ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημήτρης Στρατής

Νέα αποστολή…

Στην Ελλάδα το στοίχημα το κερδίζεις όμως για να έρθει γοργή οικονομική ανάπτυξη επιβάλλεται να βελτιωθείς στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ. Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Νέα αποστολή...

Πέρσι η είσοδος στους ομίλους κρινόταν υπερ-απαραίτητη για ν’ ανασάνει το ταμείο. Τα (έξτρα) 2.5 εκ. ευρώ των πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ χάθηκαν άδοξα, η φτωχή συγκομιδή βαθμών δεν αύξησε τα ήδη υπολογισμένα χρήματα της ΟΥΕΦΑ αλλά στο μέλλον αυτό θ’ αλλάξει.

Τα νέα μπόνους της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας “γυαλίζουν” κι αν η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ κρίνεται δυσκολότατη (όντας “αδύναμος” στις κληρώσεις έχεις “βουνά” να διαβείς) δεν ισχύει το ίδιο με τα γκρουπ του Γιουρόπα. Εκτός από το κύρος που διακυβεύεται, πλέον το χρηματικό κίνητρο θα είναι σοβαρότατο! Γράφαμε πρόσφατα ότι λεφτά για να μειώσεις το έλλειμα σου βρίσκεις, πουλάς π.χ  Μπεργκ -Καρέλη κι έχεις απαλλαγεί από μεγάλο μέρος του βραχνά που άφησαν κληρονομιά οι πολυμετοχικοί.

Με τα νέα δεδομένα κρατάς αναλλοίωτο τον κορμό σου, προσθέτεις 2-3 ακόμα προσωπικότητες στο ρόστερ και φιλοδοξείς σε μια καλή αγωνιστική παρουσία που μπορεί να φέρει έως και 10.000.000 ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ετήσιο μπάτζετ σου! Οι αυξήσεις από Πλατινί και συν αυτώ στις συμμετέχουσες ομάδες είναι βαρβάτες, πέρσι τέτοια εποχή αγωνιούσες για το αν θα σου χορηγήσει η ΕΠΟ άδεια να παίξεις στα ευρωπαϊκά κύπελλα ώστε να τσεπώσεις (μίνιμουμ) 3.000.000 ευρώ, πλέον μιλάμε για τριπλασιασμό του ποσού (υπό προϋποθέσεις)!

Το πλάνο γρήγορης οικονομικής εξυγίανσης περνάει μόνο μέσω Ευρώπης εκτός κι αν αποφασίσει ο Αλαφούζος να βγάλει “στο σφυρί” τον κύριο με το “9” στην πλάτη που δεν γίνεται να φέρει στο σωματείο λιγότερο από 10.000.000 ευρώ. Μπορεί η τρέχουσα σεζόν να μην είχε ευρωπαϊκές επιτυχίες αλλά κακά τα ψέματα δεν περιμέναμε περισσότερα από παιδιά που φέτος έκαναν τα πρώτα τους βήματα σε διοργανώσεις υψηλότερου ανταγωνισμού, ίσα-ίσα που τους χειροκροτήσαμε για το ότι κοίταξαν στα μάτια ποιοτικότερους αντιπάλους, τύπου Αϊντχόβεν/Ντιναμό Μόσχας.

Σαφώς οι απαιτήσεις είναι υψηλές, μιλάμε για το πιο “ευρωπαϊκό” κλαμπ της χώρας με κόσμο απαιτητικό που δεν μπορεί να χωνέψει ότι τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος απέτυχε πολλάκις απέναντι σε “χωριά”. Φέτος οι δύο κερδισμένοι βαθμοί στα γκρουπ δεν ενθουσίασαν, αλλά μιλάμε για Παναθηναϊκό “ειδικών συνθηκών” που όμως επιβάλλεται να βελτιωθεί. Η επιστροφή στην Ευρώπη προϊδεάζει θετικά τον κόσμο, κάτι που φέρνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα διαρκείας, περισσότερες εγγραφές στη Συμμαχία, ενώ το κλαμπ θα διαπραγματεύεται σε καλύτερη βάση με υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους έχοντας το δέλεαρ της συμμετοχής σε διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ.

Έπειτα άπαξ κι η διοίκηση δεν παρουσιάζεται αρνητική σε οποιαδήποτε πώληση παίκτη (πλην Μπεργκ), το ευρωπαϊκό παλκοσένικο αποτελεί την πιο λαμπερή βιτρίνα. Για ένα σύλλογο που έκανε στροφή στην ακαδημία του κι επέλεξε να ενισχυθεί μέσω εξονυχιστικού σκάουτινγκ μια καλή παρουσία εκτός συνόρων θ’ ανεβάσει τα μπάτζετ, θα διαφημίσει κι άλλο τα παιδιά του φυτωρίου, κάτι που έχει ανάγκη το ταμείο.

Η τωρινή γενιά ποδοσφαιριστών καλείται να σηκώσει μεγάλα βάρη στις πλάτες της, το αρχικό στοίχημα να δημιουργηθεί Παναθηναϊκός κοντά στα θέλω των οπαδών το κέρδισε ήδη, αν δεν υπήρχε η παντοδυναμία των άλλων στο παρασκήνιο μέχρι που τερμάτιζε πρώτη. Τώρα καλείται να σαλπίσει την αντεπίθεση στην Ευρώπη εκεί όπου μ’ εξαίρεση την πρόκριση στους “16” του Τσάμπιονς Λιγκ το 2009 και τις νίκες επί της Ρόμα το 2010 δεν έχουμε κάτι άλλο να θυμόμαστε. Απ’ τη στιγμή που στην ειδική βαθμολογία μετρούν οι πόντοι που κερδίζεις την τελευταία πενταετία ήταν αναμενόμενη η “βουτιά” στο ranking, αυτά παθαίνεις όταν έρχονται οι νίλες από κάθε Οντένσε, Μακάμπι, Μάριμπορ.

Η επιστροφή στα θετικά αποτελέσματα είναι αναγκαία μπας και κάποια στιγμή το κλαμπ επιστρέψει στους ισχυρούς των προκριματικών διεκδικώντας με καλύτερες προϋποθέσεις το “25άρι” του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο δρόμος μόνο εύκολος δεν είναι,  φαντάζει ανεδαφικό να ζητάς τέτοια πράγματα από την μια μέρα στην άλλη τη στιγμή όταν προηγουμένος ο ΠΑΟ προέρχεται από καταστροφικές πορείες. Το κωμικοτραγικό της κατάστασης είναι πως δείχνει λιγότερο ψυχοφθόρο να βάλεις μπρος το χτίσιμο του Panathinaikos από το να περιμένεις να καθαρίσει η κατάσταση στο σάπιο ελληνικό πρωτάθλημα.

Δημήτρης Στρατής
Δημήτρης Στρατής Για τον Δημήτρη Στρατή το panathinaikos24 αποτελεί το τρίτο πράσινο μετερίζι στο οποίο θ' ασχολείται με το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το balla.gr, συνεχίστηκε στο leoforos.gr, τώρα όντας ο 13ος (προφανώς σημαδιακό μιας κι ο αριθμός -για προφανείς λόγους- είναι ο αγαπημένος του) συνεργάτης του site θ' ασχολείται (σχεδόν) καθημερινά με τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο! Θεωρεί τη γενιά του προνομιακή αφού έζησε live τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τμημάτων του κλαμπ, πλην Γουέμπλεϊ. Μια ζωή θα τον στοιχειώνει ο χαμένος προημιτελικός με την Πόρτο του Μουρίνιο το 2003 , όταν χάθηκε τελικός-φαντασίωση για όλους τους πράσινους πιστούς απανταχού Γης! Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε συναπάντημα ΠΑΟ και...Σέλτικ;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ