ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Blog

Το 4-4-2 που προανήγγειλε ο Στραματσονι

Ο Βασίλης Μοιρώτσος άκουσε τον Αντρέα Στραματσόνι να προαναγγέλλει το σύστημα που είχε εξαρχής στο μυαλό του και γράφει για τα θετικά του, αλλά και τους προβληματισμούς που μπορεί να φέρει στον Ιταλό προπονητή .

Το 4-4-2 που προανήγγειλε ο Στραματσονι

Πολλές φορές οι συνεντεύξεις Τύπου των προπονητών δεν παρουσιάζουν το παραμικρό ενδιαφέρον. Τα λόγια των προπονητών μοιάζουν τετριμμένα Κυριακή με Κυριακή, ιδιαίτερα όταν έρχονται μετά από αγώνα χωρίς ιδιαίτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον. Τέτοιο ήταν το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Ηρακλή, αλλά εν τέλει «έκρυβε» ένα μεγάλο σκορ, «έκρυβε» τον… σκόρερ Ροντρίγκο Μολέδο και φυσικά το ξέσπασμα του Μπεργκ, που σημείωσε δύο γκολ, ήταν πρωταγωνιστής σε 4-5 ακόμα ευκαιρίες του Παναθηναϊκού, έβγαλε κέφι, διάθεση, όρεξη για μπάλα και για γκολ. «Έκρυβε» όμως και κουβέντες από τον Στραματσόνι τις οποίες θα… τις βρούμε μπροστά μας.

Ο Ιταλός προπονητής μας υπενθύμισε πως ο Μολέδο είναι ένας αμυντικός ο οποίος είχε πάρει μεταγραφή εφτά εκατομμυρίων ευρώ πριν από λίγα χρόνια και πως ο Παναθηναϊκός τον απέκτησε με ελάχιστα χρήματα. Εννοούσε φυσικά πως αν δεν είχε προκύψει ο τραυματισμός του, δύσκολα ο Βραζιλιάνος θα ερχόταν στην Ελλάδα. Το πιθανότερο είναι πως θα τον βλέπαμε σε κάποιο προηγμένο πρωτάθλημα. Με λίγα λόγια, η ατυχία του Βραζιλιάνου αποδείχτηκε… τύχη για τον Παναθηναϊκό. Όχι πως του κακοπέφτει η Ελλάδα και ο Παναθηναϊκός του Μολέδο. Οι χθεσινές του δηλώσεις αποδεικνύουν πως περνάει καλά εδώ, πως αναγνωρίζει την ευκαιρία που του έδωσε ο Παναθηναϊκός και ο Στραματσόνι και θέλει να τους το ανταποδώσει.

Το πλέον σημαντικό απ’ τα λεγόμενα του Στραματσόνι ήταν τα όσα είπε για τον Μπεργκ και για το σχήμα που θα χρησιμοποιεί από εδώ και στο εξής. Έκανε σχεδόν ξεκάθαρο ο Ιταλός πως το 4-4-2 ήταν, είναι και θα είναι στο μυαλό του. Το χρησιμοποίησε στο ξεκίνημα, όταν είχε και Μπεργκ και Καρέλη, αλλά δεν του δόθηκε η ευκαιρία να το συνεχίσει αφού αρχικά έχασε τον Σουηδό με τραυματισμό και στη συνέχεια τον Έλληνα επιθετικό, που πήρε μεταγραφή. Τώρα έχει τον Λέτο. «Αύριο» θα έχει ακόμα έναν επιθετικό, αφού ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει σέντερ φορ το καλοκαίρι. Είναι δεδομένο, λοιπόν, πως το 4-4-2 θα είναι το σχήμα του «νέου» Παναθηναϊκού που ο Ιταλός θα κληθεί να χτίσει το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ένα σύστημα που ταιριάζει κυρίως στον Μπεργκ. Όταν ο Σουηδός έχει δίπλα του ένα στήριγμα λειτουργεί καλύτερα. Βρίσκει περισσότερους χώρους για να κινηθεί, αφού δεν έχει δύο και τρεις αμυντικούς πάνω του, όταν συμβαίνει όταν αγωνίζεται ως μοναδικός προωθημένος. Μπορεί να βγει έξω από την περιοχή χωρίς να σκέφτεται πως αυτή μένει άδεια, τρέχει για να βοηθήσει στον ανασταλτικό τομέα, βγαίνει στο πλάι για να ξεμαρκαριστεί. Το κυριότερο; Του δίνονται περισσότερες ευκαιρίες για να σκοράρει. Κι όσο περισσότερες φάσεις καταλήγουν στον Μπεργκ, τόσο περισσότερα γκολ θα σημειώνει ο Σουηδός, που έχει εκτελεστική δεινότητα όσο λίγοι στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Έχει και τα αρνητικά του το 4-4-2. Ο Παναθηναϊκός των «καθόλου εξτρέμ» επί Αναστασίου, γέμισε το ρόστερ του με ακραίους έπειτα από απαίτηση του Στραματσόνι. Στο 4-4-2 και με δεδομένο πως είτε παίζεις ρόμβο, είτε στην ευθεία, οι δύο της μεσαίας γραμμής πρέπει να είναι παίκτες άξονα, δεν μπορείς να χωρέσεις πολλούς εξτρέμ. Οφείλει ο Στραματσόνι να προχωρήσει σε ξεσκαρτάρισμα όσον αφορά τους ακραίους, προκειμένου να μην του μείνουν στο ρόστερ παίκτες που θα είναι δυσαρεστημένοι επειδή θα παίζουν μία και θα κάθονται δέκα. Πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει για παράδειγμα με τον Κλωναρίδη ή με τον Καλτσά, ο οποίος από βασικός κατέληξε να είναι εκτός αποστολής. Πρέπει να ξεκαθαρίσει που θα χρησιμοποιεί τον Εβαντζελίστα (αν μείνει και μετά το καλοκαίρι) ή που θα μπορέσει να του προσφέρει βοήθειες ο Βιγιαφάνιες, ο οποίος με τον Ηρακλή ήταν άφαντος όσο έπαιζε πάνω στη γραμμή, αλλά έγινε άλλος παίκτης στο δεύτερο ημίχρονο που κινήθηκε περισσότερο στον άξονα.

Η διαχείριση ενός ρόστερ με πολλές επιλογές είναι καμιά φορά δυσκολότερη από τα… μετρημένα κουκιά. Γι’ αυτό και ο Στραματσόνι στο ξεκίνημα του χειμώνα είχε μεταφέρει στη διοίκηση την επιθυμία του να «ελαφρύνει» το δυναμικό που έχει στα χέρια του. Δουλειά του προπονητή είναι να βρει τις λύσεις και να ταιριάξει όλα τα κομμάτια ώστε το «παζλ» του 4-4-2 να παρουσιαστεί τόσο ανταγωνιστικό και ισορροπημένο όσο το έχει στο μυαλό του ο Ιταλός τεχνικός του Παναθηναϊκού.

Βασίλης Μοιρώτσος
Βασίλης Μοιρώτσος Ο Βασίλης Μοιρώτσος είναι γεννημένος στις 12 Σεπτεμβρίου 1984 και είναι αθλητικός συντάκτης. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα το 2004 ως ραδιοφωνικός παραγωγός στον ΣΠΟΡ FM 94,6. Παρέμεινε εκεί για 12 χρόνια, κάνοντας δεκάδες περιγραφές ελληνικών και ευρωπαϊκών αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ενώ πέρασε απ’ όλες τις ραδιοφωνικές «ζώνες» του σταθμού. Από το 2006 έως και το 2016 ήταν συντάκτης της εφημερίδας Sportday, καλύπτοντας ρεπορτάζ Α’ Εθνικής για 8 χρόνια, ενώ από το 2014 ανέλαβε το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού. Ακολούθησε η εφημερίδα Sportime από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως και τον Μάιο του 2018. Σήμερα είναι αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Sportal.gr και μέλος της αθλητικής συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Τα Νέα». Αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του panathinaikos24.gr.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.