ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

Πορεία προς τη σωστή κατεύθυνση

Η έντονη προσπάθεια που καταβάλλει ο Λούκας Βιγιαφάνιες στις προπονήσεις αντανακλάται με τον καλύτερο τρόπο στο γήπεδο, ενώ ο ίδιος ο Στραματσόνι, τον χρησιμοποιεί πλέον σαν παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους παίκτες.

Πορεία προς τη σωστή κατεύθυνση

Η ιστορία της συνύπαρξης Παναθηναϊκού και Βιγιαφάνιες, ξεκινά από τα τέλη του περασμένου έτους, με τον Αργεντινό μεσοεπιθετικό να μπαίνει στο στόχαστρο του «τριφυλλιού» λόγω των εξαιρετικών εμφανίσεών του με τη φανέλα του Παναιτωλικού τη σεζόν 2014/15.

Η μεταβατική πρώτη σεζόν

Ο Αντρέα Στραματσόνι, τον είχε ξεχωρίσει από την αρχή, τοποθετώντας τον στις κορυφαίες θέσεις της λίστας των μεταγραφικών στόχων του χειμώνα. Οι όποιες αντιρρήσεις για την περίπτωσή του κάμφθηκαν στο 2ο λεπτό της αναμέτρησης για τη 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος κόντρα στην ομάδα του Αγρινίου στη Λεωφόρο (4/1). Ο «Βίγια», έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Στιλ (αφού πρωτίστως «χόρεψε» όλη την «πράσινη» άμυνα) καθιστώντας σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως του ταιριάζει η φανέλα με το «τριφύλλι» στο στήθος.

Η δυνατότητα του να αγωνιστεί με την ίδια σχεδόν αποτελεσματικότητα σε όλες τις θέσεις της μεσαίας γραμμής, «έλυσε» αρκετές φορές τα «χέρια» του Στραματσόνι, κατά τη διάρκεια του δευτέρου μισού της περσινής σεζόν. Ωστόσο, παρά το αποδεδειγμένο ταλέντο του, ο Αργεντινός έπρεπε να ξεπεράσει τον «σκόπελο» της απότομης αλλαγής περιβάλλοντος.

Αποκλειστικό: Τι λέει ο διαιτητής του ΑΕΚ-Παναθηναϊκός για το πέναλτι στον Κώτσιρα
Αποκλειστικό: Τι λέει ο διαιτητής του ΑΕΚ-Παναθηναϊκός για το πέναλτι στον Κώτσιρα 26.089 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η μετάβαση από τον Παναιτωλικό των εντυπώσεων στον Παναθηναϊκό των πολλών απαιτήσεων, έπρεπε να συμβεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Με τον Στραματσόνι, ο Βιγιαφάνιες όφειλε (όπως όλη η ομάδα εξάλλου) να εντρυφήσει πολύ περισσότερο σε θέματα τακτικής, η γνώση και αφομοίωση της οποίας θα «κούμπωνε» ιδανικά με το πηγαίο ταλέντο του σε βάθος χρόνου. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο «Βίγια» κατάφερε να δείξει ένα μικρό δείγμα των δυνατοτήτων του στα 14 ματς που αγωνίστηκε την περασμένη σεζόν (τα 4 ως αλλαγή), έχοντας 2 γκολ και 3 ασίστ.

Τα αγαθά κόποις κτώνται

Το φετινό «οργασμικό» καλοκαίρι του Παναθηναϊκού (σε μεταγραφικό επίπεδο), έβαζε εκ προοιμίου αρκετές δυσκολίες στον ίδιο τον Βιγιαφάνιες. Η πολυπληθής ενίσχυση της ομάδας στο χώρο της μεσαίας γραμμής και της επίθεσης, αύξησε τον ανταγωνισμό όσον αφορά τη στελέχωση της βασικής ενδεκάδας, ενόψει των προκριματικών του Europa League και της πρεμιέρας του πρωταθλήματος.

Η εξέλιξη αυτή, περισσότερο πείσμωσε τον βιρτουόζο Αργεντινό, παρά τον αποθάρρυνε. Έχοντας ως «προίκα» την αποδεδειγμένη συμπάθεια του προπονητή του προς τις ικανότητές του αλλά και την αγάπη της «πράσινης» εξέδρας, ο Βιγιαφάνες ακολούθησε τον μοναδικό ενδεδειγμένο δρόμο που του παρουσιάστηκε, αυτόν της δουλειάς. Ο ίδιος «έβαλε» το κεφάλι κάτω και άρχισε να περνά ολοένα και περισσότερες ώρες στο γυμναστήριο, δίνοντας παράλληλα τον καλύτερό του εαυτό στην προπόνηση.

Η εργατικότητα που επιδεικνύει όλο αυτό το διάστημα, φαίνεται πως του βγαίνει σε καλό. Οι επιδόσεις του στον αγωνιστικό χώρο, με αποκορύφωμα τη μεστή του εμφάνιση στο «Μπαλάιδος», δεν μπορούν παρά να αφήνουν ικανοποιημένο το τεχνικό επιτελείο και τον κόσμο της ομάδας. Η ανοδική πορεία του τον τελευταίο καιρό, μεταφράζεται σε επαίνους, με κυριότερο αυτόν του Αντρέα Στραματσόνι: «Με την ευκαιρία και παρότι δεν συνηθίζω να κάνω ξεχωριστές αναφορές σε παίκτες, θέλω να σταθώ στην απόδοση του Βιγιαφάνιες, ο οποίος βελτιώθηκε πολύ για να ανταποκριθεί και στα δύο συστήματα που χρησιμοποιούμε και αυτό έγινε διότι όλο αυτό το διάστημα δουλεύει πολύ καλά και μέσα στο γήπεδο και στο γυμναστήριο και σε όλα. Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει για να γίνει καλύτερος αποτελεί παράδειγμα για την ομάδα»

Βαδίζοντας μέχρι τώρα στον «ίσιο» δρόμο, με γνώμονα τη δουλειά και την αφοσίωση, ο Λούκας Βιγιαφάνιες βλέπει σιγά σιγά τις «μετοχές» του στον Παναθηναϊκό να ανεβαίνουν. Εφόσον υπάρξει η ανάλογη συνέχεια στην προσπάθειά του, εκείνος θα έχει τη δυνατότητα να θέσει ακόμα ισχυρότερες βάσεις όσον αφορά την παρουσία του στην ενδεκάδα. Η συνέπεια, ο χρόνος αλλά και η τύχη θα αποδείξουν (αργά η γρήγορα) εάν ο ίδιος μπορεί να αποτελέσει «σημείο αναφοράς» στη μεσαία γραμμή της ομάδας.

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις (και αποδείξεις) που έχουμε για εκείνον μας καθιστούν (το λιγότερο) αισιόδοξους. Σε τελική ανάλυση, η ιστορία μας θυμίζει πως όταν ο Παναθηναϊκός εμπιστεύθηκε ποδοσφαιριστές από την Αργεντινή, εκείνοι (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) τον έβγαλαν «ασπροπρόσωπο».

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.