ΚΛΕΙΣΙΜΟ
BLOG

Σαν προπόνηση σε άδειο ΟΑΚΑ

Στον Παναθηναϊκό -πλην Αλβέρτη-Φώτση- ΚΑΝΕΙΣ δεν έκανε καριέρα εντασσόμενος στον οργανισμό σε τόσο μικρή ηλικία. Τεράστια πρόκληση για Παπαγιάννη- «Χαραλαμπό». Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Σαν προπόνηση σε άδειο ΟΑΚΑ

Ήττα-«αυτοκτονία»; Εχθρική διαιτησία; Εκφοβισμός στους γκρίζους; Ντεσαβαντάζ για το πρωτάθλημα; Όλα μαζί! Αλλά ταυτόχρονα διασκεδάσαμε παρατηρώντας Χαραλαμπόπουλο, Παπαγιάννη που -χωρίς να είναι τόσο «παιγμένοι» σ’ επίπεδο Ευρωλίγκας -δείχνουν πως θ’ αποτελέσουν την αφρόκρεμα της Εθνικής τα επόμενα 15 χρόνια. Χωρίς να έχουν αξιοποιηθεί φέτος απ’ τον «Σάλε» αγωνίστηκαν στο «θερμό» ΣΕΦ λες κι έκαναν προπόνηση σε άδειο ΟΑΚΑ.

Συγκέντρωση και κρύο αίμα από τους πιτσιρικάδες που αποτελούν ιδιάζουσες περιπτώσεις όπως όλοι οι συνομήλικοι τους που καλούνται να κάνουν step up σε τοπ ομάδες χωρίς συγκεκριμένους προσανατολισμούς. Δίχως σταθερή φιλοσοφία, με προπονητές που αλλάζουν ανά οκτάμηνο, πώς να δημιουργήσεις πλαίσιο για να καρπωθείς πράγματα από το ταλέντο τους;

Οι μικροί επιβιώνουν μόνο με το ταλέντο και το ένστικτο δίχως να είναι ενταγμένοι σε συστήματα που να ευνοούν την παραγωγικότητα του συνόλου. Ο Παπαγιάννης ήταν σκέτη απόλαυση επιθετικά, του αρκούσαν 15 λεπτά για να κάνει τους γηπεδούχους να την…ακούσουν! Την είχαν καταβρεί οι απέναντι ως τώρα αφού στην καρδιά της ρακέτας τους αντιμετώπιζαν finisher που χαρακτηρίζονται μέχρι στιγμής από άστοχοι (Γκιστ) έως ανύπαρκτοι (Ραντούλιτσα).

Ο Παναθηναϊκός του Τερίμ μας τελείωσε
Ο Παναθηναϊκός του Τερίμ μας τελείωσε 3.291 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ο Χαραλαμπόπουλος στους τελικούς κάνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα του χρόνου να εκτοξεύσει τους χρόνους συμμετοχής του. Ο κόσμος τον αγαπά, η ιδιοκτησία έχει μαγευτεί μαζί του (πέρσι την άνοιξη δεν στοιχημάτιζε ο πρόεδρος ότι σε πέντε χρόνια θα σηκώσει Ευρωλίγκα με τον ξανθό αρχηγό;), η πρόσληψη Πεδουλάκη είναι τέλεια εξέλιξη γι αυτόν αφού συνεργάζεται με τον κόουτς που τον υπέδειξε στο τριφύλλι όταν ήταν 15 ετών.

Τα παιδιά οφείλουν ν’ αναλογιστούν πόσοι θα εύχονταν να είναι στη θέση τους. Ένα από τα μεγαλύτερα brands της Ευρώπης ετοιμάζεται να τους παραδώσει τα κλειδιά των θέσεων «3» (ή μήπως «4»;) και «5». Οι προδιαγραφές τους, το έντονο ενδιαφέρον των Αμερικανών για τον Γιώργο (στα 17 του ήταν ο κορυφαίος έφηβος σέντερ στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ESPN συγκαταλεγόταν στα 25 καλύτερα «5άρια» της ηλικίας του σε όλο τον πλανήτη) γεννούν όνειρα.

Αρκεί να βελτιωθούν με τη μπάλα στα χέρια, να βάλουν μυϊκό όγκο, να εκπαιδεύσουν το μυαλό τους σ’ επίπεδο αποφάσεων όταν οι συνθήκες το απαιτούν, να δυναμώσουν τον κορμό τους, να βγάλουν περισσότερη «αγριάδα» αφού εκεί έξω κυκλοφορούν κάμποσοι «μουράτοι» με περισσότερα «χιλιόμετρα» στο κοντέρ τους που αδημονούν να τους «χιμήξουν», παίζοντας με το μυαλό τους.

Η πρόκληση τεράστια, στον Παναθηναϊκό εκτός -Φραγκίσκου Αλβέρτη και Αντώνη Φώτση- ΚΑΝΕΙΣ δεν έκανε καριέρα εντασσόμενος στον οργανισμό σε τόσο μικρή ηλικία. Ακόμα κι οι σύγχρονες μυθικές μορφές του ελληνικού μπάσκετ (Διαμαντίδης,, Τσαρτσαρής, Παπαλουκάς, Σπανούλης) διέπρεψαν αφού προηγουμένως είχαν φάει τα μούτρα τους σε Ηρακλή, Περιστέρι, Πανιώνιο, Μαρούσι.

Άλλο παράδειγμα; Ο Παναθηναϊκός πήρε από τον Πανιώνιο Παππά/Γιάνκοβιτς αφού πρώτα έγιναν πρωταγωνιστές στην Νέα Σμύρνη και πάλι τα παλικάρια ακόμα δυσκολεύονται να προσαρμοστούν αν και ούτε ένας δεν έχει να πει το παραμικρό για το ταλέντο με το οποίο προικίστηκαν από τον Θεό.

Μ’ όλα αυτά φαίνεται ξεκάθαρα ότι δύσκολα ένας έφηβος που πάει σε ομάδα με τις απαιτήσεις του Εξάστερου εξελίσσεται μένοντας σ’ αυτή. Αυτοί οι νεαροί όμως, «φωνάζουν» ότι αξίζουν τον κόπο ακόμα κι αν η ωρίμανσή τους σημαίνει χαμένους τίτλους. Όταν ζητάς χρόνο για να γαλουχήσεις τέτοιους παίκτες για το απώτερο (κι όχι το άμεσο) μέλλον πρέπει να δεχθείς ότι θα χάσεις μερικά παιχνίδια εξαιτίας τους.

Δημήτρης Στρατής
Δημήτρης Στρατής Για τον Δημήτρη Στρατή το panathinaikos24 αποτελεί το τρίτο πράσινο μετερίζι στο οποίο θ' ασχολείται με το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το balla.gr, συνεχίστηκε στο leoforos.gr, τώρα όντας ο 13ος (προφανώς σημαδιακό μιας κι ο αριθμός -για προφανείς λόγους- είναι ο αγαπημένος του) συνεργάτης του site θ' ασχολείται (σχεδόν) καθημερινά με τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο! Θεωρεί τη γενιά του προνομιακή αφού έζησε live τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τμημάτων του κλαμπ, πλην Γουέμπλεϊ. Μια ζωή θα τον στοιχειώνει ο χαμένος προημιτελικός με την Πόρτο του Μουρίνιο το 2003 , όταν χάθηκε τελικός-φαντασίωση για όλους τους πράσινους πιστούς απανταχού Γης! Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε συναπάντημα ΠΑΟ και...Σέλτικ;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.