ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Πόιντ γκαρντ… 208 εκατοστών!

Ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς, ίσως ο εξυπνότερος ψηλός που έπαιξε για τον Παναθηναϊκό, έχει σήμερα γενέθλια.

Πόιντ γκαρντ… 208 εκατοστών!

Ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς κλείνει σήμερα τα 43 (ανήμερα της επετείου του 4ου πράσινου ευρωπαϊκού στο οποίο συνέβαλε τα μέγιστα) κι ευκαιρία δοθείσης θυμόμαστε τον μοναδικό… πόιντ γκαρντ που απολαύσαμε στο Μαρούσι με μπόι 2.08!

Μέχρι πέρσι ο νυν αντιπρόεδρος της Σέρβικης ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης ήταν ο μοναδικός που είχε κατακτήσει ΟΛΑ τα τρόπαια σε διεθνείς διοργανώσεις, στη λίστα μπήκαν ΡούντιΦερνάντεθ/ΦελίπεΡέγιες που πανηγυρίζοντας το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κόντρα στον Ολυμπιακό ακολούθησαν τον «Τόμο» στη ζηλευτή λίστα αθλητών που έχουν πάρει Euroleague, Eurocup, Eurobasket, Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Ομπράντοβιτς τον γνώριζε απέξω κι ανακατωτά από την παρουσία του σεΜπόρατςΤσάτσακ, Ερυθρό Αστέρα, Παρτιζάν Βελιγραδίου, Μπουντούτσνοστ, εθνική ομάδα κι αποφάσισε να του δώσει θέση στο  ρόστερ το καλοκαίρι του 2005. Οι περισσότεροι είδαν με δυσπιστία την μεταγραφή ενός 32χρονου που από τότε που βρισκόταν στην Ισπανία (Ταού, Βαλένθια) είχε μεγάλο ιστορικό τραυματισμών. Ο Ζοτς δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία για την αξία του ποντάροντας στο υψηλό του IQ και την τρομακτική του έφεση στο passinggame.

«Κρούση» της Μακάμπι στη Euroleague για τα ματς του Βελιγραδίου – Τι ζητούν οι Ισραηλινοί!
«Κρούση» της Μακάμπι στη Euroleague για τα ματς του Βελιγραδίου – Τι ζητούν οι Ισραηλινοί! 19.706 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Στοιχεία που πρόσθεσε στο επιθετικό ρεπερτόριο του τριφυλλιού που πέραν του «ωμού» τρόπου παιχνιδιού των άλλων ψηλών(Μπατίστ, Ντικούδη, Φέμερλινγκ, Γιαφτόκας) έβαζε στη μηχανή του ένα έμπειρο αθλητή που ήξερε πώς να κατανείμει τις δυνάμεις του και πάντα γνώριζε να παίρνει καίριες θέσεις στο ζωγραφιστό. Η ικανότητα του στη πάσα τον ώθησε να παίξει το μπάσκετ της ζωής του στα «γεράματα», σκαρώνοντας αμέτρητες φάσεις για χάι-λάιτ μαζί με Διαμαντίδη, Σισκάουσκας. Μεγάλος winner, τελείωσε τη καριέρα του με 21 τίτλους σε συλλογικό κι εθνικό επίπεδο, στο τριφύλλι παίζοντας από το 2005 έως το 2008 κέρδισε 3 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα αλλά και την Ευρωλίγκα του 2007 όταν εντελώς «αθόρυβα» φόρτωσε το καλάθι της ΤΣΣΚΑ με 16 πόντους (δεύτερος σκόρερ του νικητή, πίσω από τον «εικοσάρη» Σισκάουσκας) κάνοντας επίδειξη ισχύος απέναντι σε Σμόντις, Αντερσεν, Ζεβροσένκο, Βαν ντερ Σπίγκελ.

Στην παρθενική του χρονιά, είχε 7.3 πόντους και 4 ριμπάουντ σε 16 λεπτά συμμετοχής. Την επόμενη ήταν ελαφρώς καλύτερος με 7.6 πόντους και 4.5 ριμπάουντ σε 16.1 λεπτά αγώνα, ενώ την τελευταία, πριν αποχωρήσει για τον ΠΑΟΚ, όπου μεγαλούργησε, είχε μόλις 1.5 πόντο και ισάριθμα ριμπάουντ σε 8.5 λεπτά.

Θα τον θυμόμαστε πάντα για το γράπωμα του λαιμού του ΚιντέλΓουντς στους τελικούς της Α1 το 2008 (ο Αμερικανός ανταπέδωσε μ’ ένα γερό κροσέ το οποίο ο Σέρβος γίγαντας δέχθηκε…χαμογελώντας, ευτυχώς για τον παίκτη του Ολυμπιακού η μανούρα  δεν συνεχίστηκε, ασχέτως αν το –αναπάντητο- χτύπημά του έφτανε  για να τον αγορεύσουν σε… «σημαία» τους αμέτρητοι συμπλεγματικοί) και τον μποέμ χαρακτήρα του (λάτρης των μπουζουκιών και του Νίκου Βέρτη).

Ο Παναθηναϊκός τον αποδέσμευσε περήφανος για την συνεργασία τους το καλοκαίρι του 2008 κι ο Ντέγιανβάλθηκεξανά να μας δείξει πόσο τεράστιος καλαθοσφαιριστής παρέμενε τον Μάρτη του 2009 όταν μόνος του νίκησε την πληρέστερη ομάδα μπάσκετ που έβγαλε η Ελλάδα. Λίγο πριν σηκώσει το 5ο στο Βερολίνο ο Παναθηναϊκός έχανε στην Πυλαία 77-76 με τον Σέρβο (συμπαίκτης των Σίμτσακ, Καυκή, Τσιάρα, Δεμερτζή, Γιαννακίδη, Κυρίτση) να σκοράρει 20 πόντους (4/5βολ., 8/15διπ.) και να κατεβάζει 15 ριμπάουντ απέναντι σε Μπατίστ, Τσαρτσαρή, Φώτση, Πέκοβιτς.

Περήφανοι που τον είδαμε αγωνιζόμενο με το τριφύλλι στο στήθος.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.