ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Βασίλης Μοιρώτσος

Όταν καταργείς την λογική, το ποδόσφαιρο σε τιμωρεί

Ο Βασίλης Μοιρώτσος γράφει για την έλλειψη σεβασμού που δείχνει το τελευταίο διάστημα ο Γιάννης Αναστασίου απέναντι στο ίδιο το άθλημα, με «θύμα» τον Παναθηναϊκό.

Όταν καταργείς την λογική, το ποδόσφαιρο σε τιμωρεί

Το ποδόσφαιρο είναι δίκαιο άθλημα. Στο τέλος της ημέρας δικαιώνει τις σωστές και ποδοσφαιρικές λογικές ή στέλνει στον κάλαθο των αχρήστων όσα δεν ταιριάζουν στον σκοπό και στον τρόπο για τον οποίο… ανακαλύφθηκε. Βεβαίως, στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο έχει πάψει εδώ και χρόνια να είναι ένα δίκαιο άθλημα. Κερδίζει πάντα ο πιο «ισχυρός». Η λέξη μπαίνει σε εισαγωγικά διότι δεν αφορά τον ισχυρό αγωνιστικά. Πάμε παρακάτω.

Το ποδόσφαιρο θα σε τιμωρήσει όταν αποφασίζεις να κάνεις του κεφαλιού σου και δεν το σεβαστείς. Ο Γιάννης Αναστασίου έπαψε να το σέβεται από το ξεκίνημα της σεζόν. Και το ίδιο το άθλημα τον τιμωρεί με βραδιές όπως αυτές με την Γκαμπάλα και αυτή με τον Πανιώνιο. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού θέλησε με το στανιό να «μετατρέψει» τον Κουτρουμπή σε αμυντικό μέσο που θα προσφέρει ποιότητα. Δεν μπορεί να μην ήξερε πως αυτό το πράγμα δεν γίνεται. Θα μου πείτε, τι να κάνει, αφού ο Εσιέν… δεν μπορεί ακόμα και ο Λαγός μπορεί μόνο να κόβει; Θα σας πω πως ένας σωστός προπονητής πιάνει τους «από πάνω» και τους λέει «φέρτε μου αμυντικό χαφ». Κι αν δεν γίνει, παραιτείται.

Προσπαθεί ο Αναστασίου να «βαφτίσει» τον Ζέκα δεξιό μπακ, αφήνοντας έξω τον Μαρινάκη, για τον οποίο Μαρινάκη μόλις στο προηγούμενο ματς είχε δηλώσει τα καλύτερα. Μάλιστα. Και ο Ζέκα κάνει 9 από τα 14 λάθη της ομάδας στο πρώτο ημίχρονο. Δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται πως ο Πορτογάλος δεν θέλει να παίξει εκεί. Δύο εβδομάδες τι ακριβώς προετοίμαζε; Κάποιον άλλον; Ο Μαρινάκης, που αποθεώθηκε μετά την Καλλονή, γιατί μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο; Με το στανιό να κάνουμε τον Ζέκα δεξί μπακ, επειδή ο Μπούρμπος δεν μπορεί και κανείς δεν σκέφτηκε το καλοκαίρι πως δεν μπορεί, παρά του χρέωσαν τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό; Δηλαδή έναν χρόνο τώρα ο προπονητής δεν βλέπει πως ο Μπούρμπος δεν είναι παίκτης επιπέδου Παναθηναϊκού; Το έμαθε στα τέλη Αυγούστου;

Ο Παναθηναϊκός του Τερίμ μας τελείωσε
Ο Παναθηναϊκός του Τερίμ μας τελείωσε 1.458 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ο Αναστασίου είναι προπονητής που παίζει χωρίς εξτρέμ. Έχω λόγους να πιστεύω πως υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να είναι ο μοναδικός προπονητής στην Ευρώπη που παίζει χωρίς εξτρέμ. Προσπαθώ καιρό τώρα, μα αδυνατώ να βρω μία ομάδα που πέτυχε χωρίς να έχει καλούς ακραίους. Χωρίς παίκτες που ξεκινούν από το πλάι για να πάνε στο ένας εναντίον ενός, για να μπουν περιοχή, για να σεντράρουν καλά, για να σκοράρουν, για να δημιουργήσουν ρήγματα. Ο Παναθηναϊκός του Αναστασίου όχι μόνο δεν έχει καλούς ακραίους, αλλά δεν έχει καθόλου ακραίους, έπειτα από επιλογή του ίδιου του προπονητή του.

Στη Νέα Σμύρνη τιμωρήθηκε ο Παναθηναϊκός και πάλι για την κατάργηση της ποδοσφαιρικής λογικής που εφάρμοσε. Στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα λοιπόν, εκτός από ομάδα χωρίς εξτρέμ, παρουσιάστηκε και μια ομάδα χωρίς αμυντικό χαφ! Προκειμένου να κάνει πιο επιθετικό τον Παναθηναϊκό, ο Αναστασίου έβγαλε τον Λαγό, έπαιξε πάλι με 4-2-2-2 (που δέκα χρόνια να το εφαρμόζει, τίποτα δεν θα κάνει ο Παναθηναϊκός) και άφησε την ομάδα με αμυντικούς χαφ τον Ζέκα και τον Πράνιτς. Τους… βαφτίσαμε με λίγα λόγια κι αυτούς αμυντικούς μέσους. Ο Παναθηναϊκός αδυνατούσε ξανά να κάνει ευκαιρίες, το παιχνίδι φώναζε πως δεν γυρίζει, διότι ο Πανιώνιος δεν είναι Παναιτωλικός να ψάξει το δεύτερο γκολ και να αφήσει χώρους και το ποδόσφαιρο τιμώρησε και πάλι τους «πράσινους» και τον προπονητή τους.

Βασίλης Μοιρώτσος
Βασίλης Μοιρώτσος Ο Βασίλης Μοιρώτσος είναι γεννημένος στις 12 Σεπτεμβρίου 1984 και είναι αθλητικός συντάκτης. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα το 2004 ως ραδιοφωνικός παραγωγός στον ΣΠΟΡ FM 94,6. Παρέμεινε εκεί για 12 χρόνια, κάνοντας δεκάδες περιγραφές ελληνικών και ευρωπαϊκών αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ενώ πέρασε απ’ όλες τις ραδιοφωνικές «ζώνες» του σταθμού. Από το 2006 έως και το 2016 ήταν συντάκτης της εφημερίδας Sportday, καλύπτοντας ρεπορτάζ Α’ Εθνικής για 8 χρόνια, ενώ από το 2014 ανέλαβε το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού. Ακολούθησε η εφημερίδα Sportime από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως και τον Μάιο του 2018. Σήμερα είναι αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Sportal.gr και μέλος της αθλητικής συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Τα Νέα». Αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του panathinaikos24.gr.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.