ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Blogs

Η… αγγαρεία και η νέα εποχή με Αταμάν

Ο Γιώργος Πετρίδης γράφει στο Panathinaikos24.gr για το πρώτο ματς του Παναθηναϊκού στα playoffs της Basket League και την επόμενη μέρα με τον Εργκίν Αταμάν στον πάγκο.

Η… αγγαρεία και η νέα εποχή με Αταμάν

Ας ξεκινήσουμε με τα αγωνιστικά, αφού τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτά προέχουν. Ο Παναθηναϊκός ζορίστηκε και αγχώθηκε, αλλά έκανε το 1-0 στη σειρά με τον αξιόμαχο και ανταγωνιστικό Κολοσσό Ρόδου (85-76), σε ένα ματς που οι περισσότεροι παίκτες του το είδαν ως αγγαρεία.

Οι «πράσινοι» ήλεγξαν τον ρυθμό και ήταν μπροστά σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, ωστόσο δεν το… καθάρισαν όταν έπρεπε και στο φινάλε έδωσε δικαιώματα στους φιλοξενούμενους, που πλησίασαν σε κοντινή απόσταση. Να ‘ναι καλά ο Μπέικον, ο οποίος κουβάλησε την ομάδα στους ώμους του με 8 διαδοχικούς πόντους από το 72-67 κι ενώ το «τριφύλλι» είχε πετύχει μόλις 4 πόντους στα πρώτα 6,5 λεπτά της καθοριστικής τέταρτης περιόδου.

Το σίγουρο είναι ότι η εικόνα των παικτών του Σερέλη είναι μάλλον ανησυχητική ενόψει της συνέχειας των playoffs και ο 48χρονος τεχνικός οφείλει να κρούσει το… καμπανάκι κινδύνου στην ομάδα του. Εδώ που βρισκόμαστε, δεν υπάρχουν πολλά ελαφρυντικά για τη χαλαρότητα που παρουσίασαν αρκετοί παίκτες του Παναθηναϊκού.

Πολύ σκληρός για να λυγίσει
Πολύ σκληρός για να λυγίσει 538 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δεν είναι τυχαίο ότι υπέπεσαν σε 17 λάθη, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν αβίαστα και απέφεραν εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό (23 συνολικά) για τον Κολοσσό. Να σημειωθεί δε, ότι οι Ροδίτες δεν είναι και η ομάδα που φημίζεται για την ικανότητά της στο παιχνίδι ανοιχτού γηπέδου.

Επιπροσθέτως, οι «πράσινοι» ολοκλήρωσαν το ματς με περισσότερα τρίποντα από δίποντα (29 έναντι 26), κάτι που συμβαίνει συχνά στα τελευταία παιχνίδια και προκαλεί μια κάποια ανησυχία. Προφανώς λοιπόν η έλλειψη συγκέντρωσης, σκληράδας και διάθεσης γενικότερα, μόνο καλός σύμβουλος δεν είναι το εναπομείναντα παιχνίδια. Αφήστε που τώρα βρισκόμαστε σε ένα σημείο της περιόδου, όπου δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για λάθη.

Το έχουμε αναφέρει πολλάκις στο παρελθόν και θα το επισημάνουμε ξανά. Όλος ο οργανισμός του «τριφυλλιού» οφείλει να τα δώσει όλα για να διεκδικήσει (όσο μπορεί) τον τίτλο στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Προφανώς και ο Ολυμπιακός είναι το ξεκάθαρο φαβορί για την «κούπα», αλλά άπαντες στον «εξάστερο» πρέπει να παλέψουν με όλες τις δυνάμεις τους και να είναι ανταγωνιστικοί στην τελική ευθεία.

Όσον αφορά τον Εργκίν Αταμάν, βρισκόμαστε εν αναμονή ανακοινώσεων, κάτι που -πιθανότατα- θα συμβεί μετά το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεων των δύο ομάδων. Ο Τούρκος προπονητής τα βρήκε σε όλα με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και θα αναλάβει τον Παναθηναϊκό από το καλοκαίρι.

Η άποψη του υποφαινόμενου για τον τεχνικό της Εφές είναι… καταγεγραμμένη, όμως θα την αναφέρουμε ξανά για όσους δεν την είχαν αντιληφθεί. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια εξαιρετική επιλογή για τον πάγκο της ομάδας, με τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ να δίνει τα περισσότερα λεφτά σε κόουτς μετά την εποχή Ομπράντοβιτς.

Μπορεί η πλειονότητα των φίλων της ομάδας (όπως και ο υπογράφων) να επιθυμούσαν τον Πάμπλο Λάσο, ωστόσο δεν νοείται να υποτιμάμε τον Αταμάν, ο οποίος έκανε «παπάδες» με την Εφές την τελευταία τετραετία. Από ‘κει και πέρα, υπάρχει η διάθεση για να γίνουν επενδύσεις και υπερβάσεις προκειμένου να ανέβει επίπεδο ποιοτικά το ρόστερ της ομάδας.

Οι πρώτες κινήσεις που θα ολοκληρωθούν -καλώς εχόντων των πραγμάτων- με το πέρας των εν εξελίξει υποχρεώσεων είναι αυτές του Λούκα Βιλντόσα, του Κώστα Αντετοκούνμπο και του Δημήτρη Μωραΐτη, ενώ θα γίνει-γίνεται προσπάθεια και για τον Φακούντο Καμπάτσο, ο οποίος είναι από τους λίγους παίκτες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ που μπορούν να αλλάξουν δραστικά τη μοίρα μιας ομάδας.

Από ‘κει και πέρα, η πρώτη και πιο σημαντική δουλειά που θα έχει να κάνει ο Αταμάν μόλις αναλάβει και τυπικά το «τιμόνι» του Παναθηναϊκού, είναι να αξιολογήσει το υπάρχον ρόστερ και τους παίκτες που βρίσκονται τώρα στο έμψυχο δυναμικό. Αρκετοί εξ αυτών αποδεδειγμένα πλέον δεν… κάνουν γι’ αυτό το επίπεδο, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που ίσως «αδικήθηκαν» από την κακή πορεία της ομάδας στην Ευρωλίγκα και πιθανώς να αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία.

Τέλος, είναι δεδομένο ότι ο Τούρκος προπονητής θα χρειαστεί στήριξη από τη διοίκηση, που οφείλει να τον εμπιστευτεί, όπως αντίστοιχα έκαναν οι άνθρωποι της Εφές. Και όχι στην πρώτη «στραβή» να τα γκρεμίσει όλα…

Υ. Γ. Στα θετικά του πρώτου αγώνα με τον Κολοσσό η πολύ καλή εμφάνιση του Παπαγιάννη (16 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 3 τάπες), η ομαδικότητα του Μπέικον (σ.σ. 6 ασίστ) και ο… πληθωρικός Πονίτκα (7 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα).

Υ. Γ.2 Οι ομάδες του Αταμάν στηρίζονται ως επί το πλείστον σε πυραυλοκίνητους γκαρντ, που είναι ικανότατοι εκτελεστές και δημιουργοί. Γι’ αυτό και έχουν ιδιαίτερη σημασία οι επιλογές που θα γίνουν γι’ αυτές τις θέσεις και ο τρόπος που θα χτιστεί η περιφερειακή γραμμή της ομάδας από τη νέα σεζόν.

Γιώργος Πετρίδης
Γιώργος Πετρίδης Ο Γιώργος Πετρίδης είναι γεννημένος στις 7 Αυγούστου του 1983 και εργάζεται ως αθλητικός συντάκτης από το 2010. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα από τη στοιχηματική εφημερίδα Kingbet, όπου παρέμεινε για 4 χρόνια. Ακολούθησαν συνεργασίες με στοιχηματικά έντυπα και sites, όπως η εφημερίδα 12Χ, το betblog.gr, το foxbet.gr και το betonews.com. Από το 2014 συνεργάζεται με τον ΣΠΟΡFM 94,6, όπου έκανε ραδιοφωνικές μεταδόσεις αγώνων μπάσκετ. Από το 2021 ανέλαβε το ρεπορτάζ και τις μεταδόσεις του μπασκετικού Παναθηναϊκού και από το 2022 συνεργάζεται με το Panathinaikos24.gr.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.