Επικαιρότητα

Το σχέδιο πολλών ταχυτήτων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Το σχέδιο πολλών ταχυτήτων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Βήμα - βήμα πορεύεται η κυβέρνηση όσον αφορά στην πανδημία, καθώς το εύρος των μέτρων εξαρτάται από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

Το «χαρτί» της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών – για παράδειγμα σε εκπαιδευτικούς, ιερείς και σώματα ασφαλείας – παραμένει στο τραπέζι, ωστόσο σε αυτή τη φάση προέχει η επιτάχυνση του εμβολιαστικού ρυθμού στις νεότερες ηλικίες.

Μάλιστα χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και αποφασίστηκε ότι οι παιδίατροι θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο κατά του covid-19 στο ιατρείο τους (όταν διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα).

Σε αυτή τη φάση έχουν εμβολιαστεί 130.000 παιδιά ηλικίας 12 έως 17, ενώ στόχος είναι να επιταχυνθούν οι ρυθμοί καθώς τη Δευτέρα χτυπά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία.

Η επιστροφή στα θρανία θα γίνει με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, ωστόσο φέτος δε θα «κλείνουν» τα τμήματα παρά μόνο αν νοσεί το 50% συν ένα των μαθητών.

Η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που έδωσε 15ο μισθό στους υπαλλήλους της
POPULAR NOW Η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που έδωσε 15ο μισθό στους υπαλλήλους της

Την ίδια στιγμή οι εκπαιδευτικοί για να περάσουν το κατώφλι της τάξης θα πρέπει να είναι εμβολιασμένο ή να έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, διαφορετικά θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα (με δική τους επιβάρυνση). Μάλιστα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού – κατά τα πρότυπα των υγειονομικών- σε δασκάλους και καθηγητές.

Ωστόσο αυτό θα γίνει μόνο αν διαπιστωθεί πως υπάρχει έξαρση της πανδημίας στα σχολεία, καθώς σε αυτή τη φάση επιλέχθηκε να μη ληφθούν μέτρα αφού το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών είναι υψηλό. Όσον αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η επιστροφή στα αμφιθέατρα θα γίνει με συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ενώ εξετάζεται η δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στα πανεπιστήμια. Πάντως, η πανεπιστημιακή αστυνομία πήρε «μετάθεση» και έτσι σε προς το παρόν δεν προβλέπεται εφαρμογή του μέτρου (που είχε δεχθεί πυρά από την αντιπολίτευση).

Σε αυτή τη φάση οι δείκτες της πανδημίας δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί και να υπάρχει μια ελεγχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο πολλών ταχυτήτων, ώστε ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων να εφαρμόζονται τα νέα μέτρα.

Στο θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών αναφέρθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννη Οικονόμου, τονίζοντας πως «ανάλογα με τα μεγέθη της πανδημίας και τον ρυθμό αύξησης του εμβολιασμού είναι μια επιλογή, την οποία έχουμε πάντα υπόψη μας να την επιστρατεύσουμε στη μάχη κατά του κορωνοϊού».

Μάλιστα σημείωσε πως «ακόμα και για την Εκκλησία αν χρειαστεί θα εξεταστεί η υποχρεωτικότητα, παρά το γεγονός ότι και εκεί έχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού», ενώ όσον αφορά στα σώματα ασφαλείας υπογράμμισε ότι «εάν οι ρυθμοί των εμβολιασμών δεν εξελιχθούν όπως πρέπει, είμαστε εδώ για να ξαναδούμε παραπέρα επέκταση». Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν στενά την πορεία των εμβολιασμών, με την κατάσταση να έχει βελτιωθεί σε ένα βαθμό μετά από την καλοκαιρινή χαλαρότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τις τελευταίες είκοσι ημέρες έχουν κάνει την πρώτη δόση 300.000 άτομα, ενώ σχεδόν 5,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Πάντως, η μικρή αυτή άνοδος στον εμβολιαστικό ρυθμό δεν αφήνει περιθώρια για χαλαρότητα, καθώς συναγερμός έχει σημάνει από τις αποκαλύψεις για πλαστά πιστοποιητικά και rapid test.

Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκεται η Καρδίτσα, ωστόσο εξετάζονται περιστατικά και σε άλλες περιοχές. Η κυβέρνηση ενισχύει το νομοθετικό πλαίσιο για την επιβολή κυρώσεων, ενώ ταυτόχρονα προχωρά στη «χαλάρωση» των περιορισμών για τους εμβολιασμένους. Χθες ψηφίστηκε η τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιάζονται να επιστρέφουν στην εργασία τους την επόμενη μέρα μετά την πρώτη δόση (και όχι σε 14 μέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους).

Το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε «διασωλήνωση» την οικονομία. Ωστόσο αν υπάρξει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων δεν αποκλείεται να υπάρξει αυστηροποίηση του πλαισίου και να συζητηθεί εκ νέου το ενδεχόμενο οι ανεμβολίαστοι να κάνουν τα ψώνια τους με click away (κάτι που δεν προκρίνεται σε αυτή τη φάση).

Σημειώνεται πως σε εστίαση και διασκέδαση δε θα υπάρξουν αλλαγές και έτσι η είσοδος σε κλειστούς χώρους επιτρέπεται μόνο για τους εμβολιασμένους. Τον οδικό χάρτη με βάση τον οποίο θα πορευθεί τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση στο πεδίο της πανδημίας θα σκιαγραφήσει στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός.

Η οικονομία θα κυριαρχήσει αδιαμφισβήτητα στη ΔΕΘ, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί εκ νέου στην ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών και θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας.

Πηγή: Ethnos.gr

FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Απόρρητο