ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Βασίλης Μοιρώτσος

Ποιος θα αποζημιώσει τον φίλο μου τον Πάνο;

Ο Κοντονής είναι πολιτικός. Δεν είναι «ξεχωριστός» πολιτικός. Ποτέ οι πολιτικοί σε αυτή τη χώρα δεν σκέφτηκαν τον κόσμο. Γιατί περιμένουμε από τον Κοντονή να το κάνει; Κλεισμένοι στα γραφεία τους «αποφασίζουν και διατάζουν», δίχως να γνωρίζουν. Γράφει ο Βασίλης Μοιρώτσος.

Ποιος θα αποζημιώσει τον φίλο μου τον Πάνο;

Δικαίωμα του Κοντονή και του κάθε Κοντονή είναι να παίρνει όποια απόφαση εκείνος θεωρεί σωστή. Από τη στιγμή που έχει τη δύναμη να το πράξει, κάθεται σε ένα γραφείο «αποκομμένος» από τον έξω κόσμο και διατάσει το κλείσιμο μιας εξέδρας, δίχως να σκέφτεται ή ακόμα και να ενδιαφέρεται για τις συνέπειες. Πιστεύει πως η βία θα σταματήσει επειδή έκλεισε τη θύρα 13 μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος.

Δεν τον παρεξηγώ, διότι προφανέστατα δεν ξέρει το αντικείμενο. Αν ήξερε, θα έριχνε και μια ματιά στο πρόγραμμα: ο Παναθηναϊκός μέχρι το φινάλε έχει μονάχα ένα ντέρμπι να δώσει εντός έδρας, αυτό με τον ΠΑΟΚ. Μπορεί να πιστεύει ο Υπουργός πως σε ματς με την Ξάνθη ή με την Καλλονή θα μπορούσε η θύρα 13 να προκαλέσει επεισόδια και να ρίξει φωτοβολίδες στον Μανούσο και στον Καπετάνο. Ποτέ δεν ξέρεις. Εδώ μίλησε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την τύχη ενός ντέρμπι…

Η αληθινή μου απορία είναι το timing κατά το οποίο έβγαλε την απόφαση – φιάσκο ο Κοντονής. Στις 21 Νοεμβρίου ήταν το ντέρμπι που δεν έγινε. Τι σκεφτόταν δύο μήνες ο Υφυπουργός; Να δεχτώ ότι περίμενε την εισήγηση της ΔΕΑΒ. Η τελευταία, όμως, εισηγήθηκε πρόστιμο στον Παναθηναϊκό. Άρα ο Κοντονής είχε πάρει ήδη την απόφασή του. Και βρήκε σωστό να την ανακοινώσει μία μέρα μετά τον αναπτήρα που έπεσε στον Κουλιμπαλί, ο οποίος έφερε ξεσηκωμό στον Παναθηναϊκό.

Ο Παναθηναϊκός του Τερίμ μας τελείωσε
Ο Παναθηναϊκός του Τερίμ μας τελείωσε 1.750 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πως το κλείσιμο ενός κομματιού της εξέδρας σου διασφαλίζει πως οι 100-200 μπαχαλάκηδες δεν θα πάνε σε άλλη θύρα; Και μάλιστα σε θύρα που δεν έχει μπροστά προστατευτικό δίχτυ, όπως έχει η θύρα των οργανωμένων οπαδών. Πως τιμωρείς δύο θύρες με χωρητικότητα περίπου 5.000 θεατών, για 300 τύπους που έκαναν επεισόδια στο ντέρμπι; Αλήθεια, ο Υφυπουργός τα είδε τα επεισόδια εκείνο το βράδυ; Κι αν τα είδε, δεν είδε πως τα «μέτωπα» που έπεφτε ξύλο ήταν πέντε και όχι μονάχα ένα; Γιατί λοιπόν δεν διέταξε το κλείσιμο και της 12 και της 11 και της 1 και της 2, αφού τα επεισόδια είχαν εξαπλωθεί και εκεί; Προφανώς γιατί δεν γνωρίζει τίποτα απολύτως και θεωρεί πως με το κλείσιμο μιας πόρτας θα δώσει λύση στο πρόβλημα.

Δεν τον παρεξηγώ. Πολιτικός είναι. Αν οι πολιτικοί σε αυτή τη χώρα έκαναν το σωστό, δεν θα είχε φτάσει το μεγαλύτερο μέρος του λαού μας να είναι σε σημείο πείνας. Αραχτός κι εκείνος σε ένα γραφείο, δίχως να ξέρει τι συμβαίνει πέρα απ’ την αυλή του. Και με τους αυλικούς να μην τον ενημερώνουν. Αυτό που με εκνευρίζει περισσότερο απ’ όλα σε αυτή την αστεία απόφαση του Κοντονή είναι πως δεν σκέφτηκε κανέναν απ’ τους πολλούς που έχουν πληρώσει διαρκείας στις θύρες 13 και 14 επειδή ήταν φτηνά.

Επειδή θέλουν να βλέπουν την αγαπημένη τους ομάδα, αλλά ο Κοντονής και οι όμοιοι του τον έχουν φέρει σε σημείο να παίρνει ένα μισθό πείνας και δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει διαρκείας σε μια άλλη θύρα. Που δεν είναι σε κάποιον σύνδεσμο, αλλά βρήκε την ευκαιρία να βρει ένα φτηνό διαρκείας και να έχει εξασφαλισμένη θέση στο γήπεδο κάθε Κυριακή.

Ο φίλος μου ο Πάνος διανύει 150 χιλιόμετρα σε κάθε εντός έδρας ματς, έχοντας διαρκείας στη θύρα 14. Έρχεται, βλέπει τον αγώνα, φεύγει. Δεν έχει μπλέξει ποτέ σε επεισόδια, δεν έχει πετάξει ποτέ στη ζωή του ούτε… χαρτοπετσέτα σε αντίπαλο. Πλήρωσε από το υστέρημά του για να βλέπει την ομάδα του και τώρα ο Κοντονής του στερεί τη δυνατότητα για τους επόμενους τέσσερις μήνες να την βλέπει. Ποιος θα τον αποζημιώσει, Υπουργέ μου, τον Πάνο; Θα του δώσεις εσύ πίσω τα χρήματά του; Θα του δώσεις… free pass σε κάποια άλλη θύρα της Λεωφόρου για να βλέπει τους αγώνες; Προφανώς και δεν σε ενδιαφέρει.

Στο «τσουβάλιασμα» του Κοντονή θα την πληρώσει ο Πάνος, ο Χρήστος, ο Νίκος, η Κατερίνα, εγώ κι εσύ. Πολιτική με «τσουβαλιάσματα» δεν γίνεται. Ο Κοντονής είναι σε απόλυτη σύγχυση, όπως και όλο του το κόμμα. Προσπαθεί να σώσει το ποδόσφαιρο, καταστρατηγώντας οποιαδήποτε λογική και εξαντλώντας την αυστηρότητα του εναντίον ενός και μόνο συλλόγου, ενώ την ίδια μέρα που τον έχει κοροϊδέψει μέσα στα μούτρα του ένας διαιτητής σαν τον Σπάθα – «ξεχνώντας» να γράψει στο φύλλο αγώνα για τον αναπτήρα – εκείνος λέει πως «εφεξής ανάλογες συμπεριφορές και κραυγαλέες παραλήψεις εκ μέρους διαιτητών, παρατηρητών και οποιουδήποτε άλλου θεσμοθετημένου οργάνου, η Πολιτεία θα υποχρεωθεί να παρέμβει με τον τρόπο που εκείνη θεωρεί πως διαφυλάσσει την κοινωνική ειρήνη και το “ευ αγωνίζεσθαι” στους αγωνιστικούς χώρους».

Εφεξής; ΕΦΕΞΗΣ; Δηλαδή σκότωσα εγώ σήμερα και θα βγει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και θα μου πει «δεν πειράζει αγόρι μου, δεν τρέχει κάστανο. Αλλά αν το ξανά κάνεις βρε παλιόπαιδο, εγώ θα σε πάω φυλακή να το ξέρεις». Λέτε να είμαι ηλίθιος, Υπουργέ μου, και να το κάνω ξανά; Τους κοροϊδεύει μέσα στα μούτρα ο Σπάθας και ο κάθε Σπάθας κι εκείνοι τον χαϊδεύουν πετώντας ένα «εφεξής». Περαστικά μας…

Βασίλης Μοιρώτσος
Βασίλης Μοιρώτσος Ο Βασίλης Μοιρώτσος είναι γεννημένος στις 12 Σεπτεμβρίου 1984 και είναι αθλητικός συντάκτης. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα το 2004 ως ραδιοφωνικός παραγωγός στον ΣΠΟΡ FM 94,6. Παρέμεινε εκεί για 12 χρόνια, κάνοντας δεκάδες περιγραφές ελληνικών και ευρωπαϊκών αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ενώ πέρασε απ’ όλες τις ραδιοφωνικές «ζώνες» του σταθμού. Από το 2006 έως και το 2016 ήταν συντάκτης της εφημερίδας Sportday, καλύπτοντας ρεπορτάζ Α’ Εθνικής για 8 χρόνια, ενώ από το 2014 ανέλαβε το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού. Ακολούθησε η εφημερίδα Sportime από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως και τον Μάιο του 2018. Σήμερα είναι αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Sportal.gr και μέλος της αθλητικής συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Τα Νέα». Αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του panathinaikos24.gr.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.