ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

«Υπήρχε εξ’ αρχής πλάνο τριετίας»

Μετά την παρουσίαση των νέων αποκτημάτων, στους δημοσιογράφους μίλησαν και οι Λεωνίδας Βόκολος και Τάκης Φύσσας, που αναφέρθηκαν στο πλάνο τριετίας που υπήρχε από την αρχή στον σύλλογο.

«Υπήρχε εξ' αρχής πλάνο τριετίας»

Ο διευθυντής ποδοσφαίρου και ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, μίλησαν για πολλά θέματα και μέσα σε αυτά ήταν φυσικά και η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος. Αφού αναφέρθηκαν λοιπόν σε αυτή, πρόσθεσαν πως του χρόνου η ομάδα θα είναι πιο ανταγωνιστική όπως ήταν και ο αρχικός στόχος και μίλησαν για τον κορμό που υπάρχει ήδη στην ομάδα.

Τέλος στην ερώτηση αν υπάρχει παίκτης ο οποίος δεν θα πουληθεί το καλοκαίρι, η απάντηση ήταν το όνομα του Μάρκους Μπεργκ…

Αναλυτικά οι δηλώσεις τους:

«O Moντέλα θα δει στη Λεωφόρο το Παναθηναϊκός-Άρης και θα μιλήσει με τον Τερίμ»
«O Moντέλα θα δει στη Λεωφόρο το Παναθηναϊκός-Άρης και θα μιλήσει με τον Τερίμ» 4.478 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Βόκολος: «Συγνώμη για την καθυστέρηση. Να κάνω μια εισαγωγή. Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου το Δ.Σ. και τον πρόεδρο κ. Αλαφούζο για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Ένα στοιχείο που με χαρακτηρίζει στη ζωή μου, σε όλη την πορεία μου, είναι η δουλειά. Έχω μάθει να δουλεύω και να μην λέω πολλά λόγια. Μου αρέσει αυτό. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι πολύ μεγάλα πράγματα και επιτυχίες σημειώνονται μέσα από τη συλλογικότητα και όχι την ατομικότητα.

Πολλοί άνθρωποι μαζί μπορούν να πετύχουν πολλά. Αυτός είναι ένας λόγος που είμαι εδώ. Βρίσκομαι 2,5 μήνες στην ομάδα και έχω διακρίνει ότι στη συνεργασία είμαστε πολύ καλά. Ο καθένας από το πόστο του δουλεύει για το καλό του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός είναι ένας πολύ μεγάλος σύλλογος. Τυχαίνει να το γνωρίζουμε και σαν ποδοσφαιριστές γιατί είχαμε την τιμή να βρεθούμε και στο πόστο αυτό.

Στόχος ο Παναθηναϊκός να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται. Ερχόμενος εδώ σε συνεργασία με όλους, βάλαμε κάποιες προτεραιότητες γιατί δεν μπορούσαν να γίνουν όλα με μιας. Έγιναν 7 αναπροσαρμογές με τον Δώνη που τελείωνε το συμβόλαιό του. Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν κορμό.

Το δεύτερο κομμάτι ήταν η ενίσχυση της ομάδας. Ένα αδύναμο κομμάτι που διαπιστώσαμε ήταν η άμυνα. Έγιναν κάποιες διορθωτικές κινήσεις για τη βελτίωση του κομματιού. Προστέθηκαν Νίνης και Μαυρίας για να δώσουν στην ομάδα στοιχεία ξεχωριστά που έλειπαν. Μέσα σε όλα αυτά παράλληλα δώσαμε μεγάλη βάση στην ακαδημία γιατί είναι μέσα στη φιλοσοφία μας.

Είναι ήδη πολύ καλή η ακαδημία και εμείς προσπαθούμε να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα για να μας δώσουν ακόμα περισσότερους ποδοσφαιριστές. Η δουλειά δεν σταματάει. Έχει μπει ένα πλάνο εδώ και δύο χρόνια που λέει ότι την τρίτη χρονιά που αρχίζει του χρόνου, η ομάδα θα είναι πιο ανταγωνιστική. Στόχος να κάνουμε όσο γίνεται πιο νωρίς τις κινήσεις μας για να παρουσιαστούμε έτοιμοι τη νέα σεζόν. Χωρίς να αφήνω την τωρινή σεζόν. Έχει πολύ δρόμο ακόμα το πρωτάθλημα και δεν έχει κριθεί τίποτα απολύτως. Προσπαθούμε και φέτος για να πετύχουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο».

Πόσο έχει υλοποιηθεί ο μεταγραφικός σχεδιασμός της νέας σεζόν;

Βόκολος: «Έχουν ήδη γίνει κάποιες συζητήσεις με τον προπονητή μας. Ήδη έχουν οριοθετηθεί κάποια πράγματα. Όπως καταλαβαίνετε επειδή μιλάμε για καλοκαίρι, δεν μπορούμε να πούμε από τώρα τι θέλουμε. Έχουμε ένα πλάνο αλλά στην πορεία βγαίνουν αρκετά πράγματα που δεν μπορείς να προβλέψεις. Όλοι μας έχουμε στην πλάτη μας ένα πάρα πολύ μεγάλο σύλλογο και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Φύσσας: «Μην ξεχνάμε ότι πήραμε ήδη τον Καλτσά. Είναι μια κίνηση που θεωρούμε πολύ πετυχημένη όχι για φέτος αλλά από την εποχή που ήμασταν στην εθνική ομάδα τον παρακολουθούσαμε. Είναι στο limit up τώρα και ήταν ώρα να παίξει στον Παναθηναϊκό. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για το πάθος που έδειξε να έρθει στον Παναθηναϊκό. Για μας ο Παναθηναϊκός είναι τεράστιος σύλλογος. Ακούσατε τον Ταυλαρίδη τι είπε. Είμαστε ένα τιμ. Είναι σημαντικό να το βλέπουν οι παίκτες. Ήμασταν από την άλλη πλευρά και ξέρουμε τι λένε. Να δουν ότι είμαστε ένα με αυτούς και αγωνιζόμαστε καθημερινά γι’ αυτούς. Έχουν γίνει κινήσεις για το καλοκαίρι. Συζητάμε με τον Γκαλίτσιο. Αυτό είναι αλήθεια. Επειδή έχει γίνει μια παρανόηση. Δεν περιμένουμε κανέναν ποδοσφαιριστή. Κοιτάμε και άλλες περιπτώσεις και για τη συγκεκριμένη θέση. Δεν θα πάμε σε λύσεις με ρίσκο, όσο αυτό είναι δυνατό στο ποδόσφαιρο γιατί παίρνεις έναν πασίγνωστο παίκτη και δεν ταιριάζει τελικά».

Με τις εκκρεμότητες του Πέτριτς και του Σίλντενφελντ τι γίνεται;

Βόκολος: «Ο Σίλντενφελντ δεν είναι διαφορετικός παίκτης αλλά με προσθήκη Ταυλαρίδη αλληλοσυμπληρώθηκαν. Βρήκαν πολύ καλή χημεία. Βοήθησε τον Γκόρντον να είναι πολύ καλύτερος απ’ ό,τι ήταν. Για τον Μλάντεν το τελευταίο διάστημα δείχνει πολύ καλή εικόνα. Είναι και οι δύο στο μυαλό μας. Περιμένω την τελική εισήγηση του Γιάννη για να προχωρήσουμε σε συζητήσεις».

Με τον Μπαϊράμι τι γίνεται;

Βόκολος: «Είναι παίκτης του Παναθηναϊκού. Δόθηκε μια άδεια στον παίκτη. Έχει να κάνει με την υγεία του. Μας ζήτησε μια άδεια  για να δει ένα γιατρό που εμπιστεύεται. Δεν υπάρχει κάτι άλλο για τον Μπαϊράμι».

Έχετε κατασταλάξει σε αριθμό παικτών που θα ενισχυθείτε;

Βόκολος: «Όλοι κρινόμαστε. Δεν έχουμε καταλήξει. Είναι πολύ σημαντικό επειδή από τη φύση του ο Παναθηναϊκός έχει πίεση, προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει το καλοκαίρι η αναζήτηση».

Φύσσας: «Κινούμαστε ανάλογα με τον καιρό απλά επειδή αυτή η ομάδα έχει καταφέρει πολλά και έχουν βγει αρκετοί παίκτες, μπήκαν τα θεμέλια με πρόεδρο, προπονητή και φυσικά του Νίκου Νταμπίζα. Εμείς ερχόμαστε να βοηθήσουμε για να γίνει πιο ανταγωνιστική ομάδα. Υπάρχει δίψα και θέληση από τα παιδιά. Τα παιδιά δεν έχουν περάσει 5-6 πρωταθλήματα για να νιώσουν τι γίνεται. Οι παίκτες που θα πάρουμε είναι ειδικού βάρους. Θα έλεγα και κάτι άλλο ότι πρέπει να έχουν»

Υπάρχει ανάλογη περίπτωση Καλτσά; Ο Παναθηναϊκός θα κοιτάξει αγορά της Λατινικής Αμερικής;

Βόκολος: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε άλλος Καλτσάς, δηλαδή κλεισμένος παίκτης δεν υπάρχει. Για τη Λατινική Αμερική ο Παναθηναϊκός ψάχνει να βρει τους παίκτες που θέλει. Από πού θα είναι θα το δούμε. Δεν κινούμαστε σε συγκεκριμένη αγορά».

Φυσσας: «Τυχαίως είχαμε μόνο Έλληνες παίκτες τώρα. Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου είναι δύσκολη. Στόχος είναι από την προετοιμασία να εμφανιστούμε με όσο το δυνατόν περισσότερα αποκτήματα. Θέλουμε να τον πετύχουμε. Σίγουρα θα υπάρξουν και παίκτες που θα έρθουν μετέπειτα. Ευχόμαστε να είναι έτοιμη η ομάδα να μπει έτοιμη στα προκριματικά ή ακόμα καλύτερα στα γκρουπ».

Υπάρχουν αποφάσεις για το ποιοι θα φύγουν το καλοκαίρι; Έχετε μπάτζετ για τις μεταγραφές;

Βόκολος: «Δεν υπάρχει απόφαση για παίκτη να φύγει. Όλοι κρίνονται σε κάθε προπόνηση και κάθε αγώνα οπότε δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Σίγουρα θα υπάρχει μπάτζετ. Έχουμε ένα πλάνο στο μυαλό μας. Οριστικοποίηση θα υπάρξει όταν θα δούμε ποιοι θα είναι μαζί μας. Έχουμε τη συνεργασία του προέδρου και του οικονομικού διευθυντή για να κινηθούμε ακόμα πιο άνετα».

Φύσσας: «Γενικό πρόσταγμα από τον πρόεδρο είναι ότι πάμε πάρα πολύ δυναμικά ώστε να ανταποκριθούμε στο ότι αυτή την τρίτη χρονιά ο Παναθηναϊκός θα δείξει τα κότσια του και θα πάμε όπως πρέπει. Εύχομαι να συνεχιστεί μέχρι το τέλος γιατί υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στην Ελλάδα. Θα εξαρτηθεί και από τις κινήσεις που θα κάνουμε είτε έρθουν είτε φύγουν.

Όσο για το ρόστερ έχουμε μιλήσει αρκετές φορές στα παιδιά. Τα παιδιά έχουν μάθει ένα συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού. Παίζουμε ορθολογικό ποδόσφαιρο, οι παίκτες μπαίνουν να παίξουν ποδόσφαιρο. Το πάθος και το πώς πρέπει να βγάζει στο γήπεδο όταν δεν σου επιτρέπουν παράγοντες να παίξεις ποδόσφαιρο, δεν μαθαίνεται σε σεμινάρια. Προσπαθούμε να το εμφυσήσουμε στα παιδιά. Είχαμε δει την άμυνά μας ότι είχε θέμα και βελτιώθηκε καταλυτικά. Εύχομαι να συνεχιστεί και μην φανώ γρουσούζης. Δεν κινδυνεύουμε στα στημένα, δεν τρώμε αντεπιθέσεις. Ο τεχνικός διευθυντής με τον προπονητή μας είναι από πάνω. Δουλεύουμε, προσπαθούμε».

Στο προπονητικό κέντρο θα υπάρξουν βελτιώσεις;

Φύσσας: «Έχουν γίνει ήδη τρομερές βελτιώσεις στο Καλαφάτειο».

Βόκολος: «Μια από τις προτεραιότητες ήταν η ακαδημία. Έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις με τον κ. Σαμαρά που είναι αξιόλογος στο κομμάτι που κάνει. Ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίηση παροχών που δεν υπήρχαν. Κάποια θέματα αφορούν τις εγκαταστάσεις, το θέμα του γηπέδου που έχει μπει στο πρόγραμμα. Έχουν γίνει αρκετά, όπως για παράδειγμα η database που έλειπε και έχει ξεκινήσει για όλη την ακαδημία. Για μας είναι ένα σημαντικό κομμάτι, όπως και η προσθήκη ποιοτικών παιδιών και όχι μάζας. Μας ενδιαφέρουν ποιοτικά παιδιά και όχι μάζες».

Θα περιμένει ο Παναθηναϊκός παίκτη τον Αύγουστο μέχρι τελευταία στιγμή εάν το κρίνει σκόπιμο;

Φύσσας: «Το πρώτο βήμα είναι να δούμε τους στόχους μας. Να δούμε ποιοι είναι εφικτό να έρθουν, ποιοι μας καλύπτουν. Όταν γίνει αυτή η ανάλυση, όπου εκεί βρισκόμαστε τώρα, θα καταλήξουμε στους στόχους, θα τους δει από κοντά ο Λεωνίδας για να έχουμε την τελική εισήγησή του. Μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις που θα χρειαστεί να περιμένουμε. Αν είχαμε απεριόριστο μπάτζετ μπορεί ήδη να είχαμε κλείσει πολλούς παίκτες. Προσπαθούμε να μην βγούμε εκτός μπάτζετ και να άρουμε αξιολογότατους παίκτες. Δεν κρυβόμαστε πίσω από δικαιολογίες. Ο Ταυλαρίδης είναι το παράδειγμα για να καταλάβετε τον τρόπο σκέψης μας».

Έχετε εικόνα εάν θα είναι απαραίτητο να γίνουν πωλήσεις;

Φύσσας: «Ο κ. Αλαφούζος δεν θέλει να πουληθεί κανένας παίκτης. Θα δυσκολευτεί πολύ δε αυτό. Επειδή έχουμε να κάνουμε με έναν πανέξυπνο άνθρωπο και η εποχή δεν μας επιτρέπει να είμαστε κλειστοί, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις. Δεν βγάζουμε κανέναν στο σφυρί. Έχουν κάνει τρομερή δουλειά τα δύο χρόνια και είναι αξιολογότατοι. Θα κρίνουμε εάν έρθουν προτάσεις και ανάλογα την εισήγηση του προπονητή μας θα κρίνουμε. Δεν υπάρχουν μαύρες λίστες. Όλοι αποδεικνύουν καθημερινά τι εστί να φοράς τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Όπως και εμείς καθημερινά πρέπει να αποδεικνύουμε τι σημαίνει να βρίσκεσαι σε αυτό τον τεράστιο σύλλογο. Εμείς παίξαμε στον Παναθηναϊκό και ξέρουμε. Πρέπει να υπάρχει αυτή η τρέλα, το πάθος και να προσπαθούμε για το καλύτερο».

Για την επέκταση συμβολαίου του κ. Αναστασίου τι γίνεται;

Βόκολος: «Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Κάποια στιγμή θα μπούμε σε συζήτηση».

Για την επιλογή Μαρκαριάν στην Εθνική τι έχετε να πείτε;

Βόκολος«Είμαστε τυχεροί που δουλέψαμε μαζί του. Είναι εκλέκτορας και διαχειριστής ο ομοσπονδιακός. Θα πρέπει να δουλέψει πολύ ιδιαίτερα τώρα που η εθνική περνάει μια κρίση. Μέσα από την καρδιά μας καλή επιτυχία».

Φύσσας: «Ήρθε σε δύσκολη περίοδο στον Παναθηναϊκό και έκανε πολύ καλή δουλειά. Θεωρώ ότι είναι ιδανικός. Εύχομαι να τον αφήσουν να κάνει τη δουλειά του».

Υπάρχει παίκτης που δεν πωλείται;

Φύσσας:  «Ο Μπεργκ. Το κομμάτι με τα συμβόλαια δεν ήταν κάτι απλό. Θέλω να ευχαριστήσω τους ποδοσφαιριστές. Έδειξαν πόσο θέλουν να είναι μέλη της ομάδας. Μας τιμάει αυτό. Ήταν μια δύσκολη περίοδος αλλά τελικά ολοκληρώθηκε επιτυχώς».

Είναι προτεραιότητα η απόκτηση δεξιού μπακ; Υπολογίζετε τον Μαρινάκη;

Βόκολος: «Για να βρίσκεται ξανά στον Παναθηναϊκό αφού είχε πάει δανεικός και γύρισε, σημαίνει κάτι. Περιμένουμε να είναι κοντά στην ομάδα για να βοηθήσει. Ως προς τη θέση του δεξιού μπακ γενικώς κοιτάμε τις γραμμές. Σαφώς κοιτάμε και τις θέσεις αλλά δεν θα ήθελα ποτέ να αναφερθώ συγκεκριμένα γιατί εκεί αγωνίζονται κάποιοι αυτή τη στιγμή και έχω μάθει να σέβομαι και να εκτιμώ γενικώς τους ποδοσφαιριστές. Μέσα στο σχεδιασμό μας είναι η ενίσχυση του Παναθηναϊκού για το καλοκαίρι».

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.