ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γιώργος Πετρίδης

Άλλο επίπεδο ποιότητας

Ο Γιώργος Πετρίδης γράφει στο Panathinaikos24.gr τις εντυπώσεις του από τα πρώτα φιλικά του «εξάστερου».

Άλλο επίπεδο ποιότητας

Ο Παναθηναϊκός έδωσε ήδη τα πρώτα 4 φιλικά στην προετοιμασία του και πλέον περιμένει τους διεθνείς για να γεμίσει το ρόστερ του και να χτίσει σιγά-σιγά την ομάδα για τη νέα σεζόν, η οποία έχει ανέβει πολλά επίπεδα ποιότητας σε σχέση με την προηγούμενη τριετία. Έχει αποκτήσει παίκτες με πλούσιο ατομικό ταλέντο και αξιοπρόσεκτες ικανότητες, ειδικά στο επιθετικό κομμάτι.

Ας ξεκινήσουμε το μπλογκ με μια δεδομένη άποψη που έχει να κάνει με τα παιχνίδια που δίνουν οι σύλλογοι στη φάση της προετοιμασίας. Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, τα φιλικά δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ασφαλή συμπεράσματα. Μόνο για τους προπονητές, που θέλουν να αποκτήσουν μια κάποια εικόνα της ομάδας τους. Ή να βρουν κάποιους αυτοματισμούς οι παίκτες τους.

Δείτε για παράδειγμα τον Παναθηναϊκό, που έδωσε… μισός τα πρώτα ματς, αφού απουσίασαν οι 5 διεθνείς (4 συν τον τραυματία Μήτογλου). Κακά τα ψέματα, οι «πράσινοι» παρατάχθηκαν με σύνθεση ανάγκης σε αυτές τις αναμετρήσεις, ιδίως από το «3» και πάνω. Ειδικά κόντρα στο Περιστέρι bwin, όπου έλειψε και ο Κώστας Αντετοκούνμπο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αταμάν χρησιμοποίησε για πολλή ώρα στο «5» τον Μαντζούκα, ενώ αρκετό χρόνο συμμετοχής πήρε και ο Σαμοντούροβ. Επίσης, στη θέση του σμολ φόργουορντ έγιναν αλχημείες για να καλυφθεί το κενό του Παπαπέτρου και του Χουάντσο (ίσως). Άλλωστε, ο Ισπανός αναμένεται να πάρει και κάποια λεπτά στο «3» τη σεζόν που έρχεται, όπως αντίστοιχα συνέβη και με την εθνική ομάδα της χώρας του.

Από σήμερα λοιπόν οι «πράσινες» μηχανές ανάβουν για τα καλά, καθώς αρχίζουν οι κανονικές προπονήσεις και στα επόμενα φιλικά θα αποκτήσουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την ομάδα που έχει στο μυαλό του και θέλει να παρουσιάσει ο Τούρκος προπονητής. Επιπροσθέτως, μην ξεχνάμε ότι το «τριφύλλι» έχει 11 καινούριους παίκτες, νέο προπονητή και μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Το λέμε συνέχεια και θα επιμείνουμε: χρειάζεται τεράστια υπομονή και ψυχραιμία στις κρίσεις μας.

Πάμε τώρα και σε κάποια (πολύ) πρώιμα συμπεράσματα που έχουμε βγάλει από τα 3 φιλικά που είδαμε (τα δύο από πολύ κοντά). Το βασικό είναι ότι ο Παναθηναϊκός έχει πάει σε… άλλο επίπεδο ποιότητας σε σχέση με αυτό που βλέπαμε πέρσι, αλλά και γενικότερα την προηγούμενη «μαύρη» τριετία. Επιθετικά η ομάδα βγάζει ωραία πράγματα, κυκλοφορεί καλά την μπάλα, έχει ωραίες συνεργασίες και σίγουρα επιβεβαιώνει αυτό που ξέραμε: ότι πλέον έγινε ξεκάθαρη αναβάθμιση σε επίπεδο ταλέντου.

Με Σλούκα και Βιλντόσα στο παρκέ, οι «πράσινοι» έχουν δύο γκαρντ που δημιουργούν εξαιρετικά και κάνουν καλύτερους τους συμπαίκτες τους, όπως είπε και ο Λευτέρης Μαντζούκας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Panathinaikos24.gr. Ο Αργεντινός είναι «ζογκλέρ» με την μπάλα στα χέρια και την κάνει… κομπολόι, για να το πούμε λαϊκά. Από την περιφέρεια εκτελεί με θαυμαστή συνέπεια, ενώ και οι διεισδύσεις του είναι «χάρμα ιδέσθαι». Όσον αφορά τον εκ των αρχηγών του «εξάστερου», είναι απίστευτη η διορατικότητα που έχει στο παιχνίδι και μοναδικός ο τρόπος που διαβάζει τις φάσεις. Ηγέτης με όλη τη σημασία της λέξης…

Ο παίκτης που έχει ξεχωρίσει λίγο παραπάνω από τους υπόλοιπους είναι αναμφίβολα ο Όλεκ Μπαλτσερόφσκι. Ο Πολωνός έχει τρομερές κινήσεις και εξαιρετικά τελειώματα κοντά στο καλάθι, κάτι που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε στο «τριφύλλι» (άντε με μικρές εξαιρέσεις από τον Γκουντάιτις). Από κοντά δε, ο 22χρονος είναι ακόμα πιο… γίγαντας! Επιπροσθέτως, «βλέπει» γήπεδο και πασάρει καλά. Ο θηριώδης σέντερ είναι επιβλητικός και κυριαρχικός στην επίθεση μεν, αλλά υστερεί κάπως στην άμυνα δε, καθώς έδειξε να ταλαιπωρείται αρκετά στα pick and roll. Κάτι άλλωστε που το γνωρίζαμε εξαρχής.

Βέβαια, αυτή η αδυναμία του μπορεί να «μακιγιαριστεί» με την παρουσία των Χουάντσο, Παπαπέτρου και Μήτογλου στο παρκέ. Το σίγουρο είναι ότι αν ο θηριώδης σέντερ συνεχίσει έτσι (και ακόμα καλύτερα) όταν ξεκινήσουν τα επίσημα παιχνίδια, τότε μπορεί να αποδειχθεί και η μεταγραφή της χρονιάς. Κάτι θα ξέρει ο Αταμάν που επέμεινε για την απόκτησή του.

Τέλος, ένας από τους παίκτες που μοιάζει να βρίσκεται λίγο πιο πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους είναι ο Κάιλ Γκάι. Ο 26χρονος γκαρντ είναι δεινός εκτελεστής, αλλά «χάνεται» λίγο σε επίπεδο τακτικής και κόντρα στο Περιστέρι bwin υπήρχαν αρκετές στιγμές που έχανε τελείως τον παίκτη του στην άμυνα. Ο Αμερικανός θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και στις υψηλές απαιτήσεις που υπάρχουν.

Επίσης, μοιάζει να υστερεί λίγο και σε θέμα… κορμιού, αφού είναι μικροκαμωμένος και όχι ιδιαίτερα μυώδης, κάτι που θα παίξει τον ρόλο του σε επίπεδο Ευρωλίγκας. Βέβαια, ο Αταμάν -όπως είπαμε και παραπάνω- κάτι περισσότερο ξέρει από εμάς και σίγουρα θα του αναθέσει συγκεκριμένο ρόλο. Θα παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την περίπτωσή του, όπως και όλα όσα έρχονται τη φετινή σεζόν στην ομάδα…

Υ. Γ. Στο ματς με το Περιστέρι bwin, ο Παναθηναϊκός το γύρισε και το καθάρισε έχοντας ταυτόχρονα στην πεντάδα του τρεις «καθαρόαιμους» γκαρντ (Σλούκα, Βιλντόσα, Γκραντ). Μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι κάτι που αρέσει στον Αταμάν και το χρησιμοποιούσε συχνά στην Εφές. Άρα λοιπόν θα το δούμε και στον Παναθηναϊκό, ειδικά σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Υ. Γ. 2 «Άλλος» άνθρωπος δείχνει στην προετοιμασία και στα πρώτα φιλικά ο Γκριγκόνις, ο οποίος αποδεικνύει τις εκτελεστικές του ικανότητες. Μακάρι να συνεχίσει έτσι και να ξεδιπλώσει τις αρετές του. Επίσης, ο Μαντζούκας παρουσιάζει πολύ καλό πρόσωπο και εμφανίζεται ακόμα πιο ώριμος.

Γιώργος Πετρίδης
Γιώργος Πετρίδης Ο Γιώργος Πετρίδης είναι γεννημένος στις 7 Αυγούστου του 1983 και εργάζεται ως αθλητικός συντάκτης από το 2010. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα από τη στοιχηματική εφημερίδα Kingbet, όπου παρέμεινε για 4 χρόνια. Ακολούθησαν συνεργασίες με στοιχηματικά έντυπα και sites, όπως η εφημερίδα 12Χ, το betblog.gr, το foxbet.gr και το betonews.com. Από το 2014 συνεργάζεται με τον ΣΠΟΡFM 94,6, όπου έκανε ραδιοφωνικές μεταδόσεις αγώνων μπάσκετ. Από το 2021 ανέλαβε το ρεπορτάζ και τις μεταδόσεις του μπασκετικού Παναθηναϊκού και από το 2022 συνεργάζεται με το Panathinaikos24.gr.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.