ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημήτρης Στρατής

Αν είχε μείνει ο Αγγελος…

Δύστροπος και τραχύς ο Αναστασιάδης αλλά αν δεν απολυόταν οι Ολυμπιακοί δεν θα είχαν να θυμούνται το 1-4! Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Αν είχε μείνει ο Αγγελος…

Ευχάριστες αναμνήσεις γέννησε η χθεσινή μέρα στους Ολυμπιακούς που βρήκαν την ευκαιρία να πικάρουν για το 4-1 στη Λεωφόρο, αποτέλεσμα που έρχεται μια φορά στα 20 χρόνια (και αν) κι ευλόγως τους γεμίζει περηφάνια την ίδια στιγμή που η από δω πλευρά μελαγχολεί.

Αν για κάτι μπορούν να κομπάζουν εκεί κάτω όλα αυτά τα χρόνια είναι πως ΠΑΝΤΑ όποτε έβρισκαν τον μεγάλο αντίπαλο μπόσικο σημείωναν εμφατικές νίκες. Αυτό στον Παναθηναϊκό δεν συνέβη ΠΟΤΕ από το 1996 μ’ εξαίρεση το προ διετίας 0-3 που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μεγαλύτερο αν οι διαιτητές δεν έκοβαν δύο φορές με ανύπαρκτα οφσάιντ τον Μάρκους Μπεργκ στο πρώτο ημίχρονο.

Τι να πρωτοθυμηθούμε; Το 3-2 -επί Μαρκαριάν- στη Λεωφόρο που το τριφύλλι σκόραρε…πέντε φορές και νίκησε στο γκολ; Το 3-1 του κυπέλλου με την μη αποβολή Γεωργάτου και τις απίστευτες χαμένες ευκαιρίες Κωνσταντίνου-Παπαδόπουλου στο 45λεπτο; Το 2-0 επί Κυράστα (2000) όταν επί 90 λεπτά ο Παναθηναϊκός τους σφυροκοπούσε χωρίς έλεος; Το 2-2 του β΄ γύρου στην ίδια σεζόν με το τριφύλλι να έχει δύο δοκάρια κι απίστευτες χαμένες ευκαιρίες με τον Κριστόφ Βαζέχα; Το 1-1 του προημιτελικού κόντρα στον ΟΣΦΠ, Φλεβάρη του 2001, όταν ο Ελευθερόπουλος έκανε -πιθανόν -την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του;

Η απίστευτη εμφάνιση του τριφυλλιού εκείνη τη βραδιά δεν επιβραβεύτηκε με νικηφόρο αποτέλεσμα, ποιος να φανταζόταν ότι μετά 40 μέρες θα βιώναμε τον απόλυτο εφιάλτη; Προηγουμένως η ΠΑΕ είχε απολύσει τον Αγγελο Αναστασιάδη, κάτι που εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε τεράστιο λάθος. Ο βλοσυρός, αντιτουριστικός και απόλυτα αντιδημοσιογραφικός κόουτς (και που όλα αυτά; στον πιο αστικό σύλλογο της χώρας όπου το look μετράει) είχε πυροδοτήσει αμέτρητες εντάσεις φροντίζοντας να ειρωνεύεται τους σταρ Βλάοβιτς, Πάολο Σόουζα και άθελά του (;) να υποθάλψει στο εσωτερικό του σωματείου τις φράξιες Ελλήνων και ξένων!

Πράγματα ανεπίτρεπτα μεν, που όμως ως τον Γενάρη δεν έδειχναν να επηρεάζουν, ο ΠΑΟ πήγαινε «τρένο» σε Ευρώπη (οι εμφανίσεις με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Αγγλία και την Γιούβε μέσα-έξω θα είναι αντικείμενο μελέτης και τον…επόμενο αιώνα) και Ελλάδα. Στην λίγκα μας -παρά το κυνηγητό της «παράγκας»- η ομάδα διατηρούνταν σε απόσταση βολής απ’ την κορυφή.

Ο Μακεδόνας τεχνικός  μπορεί να ήταν υπερβολικά τραχύς στους τρόπους αλλά «μάτι» διέθετε, φάνηκε την μεταγραφική περίοδο του Δεκεμβρίου όταν έφερε στο σύλλογο  καταπληκτικούς ποδοσφαιριστές (Μπόατενγκ, Γιούρκα, Ολιζαντέμπε). Νωρίτερα το τριφύλλι είχε παρουσιαστεί φουλ ανταγωνιστικό, φέρνοντας 0-0 με τον ΟΣΦΠ στη Λεωφόρο (δύο δοκάρια οι οικοδεσπότες με Βόκολο, «Λύμπε»), πέφτοντας θύμα ελεεινής κλοπής στα άλλα ντέρμπι. Με τον ΠΑΟΚ βρέθηκε να χάνει 0-2, ισοφάρισε, του ακυρώθηκε γκολάρα του Βόκολου στο 87  κι ο ρέφερι Νίκου μπήκε για τα καλά στη μνήμη μας πρωταγωνιστώντας σε μια από τις πιο αλήτικες διαιτησίες που καταγράφηκαν ever. Αρχές Γενάρη 2001 πήρε την σκυτάλη ο Γιώργος Κασναφέρης στο εκτός έδρας ματς με την ΑΕΚ (1-1). Ο ΠΑΟ προηγείται νωρίς με τον Λυμπερόπουλο, ισοφαρίζεται από αμφισβητούμενο πέναλτι στις καθυστερήσεις με τον ρέφερι να παίζει φουλ έδρα!

Τον Φλεβάρη ξεκίνησαν τα σημάδια της κρίσης με τον Πανιώνιο ν’ αποδρά από τη Λεωφόρο (1-0) με γκολ του Ρόμπερτς στο 91΄ ενώ προηγουμένως ο Παναθηναϊκός είχε χάσει ΤΙΣ ευκαιρίες. Λεπτομέρεια: στη φάση των «16» του κυπέλλου, τέσσερις μέρες νωρίτερα, οι «κυανέρυθροι» είχαν φύγει από το «Απόστολος Νικολαϊδης» με εφτά (!) γκολ στην πλάτη! Μετά την εντός έδρας γκέλα ακολούθησε ήττα στο Χαριλάου (0-1) ενώ το 0/2 από τη Στουρμ Γκρατς του Ίβιτσα Όσιμ οδηγούν στην απόλυση του προπονητή τον οποίο δεν θέλησαν ούτε ν’ αποχαιρετήσουν στην Παιανία, Σόουζα-Βλάοβιτς.

Η απόφαση να συνεχίσει ο Παναθηναϊκός με τον Στράτο Αποστολάκη αποδεικνύεται καταστροφική.  Η ομάδα κάνει βέβαια ένα επικό ματς εναντίον της Γιουνάιτεντ αλλά ηττάται με κάτω τα χέρια από τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα (0-1, με ήρωα τον Νικοπολίδη που αποσόβησε τα…χειρότερα, αποκρούοντας και πέναλτι του Τζόρτζεβιτς στο πρώτο ημίχρονο) και κυρίως χάνει τ’  αυγά και τα πασχάλια στη ρεβάνς κυπέλλου.

Όλως τυχαίως η ΕΠΟ όρισε ημερομηνία διεξαγωγής του ντέρμπι την ημέρα που η ΟΥΕΦΑ είχε προγραμματίσει διεθνείς φιλικές συναντήσεις κι από τους πράσινους απουσίαζαν Χένρικσεν, Ολιζαντέμπε, Μπόατενγκ με τον δεύτερο να έχει κάνει βαρβάτο ντεμπούτο στα πράσινα αφού στο πρώτο ματς είχε σερβίρει με έξοχη σέντρα το γκολ στον Λυμπερόπουλο. Επιπλέον το κλίμα πριν τη ρεβάνς ήταν «περίεργο» με τον προπονητή να κρατά εκτός τον αναντικατάστατο δεξιό οπισθοφύλακα, Πέρσι Ολιβάρες (στη θέση του έπαιξε για 25 λεπτά ο…Κουτσουρές) και τον Πάολο Σόουζα.

Ο Πορτογάλος που ζούσε κι ανέπνεε για μεγάλα ματς (το απέδειξε στο 3-1 με τη Γιουβέντους και στην ξέφρενη πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ επί Κυράστα) είχε κλέψει τις εντυπώσεις στο ΟΑΚΑ όταν πέρασε στο τερέν ως αλλαγή, έκλεψε με τακουνάκι (!) τη μπάλα από τον Ζε Ελίας, σέρβιρε στον Ολιζαντέμπε κι εκείνος για τον «Λύμπε» που πέτυχε το γκολ της καριέρας του. Ο Ολιβάρες είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα λόγω του αστείου πέναλτι που παραχώρησε στο πρώτο παιχνίδι (θύμισε την αντίδραση του Νίκου Βαμβακούλα στον «τελικό του αιώνα» του 1988) με τον Περουβιανό ν’ απολογείται ότι τυφλώθηκε από τους προβολείς.

Στην πιάτσα είχαν διαρρεύσει περίεργες φήμες που ήθελαν κάποιους στον Παναθηναϊκό σφόδρα ενοχλημένους για την στενή παρέα που έκανε ο λατινοαμερικάνος με ρεπόρτερ «άρρωστο» Ολυμπιακό γι αυτό ο πρώην άσος του ΠΑΟΚ μπήκε «στον πάγο». Χωρίς πέντε απ’ τα πιο σημαντικά του στελέχη (Ολιβάρες, Σόουζα, Μπόατενγκ, Χένρικσεν, «Μανώλη») ο ΠΑΟ βρέθηκε σε δεινή θέση στο δεκάλεπτο, μείωσε με τον Λυμπερόπουλο, θα μπορούσε να ισοφαρίσει με τον Βαζέχα στην αρχή της επανάληψης αλλά μετά την απόκρουση του γκολκίπερ στο πλασέ του Πολωνού βγήκε η κόντρα επίθεση που έφερε το πέναλτι για το 1-3!

Μικρές λεπτομέρειες που λειτούργησαν όλες υπέρ του φιλοξενούμενου για να πετύχει (αναμφίβολα) τη νίκη της ιστορίας του! Τι …κρίμα που έμεινε άνευ αντικρίσματος μιας και στον τελικό έφαγε τέσσερα απ’ τον ΠΑΟΚ.

Δημήτρης Στρατής
Δημήτρης Στρατής Για τον Δημήτρη Στρατή το panathinaikos24 αποτελεί το τρίτο πράσινο μετερίζι στο οποίο θ' ασχολείται με το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το balla.gr, συνεχίστηκε στο leoforos.gr, τώρα όντας ο 13ος (προφανώς σημαδιακό μιας κι ο αριθμός -για προφανείς λόγους- είναι ο αγαπημένος του) συνεργάτης του site θ' ασχολείται (σχεδόν) καθημερινά με τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο! Θεωρεί τη γενιά του προνομιακή αφού έζησε live τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τμημάτων του κλαμπ, πλην Γουέμπλεϊ. Μια ζωή θα τον στοιχειώνει ο χαμένος προημιτελικός με την Πόρτο του Μουρίνιο το 2003 , όταν χάθηκε τελικός-φαντασίωση για όλους τους πράσινους πιστούς απανταχού Γης! Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε συναπάντημα ΠΑΟ και...Σέλτικ;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ