ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Nick the Green (Pics, Vids)

Ο Νικ Καλάθης επέστρεψε στο πράσινο στρατόπεδο μετά από τρία χρόνια. Με αφορμή αυτό το panathinaikos24.gr, σας θυμίζει στιγμές από την μέχρι τώρα μπασκετική καριέρα του 26χρονου γκαρντ.

Nick the Green (Pics, Vids)

Ο Νικ Καλάθης επέστρεψε στον Παναθηναϊκό μετά από τρία ακριβώς χρόνια. Η καριέρα του βέβαια κρύβει μεγάλα επιτεύγματα αλλά και καταστάσεις που θέλει να διαγράψει από την μνήμη του. Η αρχή στην Φλώριντα, η Ευρώπη αλλά και το NBA είναι με τίτλους τα όσα έχει πετύχει μέχρι στιγμής ο Ελληνοαμερικανός γκαρντ.

Η αρχή στην Φλόριντα

Ο Νικ Καλάθης ξεκίνησε την καριέρα του αρχικά σε κολεγιακό επίπεδο στην Αμερική. Πιο συγκεκριμένα το 2007 άρχισε να φοιτά στο Πανεπιστήμιο της Φλώριντα και συγκεκριμένα έγινε μέλος των Φλόριντα Γκέιτορς. Εκεί αγωνίστηκε μέχρι το 2009 με προπονητή τον Μπίλι Ντόνοβαν. Ο νεαρός Ελληνοαμερικανός γκαρντ μέτρησε κατά μέσο όρο 15 πόντους, 5 ριμπάουντ και 6 ασσίστ ανά παιχνίδι.  Η παρουσία του στα Κολεγιακά πρωταθλήματα ήταν εντυπωσιακή αλλά αυτό δεν του άνοιξε άμεσα την… πόρτα για το NBA.

panathinaikos24.gr-calathes

Το πρώτο ταξίδι στην Ευρώπη

Παρά το γεγονός ότι επιλέχθηκε στο δεύτερο γύρο του ντραφτ των Μινεσότα Τίμπεργουλβς, ο Νικ Καλάθης πήρε την απόφαση να κάνει το μεγάλο… ταξίδι προς την Ευρώπη για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε από το 2009-2012 και ο απολογισμός των τίτλων, που κατέκτησε με την «πράσινη» φανέλα είναι κάτι παραπάνω από θετικός. Αρχικά την πρώτη του σεζόν (2009-2010) κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος με τον Παναθηναϊκό και είχε κατά μέσο όρο 5.4 πόντους και 2 ασίστ σε 15 λεπτά παιχνιδιού. Την επόμενη χρονιά ήταν σαφώς πιο ώριμος στο παιχνίδι του.

«Κρούση» της Μακάμπι στη Euroleague για τα ματς του Βελιγραδίου – Τι ζητούν οι Ισραηλινοί!
«Κρούση» της Μακάμπι στη Euroleague για τα ματς του Βελιγραδίου – Τι ζητούν οι Ισραηλινοί! 19.534 ΠΡΟΒΟΛΕΣ
panathinaikos24.gr-calathes

Η γρηγοράδα που είχε τόσα στα πόδια όσο και στο μυαλό σε συνδυασμό με την εμπειρία του Δημήτρη Διαμαντίδη δημιούργησαν ένα αξέχαστο δίδυμο. Έτσι εκείνη την χρονιά ο Παναθηναϊκός κατέκτησε και το Ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και την Ευρωλίγκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία του Νικ Καλάθη ήταν καταλυτική στο «πράσινο» αυτό επίτευγμα.

panathinaikos24.gr-calathes

Στον ημιτελικό ο νεαρός τότε Νικ, όχι μόνο βοήθησε αμυντικά αλλά οι 17 πόντοι του λειτούργησαν καταλυτικά για να προκριθεί η ομάδα στον τελικό. Στον τελικό μπορεί να μην πέτυχε τόσους πόντους, αλλά η πολύ καλή του άμυνα βοήθησε στα μέγιστα την ομάδα. Σειρά εκείνη την χρονιά είχαν οι τελικοί της Α1 όπου ο Καλάθης έβαλε και αυτός το… λιθαράκι του για να κατακτήσει η ομάδα άλλο ένα πρωτάθλημα. Η τελευταία χρονιά του στον Παναθηναϊκό συνδυάστηκε μόλις με ένα Κύπελλο Ελλάδος, βλέποντας τον Ολυμπιακό να κατακτά το Πρωτάθλημα και την Ευρωλίγκα.

Την επόμενη χρονιά το ταξίδι συνεχίστηκε Βορειοανατολικά και συγκεκριμένα στην «παγωμένη» Ρωσία και την Λοκομοτίβ Κουμπάν. Η Λοκομοτίβ του προσέφερε ένα ηγεμονικό συμβόλαιο και αυτός από πλευράς του, της χάρισε το Eurocup. Ο Καλάθης τότε αναδείχθηκε σε MVP της κανονικής σεζόν της διοργάνωσης.

calathes-kouban

Ο «μαγικός» κόσμος του NBA

Μετά από τέσσερα χρόνια πρωταγωνιστικής καριέρας στην Ευρώπη ο Νικ Καλάθης ήταν έτοιμος για να κάνει το μεγάλο βήμα στο NBA. Έτσι λοιπόν το καλοκαίρι του 2013 υπέγραψε με τους Μέμφις Γκρίζλς. Η πρώτη του σεζόν στο NBA ήταν αρκετά καλή καθώς σε 71 παιχνίδια μέτρησε κατά μέσο όρο 4.9 πόντους. Η τιμωρία που δέχτηκε όμως, κλόνισε ότι είχε χτίσει μέχρι τότε.

nic-calathes-650

Ο Έλληνας διεθνής γκαρντ δέχθηκε ποινή 20 αγώνων, καθώς βρέθηκε θετικός σε Τamoxifen αν και δεν υπήρχε απόδειξη ότι έκανε χρήση τεστοστερόνης. Στη δεύτερη σεζόν του στις «Αρκούδες» είχε πιο ενεργό ρόλο, βοηθώντας την ομάδα να φτάσει μέχρι τα πλέι οφ του ΝΒΑ μετρώντας 4.6 πόντους σε 58 παιχνίδια.

Η καριέρα του στην Εθνική Ελλάδος

Ο Καλάθης έχει διαγράψει μια εξαιρετική πορεία και με τις Εθνικής Ομάδες σε αρκετά κλιμάκια. Τον Ιούνιο του 2008, έκανε το ντεμπούτο του με Εθνική ομάδα Νέων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. To 2009, ο Καλάθης κέρδισε μια θέση στο ρόστερ της Εθνικής Ανδρών, με την οποία κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2009 της Πολωνίας. Επίσης, ήταν στο γαλανόλευκο ρόστερ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τουρκίας το 2010.

calathes1

Πλέον ο ομογενής γκαρντ, παίρνει τη… μπαγκέτα του ενορχηστρωτή στον Παναθηναϊκό, ανεβάζοντάς τον επίπεδο, με την ομάδα του Τζόρτζεβιτς να συνεχίζει ακάθεκτη τον μεταγραφικό σχεδιασμό της.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.