ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΘΕΜΑ

Σάμπα: Ένας «βράχος» για τα μετόπισθεν (Pics, Vids)

Ο Κρίστοφερ Σάμπα αποτελί τον «πράσινο βράχο» στην άμυνα του Παναθηναϊκού και το panathinaikos24.gr, σκιαγραφεί το προφίλ του 32χρονου Κονγκολέζου αμυντικού.

Σάμπα: Ένας «βράχος» για τα μετόπισθεν (Pics, Vids)

Το παρουσιαστικό του και το βλέμμα του, σε κάνουν να τρομάζεις στην ιδέα να τον συναντήσεις στο δρόμο, αλλά ο Κρίστοφερ Σάμπα είναι τελείως διαφορετικός στην καθημερινότητά του, από αυτό που βγάζει όταν βάζει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Ο ύφους 1,93 εκατοστών γεννημένος στη Γαλλία, αλλά με καταγωγή από το Κονγκό, στο παρελθόν έχει δηλώσει πως δεν τον τρομάζει τίποτα όταν βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο, αλλά στη ζωή του έχει υπάρξει το απόλυτο τίποτα, άσχετα από το γεγονός πως ακολούθησε το δρόμο του ποδοσφαίρου και στην τελική έμαθε να ζει από αυτό.

Στη ζωή του, βάζει πάνω απ’ όλα τη χώρα καταγωγής του και στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, έχει αρνηθεί να πολιτογραφηθεί Γάλλος, εξαιτίας ενώ τραυματισμού που του συνέβη όταν ανήκε στο δυναμικό της Σεντάν στην ηλικία των 19 ετών.

Αποκλειστικό: Τι λέει ο διαιτητής του ΑΕΚ-Παναθηναϊκός για το πέναλτι στον Κώτσιρα
Αποκλειστικό: Τι λέει ο διαιτητής του ΑΕΚ-Παναθηναϊκός για το πέναλτι στον Κώτσιρα 27.605 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Εκεί όπως έχει περιγράψει και ο ίδιος σε παλιότερη συνέντευξη του, οι άνθρωποι της Σεντάν αρνήθηκαν να τον κάνουν επαγγελματία και μάλιστα τους μίλησαν με σκληρά λόγια, όπως ότι είναι τελειωμένος από το άθλημα και στη συνέχεια τον παράτησαν.

Το γεγονός αυτό τον πείσμωσε και άρχισε να κάνει ατομικές προπονήσεις, χωρίς να διαθέτει χρήματα για να πληρώσει παράλληλα τον φυσικοθεραπευτή του. Ενώ η συνέχεια, είχε αρκετά ταξίδια σε μικρότερους συλλόγους, ώστε να μπορέσει να σώσει την καριέρα του.

Την καριέρα του ωστόσο, κατάφερε να τη σώσει κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή και ενώ είχε αρχίσει ν’ απελπίζεται. Το Κονγκό διοργάνωσε στη Γαλλία καμπ για παιδιά μεταναστών και αυτό ήταν το ιδανικό σενάριο για εκείνον. Από κει και μετά όλα πήραν τον δρόμο τους.

Η Χέρτα του έδωσε την ευκαιρία…

Στο καμπ που αναφέραμε παραπάνω, έκανες αρκετές προπονήσεις και αυτή που του έδωσε την ευκαιρία να εξελιχθεί ήταν η γερμανική Χέρτα Βερολίνου, αφού άνθρωπος της ομάδας, είδε στο πρόσωπο του Σάμπα, κάτι που άξιζε ν’ ασχοληθεί ένας γερμανικός σύλλογος.

Στην αρχή η ομάδα του Βερολίνου, τον ένταξε στη β’ ομάδα της και μετά από λίγο χρονικό διάστημα τον προήγαγε στην πρώτη ομάδα, όπου έμελλε να πραγματοποίησε το όνειρο του, γράφοντας με τη «μπλε» φανέλα σε τρεις σεζόν 48 συμμετοχές.

931

Η Μπλάκμπερν και το όνειρο της Πρέμιερ Λιγκ…

Μετά από τρία χρόνια παρουσίας στο Βερολίνο, ο Σάμπα ένιωσε έτοιμος για να πραγματοποιήσει το όνειρό του στα γήπεδα της Αγγλίας. Η Μπλάκμπερν του έδωσε το έναυσμα και εκείνος με τη σειρά του, αξιοποίησε την ευκαιρία, πραγματοποιώντας τις πέντε καλύτερες σεζόν της καριέρας του. Με τη φανέλα της, άρχισε να αξιοποιεί περισσότερο το ταλέντο του, αύξησε τη δύναμή του και έγινε καλύτερος στην αντίληψη των φάσεων. Χαρακτηριστικά που χρειάζονται για ένα κεντρικό αμυντικό του βεληνεκούς του, ώστε να σταθεί στα γήπεδα της Αγγλίας. Με τη φανέλα της Μπλάκμπερν σημείωσε συνολικά 161 συμμετοχές, ενώ έστειλε 16 φορές τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα.

Soccer - Barclays Premier League - Blackburn Rovers v Fulham - Ewood Park

Ταξίδι στη Ρωσία για την Ανζί και επιστροφή στην ΚΠΡ

Μετά την καριέρα του στην Πρέμιερ Λιγκ, ακολούθησε ταξίδι στη Ρωσία για την Ανζί, μια επιστροφή στην Κουινς Πάρκ, αλλά ο τελευταίος του σταθμός πριν ακολουθήσει ο Παναθηναϊκός, ήταν η Μόσχα και η Ντιναμό, με τη φανέλα της οποίας έχει παίξει ως αντίπαλος στη Λεωφόρο για το Γιουρόπα Λιγκ την περίοδο 2014-2015. Στη Μόσχα παρέμεινε για τρεις σεζόν και πραγματοποίησε 38 συμμετοχές, ενώ πέτυχε και 6 τέρματα.

Όμως εκεί δεν ήταν όλα ρόδινα για τον Σάμπα, αφού διάφορα προβλήματα της ομάδας, τον έκαναν να σκεφτεί τη μεταγραφή του στην Τουρκία και την Τράμπζονσπορ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το χειρότερο όμως, απ όλα το έζησε τον Μάρτιο του 2012, σε αναμέτρηση κόντρα στην Λοκομοτίβ.

Christopher+Samba+FC+Dinamo+Moscow+v+FC+Anzhi+6gQL4dBbby2l

Εκεί ο γιγαντόσωμος Κονγκολέζος, δέχθηκε ρατσιστική επίθεση από τους ακροδεξιούς οπαδούς της «Λόκο», με τον ίδιο αρχικά να αντιδρά, στη συνέχεια να το μετανιώνει και την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ρωσίας μετά το ματς, ν’ ανακοινώνει έκτακτα μέτρα, ώστε να μην συμβούν στο μέλλον άλλα τέτοια περιστατικά. Στη Ρωσία όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα για τους έγχρωμους ποδοσφαιριστές και ο Σάμπα ξαναζεί τον εφιάλτη του ρατσισμού σε αναμέτρηση κόντρα στην Τορπέντο, με τον ίδιο να αντιδρά εκ νέου και να μπαίνει για τα καλά στο «μάτι του Κυκλώνα».

Πλέον, ο 32χρονος στόπερ, αυτά τα γεγονότα τα έχει αφήσει στο παρελθόν, δραστηριοποιείται αρκετά σε ότι έχει να κάνει με τη χώρα του, το Κονγκό, ενώ βοηθάει οικονομικά συγγενείς του, που έχουν την ανάγκη.

Φυσικά τις δράσεις του αυτές θα συνεχίσει να τις έχει και στην Ελλάδα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ενώ από τις πρώτες του μέρες στη χώρα μας, έχει κερδίσει το θαυμασμό των φίλων του «τριφυλλιού», αρκεί βέβαια κανείς να ρίξει μια ματιά στα social media και το πώς τον αντιμετωπίζει ο κόσμος σύμφωνα με την εικόνα που προβάλλει και εκείνος.

Λέξεις, όπως θωρηκτό, θηρίο, ταύρος, κλπ, έχουν γίνει ταυτόσημες, στο άκουσμα της είδησης, ότι συμφώνησε και θα συνεχίσει την καριέρα του με την «πράσινη» φανέλα.

https://youtu.be/Cyrr2eW3Whc

https://youtu.be/8E3PktxeVhg

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.