ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΑΝΑΛΥΣΗ

Ναι στην κριτική, όχι στην ισοπέδωση

Το Panathinaikos24 καταγράφει την πορεία του Αντρέα Στραματσόνι μέχρι τώρα στον πάγκο. Τι άλλαξε, τι λάθη έκανε και γιατί δεν πρέπει να ισοπεδωθούν τα πάντα.

Ναι στην κριτική, όχι στην ισοπέδωση

Ο Αντρέα Στραματσόνι ήρθε στον Παναθηναϊκό το Νοέμβριο του 2015, μετά την λύση της συνεργασίας των «πρασίνων» με τον Γιάννη Αναστασίου. Ο Ιταλός βρήκε μία ομάδα καταρρακωμένη ψυχολογικά τόσο από τους ευρωπαϊκούς αποκλεισμούς του καλοκαιριού όσο και από την κακή πορεία στο πρωτάθλημα. Δεν είναι τυχαίο ότι τον Δεκέμβριο οι «πράσινοι» έθεσαν πλέον ως στόχους την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, αλλά και το Κύπελλο Ελλάδος.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Οι πολλές αλλαγές στο σύστημα

Ο Αντρέα Στραματσόνι όταν ήρθε στον Παναθηναϊκό χρησιμοποιούσε σαν σύστημα το 4-4-2 στην ευθεία με τους Νίκο Καρέλη και Μάρκους Μπεργκ ως επιθετικό δίδυμο. Αυτό όμως φάνηκε να μην αρέσει στον Ιταλό τεχνικό, μιας και τον ενδιέφερε να επιτίθεται και να διασπά την άμυνα από τα άκρα και κάτι τέτοιο δεν γινόταν με το 4-4-2 στην ευθεία.

panathinaikos24.gr-Στραματσόνι

Για πολύ λίγο χρονικό διάστημα ο Ιταλός τεχνικός προτιμούσε το 4-3-3. Στη συνέχεια λοιπόν, και με την τάση που είχε να επιτίθεται από τα άκρα, άρχισε να επιλέγει το 4-2-3-1, με τον Νίκο Καρέλη στα πλάγια και τον Μάρκους Μπεργκ στην κορυφή. Η έλευση του Λέτο άλλαξε και πάλι τα δεδομένα. Οι «πράσινοι» άρχισαν να αγωνίζονται και πάλι  με 4-4-2 αλλά αυτή τη φορά με ρόμβο στο κέντρο.

Δεν τους βλέπει καν: ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στατιστικά του Σλούκα στα δυο ματς με τη Μακάμπι!
Δεν τους βλέπει καν: ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στατιστικά του Σλούκα στα δυο ματς με τη Μακάμπι! 437 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντρέα Στραματσόνι είχε την τάση να αλλάζει πολύ την τακτική της ομάδας κατά την διάρκεια του αγώνα. Κάτι τέτοιο πολλές φορές μπέρδευε  αρκετά τους ποδοσφαιριστές του. Ο Ιταλός είναι ένας προπονητής που πειραματίζεται συνεχώς. Αυτό φυσικά επηρέαζε αρκετά τους ποδοσφαιριστές, μιας και υπήρχαν στιγμές που φαινόντουσαν «χαμένοι» στον αγωνιστικό χώρο.

Οι μεταγραφές

Ο Γιάννης Αλαφούζος έδωσε τα κλειδιά της ομάδας στον Αντρέα Στραματσόνι και ικανοποίησε όλες τις επιθυμίες του στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε ένα μεταγραφικό ντεμαράζ.

Με τους ακραίους που απέκτησε ο Αντρέα Στραματσόνι ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελε να επιβάλλει μία εντελώς καινούρια λογική στους παίκτες του. Με τον Ολιβιέ Μπουμάλ στα άκρα και τον Λούκας Εβαντζελίστα στο κέντρο, ο Παναθηναϊκός έδειχνε να αποδίδει καλύτερα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον Ροντρίγκο Μολέντο στην άμυνα, ο οποίος έδειξε ότι μπορεί να είναι μία σίγουρη λύση.

panathinaikos24.gr-Στραματσόνι

Η κακή διαχείριση και οι ατυχίες

Παρά τον μίνι ενθουσιασμό ο Παναθηναϊκός, με εξαίρεση ορισμένα παιχνίδια, έδειχνε να μην βελτιώνεται και η απόδοση του να μην είναι σταθερή. Φυσικά ρόλο σ’ αυτό διαδραμάτισαν και οι τραυματισμοί, όπως αυτοί των Μπουμάλ και Σάντσεθ. Την ίδια στιγμή όμως, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η κακή διαχείριση του ίδιου του τεχνικού της ομάδας.

Για παράδειγμα ο Νίκος Καλτσάς, ο οποίος ήταν από τους πρώτους σκόρερ της ομάδας, παραγκωνίστηκε αρκετά από τον Αντρέα Στραματσόνι, ειδικά στα τελευταία παιχνίδια. Την ίδια στιγμή η επιμονή του με τον Γιούρι Μαμούτε, ήταν κάτι που κανένας δεν μπορούσε να καταλάβει, μιας και ο εν λόγω  ποδοσφαιριστής έδειχνε πολύ… λίγος για το «τριφύλλι». Όλα αυτά δείχνουν ότι ο προπονητής του Παναθηναϊκού έκανε αρκετές λάθος επιλογές και γι’ αυτό φέρει ευθύνη και για την φετινή «πράσινη» αποτυχία. Κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος στο φινάλε, λέγοντας πως λάθη έγιναν απ’ όλους, αλλά κυρίως απ’ τον ίδιο.

Εκτός στόχων και τρίτη θέση

Τη χρονική περίοδο κατά την οποία ήρθε στο «τριφύλλι» ο Ιταλός, ο Παναθηναϊκός είχε ουσιαστικά μείνει πάρα πολύ πίσω στο πρωτάθλημα ενώ είχε αποκλειστεί καιρό από την Ευρώπη. Αυτό φυσικά είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν νέοι στόχοι. Πιο συγκεκριμένα, πρώτος στόχος ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος και φυσικά η δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα.

Αντρέα_Στραματσόνι_panathinaikos24

Ο Παναθηναϊκός όμως δεν κατάφερε να πετύχει τίποτα από τα δύο και φυσικά μεγάλη ευθύνη έχει τόσο ο προπονητής όσο και οι παίκτες. Βέβαια, ο Αντρέα Στραματσόνι , τόσο με την επιμονή του σ’ ορισμένους παίκτες όσο και με την κακή διαχείριση κατά τη διάρκεια των αγώνων, έκανε την κατάσταση πιο… δύσκολη.

Το «τριφύλλι» λοιπόν τερμάτισε στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος και αποκλείστηκε στους «8» του κυπέλλου.

Η σεζόν θεωρείται αποτυχημένη και ο Αντρέα Στραματσόνι φέρει ευθύνη γι’ αυτό. Όχι όμως και τη μοναδική. Η ισοπέδωση δεν κάνει καλό στην ομάδα – το αντίθετο μάλιστα – και εν όψει της νέας σεζόν καλό θα είναι όλοι να τραβήξουμε μια γραμμή και να… πάμε παρακάτω. Με υπομονή και πίστη.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.