκολ στο φινάλε και ηττήθηκε με 2-0. Το ευρωπαϊκό… κακό τρίτωσε στη Λιέγη, όταν ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να μπει στο τελευταίο ημίωρο του ματς με σκορ ασφαλείας και στο 81’ είδε τη Σταντάρ να τον ισοφαρίζει.

Στον τελικό της χρονιάς γκρέμισαν ό,τι έχτιζαν όλο τον χρόνο!
Στον τελικό της χρονιάς γκρέμισαν ό,τι έχτιζαν όλο τον χρόνο! 1.447 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τα ίδια και στο πρωτάθλημα

Το… φαινόμενο δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό. Ο Παναθηναϊκός στο πρωτάθλημα κατάφερε να πάρει δύο νίκες σε ματς που είχε «καθαρίσει» στην πρώτη του ώρα. Στη Λιβαδειά προηγήθηκε με 2-0 στο ημίχρονο και έφτασε και σε τρίτο γκολ στο 74’, ενώ απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα είχε σκορ… ασφαλείας (2-0) στο 55’ και εν τέλει επικράτησε με το ευρύ 4-0. Ακόμα και στην τρίτη του νίκη στο πρωτάθλημα, εκείνη απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 2-0 στο πρώτο ημίχρονο. Μπήκε και πάλι στο τελευταίο ημίωρο με σκορ ασφαλείας, αλλά όταν ο Τσουκαλάς μείωσε στο 65’ τα… χρειάστηκε καθώς λίγα λεπτά αργότερα ο Αστέρας έχασε ευκαιρία σε κενή εστία, με τον Ζέκα να προλαβαίνει τον αντίπαλο πριν κάνει το 2-2 και τον Λεντέσμα στο φινάλε με πέναλτι να διαμορφώνει το τελικό 3-1.

Αντίθετα, στα τρία παιχνίδια που ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να μπει με σκορ ασφαλείας στο τελευταίο ημίωρο ήρθαν και οι τρεις «γκέλες», επιβεβαιώνοντας τον κανόνα. Στο Αγρίνιο, ο Παναθηναϊκός μπήκε με το 0-0 στο τελευταίο ημίωρο και δεν κατάφερε να βρει το γκολ νίκης, μένοντας στην ισοπαλία, στο ματς με την Ξάνθη ήταν πίσω στο σκορ με 0-1 και παρά την ισοφάριση στο 62’, δέχτηκε γκολ τέσσερα λεπτά αργότερα και έχασε, ενώ με τη Βέροια δεν καθάρισε το ματς χάνοντας σωρεία ευκαιριών και στο τελευταίο 20λεπτο οπισθοχώρησε χωρίς λόγο με αποτέλεσμα να δεχτεί την ισοφάριση στο 88’.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση. Πρόκειται για έξι παιχνίδια που έχει συμβεί το ίδιο και ο Παναθηναϊκός έχει χάσει βαθμούς επειδή δέχεται γκολ στο τελευταίο ημίωρο, είτε έχει κάνει νωρίτερα καταπληκτικό παιχνίδι (Βίγκο, Λιέγη, Βέροια), είτε όχι (Αγρίνιο, Ξάνθη). Πρόκειται για… φαινόμενο στο οποίο πρέπει να δουλέψουν ο Στραματσόνι με τους παίκτες του, αφού δεν γίνεται να «καθαρίζουν» οι πράσινοι κάθε τους παιχνίδι από το πρώτο ημίχρονο. Και φυσικά, θα πρέπει να βλέπουμε και από τον Παναθηναϊκό «μάχη» μέχρι τέλους και όχι οπισθοχώρηση στο φινάλε των αγώνων του, που μοιραία φέρνουν στον αντίπαλο μεγαλύτερες προϋποθέσεις για γκολ.

Βασίλης Μοιρώτσος
Βασίλης Μοιρώτσος Ο Βασίλης Μοιρώτσος είναι γεννημένος στις 12 Σεπτεμβρίου 1984 και είναι αθλητικός συντάκτης. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα το 2004 ως ραδιοφωνικός παραγωγός στον ΣΠΟΡ FM 94,6. Παρέμεινε εκεί για 12 χρόνια, κάνοντας δεκάδες περιγραφές ελληνικών και ευρωπαϊκών αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ενώ πέρασε απ’ όλες τις ραδιοφωνικές «ζώνες» του σταθμού. Από το 2006 έως και το 2016 ήταν συντάκτης της εφημερίδας Sportday, καλύπτοντας ρεπορτάζ Α’ Εθνικής για 8 χρόνια, ενώ από το 2014 ανέλαβε το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού. Ακολούθησε η εφημερίδα Sportime από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως και τον Μάιο του 2018. Σήμερα είναι αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Sportal.gr και μέλος της αθλητικής συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Τα Νέα». Αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του panathinaikos24.gr.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.