ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

Βάντσικ: «Να φέρει και άλλους σαν τον Μπεργκ»

Το «βουνό» του Παναθηναϊκού, ο Γιόζεφ Βάντσικ μίλησε στην «Press Time», για την φετινή πορεία του «τριφυλλιού», τον Αναστασίου, τον Μπεργκ αλλά και για το «0-3» στο Φάληρο.

Βάντσικ: «Να φέρει και άλλους σαν τον Μπεργκ»

Επίσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Γιάννη Αλαφούζου, αλλά και ποιες θα πρέπει να είναι κατά τη γνώμη του οι προσθήκες στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, ούτως ώστε να διεκδικήσει του χρόνου το πρωτάθλημα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Βάντσικ στην «Press Time»:

Γιόζεφ, ποια είναι η γνώμη σου για τον Παναθηναϊκό αυτής της χρονιάς;

Αποκλειστικό: Τι λέει ο διαιτητής του ΑΕΚ-Παναθηναϊκός για το πέναλτι στον Κώτσιρα
Αποκλειστικό: Τι λέει ο διαιτητής του ΑΕΚ-Παναθηναϊκός για το πέναλτι στον Κώτσιρα 26.234 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

«Ο φετινός Παναθηναϊκός στην αρχή της σεζόν μας δημιουργούσε έναν φόβο, επειδή ήταν μια καινούργια ομάδα και παρουσίαζε μια αστάθεια στον πρώτο γύρο. Στην συνέχεια απέδειξε ότι είναι μια πολύ καλά δουλεμένη ομάδα και όσο περνούσε ο καιρός έπαιζε καλύτερο ποδόσφαιρο και αποκτούσε σταθερότητα. Ο Παναθηναϊκός του δεύτερου γύρου έδειξε έτοιμος για να κάνει και πάλι πρωταθλητισμό στην Super League!.

Φέτος, επέστρεψε στην ομάδα η ηρεμία και η σωστή νοοτροπία, οι παίκτες έπαιξαν στις θέσεις τους και γενικά μου άρεσε πολύ ο Παναθηναϊκός, ειδικά στον δεύτερο γύρο. Ο προπονητής έκανε «ροτέισον» και του «βγήκαν» όλα. Φάνηκε η πολύ καλή δουλειά που έγινε. Μακάρι με 3 κινήσεις το καλοκαίρι να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικός ο Παναθηναϊκός, να φέρει κι άλλους ποδοσφαιριστές όπως ο Μπεργκ, ο οποίος είναι ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα του ελληνικού πρωταθλήματος!».

Προβλέπεις, δηλαδή, ότι τη νέα χρονιά η ομάδα θα «χτυπήσει» τον τίτλο, αν παίξει όπως λες, τόσο καλά όσο στον δεύτερο γύρο, από την αρχή;

«Αν πάρει τη νέα χρονιά 3 ή 4 παίκτες τέτοιου επιπέδου, θα φτιάξει μια μεγάλη ομάδα. Θα αλλάξει επίπεδο. Αν πήγε τόσο καλά αυτή τη σεζόν με αρκετούς νεαρούς στην σύνθεση του και γεμίσει το ρόστερ του με παίκτες που θα κάνουν λίγο ακόμα την διαφορά, ο Παναθηναϊκός θα κάνει μια καλύτερη πορεία. Αν παίξει όπως στον δεύτερο γύρο, μακάρι να «χτυπήσει» στα ίσια και τον τίτλο του πρωταθλητή!

Οι μεγάλες ομάδες, όπως η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα, η Μπάγερν, η Γιουβέντους, η Μίλαν και άλλες, αν δεν κατακτούν τον τίτλο στις χώρες τους, αυτό θεωρείται χάσιμο χρόνου. Ο Παναθηναϊκός σήκωσε το Κύπελλο Ελλάδος και με τις συνθήκες που υπήρχαν σίγουρα είχε μια πετυχημένη χρονιά. Με τόσο χαμηλό μπάτζετ, κατάφερε να δημιουργήσει μια πολύ καλή ομάδα για τα ελληνικά δεδομένα».

Ο Γιάννης Αναστασίου και το επιτελείο του πήραν τα εύσημα για την δουλειά τους από όλους. Κάποιοι βιάσθηκαν, βέβαια, να τον κρίνουν και έπεσαν έξω. Το σχόλιο σου;

«Ο καθένας έχει την δική του γνώμη και όλοι εμείς είμαστε ή γινόμαστε προπονητές και νομίζουμε ότι ξέρουμε καλύτερα τα πράγματα, ο ένας από τον άλλον. Η ομάδα του φετινού Παναθηναϊκού διαθέτει ένα πάρα πολύ καλό τιμ. Η διοίκηση εμπιστεύτηκε αυτό το τιμ και έπραξε πολύ σωστά.

Από τον γυμναστή, τους άλλους συνεργάτες του Γιάννη Αναστασίου και τον ίδιο, φαίνεται ότι έγινε πολύ καλή δουλειά. Η ομάδα έχει καλά τρεξίματα στο γήπεδο. Το τιμ αυτό είναι ένα πολύ καλό σύνολο και ο προπονητής θεωρείται πολύ επιτυχημένος. Μακάρι να αφήσει η διοίκηση να συνεχισθεί αυτή η δουλειά για πιο πολύ καιρό και να μην βιάζονται.

Από την Ακαδημία θα πρέπει κάθε ομάδα να προωθεί και να αναδεικνύει 2 ή 3 νεαρούς ποδοσφαιριστές. Ο Παναθηναϊκός το έχει αυτό και αν μπορείς να συμπληρώνεις αυτό το έμψυχο υλικό με κάποιες καλές μεταγραφές, πιο πολλών ποιοτικών παικτών στο επίπεδο του Μπεργκ, θα ανέβει και η ποιότητα της ομάδας».

Μίλησες λίγο πριν, Γιόζεφ, για 3 ποιοτικές μεταγραφές. Σε ποιες θέσεις;

«Ο Μπεργκ τους «βγήκε». Αν πάρει π.χ. ένα στόπερ τύπου «Χένρικσεν», αν ο Μπεργκ θεωρηθεί ένας «2ος Βαζέχα» και έρθει ένα καλό χαφ και άλλος ένας τέτοιος παίκτης σε άλλη θέση της ενδεκάδας, θα μπορούν να μαθαίνουν περισσότερα πράγματα από αυτούς οι πιο νεαροί παίκτες. Θα βρίσκουν κίνητρο και η ποιότητα της ομάδας θα βελτιώνεται».

Δικαιωμένος αισθάνεται και ο πρόεδρος της ΠΑΕ, ο Γιάννης Αλαφούζος, από την εξέλιξη των πραγμάτων στον Παναθηναϊκό, που πέρσι «ψαχνόταν», αλλά, φέτος, βρήκε τον δρόμο του. Συμφωνείς με το συμπέρασμα;

«Βέβαια! Χωρίς να υπάρχουν λεφτά, αυτό που πέτυχαν φέτος ήταν πολύ καλό και για τον Παναθηναϊκό και για τον κόσμο. ΟΙ φίλαθλοι ήρθαν πιο κοντά στην ομάδα, δεν της γύρισαν την πλάτη και την βοήθησαν, την στήριξαν στην προσπάθεια της και στις δύσκολες στιγμές της.

Χωρίς φιλάθλους δεν υπάρχει ποδόσφαιρο. Ειδικά οι πρωτοκλασάτες ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός πρέπει να έχουν γεμάτες εξέδρες. Γι’ αυτό το ποδόσφαιρο είναι το καλύτερο και το δημοφιλέστερο άθλημα στον πλανήτη».

Σαν παλαιότερος, έχεις κάθε δικαίωμα να κρίνεις το «next big thing» .κάτω από την «πράσινη» εστία, τον Στέφανο Καπίνο, ένα παιδί που συνεχίζει την παράδοση του Παναθηναϊκού στους τερματοφύλακες. Λοιπόν;

«Ο Καπίνο είναι ένας ταλαντούχος τερματοφύλακας. Κέρδισε την εμπιστοσύνη του προπονητή του και παίζει. Το ταλέντο το διέθετε από την αρχή. Ίσως, του έλειπε η σταθερότητα, αλλά, βλέπω ότι όσο παίρνει παιχνίδια, αποκτά εμπειρία αλλά και σταθερότητα κάτω από τα δοκάρια.

Εύχομαι να συνεχίσει όπως τώρα. Έχει πολύ καλό μπόι και πολλά προσόντα. Είναι πολύ καλός στην γραμμή και αν βελτιώσει τις εξόδους του, θα γίνει πολύ καλύτερος τερματοφύλακας!».

Ο κόσμος σε λατρεύει και η δουλειά που κάνεις σε τεχνικό επίπεδο σε έχει, ήδη, καθιερώσει στην ποδοσφαιρική πιάτσα. Θα σε ρωτήσω με μια φράση: θέλεις να γυρίσεις στον Παναθηναϊκό;

«Εγώ τι να πω; Αγαπάω πολύ τον Παναθηναϊκό και πάντα θα τον αγαπάω! Είναι ένα μεγάλο «κομμάτι» της ζωής και της καριέρας μου. Πάντοτε θα τον έχω στην καρδιά μου. Σήμερα διαθέτει ένα πολύ καλό προπονητικό τιμ και εγώ είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από την συνεργασία μου με τους ανθρώπους του Πανελευσινιακού. Τους δυο προέδρους του, τον κ.Γιαλιά και τον κ.Παπαδάκη και όλο το επιτελείο.

Θέλω να πω μπράβο και στους δυο, γιατί καταβάλουν τεράστια προσπάθεια για να φθάσει ο Πανελευσινιακός όσο πιο ψηλά είναι δυνατόν. Δυο χρόνια στην Ελευσίνα δεν έχω το παραμικρό παράπονο».

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον τίτλο με πολλούς βαθμούς διαφορά στο πρωτάθλημα. Ήταν τόσο καλύτερος από τον Παναθηναϊκό;

«Η διαφορά που είχε ο Ολυμπιακός από τον Παναθηναϊκό, από την αρχή της σεζόν ήταν οι μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες του και το υψηλότερο μπάτζετ, που του πρόσφερε την πολυτέλεια να διαθέτει πιο πολλές λύσεις. Αν έλειπε ένας παίκτης, για κάποιον λόγο, υπήρχαν δυο και τρεις από πίσω για να τον αντικαταστήσουν. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει τόσο μεγάλο ρόστερ, όμως, θα το πω ξανά: στον δεύτερο γύρο, όταν η ομάδα μονταρίστηκε καλύτερα, έδειξε έτοιμος για πολύ μεγαλύτερα πράγματα.

Όταν έβγαινε ένας βασικός παίκτης του ήταν πιο δύσκολο να καλύψει ένα κενό, αλλά, στην πορεία βρήκε τον ρυθμό του, έκανε ροτέισον και «δημιούργησε» λύσεις. Ο Ολυμπιακός τις είχε αυτές τις λύσεις από το ξεκίνημα και δεν αντιμετώπιζε προβλήματα, αν θα απουσίαζαν ένας ή δυο βασικοί ποδοσφαιριστές του».

Το 0-3 του σταδίου Καραϊσκάκη δεν δικαιολόγησε, πάντως, αυτή την βαθμολογική διαφορά.

«Δεν μπορούμε να πούμε εκ των υστέρων αν άξιζε ή δεν άξιζε τον τίτλο ο Ολυμπιακός με τόση διαφορά. Ας μην μπούμε σε αυτήν την διαδικασία. Ας κοιτάξουμε μπροστά και ας ασχοληθούμε μόνο με την δική μας ομάδα. Ο Ολυμπιακός κέρδιζε τα παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός δεν είχε σταθερότητα στην αρχή και ο αντίπαλος ξέφυγε νωρίς στην βαθμολογία. Γι’ αυτό και το πρωτάθλημα ήταν, ουσιαστικά, τελειωμένο από τα μισά της χρονιάς.

Ελπίζω ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί! Ο Παναθηναϊκός του δεύτερου γύρου, το λέω για 3η φορά, μπορούσε να «χτυπήσει» τον τίτλο ή τουλάχιστον θα ήταν πολύ πιο κοντά στην βαθμολογία, θα δυσκόλευε περισσότερο αυτόν τον Ολυμπιακό και το πρωτάθλημα θα εμφάνιζε πιο μεγάλο ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι τη νέα χρονιά θα είναι αλλιώς!».

Για την ακαδημία τερματοφυλάκων που έχει είπε:

«Υπάρχουν καλοί τερματοφύλακες και στην Ακαδημία μου, όπως και στην Ελευσίνα. Στα Βριλήσσια συνεργαζόμαστε με τον κ. Μανίκα και τον Κένταυρο. Στην Ελλάδα είναι πολλά τα ταλέντα και θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Εμείς κάνουμε πολύ καλή δουλειά και έχουμε γιατρό κάθε μέρα στην Ακαδημία».

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.