ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Βασίλης Μοιρώτσος

Κοίτα να δεις που κάτι θ’ αξίζουν

Ο Βασίλης Μοιρώτσος είδε τον Παναθηναϊκό να κερδίζει στο Περιστέρι έχοντας τέσσερις νεοφερμένους στην ενδεκάδα του και ξεκαθαρίζει πως δεν «διαγράφει» κανέναν παίκτη από τον Νοέμβριο.

Κοίτα να δεις που κάτι θ’ αξίζουν

Συνηθίζουμε στην Ελλάδα να βγάζουμε άχρηστο έναν ποδοσφαιριστή με την πρώτη ματιά. Συνηθίζουμε, ακόμα περισσότερο, να βγάζουμε κάποιον παιχταρά με την πρώτη… ντρίπλα. Δεν υπάρχει υπομονή. «Άντρα θέλω, τώρα τον θέλω», που λέμε. Γίνεται μονομιάς άχρηστος ο Σάντσεθ, επειδή είδε απευθείας κόκκινη κάρτα στο πρώτο επίσημο ματς της σεζόν. Γίνεται άχρηστος ο Βέμερ, παρ’ όλο που στο πρωτάθλημα τον είδαμε τον Νοέμβριο και το δείγμα του μέχρι τότε ήταν απειροελάχιστο.

Είναι παιχταράς ο Τελάντερ επειδή δεν δέχτηκε γκολ από την «πυραυλοκίνητη» επίθεση της Ξάνθης και της Λιβαδειάς. Δεν μας κάνει ο Λουντ, διότι είναι αργός κι έχει παραπάνω κιλά. Μέτρο χρειάζεται. Σε όλες τις περιπτώσεις. Δεν είναι άχρηστος ο Σάντσεθ επειδή του «έκατσε» η κακιά στιγμή σε ένα κρίσιμο παιχνίδι, δεν είναι… Χένρικσεν ο Τελάντερ με δύο καλές εμφανίσεις.

Η ιστορία των μεταγραφών είναι διδακτική, αλλά μόνο στα λόγια. Στην πράξη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα, πιθανότατα για να έχουμε να πούμε μετά πως «τα έλεγα εγώ κι εσείς δεν με ακούγατε». Έχουμε δει παιχταράδες του Αυγούστου να γίνονται «παλτά» για τους χειμωνιάτικους μήνες κι έχουμε δει απογοητεύσεις της προετοιμασίας να εξελίσσονται σε ηγέτες .

Ο Παναθηναϊκός του Τερίμ μας τελείωσε
Ο Παναθηναϊκός του Τερίμ μας τελείωσε 1.438 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δεν χρειάζεται να γυρίσουμε στα χρόνια του Μπορέλι για να δώσουμε χειροπιαστό παράδειγμα. Ο Σανμαρτεάν ήξερε όσοι μπάλα ξέρουν όλα τα «δεκάρια» που αγωνίζονται αυτή τη στιγμή στο πρωτάθλημα, μα επειδή τον έλεγαν… Σανμαρτεάν προλάβαμε από Ιούλιο να τον βγάλουμε άχρηστο (τα όσα δεν πρόσφερε δεν είχαν να κάνουν με την αξία του, αλλά με το… μυαλό του). Κονσεϊσάο και Μπίσκαν είχαν έρθει για να αποτελέσουν ένα από τα καλύτερα δίδυμα στα χαφ ολόκληρης της Ευρώπης και λίγες μέρες αργότερα αναπολούσαμε τα τρεξίματα του Μπασινά.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Γιατί είδα τον Παναθηναϊκό να κερδίζει σε μια δύσκολη έδρα όπως αυτή του Περιστερίου έχοντας στην ενδεκάδα του τέσσερις μεταγραφές του. Τον Σάντσεθ, τον Βέμερ, τον Λουντ και τον Αμπέντ. Με εξαίρεση τον τελευταίο, που βρέθηκε σε πολύ κακή βραδιά, οι τρεις πρώτοι ήταν από τους καλύτερους του Παναθηναϊκού, με τον Καταλανό να αποδεικνύει για ποιο λόγο οι «πράσινοι» έτρεχαν καλοκαιριάτικα να τον συναντήσουν και να τον πείσουν να έρθει. Δεν μπορώ να «διαγράψω» τις μεταγραφές από τον Νοέμβριο. Δεν το έκανα ποτέ. Πήγαμε να τους «κάψουμε» τον έναν πίσω από τον άλλον, όπως παραλίγο να κάνουμε με τον Νάνο και παλαιότερα με τον Ζέκα.

Ο Παναθηναϊκός έχει πολλά να πάρει από τους παίκτες που απέκτησε το περασμένο καλοκαίρι. Τα συμβόλαια που υπέγραψε δεν είναι λίγων μηνών, ούτε ενός χρόνου. Το να αλλάζεις περιβάλλον και χώρα δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Χρειάζεται χρόνος (για άλλους περισσότερο, για άλλους λιγότερο) ακόμα και για να μάθεις τα… χούγια του διπλανού σου. Ας μην αχρηστεύουμε έναν ποδοσφαιριστή που έχουμε δει σε 1-2 ματς.

ΥΓ: Το ίδιο ισχύει και με έναν νέο προπονητή. Ο Αντρέα Στραματσόνι έχει το «πακέτο» για να κάνει όμορφα πράγματα στον Παναθηναϊκό. Είναι νέος, έχει συνεργαστεί με παίκτες παγκοσμίου επιπέδου, έχει δουλέψει με νέα παιδιά, θα φέρει σίγουρα διαφορετικές ιδέες και μια άλλη κουλτούρα, προερχόμενη από ένα ποδόσφαιρο σαφώς ανώτερο απ’ το δικό μας. Μπορεί η παρουσία του σε Ίντερ και Ουντινέζε να μην συνοδεύτηκε από κάποια τεράστια επιτυχία, όμως είναι μόλις στα πρώτα του βήματα. Ας μην τον «σταυρώσουμε» στην πρώτη στραβή.

Βασίλης Μοιρώτσος
Βασίλης Μοιρώτσος Ο Βασίλης Μοιρώτσος είναι γεννημένος στις 12 Σεπτεμβρίου 1984 και είναι αθλητικός συντάκτης. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα το 2004 ως ραδιοφωνικός παραγωγός στον ΣΠΟΡ FM 94,6. Παρέμεινε εκεί για 12 χρόνια, κάνοντας δεκάδες περιγραφές ελληνικών και ευρωπαϊκών αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ενώ πέρασε απ’ όλες τις ραδιοφωνικές «ζώνες» του σταθμού. Από το 2006 έως και το 2016 ήταν συντάκτης της εφημερίδας Sportday, καλύπτοντας ρεπορτάζ Α’ Εθνικής για 8 χρόνια, ενώ από το 2014 ανέλαβε το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού. Ακολούθησε η εφημερίδα Sportime από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως και τον Μάιο του 2018. Σήμερα είναι αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Sportal.gr και μέλος της αθλητικής συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Τα Νέα». Αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του panathinaikos24.gr.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.