ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημήτρης Στρατής

Οι λεγεωνάριοι, το βούρκωμα του «Σέμπα» και το… κόλλημα

Το 90% των αλλοδαπών που φόρεσαν το τριφύλλι έμαθαν να το αγαπάνε, φεύγοντας έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές του. Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Οι λεγεωνάριοι, το βούρκωμα του «Σέμπα» και το… κόλλημα

Διαβάζοντας ότι ο Ζιλμπέρτο Σίλβα θα ερχόταν τρέχοντας στον Παναθηναϊκό αν του γινόταν πρόταση συνεργασίας (αρκεί να μην θέλει να τον αξιοποιήσει η Αρσεναλ και βεβαίως να έβρισκε λύση στο ζήτημα της μετακόμισής, μακριά από την οικογένεια του) θυμηθήκαμε τον… Σεμπάστιαν Λέτο. Συγκεκριμένα την εικόνα του βουρκωμένου Αργεντινού στο «Βενιζέλος» όταν πίσω από τις κάμερες οι οπαδοί τον  μπίζαραν με λατρεία! Το look του «Σέμπα» πατώντας ξανά ελληνικό έδαφος ήταν μια απ’ τις πιο εμβληματικές στιγμές μιας (κατά τ’  άλλα) απαίσιας χρονιάς!

Ο Λέτο έκανε δύο επεμβάσεις στα τρία χρόνια που ήταν στα μέρη μας, πρόλαβε να τσακωθεί στ’ αποδυτήρια με την «ιερή αγελάδα» του συλλόγου, ενώ την τρίτη του σεζόν απλώς δεν υπήρχε απ’ το Γενάρη και μετά. Παρόλα αυτά οι φίλαθλοι όταν πήρε μεταγραφή συνέχιζαν να τον αναπολούν και να τον αποθεώνουν στα social media. Σήμανε γενικός ξεσηκωμός στην είδηση πιθανής επιστροφής του προ εβδομάδων κι ο τύπος στάθηκε αδύνατο να μην «λυγίσει» από τα μηνύματα αγάπης που λάμβανε νυχθημερόν. Ως και τα οφειλόμενα χρήματα της Κατάνια χάρισε στους Ιταλούς για να ξαναφορέσει  πράσινη φόρμα.

Το φοβερό με το κλαμπ τα τελευταία χρόνια είναι ότι το 90% των αλλοδαπών που φόρεσαν τη φανέλα του έμαθαν να το αγαπάνε, φεύγοντας (συχνά όχι με τις καλύτερες συνθήκες) έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές του: Στη Λεωφόρο ο Γιαν Μικάελσεν ξέχασε την πραότητα που χαρακτηρίζει τον λαό του και μεταμορφώθηκε σε θερμόαιμο. Ο Ρενέ Χένρικσεν είναι από τους καλύτερους συνεργάτες της ΠΑΕ για παίκτες στη Σκανδιναβία. Ο Έκι Γκονζάλες (αυτός κι αν αποχώρησε με περιπετειώδη τρόπο) έχει ανοιχτή γραμμή με την διοίκηση αναφορικά με στόχους στη Λατινική Αμερική, το ίδιο ισχύει για τον Ζιλμπέρτο. Ο Τζιμπρίλ Σισέ «χτύπησε» το τριφύλλι στο πόδι και μόνο που δεν έπεσε στα γόνατα για να παίξει μπάλα εδώ τους τελευταίους μήνες της καριέρας του. Ο Ντάνιελ Πράνιτς έκανε τατουάζ Σπαρτιάτη πολεμιστή, ο Λουτσιάνο Φιγκερόα βάλθηκε ακόμα κι ελληνικά να μάθει με δάσκαλο τον Μιγκέλ Καπουάνο, ο Γκόρντον Σίλντενφελντ πήρε πάνω του το θέμα της αποζημίωσης της Ντιναμό για να πιέσει τους Μοσχοβίτες να τον αφήσουν στην Αθήνα, ο Μεχντί Αμπέντ έβαλε λυτούς και δεμένους να επιστρέψει στη χώρα αρνούμενος την προοπτική κοτζάμ Πρέμιερ Λιγκ.

Θυμόμαστε μια παλιότερη συνέντευξη του Μικάελσεν στο «Παναθηναϊκό τριφύλλι» που έλεγε ότι μια σεζόν στο «Απόστολος Νικολαΐδης» δεν την ξεχνάς ποτέ… Δείτε π.χ τι «ένεση» έχει φάει με τον Παναθηναϊκό ο Τζιμπρίλ που μιλά με τα καλύτερα λόγια για τους οπαδούς, τη ζωή στην Ελλάδα, το lifestyle των νησιών και της παραλιακής. Φυσικά δεν χρειάζεται καν να ρωτήσει κάποιος αν θα γυρνούσε στον Παναθηναϊκό σ’ οποιοδήποτε πόστο: θα το έκανε…κουτρουβαλώντας!

Τα χρέη εξακολουθούν να υφίστανται (όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όπως το καλοκαίρι του 2013), η «εγκληματική οργάνωση» οργιάζει, άπαντες έχουν «ξεχάσει» την προοπτική  σύγχρονου γηπέδου (έτσι και βρεθεί λύση σ’ αυτό το ζήτημα ο Όμιλος ΕΚΤΟΞΕΥΕΤΑΙ) κι οι πιθανότητες να βγει μπροστά κάποιος με χοντρό πορτοφόλι λιγοστεύουν. Ακόμα και του χρόνου ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι προσεκτικός, οικονόμος άρα δύσκολος γι αυτούς που τον κουμαντάρουν.

Όσο όμως παραμένει ελκυστικός προορισμός για τοπ ποδοσφαιριστές είναι στο χέρι του να διατηρεί αξιόμαχο σύνολο. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια ομάδα που αποτελείται από αθλητές που δίνουν γι αυτή κάθε ικμάδα δύναμης και συναισθήματος! Ακόμα και δάκρυα σαν αυτά του Λέτο στο «Βενιζέλος»…

Δημήτρης Στρατής
Δημήτρης Στρατής Για τον Δημήτρη Στρατή το panathinaikos24 αποτελεί το τρίτο πράσινο μετερίζι στο οποίο θ' ασχολείται με το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το balla.gr, συνεχίστηκε στο leoforos.gr, τώρα όντας ο 13ος (προφανώς σημαδιακό μιας κι ο αριθμός -για προφανείς λόγους- είναι ο αγαπημένος του) συνεργάτης του site θ' ασχολείται (σχεδόν) καθημερινά με τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο! Θεωρεί τη γενιά του προνομιακή αφού έζησε live τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τμημάτων του κλαμπ, πλην Γουέμπλεϊ. Μια ζωή θα τον στοιχειώνει ο χαμένος προημιτελικός με την Πόρτο του Μουρίνιο το 2003 , όταν χάθηκε τελικός-φαντασίωση για όλους τους πράσινους πιστούς απανταχού Γης! Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε συναπάντημα ΠΑΟ και...Σέλτικ;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ