ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

«Μεγάλος» εκτός και εντός γηπέδων (Pics, vids)

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, ένας εκ των σπουδαιότερων αθλητών που φόρεσαν τη φανέλα με το τριφύλλι, ανακοίνωσε εχθές (11/12) την απόσυρση του από την ενεργό δράση και το Panathinaikos24.gr, σας θυμίζει την τεράστια καριέρα του άλλοτε αρχηγού της Εθνικής Βραζιλίας.

«Μεγάλος» εκτός και εντός γηπέδων (Pics, vids)

Υπόδειγμα αθλητή σε όλη του την πορεία, ο Ζιλμπέρτο Σίλβα πραγματοποίησε μία τεράστια καριέρα σε Ατλέτικο Μινέιρο, Άρσεναλ και Παναθηναϊκό, σε ένα δρόμο που δεν στρώθηκε με ροδοπέταλα.

Από τους δρόμους της Βραζιλίας όπου έπαιζε με τους φίλους του, μέσα από πολύ δουλειά και θυσίες έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο, κατακτώντας πρωταθλήματα, σε Αγγλία και Ελλάδα, αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, με τη φανέλα της «σελεσάο».

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…

Από τους δρόμους…στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1976 στην πόλη Lagoa da Prata και από πολύ μικρός έμαθε το ποδόσφαιρο στους δρόμους, παίζοντας με φίλους και συγγενείς. Μέχρι να πάρει όμως την απόφαση και να ασχοληθεί σοβαρά με το άθλημα, πέρασε αρκετός καιρός με πολλές δυσκολίες.

«Το 4ο σε κάνει μύθο»: Όταν ο Παναθηναϊκός σήκωσε το ευρωπαϊκό μέσα στο σπίτι του!
«Το 4ο σε κάνει μύθο»: Όταν ο Παναθηναϊκός σήκωσε το ευρωπαϊκό μέσα στο σπίτι του! 460 ΠΡΟΒΟΛΕΣ
GILBERTO_CAMPEAO

Η αρχή έγινε από τις ακαδημίες της Αμέρικα Μινέιρο, όπου ο 12χρονος Ζιλμπέρτο έκανε τα πρώτα του βήματα, ξεκινώντας από τη θέση του κεντρικού αμυντικού. Για τρία χρόνια όλα πήγαιναν καλά, μέχρι που αναγκάστηκε για οικογενειακούς λόγους να σταματήσει, ώστε να βρει μία δουλειά για να βγάζει χρήματα.  Όμως η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον έκανε σε ηλικία 18 ετών να ασχοληθεί και πάλι, όμως ακόμα και τότε η μοίρα δεν του τα έφερε όπως θα ήθελε και λίγο καιρό με αφορμή την κακή κατάσταση της υγείας της μητέρας του, αποχωρεί για να μπορέσει να βοηθήσει την οικογένεια του.

Στα 21 του χρόνια και αφού τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί, με την προσπάθεια και την ώθηση φίλων του, ο Ζιλμπέρτο Σίλβα αποφασίζει για τρίτη και «φαρμακερή» φορά, όπως αποδείχτηκε, να αγωνιστεί ως επαγγελματίας παίκτης στην Αμέρικα Μινέιρο, προσφέροντας στην ομάδα και πάλι από τη θέση του κεντρικού αμυντικού. Στην Αμέρικα θα αγωνιστεί για τα επόμενα τρία χρόνια και μαζί της θα πανηγυρίσει την άνοδο στην πρώτη κατηγορία, ενώ ο σύλλογος τη σεζόν 1999-2000 φτάνει και μία ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

1077718_full-lnd

Η στιγμή της αλλαγής και της «απογείωσης» έχει έρθει για τον Βραζιλιάνο, που το καλοκαίρι του 2000, αποφασίζει να αποδεχτεί πρόταση της Ατλέτικο Μινέιρο. Η πρώτη σεζόν δεν είναι όπως την ονειρεύεται και δεν αγωνίζεται στα πιο πολλά παιχνίδια, λόγω τραυματισμού. Η επόμενη σεζόν όμως είναι καθοριστική για την πορεία του στα γήπεδα. Ο Βαντερλέι Λουξεμπούργκο που είναι προπονητής της Μινέιρο, αποφασίζει να αλλάξει θέση στον Ζιλμπέρτο και να τον βάλει να αγωνιστεί ως αμυντικός μέσος και από εκείνη τη στιγμή αλλάζει η ζωή του Βραζιλιάνου μέσου.

Ο 24χρονος άσος είχε πλέον κερδίσει τη θέση του στη βασική ενδεκάδα της Μινέιρο, ενώ οι πολύ καλές του εμφανίσεις, του ανοίγουν για πρώτη φορά την πόρτα της Εθνικής ομάδας και ο Σκολάρι τον φωνάζει για προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002, το οποίο αργότερα θα κατακτήσει παρέα με τους Ρονάλντο, Ριβάλντο και Ροναλαντίνιο. Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι το 2010, ο Σίλβα γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της «σελεσάο» και αργότερα αρχηγός της.

Ο Αρσέν Βενγκέρ και η «εκτόξευση»

13201-lsh

Η Βραζιλία έχει κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 και το όνομα του γίνεται πλέον γνωστό και σε όλη την Ευρώπη, με τον Αρσέν Βενγκέρ να μη χάνει την ευκαιρία και να τον φέρνει στο Λονδίνο, για λογαριασμό της Άρσεναλ. Μέλος της «χρυσής» ομάδας των «κανονιέρηδων» που κατέκτησε το αήττητο πρωτάθλημα του 2004, ο Ζιλμπέρτο Σίλβα στα χέρια του Αλσατού τεχνικού, έγινε ένας αμυντικός μέσος παγκόσμιας κλάσης.

Στην Άρσεναλ ο Ζιλμπέρτο θα βρει την «Ιθάκη» του και για μία εξαετία θα μείνει στο Λονδίνο, κατακτώντας τρόπαια και φτάνοντας μέχρι τον τελικό του Champions League τη σεζόν 2005-2006, πάντα ως βασικό μέλος της ενδεκάδας.

Όμως η σεζόν 2007-2008 δεν ξεκινάει με τον καλύτερο τρόπο, καθώς ο αρχηγός πλέον της Εθνικής Βραζιλίας έχει χάσει τη θέση στο βασικό σχήμα των «κανονιέρηδων» και ψάχνει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, μετά από έξι χρόνια στο Νησί και την Άρσεναλ.

Το πρώτο «μπαμ» του πολυμετοχικού

ÁÖÉÎÇ ÔÏÕ ÆÉËÌÐÅÑÔÏ ÓÉËÂÁ ÃÉÁ ÔÇÍ ÏÌÁÄÁ ÔÏÕ ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÕ

Το καλοκαίρι του 2008, στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός μπαίνουν εκτός από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και οι Ανδρέας Βγενόπουλος, Παύλος Γιαννακόπουλος, Αδαμάντιος Πολέμης και Νίκολας Πατέρας, με τον τελευταίο να αναλαμβάνει πρόεδρος του «νέου» πολυμετοχικού Παναθηναϊκού.

Οι «πράσινοι» με το νέο δυνατό σχήμα στα διοικητικά, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μεγάλες μεταγραφές και ένα από τα πρώτα ονόματα που ακούγονται, είναι εκείνο του Ζιλμπέρτο Σίλβα. Κάτι που στην αρχή δεν τολμούσες να το πιστέψεις, είχε συμβεί και στις 6 Ιουλίου του 2008 το «Ελευθέριος Βενιζέλος» ντύνεται στα πράσινα, για να υποδεχθεί τον εν ενεργεία αρχηγό της Εθνικής Βραζιλίας, στη μεγαλύτερη μεταγραφή ελληνικής ομάδας στην ιστορία.

ÆÉËÌÐÅÑÔÏ ÓÉËÂÁ / ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÓ

Ο Ζιλμπέρτο είναι πλέον μέρος του «τριφυλλιού» και το τι μπορεί να κάνει μέσα στο γήπεδο δε θα αργήσει να φανεί. Ο Παναθηναϊκός φτάνει μέχρι τους «16» του Champions League εκείνης της σεζόν, με τον Βραζιλιάνο μέσο να έχει καταλυτικό ρόλο στην ομάδα των «πρασίνων», όντας εκεί στα μεγάλα ευρωπαϊκά βράδια σε Μιλάνο, Βρέμη και Βιγιαρεάλ.

Ο Παναθηναϊκός το επόμενο καλοκαίρι φέρνει στην Ελλάδα και τον Τζιμπρίλ Σισέ, οι προσδοκίες του κόσμου μεγαλώνουν και ο ίδιος πλέον είναι έτοιμος για να δώσει το κάτι παραπάνω με την πολύτιμη εμπειρία του.

Ο ερχομός του Τζιμπρίλ Σισέ μεγαλώνει τις προσδοκίες των οπαδών και οι παίκτες του «τριφυλλιού» φροντίζουν στο τέλος της σεζόν να δικαιώσουν τις προσδοκίες με την κατάκτηση του νταμπλ και την πορεία στο Europa League. Ο Γάλλος επιθετικός είναι πλέον ο σταρ της ομάδας, αλλά ο Ζιλμπέρτο Σίλβα είναι το «αόρατο τείχος» της μεσαίας γραμμής και το «κλειδί» στη λειτουργία της ομάδας, με τον κόσμο να του το αναγνωρίζει μέγιστο βαθμό.

ËÅÔÏ ÊÁÑÁÃÊÏÕÍÇÓ ÆÉËÌÐÅÑÔÏ ÓÉËÂÁ ÃÊÁËÉÍÏÂÉÔÓ ÌÏÕÍ / ÐÁÑÏÕÓÉÁÓÇ ÔÇÓ ÏÌÁÄÁÓ ÔÏÕ ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÕ

Την επόμενη σεζόν, με τα πρώτα οικονομικά προβλήματα να εμφανίζονται και τον Παναθηναϊκό να μη βγάζει καλή εικόνα μέσα στο γήπεδο, ο Ζιλμπέρτο Σίλβα αποχωρεί από την ομάδα. Μετά από τρία χρόνια που έδωσε τα πάντα στο «τριφύλλι» και που πήρε φυσικά τίτλους και την αγάπη του κόσμου, ο Βραζιλιάνος μέσος αποχώρησε χωρίς να κλείσει ποτέ την «πόρτα» για μελλοντική συνεργασία με τους «πράσινους».

Επιστροφή στη Βραζιλία και τίτλοι τέλους

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο τελευταίος σταθμός του Βραζιλιάνου άσου στην Ευρώπη, με τον ίδιο να επιστρέφει πίσω στη χώρα του για να κλείσει τη σπουδαία καριέρα του. Στις 23 Μαϊου του 2011 ανακοινώθηκε η απόκτηση του από τη Γκρέμιο, με την οποία αγωνίστηκε μέχρι το Δεκέμβριο του 2012.

Η τελευταία ομάδα του ήταν η Ατλέτικο Μινέιρο, με την οποία και έπαιξε για μία σεζόν, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο την καριέρα του, καθώς κατέκτησε μαζί της το Κόπα Λιμπερταδόρες το 2013.

Gilberto-Silva

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.