ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Παναθηναϊκός: Η επίθεση ζητάει λύσεις

Ο Παναθηναϊκός είναι πρώτος στη βαθμολογία, αλλά έχει την πέμπτη επίθεση στο πρωτάθλημα. Πόσο του λείπει ο Αϊτόρ, τι κάνει ο αντικαταστάτης του, πόσο βοηθούν οι σέντερ φορ του και γιατί δόθηκε δανεικός ο επιθετικός που αποκτήθηκε. Ανάλυση του panathinaikos24.gr.

Παναθηναϊκός: Η επίθεση ζητάει λύσεις

Ο Παναθηναϊκός είναι πρώτος στη βαθμολογία, αλλά έχει την πέμπτη επίθεση στο πρωτάθλημα. Πόσο του λείπει ο Αϊτόρ, τι κάνει ο αντικαταστάτης του, πόσο βοηθούν οι σέντερ φορ του και γιατί δόθηκε δανεικός ο επιθετικός που αποκτήθηκε.

Αν ρωτούσες εκατό φίλους του ποδοσφαίρου το περασμένο καλοκαίρι, όταν το πρωτάθλημα ξεκινούσε, για το αν ο Παναθηναϊκός στις 28 Ιανουαρίου και έπειτα από 19 αγωνιστικές θα ήταν πρώτος σε αυτό, πιθανότατα η συντριπτική πλειονότητα (για να μην πούμε όλοι) θα απαντούσαν «όχι». Κι ας έβλεπαν όλοι ότι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έβαλε πέρσι τις βάσεις προκειμένου ο Παναθηναϊκός να επιστρέψει σε… μονοπάτια πρωταθλητισμού. Το είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Σέρβος προπονητής πως ο στόχος της ομάδας άλλαξε και από την έξοδο στην Ευρώπη που ήταν την πρώτη του σεζόν, μετατρέπεται σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις. Χάρη στη δουλειά του ίδιου του Γιοβάνοβιτς, στον κορμό που διατήρησε και στις μεταγραφές που έκανε το περασμένο καλοκαίρι, μεταγραφές που κόστισαν ακριβά και ανέβασαν την ποιότητα στο ρόστερ, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κάνει έναν τέλειο πρώτο γύρο, να αποκτήσει διαφορά και να βρίσκεται στην πρώτη θέση σε όλη τη διάρκεια αυτών των 19 αγωνιστικών. Δεν έχει υπάρξει ούτε στιγμή δεύτερος, είναι πιθανό να συμβεί αυτό αύριο αν η ΑΕΚ επικρατήσει του Αρη μιας και οι «πράσινοι» αγωνίζονται τη Δευτέρα στην Τρίπολη.

Παρά το γεγονός, ωστόσο, πως ο Παναθηναϊκός παραμένει πρώτος στη βαθμολογία, δεν είναι το ίδιο άνετος και σίγουρα το ίδιο… ήρεμος σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα. Απολύτως φυσιολογικό, μιας και η ψαλίδα μειώθηκε πλέον σε απόσταση… αναπνοής από την ΑΕΚ, ενώ τον πλησίασαν, μετά την ήττα της περασμένης Κυριακής, οι ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός στους έξι. Είναι αρκετοί οι λόγοι της αγωνιστικής… καθίζησης του Παναθηναϊκού, ο οποίος μόνος του έδωσε το δικαίωμα στους ανταγωνιστές του να τον πλησιάσουν. Με τις «γκέλες» που έκανε σε παιχνίδια που κανείς δεν περίμενε, δηλαδή με τον Ιωνικό και τον ΟΦΗ. Ηρθαν και οι ήττες από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, έχει ξεκινήσει με ρεκόρ 2-2-2 στον δεύτερο γύρο, όταν στον πρώτο γύρο το αντίστοιχο ήταν το 6-0-0. Από τους 18 κερδισμένους βαθμούς του τότε, στους οχτώ του σήμερα. Και είναι αλήθεια πως για να αντέξει ο Παναθηναϊκός έως το τέλος, θα πρέπει να αλλάξει αρκετά. Να παρουσιάσει πιο φρέσκο πρόσωπο και σίγουρα να γίνει περισσότερο παραγωγικός, μιας και αυτό φαντάζει ως το πιο δύσκολο πρόβλημα για να λυθεί.

Ο Μπερνάρ θέλει να φύγει ως πρωταθλητής και το δείχνει με κάθε τρόπο!
Ο Μπερνάρ θέλει να φύγει ως πρωταθλητής και το δείχνει με κάθε τρόπο! 1.270 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Αν κοιτάξουμε τους αριθμούς των ομάδων που διεκδικούν το πρωτάθλημα, θα δούμε πως αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός έχει τη χειρότερη επίθεση από τους τέσσερις. Εχει σημειώσει 28 γκολ, τη στιγμή που η δεύτερη της βαθμολογίας ΑΕΚ έχει μεγάλη απόσταση έχοντας πετύχει 38 τέρματα (2 γκολ ανά αγώνα κατά μέσο όρο), ο Ολυμπιακός έρχεται δεύτερος σε παραγωγικότητα με 33 γκολ και ο ΠΑΟΚ τρίτος με 29, ένα περισσότερο από τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» έχουν σημειώσει ίδιο αριθμό τερμάτων (28) με τον Αρη, που βρίσκεται στην 5η θέση και 14 βαθμούς πιο χαμηλά από εκείνους!

Η απώλεια του Αϊτόρ

Ενας από τους λόγους που ο Παναθηναϊκός έπαψε να βρίσκει με την ίδια συχνότητα τα αντίπαλα δίχτυα είναι σίγουρα ο τραυματισμός του πρώτου σκόρερ του. Ακόμα και σήμερα, δηλαδή τρεις μήνες και κάτι μέρες μετά τον τραυματισμό του, ο Αϊτόρ παραμένει ο πρώτος σκόρερ της ομάδας. Με οχτώ γκολ που πρόλαβε να σημειώσει στο διάστημα Αύγουστος – Οκτώβριος, πριν υποστεί τη ρήξη χιαστού στο παιχνίδι με τον Αρη στη Λεωφόρο. Ο αντικαταστάτης του Ισπανού εξτρέμ, ο Μπέντζαμιν Βέρμπιτς, δεν έχει προσφέρει το παραμικρό σε σύγκριση με τον Αϊτόρ. Μόλις δύο γκολ σε 17 συμμετοχές, ένα στον πρώτο γύρο και ένα στον δεύτερο, απέναντι στον ίδιο αντίπαλο: τον Λεβαδειακό.

Παράλληλα, ούτε ο Σεμπάστιαν Παλάσιος μοιάζει να μπορεί να φτάσει τις περσινές του επιδόσεις. Τέσσερα γκολ έχει έως τώρα ο Αργεντινός, πέρσι σταμάτησε στα 11 στο πρωτάθλημα. Κάτι που δείχνει πως ο Παναθηναϊκός με την απώλεια του Αϊτόρ έπαψε να βρίσκει γκολ από τους εξτρέμ του. Βέρμπιτς και Παλάσιος μαζί έχουν δύο γκολ λιγότερα απ’ όσα είχε πετύχει ο Ισπανός μόνος του. Οπως δεν παίρνει γκολ ο Παναθηναϊκός και από τους κεντρικούς του χαφ. Ενα γκολ ο Μπερνάρ, ένα ο Τσέριν, κανένα ο Ρούμπεν, κανένα ο Κουρμπέλης. Είναι παίκτες που «πατάνε» στην αντίπαλη περιοχή, που έχεις αρκετές φάσεις να θυμηθείς στις οποίες αστόχησαν, αλλά σχεδόν καμία σε αυτές που βρήκαν τα αντίπαλα δίχτυα.

Τι κάνουν οι σέντερ φορ του;

Ενα ακόμα πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό έχει να κάνει με τους σέντερ φορ του και το πόσο παραγωγικοί είναι. Ο Αντραζ Σπόραρ έχει έως τώρα έξι γκολ και ο Φώτης Ιωαννίδης έχει σημειώσει τρία. Σε 17 συμμετοχές ο πρώτος, σε 19 ο δεύτερος. Δεν είναι λίγα τα έξι γκολ σε 17 ματς του Σπόραρ, πλην όμως είναι λίγα αυτά που έχει πετύχει σε ροή αγώνα. Μόλις τα μισά, δηλαδή τρία, καθώς τα άλλα τρία έχουν έρθει από τη βούλα του πέναλτι. Ο Σλοβένος σκόραρε σε ροή αγώνα στα ματς με τον ΟΦΗ στην Κρήτη, με τον Αρη στη Λεωφόρο και με τον Βόλο στο Πανθεσσαλικό, ενώ σημείωσε γκολ με πέναλτι απέναντι στην ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΣ Γιάννινα. Για μια ομάδα που διεκδικεί και θέλει να κατακτήσει το πρωτάθλημα, χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια από το βασικό της «εννιάρι».

Ο Φώτης Ιωαννίδης έχει σημειώσει τρία τέρματα. To αξιοσημείωτο είναι πως και τα τρία τα έχει πετύχει ερχόμενος από τον πάγκο και στα τελευταία λεπτά των αγώνων. Στο 80′ του παιχνιδιού στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό, στο ίδιο χρονικό σημείο με τον Ατρόμητο στο Απόστολος Νικολαΐδης και στις καθυστερήσεις του αγώνα με τον ΟΦΗ επίσης στο Απόστολος Νικολαΐδης. Εχει ξεκινήσει βασικός σε εφτά παιχνίδια έως τώρα στο πρωτάθλημα, αλλά σε κανένα απ’ αυτά δεν κατάφερε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα.

Πήρε επιθετικό, τον έδωσε στον Λεβαδειακό

Θα περίμενε κανείς πως με το πρόβλημα που παρουσιάζει στην επίθεση ο Παναθηναϊκός, θα ήταν μία από τις μεταγραφικές του προτεραιότητες η απόκτηση ενός σέντερ φορ. Που θα βοηθούσε στο σκοράρισμα και θα αποτελούσε μια επιπλέον λύση πίσω από τον Σπόραρ και τον Ιωαννίδη. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς εξαρχής πάντως είχε ζητήσει την απόκτηση παικτών σε άλλες θέσεις. Του αριστερού μπακ, μετά το πρόβλημα με τον Γκάνεα (πήρε τον Πούχατς), του κεντρικού μέσου (ήρθε ο Κλεϊνχέισλερ) και του εξτρέμ (έντυσε στα πράσινα τον Μαντσίνι). Πήρε και επιθετικό ο Παναθηναϊκός, αλλά επέλεξε να τον δώσει δανεικό έως το καλοκαίρι στον Λεβαδειακό! Σε μια κίνηση που σήκωσε μεγάλη κουβέντα και προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, από τη στιγμή που οι πράσινοι έχουν την πέμπτη επίθεση στο πρωτάθλημα.

Ο Αλεξάντερ Γερεμέγεφ αποκτήθηκε από τη σουηδική Χάκεν με… ένσημα: αυτά του πρώτου σκόρερ του περσινού πρωταθλήματος στη Σουηδία. Με 22 γκολ σε 26 παιχνίδια, θα περίμενε κανείς πως θα μπορούσε να δώσει ποιοτικές λύσεις στην επιθετική γραμμή του Παναθηναϊκού, όμως ο Γιοβάνοβιτς ήταν εκείνος που έβαλε στοπ στην άμεση ενσωμάτωσή του στην ομάδα. Μετέφερε προς τη διοίκηση πως μπορεί να βγει η σεζόν με την παρουσία του Σπόραρ και του Ιωαννίδη και προτιμήθηκε ο παίκτης να δοθεί στον Λεβαδειακό προκειμένου να έχει παιχνίδια και να μη μένει ανενεργός. Με τον Παναθηναϊκό να παρακολουθεί φυσικά την παρουσία του και να τον περιμένει το καλοκαίρι ως μεταγραφή, είτε φύγει κάποιος εκ των Σπόραρ – Ιωαννίδη, είτε παραμείνουν στο ρόστερ και οι δύο.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...