ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Όταν ο Σάρας φόρεσε το… σωστό κασκόλ! (pics)

Πέρασαν δέκα χρόνια από την ημέρα που ο Λιθουανός σούπερσταρ πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Ελλάδα ως παίκτης του Παναθηναϊκού, γνωρίζοντας αποθεωτική υποδοχή από 2.000 και πλέον οπαδούς του «τριφυλλιού».

Όταν ο Σάρας φόρεσε το... σωστό κασκόλ! (pics)

Η λέξη «αρπαγή» δεν είναι άγνωστη στα καθ’ ημάς, καθώς από τα παιδικά μας χρόνια καλούμαστε να επεξεργαστούμε το ζήτημα αυτό αλλά και τις συνέπειές του, διαβάζοντας για την ωραία Ελένη που κατέληξε στα χέρια του Πάρη.

Κι αν η ιστορία της ωραίας Ελένης ανήκει στην σφαίρα της μυθολογίας, εκείνη του παικταρά Σάρας Γιασικεβίτσιους ήταν πέρα ως πέρα αληθινή, με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι τη σύγχρονη βερσιόν του αγαπημένου μύθου.

Μόνο που στη θέση του «Πάρη» βρέθηκε ένα ολόκληρο team ανθρώπων, το οποίο δούλεψε συντονισμένα και άκρως αποτελεσματικά, ώστε ο Λιθουανός σούπερσταρ να μην καταλήξει στον Ολυμπιακό και να εισέλθει ως… θριαμβευτής στην Αθήνα στις 27 Σεπτεμβρίου του 2007, φορώντας το… σωστό κασκόλ!

«Κρούση» της Μακάμπι στη Euroleague για τα ματς του Βελιγραδίου – Τι ζητούν οι Ισραηλινοί!
«Κρούση» της Μακάμπι στη Euroleague για τα ματς του Βελιγραδίου – Τι ζητούν οι Ισραηλινοί! 19.421 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

The story so far…

Καλοκαίρι του 2007. Στο προσκήνιο βρισκόταν η Εθνική Ομάδα, η οποία, υπό τις οδηγίες του Παναγιώτη Γιαννάκη, φιλοδοξούσε να διατηρήσει τα κεκτημένα της από το Βελιγράδι, λαμβάνοντας μέρος στο Ευρωμπάσκετ της Μαδρίτης.

Στο παρασκήνιο, μαινόταν -για ακόμη μια χρονιά- η «μάχη» των δύο «αιωνίων» στο μεταγραφικό παζάρι. Στη μια γωνία του «ρινγκ» βρισκόταν ο Παναθηναϊκός ο οποίος προερχόταν από μια χρονιά… μέθης, έχοντας σηκώσει και τις τρεις διαθέσιμες κούπες (πρωτάθλημα, κύπελλο, Ευρωπαϊκό) και φιλοδοξούσε να δώσει συνέχεια στη δυναστεία του.

Από την άλλη μεριά, ο Ολυμπιακός του Πίνι Γκέρσον έψαχνε να βρει τρόπους ώστε να «σπάσει» την απόλυτη κυριαρχία του «αιωνίου» αντιπάλου του, έχοντας δυναμική παρουσία στο μεταγραφικό παζάρι.

Οι μεν «πράσινοι» είχαν φροντίσει να βγουν νικητές στην υπόθεση του, νεαρού τότε, Στράτου Περπέρογλου, ο οποίος προτίμησε το «τριφύλλι» αντί του «εφήβου», ενώ αντίθετα, οι Πειραιώτες είχαν αποσπάσει την υπογραφή του Μίλος Τεόντοσιτς, περίπτωση που είχε απασχολήσει μεταξύ άλλων και τον Παναθηναϊκό.

Ο Πίνι Γκέρσον και οι αφοί Αγγελόπουλοι έψαχναν εναγωνίως το «κάτι παραπάνω», την κίνηση που θα άλλαζε τις ισορροπίες και θα έφτανε για να αμφισβητήσει τα πρωτεία του Παναθηναϊκού. Ο Σάρας Γιασικεβίτσιους φαινόταν ως η ιδανική λύση στο πρόβλημά τους…

Τον έλεγαν «κόκκινο», αλλά…

Η εμφάνιση του Λιθουανού στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με «ερυθρόλευκες» αποχρώσεις προκάλεσε παροξυσμό στους οπαδούς του Ολυμπιακού.

«Κόκκινος» ο παικταράς, έγραφε χαρακτηριστικά ένα από αυτά τα πρωτοσέλιδα. Ωστόσο, η ιστορία επεφύλασσε διαφορετικό φινάλε στην όλη υπόθεση.

Το… πέταγμα του κασκόλ

Η περίπτωση Γιασικεβίτσιους, όπως ήταν φυσικό, μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των «κόκκινων» εφημερίδων και αποτελούσε πρώτο θέμα συζήτησης στην «ερυθρόλευκη» μπασκετική… πιάτσα.

Μέρα τη μερά, ο 31χρονος (τότε) Λιθουανός, όλο και πλησίαζε προς το λιμάνι, σύμφωνα με τα γραφόμενα, ωστόσο η αλήθεια ήταν πως απομακρυνόταν όλο και περισσότερο.

Το «σημείο μηδέν» που αποτέλεσε μια πρώτη ένδειξη για τη μεταστροφή του όλου κλίματος, ήταν το πως συμπεριφέρθηκε ο Λιθουανός στο κασκόλ που του πέρασε στο λαιμό ένας οπαδός του Ολυμπιακού, την ημέρα της άφιξης της Εθνικής Λιθουανίας στην Ελλάδα για λογαριασμό του τουρνουά Ακρόπολις.

Τι είχε συμβεί; Όσο κι αν στην Ελλάδα βιάστηκαν να θεωρήσουν τη μεταγραφή ως «τελειωμένη υπόθεση», το μυαλό του Γιασικεβίτσιους λειτουργούσε διαφορετικά, μην έχοντας αρχικά στο μυαλό του την προοπτική του Παναθηναϊκού. Ο ίδιος είχε ως προτεραιότητα την συνέχιση της πορείας του στο ΝΒΑ, ψάχνοντας ένα συμβόλαιο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ενώ τριγύριζε στην σκέψη του και η προοπτική της Μπαρτσελόνα.

Όλα αυτά, μέχρι να αναλάβει δράση ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και το επιτελείο του…

«Πράσινος ο παικταράς»

Ο Σέρβος κόουτς είχε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του αλλά και σε όλα όσα είχε «χτίσει» πίσω στην Αθήνα. Ήρθε σε επαφή με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους χρησιμοποιώντας το ενισχυμένο brand name του Παναθηναϊκού, που μόλις είχε στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης για 4η φορά στην ιστορία του, και συνάμα το δικό του όνομα.

Η προοπτική του Παναθηναϊκού, το όνομα του Ομπράντοβιτς, αλλά και τα χρήματα που προσέφερε ο σύλλογος για να τον αποκτήσει, παρά το γεγονός πως -θεωρητικά- είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να ολοκληρωθεί το ρόστερ για την ερχόμενη σεζόν, φαίνεται πως «έψησαν» τον Σάρας για να επιστρέψει στην Ευρώπη.

Πλην του Ομπράντοβιτς, σπουδαίο ρόλο στην συμφωνία έπαιξε φυσικά η διάθεση του Παύλου και του Θανάση Γιαννακόπουλου για άλλη μια οικονομική υπέρβαση στο όνομα της πρόοδου και της διατήρησης των «σκήπτρων» σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά και ο -τότε μάνατζερ της ομάδας- Μάνος Παπαδόπουλος.

Ο νυν πρόεδρος της ΚΑΕ, έπαιξε επιτελικό ρόλο στην πραγματοποίηση της συμφωνίας, καθώς όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα της εποχής, η παρουσία του στη Μαδρίτη για το Ευρωμπάσκετ, βοήθησε στην προσέγγιση και στο κλείσιμο της συμφωνίας με τον Σάρας, προλαβαίνοντας τις αντίστοιχες κινήσεις του Ολυμπιακού.

Υποδοχή που θα (του) μείνει αξέχαστη!

Κάπως έτσι φτάσαμε στην 27η Σεπτεμβρίου του 2007. Εκείνο το απόγευμα, η πτήση του «πράσινου» πλέον, Σάρας Γιασικεβίτσιους προσγειωνόταν στην Αθήνα.

Την ώρα που ο Σάρας βρισκόταν στους αιθέρες, μια τεράστια γιορτή προετοιμαζόταν στο έδαφος. Οι μετρήσεις της εποχής κάνουν λόγο για 2.000 και πλέον φίλους της ομάδας, οι οποίοι έφτασαν στα Σπάτα προκειμένου να υποδεχθούν το νέο αστέρι της ομάδας και να του δώσουν να καταλάβει ότι έκανε την σωστή επιλογή.

Ο Λιθουανός εμφανίστηκε φορώντας το… σωστό κασκόλ αυτή τη φορά. Αξεσουάρ το οποίο δεν έβγαλε για πολύ καιρό από πάνω του, βοηθώντας τα μέγιστα στην κατάκτηση επτά τίτλων στα 4 χρόνια της παρουσίας του στο «πράσινο» ρόστερ (3 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα, 1 ευρωπαϊκό).

Όσο για την υποδοχή; Ο ίδιος αναπολεί μέχρι σήμερα όλα όσα έζησε εκείνο το απόγευμα της 27ης Σεπτεμβρίου: «Από που να αρχίσω και που να τελειώσω! Σίγουρα δεν θα ξεχάσω ποτέ την υποδοχή στο αεροδρόμιο όταν ήρθα στην ομάδα. Ήταν κάτι το απίστευτο», είπε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.