Με δεδομένο (όσο μπορεί να είναι αυτό), πως μόνο ο Τζέιμς Γκιστ θα παραμείνει στο ρόστερ από τους ξένους, οι «πράσινοι» χρειάζονται πέντε παίκτες για να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό ρόστερ ενόψει της επόμενης χρονιάς και όχι μόνο.
Να τα πάρουμε με τη σειρά…
Περιφέρεια
Στην περιφέρεια θα πέσει το βάρος, καθώς οι γκαρντ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά μιας ομάδας μπάσκετ. Από κει ξεκινάν και τελειώνουν όλα.
Διαμαντίδης, Παππάς, Μποχωρίδης, είναι οι δεδομένοι, με τον κάθε έναν να έχει το ρόλο του. Ο αρχηγός λογικά θα μείνει ενεργός για έναν ακόμη χρόνο, με περιορισμένο χρόνο συμμετοχής. Νίκος Παππάς και Λευτέρης Μποχωρίδης θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες (ειδικά ο δεύτερος), ωστόσο θα πρέπει να πλαισιωθούν από δύο ποιοτικούς αθλητές.
Νικ Καλάθης και ένας ακόμα
Ο Παναθηναϊκός κάνει μεγάλη προσπάθεια να φέρει πίσω τον Νικ Καλάθη, ο οποίος ναι μεν μένει ελεύθερος από το Μέμφις ωστόσο έχει εκφράσει την επιθυμία του να συνεχίσει να αγωνίζεται στις ΗΠΑ.
Όπερ σημαίνει πως οι «πράσινοι» θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου τον Καλάθη, εκτός αν ο ίδιος αποφασίσει να ενεργοποιήσει το προσύμφωνο που έχει συνάψει με τον Παναθηναϊκό και έρθει άμεσα στην Ελλάδα.
Μαζί με τον Καλάθη (αν αποκτηθεί βέβαια), χρειάζεται και ένας ακόμα καλός περιφερειακός, με έφεση στο σκοράρισμα, με καλό τρίποντο και σχετικά συνεπής στα αμυντικά του καθήκοντα. Υπάρχουν καλοί παίκτες και σε Ευρώπη και ΗΠΑ, σε τιμές προσιτές για τα δεδομένα του Παναθηναϊκού, αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει η σωστή επιλογή, από τον κατάλληλο άνθρωπο.
«Ημίψηλοι»
Βλάντο Γιάνκοβιτς και Βασίλης Χαραλαμπόπουλος θεωρούνται δεδομένοι στο «πράσινο» ρόστερ, ωστόσο όπως φάνηκε και φέτος, σε αυτή τη θέση «πόνεσε» η ομάδα, καθώς ο μεν Γιάνκοβιτς τραβούσε… κουπί συνεχώς χωρίς ουσιαστικό συμπαραστάτη, ενώ ο Χαραλαμπόπουλος δεν πήρε ευκαιρίες.
Δύο τα τινά…
Ο Βλάντο κρατάει τη μία θέση του σμολ φόργουορντ. Από κει και πέρα, μένει να φανεί ποια θα είναι η απόφαση του νέου προπονητή, όσον αφορά τον Χαραλαμπόπουλο. Τουτέστιν, η τον «βαφτίζει» βασικό γρανάζι της ομάδας, δίνοντάς του ρόλο, χρόνο και ευθύνες, η ο Παναθηναϊκός προχωράει στην απόκτηση ενός «τριαριού», με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον Γιάνκοβιτς (πχ σαν τον Ματσιούλις).
Ανεξάρτητα ποια είναι η γνώμη του καθενός, για τον αν πρέπει να αποκτηθεί παίκτης η να δοθεί η ευκαιρία στον Χαραλαμπόπουλο, η απόφαση θα παρθεί από τον προπονητή, η οποία θα «επηρεαστεί» και από την στάση της διοίκησης (φάιναλ φορ Ευρωλίγκας και αξιοποίηση νέων δεν πάνε πάντα μαζί…).
Φροντ λάιν
Μετά την περιφέρεια εδώ βρίσκεται το δεύτερο σημείο αναφοράς του Παναθηναϊκού. Δεδομένος θεωρείται μόνο ο Αντώνης Φώτσης, αφού οι υπόλοιποι «παίζονται». Συγκεκριμένα, ο Μπατίστα λογικά θα αποτελέσει παρελθόν, ενώ ο Μαυροκεφαλίδης μένει ελεύθερος, έχοντας εκφράσει την επιθυμία του να παραμείνει στην ομάδα, ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει κάτι, αφού προτεραιότητα έχει ο προπονητής.
Η άλλη περίπτωση ακούει στο όνομα Τζέιμς Γκιστ. Ο αμερικάνος είναι ο μοναδικός ξένος που θέλει να κρατήσει ο Παναθηναϊκός, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο δεδομένα όσο παρουσιάζονται.
Πρώτον, ο Γκιστ επανέρχεται στη δράση τον Δεκέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι ο νέος προπονητής, θα πρέπει να δεχθεί και συνάμα να πάρει την ευθύνη, να προχωρήσει χωρίς το βασικό του «4αρι» στο πρώτο μισό της σεζόν, άρα θα «τρέξει» την ομάδα στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας χωρίς τον Αμερικάνο, όπως και στο πρώτο μισό του Ελληνικού πρωταθλήματος (θα χάσει λογικά το πρώτο ντέρμπι με Ολυμπιακό…).
Ποιος λοιπόν εγγυάται πως ο νέος προπονητής θα το αποδεχτεί αυτό αφενός και αφετέρου, υπάρχει και η… FIBA στη μέση, όπου μπορεί κάλλιστα να τιμωρήσει τον Γκιστ, αφού είναι υπότροπος και δύναται η παγκόσμια ομοσπονδία, να τον τιμωρήσει εκ νέου, με μεγαλύτερη ποινή…
Με αυτά τα δεδομένα όπως είναι διαμορφωμένα σήμερα, στη φροντ λάιν ο Παναθηναϊκός πρέπει να προχωρήσει σε τουλάχιστον τρεις κινήσεις.
Μετά τον Φώτση και αν μείνουν τελικά Γκιστ και Λουκάς, ο Παναθηναϊκός θα προχωρήσει σε μία ακόμα περίπτωση (τον Λάσμε πιθανώς), ωστόσο και εδώ υπάρχει ένα δίλλημα, που λέγεται… Γιώργος Παπαγιάννης.
Ο πιτσιρικάς έχει τρομερό ταλέντο και αν δε φύγει για την Αμερική, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν μπορεί να ανταπεξέλθει έχοντας μεγαλύτερο ρόλο, με ότι ρίσκο συνεπάγεται αυτό.
Αν φύγει ή αν αποφασιστεί να μείνει ξανά εκτός δωδεκάδας, τότε είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη η απόκτηση ενός ακόμα ψηλού… οικονομίας με περισσότερο επιθετικό προσανατολισμό.
Πέραν των προαναφερθέντων υπάρχει και το ενδιαφέρον για τον Αλέξανδρο Βεζένκοφ, ο οποίος μπορεί να προσφέρει στο «4», ωστόσο δεν μπορεί να αποτελέσει… αιχμή στη ρακέτα του Παναθηναϊκού, καθώς ναι μεν είναι ένα τεράστιο ταλέντο, ωστόσο δεν διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία, οπότε υπάρχει το ρίσκο του να χρειαστεί να «σκοτώσει» τη μία χρονιά, μέχρι να προσαρμοστεί, ενώ και το παράθυρο του ΝΒΑ, θα παραμένει πάντα ορθάνοικτο για τον ίδιο.
Ο ρόλος του προπονητή
Ναι προφανώς δεν υπάρχει προπονητής στην Ευρώπη που δεν θα ήθελε τον Καλάθη η τον εξελίξιμο και φέρελπι Βεζένκοφ στην ομάδα του, ωστόσο εκείνος θα πρέπει να δομήσει το ρόστερ, να μοιράσει τους ρόλους και να βάλει τις πινελιές και τη φιλοσοφία του, στο αγωνιστικό προφίλ του Παναθηναϊκού.
Η πρώτη προτεραιότητα είναι η απόκτηση του νέου προπονητή και από κει και πέρα θα πρέπει εκείνος να αποφασίσει για το τι θέλει να κάνει και κυρίως ποιους παίκτες θέλει να φέρει στην ομάδα.
🏀 Διάβασε όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ