ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Blog

Στα χνάρια των υπολοίπων

Αργεντινός και να μην πετύχει στον Παναθηναϊκό; Σχεδόν ακατόρθωτο! Ο Λούκας Βιγιαφάνιες μας προϊδεάζει σύντομα για πολύ μεγάλα πράγματα στο μέλλον. Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Στα χνάρια των υπολοίπων

Τους Λέτο-Μπεργκ τους γνωρίζουμε απέξω κι ανακατωτά γι αυτό δεν θα σταθούμε στην εξαιρετική τους συνεργασία σ’ ένα αδιάφορο παιχνίδι με τον αντίπαλο υποβιβασμένο και αδιάφορο. Ο παίκτης που -τολμούμε να γράψουμε -θα κάψει καρδιές του χρόνου (συνεχίζοντας την παράδοση των Αργεντινών με το τριφύλλι στο στήθος) είναι ο Λούκας Βιγιαφάνιες.

Κάμποσοι ήταν εκείνοι που παρά τα όργια του ποδοσφαιριστή τους προηγούμενους μήνες στο Αγρίνιο (ο Γενς Βέμερ τα …είδε όλα μαζί του στο ΠΑΟ-Παναιτωλικός 4-2, τη βραδιά που ο κόουτς «λιγουρεύτηκε» το Νοτιοαμερικάνο) εξέφραζαν αμφιβολίες για τον βαθμό προσαρμογής του στις αυξημένες απαιτήσεις του πρωταθλητισμού, ας μην ξεχνάμε πως ο παίκτης ερχόταν ως αντι-Νίνης που μπορεί μεν να μην πρόλαβε να λάμψει επί Ιταλού, παρόλα αυτά είχε έρεισμα στην εξέδρα.

Ο «Βίγια» πήρε φανέλα βασικού χωρίς να κάνει προετοιμασία με την ομάδα, δίχως να παίξει καν ένα φιλικό και στο ντεμπούτο του (παίζοντας ως εξτρέμ) δεν ακούμπησε μπάλα (μ’ εξαίρεση ένα καλό δεκαπενάλεπτο στο τέλος του ημιχρόνου), με τους πράσινους να χάνουν απ’ την Ξάνθη στη Λεωφόρο. Φορτώθηκε τον σταυρό του μαρτυρίου της αμφισβήτησης πριν καλά καλά μάθει τους συμπαίκτες του.

Πολύ σκληρός για να λυγίσει
Πολύ σκληρός για να λυγίσει 1.635 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πάντως ακόμα και σε παιχνίδια που το παιδί δεν έπιασε υψηλά επίπεδα απόδοσης καταλάβαινες ότι δεν κρύβεται, ότι ζητά μπάλα κι ότι για χάρη του συνόλου δεν διστάζει να «σκιστεί» στην χαμαλοδουλειά. Αν ο προπονητής δεν τον άλλαζε στο Καραϊσκάκη αμφιβάλλουμε αν το ταμπλό στο τέλος έδειχνε «άσο» όση αβάντα κι αν είχε ο γηπεδούχος.

Για λατινοαμερικάνος (που τα τσαλιμάκια είναι δεύτερη φύση τους) είναι πολύ πειθαρχημένος. Τον παρατηρείς πως κατεβαίνει χαμηλά για να πάρει μπάλα και ν’ ανοίξει την αντεπίθεση με τρόπο που θυμίζει Μίκλαντ. Τον παρακολουθείς να κρατά το τόπι όσο χρειάζεται για να κάνουν οι κυνηγοί κίνηση, αλά Μπορέλι. Ολα αυτά μπορεί στην αρχή να μην ολοκληρώνονταν πάντα, όμως ήταν κινήσεις ρεπερτορίου που ο παίκτης διέθετε στο οπλοστάσιό του.

Ο Λούκας ακόμα προσαρμόζεται και θέλει χρόνο για να καταλάβει στην εντέλεια το παιχνίδι των άλλων. Στα ξεσηκωτικά διαστήματα του παιχνιδιού είναι πάντα μέσα στους συνδυασμούς με Λέτο, Μάρκους, Εβανζελίστα, το ωραίο μαζί του είναι ότι δεν κρατά πολύ ώρα μπάλα και πως το μυαλό του δείχνει τετράγωνο: Ξέρει π.χ. πως ο Μέστο θα σεντράρει και δεν θα πάει κοντά του για το «ένα- δύο» αλλά θα μπουκάρει στην περιοχή. Γνωρίζει πότε ο σέντερ φορ θα κόψει στο κέντρο της περιοχής, ξέρει πως αν φύγει στα κενά μέτρα ο Λέτο θα τον βρει σε φουλ ταχύτητα, ξέρει πως οι εξτρέμ δεν σηκώνονται για κεφαλιές και την μπάλα την προτιμούν στα πόδια τους.

Η μπάλα περνά απαραιτήτως από την αφεντιά του, παίζει αρκετή ώρα γι αυτό κάποια λάθη είναι αναπόφευκτα. Όμως το παλικάρι με το baby face και το χαμόγελο διαρκώς ζωγραφισμένο στο πρόσωπό, το «δεκάρι» με τον κοφτερό νου δείχνει πως εκτός από αξία έχει και στομάχι- ατσάλι. Το να νικάς τους «μικρούς» ως μέλος του Παναθηναϊκού μέσα στη Λεωφόρο δεν είναι δύσκολο, το να κερδίζεις τόσο γρήγορα την εξέδρα (που φέτος της έφταιγαν οι πάντες και τα πάντα και δεν είχε την παραμικρή όρεξη να μοιράζει απλόχερα τα «μπράβο», τομέας που οι Παναθηναϊκοί είναι παραδοσιακά δύσκολοι) αποτελεί κατόρθωμα.

Δημήτρης Στρατής
Δημήτρης Στρατής Για τον Δημήτρη Στρατή το panathinaikos24 αποτελεί το τρίτο πράσινο μετερίζι στο οποίο θ' ασχολείται με το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το balla.gr, συνεχίστηκε στο leoforos.gr, τώρα όντας ο 13ος (προφανώς σημαδιακό μιας κι ο αριθμός -για προφανείς λόγους- είναι ο αγαπημένος του) συνεργάτης του site θ' ασχολείται (σχεδόν) καθημερινά με τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο! Θεωρεί τη γενιά του προνομιακή αφού έζησε live τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τμημάτων του κλαμπ, πλην Γουέμπλεϊ. Μια ζωή θα τον στοιχειώνει ο χαμένος προημιτελικός με την Πόρτο του Μουρίνιο το 2003 , όταν χάθηκε τελικός-φαντασίωση για όλους τους πράσινους πιστούς απανταχού Γης! Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε συναπάντημα ΠΑΟ και...Σέλτικ;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.