ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Η συνήθεια που έγινε λατρεία!

Κόντρα στα προγνωστικά, με τα προβλήματα να είναι πολλά και αρκετούς να τον έχουν… τελειωμένο, ο Παναθηναϊκός έκανε αυτό που κάνει πάντα κάθε χρόνο στο ΣΕΦ. Νίκη 65-67 επί του Ολυμπιακού και τώρα… ΟΑΚΑ!

Η συνήθεια που έγινε λατρεία!

Οι «πράσινοι» είχαν τον Ολυμπιακό στα σχοινιά για περίπου 38 λεπτά, τα πολλά λάθη στην επίθεση έβαλαν τους γηπεδούχους στο παιχνίδι, ωστόσο απονεμήθηκε δικαιοσύνη, στο τέλος, παρότι ο Παναθηναϊκός είχε τάσεις αυτοκτονίας.

Λάσμε και Διαμαντίδης συνεπικουρούμενοι από Μαυροκεφαλίδη και Γκιστ έριξαν στο καναβάτσο τους Πειραιώτες, οι οποίοι ήταν έτοιμοι για πάρτι τίτλου στο γήπεδο τους. Πλέον η σειρά μεταφέρεται στο ΟΑΚΑ την Τετάρτη, όπου ο Παναθηναϊκός θα έχει την ευκαιρία να σηκώσει άλλη μια κούπα μπροστά στον κόσμο του.

Το ματς

Σκάει το… μπαμ με Μαρίνκοβιτς!
Σκάει το… μπαμ με Μαρίνκοβιτς! 24.842 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Οι «πράσινοι» άρχισαν το ματς με τους Ούκιτς, Λάσμε, Διαμαντίδη, Γκιστ και Ματσιούλις, ενώ οι γηπεδούχοι με Σίμονς, Πρίντεζη, Σπανούλη, Μάντζαρη και Λοτζέσκι.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο δυνατά στο ματς και με Διαμαντίδη και Λάσμε προηγήθηκε με 0-4 στο 1ο λεπτό της αναμέτρησης. Αντίθετα οι γηπεδούχοι είχαν νευρικότητα, αφού Σπανούλης και Μάντζαρης είχαν κάνει δυο λάθος πάσες στις πρώτες επιθέσεις του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός με δυο συνεχόμενα καρφώματα του Σίμονς ισοφάρισε γρήγορα σε 4-4,αλλά με τρίποντο του Γκιστ (7.26) οι «πράσινοι» πέρασαν μπροστά με 4-7. Ο Λοτζέσκι στη συνέχεια με τρεις βολές ισοφάρισε σε 7-7 για τον Ολυμπιακό.

Η πίεση των «ερυθρολεύκων» ανάγκασε σε δυο λάθη τους Ούκιτς και Διαμαντίδη, με τον Ολυμπιακό να περνάει για πρώτη φορά με 9-7, ωστόσο τα λάθη διαδέχτηκαν το ένα το άλλο και για τις δυο ομάδες, με το 9-7 να παραμένει στα 5.45.

Οι γηπεδούχοι κατάφεραν με την είσοδο του Ντάνστον να πάρουν προβάδισμα με 14-11, ωστόσο με ένα σερί 6-0 ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 14-17, με τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη να σκοράρει 4 αναπάντητους πόντους, όλους από βολές.

Ο Ολυμπιακός είχε προβλήματα στην επίθεση από την καλή άμυνα του Παναθηναϊκού, ο οποίος είχε διάθεση και όρεξη στην πρώτη περίοδο. Ο Μαυροκεφαλίδης δεν εκμεταλλεύθηκε τις δυο ελεύθερες βολές από την τεχνική ποινή που χρεώθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, στα 30.3 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του δεκάλεπτου.

Ο Μαυροκεφαλίδης όμως μετά από πάσα του Διαμαντίδη σκόραρε διαμορφώνοντας το 16-19 της πρώτης περιόδου, με τον Παναθηναϊκό να στέλνει το μήνυμα ότι ήρθε για να παλέψει απόψε στο ΣΕΦ.

Ο Γιάνκοβιτς μετά από ατομική προσπάθεια κέρδισε το φάουλ και τις δυο βολές στην αρχή της δεύτερης περιόδου. Με ½ βολές του Γιάνκοβιτς και ένα τρίποντο του Διαμαντίδη, ο Παναθηναϊκός πέρασε με 16-23, 9.07 πριν τη λήξη του ημιχρόνου.

Ο Λάσμε κόντεψε να γκρεμίσει τη μπασκέτα του Ολυμπιακού με κάρφωμα με τον Παναθηναϊκό να προηγείται με 16-25 και τον προπονητή του Ολυμπιακού να καλεί εσπευσμένα τάιμ άουτ, 8.34 πριν το τέλος του ημιχρόνου.

Ο Γιάνκοβιτς με τρίποντο έδωσε προβάδισμα 12 (16-28) πόντων στον Παναθηναϊκό, ο οποίος φανερά πατούσε καλύτερα στο παρκέ. Ο Ντάνστον με ½ βολές μείωσε σε 17-28, 7.22 πριν το τέλος.

Η αποκάλυψη των «πρασίνων», ο Βλάντο Γιάνκοβιτς έδωσε προβάδισμα 10 πόντων στο «τριφύλλι» (21-32), στα μισά της δεύτερης περιόδου. Με μια βολή του Σπανούλη, οι γηπεδούχοι μείωσαν σε 22-32, 5.33 πριν το ημίχρονο, ωστόσο ο Παναθηναϊκός είχε τον πλήρη έλεγχο του αγώνα. Κάποια λάθη του «τριφυλλιού» ανάγκασαν τον Φραγκίσκο Αλβέρτη να πάρει τάιμ άουτ, 5.10 πριν τη λήξη του ημιχρόνου, με το σκορ να έχει κολλήσει στο 22-32 και την κατοχή της μπάλας στον Ολυμπιακό.

Ο Σλούκας με ντράιβ θα μειώσει στους 8 (24-32) μετά από πολύ ώρα για τον Ολυμπιακό, 3.57 για το ημίχρονο. Ο Ματσιούλις θα κερδίσει στη συνέχεια τρεις βολές μετά από φάουλ του Περπέρογλου, διαμορφώνοντας το 24-35, στα 3.49.

Με εντυπωσιακό καλάθι του Διαμαντίδη οι «πράσινοι» διεύρυναν τη διαφορά ξανά (26-39), ωστόσο το 3ο φάουλ του Λάσμε στα 1.36, πριν τη λήξη του ημιχρόνου, πάγωσε τον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Με τέσσερις συνεχόμενους πόντους από τον Ντάνστον ο Ολυμπιακός μείωσε σε 30-39, αλλά καλάθι του Ματσιούλις, οι «πράσινοι» ξαναπήραν διαφορά 11 πόντων (30-41), 35 δεύτερα πριν τη λήξη.

Ο Σλούκας θα κάνει μεταφορά μπάλας και θα δώσει την τελευταία επίθεση στον Παναθηναϊκό, ο οποίος θα την εκμεταλλευθεί με τον Κάρι ο οποίος με λέι απ θα διαμορφώσει στα 3,4΄΄ το 30-43, σκορ με το οποίο πήγαν οι δυο ομάδες στα αποδυτήρια.

Με όπλο την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση ο Παναθηναϊκός μπήκε στο δεύτερο μέρος με στόχο να διατηρήσει τη διαφορά η να την ανεβάσει περισσότερο. Ο Πρίντεζης θα αστοχήσει στην πρώτη επίθεση του Ολυμπιακού, ωστόσο και ο Παναθηναϊκός τον μιμήθηκε αμέσως μετά.

Τα εκατέρωθεν λάθη των δυο ομάδων στα πρώτα δευτερόλεπτα της τρίτης περιόδου, ήταν δείγμα της νευρικότητας που επικρατούσε. Το ρόδι έσπασε ο Πρίντεζης με δυο βολές, κάνοντας το 32-43, 8.30 πριν τη λήξη της περιόδου.

Η νευρικότητα του Παναθηναϊκού εμφανίστηκε και στην επόμενη επίθεση καθώς η μπάλα έμεινε στα χέρια του Μαυροκεφαλίδη, αλλά ο Μάντζαρης με έρμπολ σε σουτ τριών πόντων δεν κατάφερε να μειώσει και άλλο τη διαφορά.

Ο Ματσιούλις με καλάθι μετά από επιθετικό ριμπάουντ, διαμόρφωσε το 32-45 στα 7.23, οι «πράσινοι» έπαιζαν δυνατά και δεν άφηναν τους αντιπάλους τους να βάλουν εύκολο καλάθι, αλλά με τρίποντο του Κόλινς ο Ολυμπιακός μείωσε σε 35-45, αλλά ο Μαυροκεφαλίδης άμεσα σκόραρε με φόλοου για το 35-47.

Το ματς απέκτησε μια άγρια ομορφιά με τον Μαυροκεφαλίδη να ξανασκοράρει κάνοντας το 35-49, πανηγυρίζοντας το, έντονα, φτάνοντας τους 10 πόντους, 4.17 πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου.

Με ένα 8-0 από Κόλινς και Λοτζέσκι ο Ολυμπιακός μείωσε σε 6 (43-49), 2.30 πριν τη λήξη της περιόδου, βάζοντας φωτιά στο ματς, κάνοντας το και πάλι ντέρμπι. Οι γηπεδούχοι εκμεταλλευτήκαν τα άστοχα σουτ από Μαυροκεφαλίδη Φώτση και Ματσιούλις μειώνοντας τη διαφορά κάτω από τους 10, μετά από πολύ ώρα.

Το κρύο αίμα των Αντώνη Φώτση και Δημήτρη Διαμαντίδη, έδωσαν  προβάδισμα στον Παναθηναϊκό με 12 (43-55), αλλά ο Λοτζέσκι μείωσε με φόλοου σε 45-55, 27 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου.

Με δύο βολές του Λάσμε ο Παναθηναϊκός έκλεισε την περίοδο με 45-57, μένοντας 10 λεπτά μακριά από ένα μεγάλο διπλό.

Με λάθος ξεκίνησε η τελευταία περίοδος για τον Παναθηναϊκό, όταν ο Λάσμε πάτησε την τελική γραμμή, δίνοντας την κατοχή στον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός μείωσε στην επόμενη φάση σε 47-57, ωστόσο ο Λάσμε επανέφερε τη διαφορά στους 12 (47-59).

Εκνευρισμός και λάθη είχαν κυριεύσει τον Ολυμπιακό στα πρώτα λεπτά, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν το εκμεταλλεύθηκε αυτό, κρατώντας τους γηπεδούχους μέσα στο ματς. Στα 7.06 ο Σλούκας κέρδισε φάουλ και πήγε στη γραμμή των βολών, αλλά αστόχησε και στις δυο, δείγμα της νευρικότητας των γηπεδούχων.

Οι δύο ομάδες είχαν κολλήσει στο 49-59 για κάμποσα λεπτά (από το 8.37), με τον Πρίντεζη να σκοράρει στα 6.30, κατεβάζοντας τη διαφορά στους 8 (51-59), αλλά και πάλι ο Λάσμε από την κορυφή της ρακέτας θα σκοράρει για το 51-61.

Ο Ντάνστον θα σπαταλήσει άλλες δύο βολές για τον Ολυμπιακό, ο Μάντζαρης θα αποβληθεί με 5 φάουλ στα 5.46 και ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού Λάσμε με δίποντο θα διαμορφώσει το 51-63, 5.12 πριν το τέλος του αγώνα.

Η ομάδα του Αλβέρτη παρότι είχε πολλά περισσότερα λάθη (17 έναντι 12) είχε συνεχώς τη διαφορά με τον Ολυμπιακό να μην μπορεί να μειώσει. Ο Διαμαντίδης με μια στις δυο ελεύθερες βολές στα 4.31, ανέβασε και άλλο τη διαφορά (51-64).

Ο Πρίντεζης πήγε στη γραμμή των βολών μετά από φάουλ του Φώτση κάνοντας το 53-64. Ο Παναθηναϊκός έξυπνα πήγαινε στις βολές και κρατούσε τη διαφορά παλεύοντας σε κάθε φάση. Ο Ματσιούλις με δυο βολές διαμόρφωσε το 53-66, 3.34 πριν τη λήξη του αγώνα.

Ο Σλούκας με πέντε συνεχόμενους πόντους μείωσε τη διαφορά σε 8 (58-66), 2.32 για τη λήξη, υπενθυμίζοντας στους «πράσινους» ότι το ματς δεν είχε ακόμα τελειώσει. Ο Λάσμε θα σταθεί άτυχος αφού θα αστοχήσει από πλεονεκτική θέση, αλλά το λάθος του Λοτζέσκι θα επαναφέρει την κατοχή στο «τριφύλλι».

Ο Λάσμε θα κάνει βήματα στα 1.37 και ο Ολυμπιακός πήγε στη γραμμή των ελευθέρων βολών, με τον Πρίντεζη να ευστοχεί στη μία, κάνοντας το 59-66. Ο Διαμαντίδης θα αστοχήσει σε τρίποντο και ο Ντάνστον στα 57 δευτερόλεπτα θα ρίξει και άλλο τη διαφορά (61-66).

Η ομάδα του Αλβέρτη έχασε την συγκέντρωση της στα τελευταία λεπτά ειδικά στην επίθεση, δίνοντας στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να επιστρέψει σε ένα ματς που έμοιαζε χαμένο.

Ο Διαμαντίδης θα κάνει βήματα γλιστρώντας στο παρκέ, στα 37 δεύτερα, με τον Ολυμπιακό να έχει πάλι την κατοχή της μπάλας και με τον Ντάνστον μείωσε και άλλο σε 63-66 με ένα σερί 10-0.

Ο Αλβέρτης πήρε τάιμ άουτ για να δώσει οδηγίες στους παίκτες του, ο Γκιστ κέρδισε το φάουλ στα 23.6 δευτερόλεπτα, με τον Αμερικάνο να αστοχεί και στις δύο, ο Σλούκας αστόχησε σε τρίποντο, πήρε το επιθετικό ριμπάουντ αλλά ο Γκιστ με τάπα δεν τον άφησε να μειώσει στον πόντο.

Ο Μπαρτζώκας πήρε τάιμ άουτ στα 10 δευτερόλεπτα, επαναφέροντας τη μπάλα απ’ έξω, ο Σλούκας σκόραρε από την επαναφορά αμέσως κάνοντας το 65-66. Ο Παναθηναϊκός έκανε την επαναφορά, ο Ολυμπιακός άργησε να κάνει το φάουλ, στέλνοντας τον Λάσμε στις βολές στα 2.5 δεύτερα.

Ο Γκαμπονέζος ευστόχησε στη δεύτερη, ο Σπανούλης αστόχησε και το ματς τελείωσε με 65-67, με τον Παναθηναϊκό να θριαμβεύει μέσα στο ΣΕΦ, για μια ακόμη φορά.

Τα δεκάλεπτα: 16-19, 30-43, 45-57, 65-67

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πετγουεί, Σερμαντίνι, Ντάνστον 15, Σπανούλης 1, Περπέρογλου 4, Παπαπέτρου, Σλούκας 11(1), Κόλινς 5(1), Σίμονς 4, Λοτζέσκι 14(2), Πρίντεζης 11, Μάντζαρης

Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Μπράμος, Κάρι 2, Φώτσης 3(1), Ούκιτς, Λάσμε 17, Μαυροκεφαλίδης 10, Διαμαντίδης 13(2), Παππάς, Γιάνκοβιτς 8(1), Ματσιούλις 9, Ράιτ

Γιάννης Μιχαλάκης

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.